sâmbătă, iulie 20, 2024
Noutati

„Toți Au Plecat, Toți S-au Retras”. Încercuiți și Lăsați în Urmă în Avdiivka, șase Soldați Ucraineni Au Trimis Mesaje Disperate Către Cei Dragi

Avdiivka a fostul un punct fierbinte al războiului timp de aproape un deceniu. În ultimele luni, fortăreața apărată de ucraineni a rezistat cu greu asalturilor masive ale rușilor.

Retragerea a fost însă rapidă și dramatică. Când a abandonat orașul sâmbătă, oferindu-i Rusiei cea mai importantă victorie din ultimele luni, armata ucraineană a fost nevoită să lase în urmă mulți oameni.

Relatările ucrainene apărute după acest moment vorbesc despre mai mulți soldați răniți care nu au reușit să scape – și care ar fi fost uciși ulterior, atunci când trupele rusești au ajuns la poziția lor, scrie CNN.

Militarii ucraineni care se aflau acolo făceau parte din Brigada 110 Mecanizată Separată, care ocupa o poziție cunoscută sub numele de Zenit. Pe măsură ce forțele rusești au avansat prin Avdiivka, săptămâna trecută, poziția a fost atacată puternic.

Soldații aflați acolo au făcut încercări disperate de a scăpa din ruinele orașului, a povestit Viktor Biliak, unul dintre soldații de acolo. Pe Instagram, el a descris traseul periculos care îi aștepta.

„Afară era vizibilitate zero. Era vorba doar de supraviețuire. Un kilometru pe câmp. Ca niște pui de pisică, ghidați de o dronă. Artilerie inamică. Drumul spre Avdiivka este plin de cadavre ucrainene”, a scris el.

Poveștile lui Putin, ca festival de minciuni colosale. De ce noua URSS este chiar Federația Rusă, nicidecum Uniunea Europeană

Recomandări

Poveștile lui Putin, ca festival de minciuni colosale. De ce noua URSS este chiar Federația Rusă, nicidecum Uniunea Europeană

În cele din urmă, un comandant l-a informat prin radio că răniții nu vor fi evacuați. Șase oameni au fost lăsați în urmă. Mesajele pe care le-au lăsat erau greu de citit, a spus Biliak.

„Disperarea lor va rămâne mereu cu noi. Cei mai curajoși sunt cei care mor”, a spus el.

Ultimele mesaje ale celor lăsați în urmă

Forțele ucrainene au luat în weekend decizia de a abandona orașul. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia de retragere a fost luată pentru a salva viețile soldaților. Dar unii nu au mai putut fi salvați.

Printre cei prinși în capcană și încercuiți se afla un sergent în vârstă de 30 de ani din regiunea Dnipropetrovsk, un medic pe nume Ivan Jitnik, cu indicativul de apel „Django”. El lupta în Avdiivka de aproape doi ani, împreună cu alții din Brigada 110.

Era grav rănit și nu se putea mișca.

Joi, el a reușit să ia legătura cu sora sa Katerina și cu alți membri ai familiei, într-un apel video emoționant, apel care a fost de atunci mediatizat pe scară largă în Ucraina.

„Toată lumea a plecat, toată lumea s-a retras. Ne-au spus că ne va lua o mașină. Am două picioare rupte, șrapnel în spate. Nu pot face nimic”, i-a spus sergentul surorii sale.

Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru trei violuri, după șase ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă

Recomandări

Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru trei violuri, după șase ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă

El a explicat că pe poziție erau cam șase soldați, dintre care patru, ca el, nu puteau merge.

„Nu știu cum să…pe cine să sun”, i-a spus sora sa. „Nu reușesc să-mi dau seama. Cine va veni să te ia?”, a mai întrebat ea.

Nimeni nu a făcut-o în cele din urmă.

Jurnaliștii ucraineni de la Slidstvo.info au vorbit mai târziu cu rudele a trei dintre ucrainenii care au rămas răniți pe poziție, inclusiv cu Katerina.

„Așteptau vehiculul (de evacuare) de o zi și jumătate. Și când și-au dat seama că nu vine nimeni să îi ia, au început să sune pe toată lumea. Când m-a sunat Ivan, avea dureri foarte mari, îi dăduseră tot ce le mai rămăsese, dar rămăseseră fără medicamente și mâncare”, a spus Katerina.

„Fratele meu a spus că comandamentul a fost de acord să îi lase pe ruși să îi evacueze, deoarece oamenii noștri nu vor ajunge la ei”, a mai spus Katerina. În timp ce vorbeau, a spus ea, imaginile au surprins trupele rusești ajungând pe poziția în care erau prinși soldații.

Un alt soldat prins la Zenit a fost Andrii Dubnițkîi. „Am vorbit la ora 10 dimineața (joi). Era rănit în zona inghinală, se clătina, încerca să glumească, a început să plângă. Apoi ne-am trimis mesaje”, a spus soția sa, Liudmila, pentru Slidstvo.info.

Cum au ajuns rușii să justifice un război pe care spun că nu-l doresc. Rezultatul unei strategii de decenii a regimului Putin

Recomandări

Cum au ajuns rușii să justifice un război pe care spun că nu-l doresc. Rezultatul unei strategii de decenii a regimului Putin

„Ultimul mesaj a fost la ora 12:00, cum că ar fi fost capturat”, a spus ea.

„Mamă, sunt un războinic“

Soarta soldaților răniți și lăsați în urmă, în mâna rușilor, a devenit repede evidentă.

Vineri, un blogger militar rus a postat o înregistrare video în care se văd cadavrele mai multor soldați. Videoclipul purta emblema Brigăzii 1 a armatei ruse, care intrase în zona Zenit din sudul Avdiivka cu două zile mai devreme, potrivit mai multor relatări.

Textul de pe clipul video precizatcă imaginile au fost filmate vineri, în Avdiivka.

Katerina a recunoscut trupul neînsuflețit al fratelui ei după haine și după sticla de apă pe care o ținea în mână când rușii au ajuns lângă el.

Biliak, soldatul care a postat pe Instagram, a recunoscut și el un alt soldat, pe Andrii Dubnițkîi pentru că avea un tatuaj în formă de cruce pe braț.

Soția acestuia, Liudmila, care a dat peste imagini târziu în noapte, l-a recunoscut de asemenea după tatuaj.

„A fost chemat pe 8 martie 2022 și de atunci a fost tot timpul în Avdiivka. Fiica mea avea 4 luni când a fost mobilizat”, a declarat ea pentru Slidstvo.info.

Mama unui al treilea soldat a făcut aceeași descoperire îngrozitoare. Heorhii Pavlov, cu indicativul „Panda”, era soldat profesionist din 2015 și servise în ultimul an pe poziția Zenit, potrivit mamei sale Inna.

„Au așteptat timp de trei zile o mașină (de evacuare)”, a spus ea.

„Pe data de 14 a fost rănit, avea răni de șrapnel, la spate. L-am implorat foarte mult: fiule, predă-te, am nevoie de tine în viață – are un copil mic, de 5 ani”, a spus mama sa.

„El a spus: Mamă, sunt un războinic”, a povestit Inna pentru Slidstvo.info.

„Aș vrea să cred că sunt în viață. Singurul lucru pe care mi-l doresc acum este să-mi găsesc fiul”, a declarat ea vineri. Câteva ore mai târziu, ea a recunoscut trupul fiului său în același clip video rusesc.

Ucraina acuză încălcarea legilor de război

Oficiali ai brigăzii 110 au declarat pentru CNN că nu au putut verifica 100% niciun detaliu al incidentului și că încearcă să afle ce s-a întâmplat.

Un cunoscut blogger militar ucrainean, Iurii Butusov, a postat între timp numele tuturor celor șase soldați care au fost lăsați în urmă la poziția Zenit.

„Acești răniți nu se puteau deplasa singuri și nu existau vehicule de evacuare disponibile pentru a-i transporta. Din cauza încercuirii complete a zonei Zenit, niciun vehicul nu a putut trece pentru evacuare”, a explicat Butusov.

Nu se știe cum au murit soldații, dar Butusov a afirmat că armata rusă „a executat răniții neajutorați și neînarmați, care au fost capturați și nu se puteau deplasa”.

Procuratura Generală din Ucraina a declarat că a fost lansată o anchetă privind „încălcarea legilor de război, combinată cu crima premeditată” în cazul soldaților răniți.

Într-o declarație publicată luni, Brigada 110 Mecanizată Separată a precizat că a încercat să negocieze cu forțele rusești pentru a evacua trupele rănite de pe poziția Zenit după ce aceasta a fost complet încercuită.

„Ei (au fost de acord) să ne evacueze răniții și să le ofere asistență, iar ulterior să îi schimbe (cu alți prizonieri de război). Soldaților noștri li s-a ordonat să-și salveze viețile”, se arată în declarație.

Brigada a aflat ulterior că soldații săi au fost uciși tot din înregistrarea video difuzată de forțele rusești.


Google News
Urmărește-ne pe Google NewsSource by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro