sâmbătă, iulie 20, 2024
Noutati

Război în Ucraina, Ziua 809 | Rusia Denunță Un „atac Masiv” Cu Rachete Lansat De Ucraina. Bloc De 10 Etaje Din Belgorod, Prăbușit Parțial

12 mai – Acum 7 zile

12-05-2024

Sumar

Volodimir Zelenski: „Bătălii defensive şi lupte crâncene continuă pe o mare parte din frontiera noastră”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afimat duminică seară că „lupte crâncene” sunt în desfăşurare pe anumite porţiuni de frontieră în provincia nord-estică Harkov, de unde mii de persoane au fost evacuate în urma unor acţiuni ofensive pe care armata rusă le-a lansat începând de vineri în această provincie ucraineană, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Mai multe detalii:  Volodimir Zelenski: „Bătălii defensive şi lupte crâncene continuă pe o mare parte din frontiera noastră”

12 mai – Acum 7 zile

12-05-2024

Ofensiva Rusiei în regiunea Harkov expune marile slăbiciuni ale Ucrainei | Analiză CNN

Locuitorii orașului ucrainean Vovceansk din nordul regiunii Harkov, eliberat de sub ocupația rusă în urmă cu mai bine de 18 luni, s-au trezit vineri sub bombardamentele intense ale forţelor ruse. Ofensiva Rusiei a expus slăbiciunile Ucrainei: lipsa soldaţilor, mult mai puțină artilerie decât a forțelor ruse şi o apărare aeriană extrem de inadecvată, arată o analiză CNN.

Președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni au declarat că eforturile rușilor de a avansa spre oraș au fost zădărnicite, dar rușii au încercat de atunci să taie legăturile rutiere cu Vovceansk. Rușii au lansat vineri atacuri cu efective de batalion de-a lungul unei porțiuni de 60 de kilometri de graniță, afirmând că ocupă mai multe sate în ceea ce se numește „zona gri” de-a lungul frontierei, după ce și-au concentrat o mare parte din capacitățile ofensive în acest an pe un avans zdrobitor în Donețk, în est, care a înregistrat progrese treptate, dar semnificative, notează sursa citată.

Tânărul din Sibiu care și-a omorât iubita le-a spus anchetatorilor că era drogat şi gelos. Filmul crimei

Recomandări

Tânărul din Sibiu care și-a omorât iubita le-a spus anchetatorilor că era drogat şi gelos. Filmul crimei

Duminică, Rusia a revendicat ocuparea altor 4 sate în regiunea Harkov, iar bombardamentele aeriene intense continuau în zona Vovceansk. Ofensiva ruşilor în Harkov scoate la iveală slăbiciunile Ucrainei. Forțele lor sunt reduse, cu mult mai puțină artilerie decât cele rusești, cu o apărare aeriană inadecvată și, mai ales, cu o lipsă de soldați. Situația lor a fost înrăutățită de vremea uscată, care a permis unităților mecanizate rusești să se deplaseze mai ușor, arată CNN.

Mai multe detalii: Ofensiva Rusiei în regiunea Harkov expune marile slăbiciuni ale Ucrainei | Analiză CNN

12 mai – Acum 7 zile

12-05-2024

Experţi şi parlamentari germani propun ca dronele rusești să fie doborâte deasupra Ucrainei de apărarea antiaeriană a României și a Poloniei

Parlamentari germani, atât din partidele aflate la putere, cât și din opoziție, au susținut ideea ca ţările europene din cadrul NATO să apere spațiul aerian deasupra vestului Ucrainei de pe teritoriul alianţei, scrie publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citată de The Kyiv Independent.

Publicaţia germană notează că unii experți, precum Nico Lange de la Conferința de Securitate de la Munchen, sau generalul-locotenent Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au sugerat doborârea rachetelor rusești deasupra regiunilor de frontieră ale Ucrainei de către forţele antiaeriene ale Poloniei și României.

Cum se folosea Securitatea de copii pentru a controla sistemul de învățământ. Fenomenul elevilor informatori din România comunistă

Recomandări

Cum se folosea Securitatea de copii pentru a controla sistemul de învățământ. Fenomenul elevilor informatori din România comunistă

Oficialii polonezi au menționat, de asemenea, această posibilitate, dar nu au fost prezentate decizii concrete.

„Apărarea spațiului aerian deasupra Ucrainei dinspre Polonia și România nu ar trebui exclusă pe termen lung”, a declarat Anton Hofreiter, din partea Partidului Verzilor, aflat la guvernare.

Mai multe detalii: Experţi şi parlamentari germani propun ca dronele ruseşti să fie doborâte deasupra Ucrainei de apărarea antiaeriană a României şi a Poloniei

12 mai – Acum 7 zile

12-05-2024

Civilii continuă să fie evacuați din nordul regiunii Harkov

Civilii continuă să fie evacuați din nordul Oblastului Harkov, în timp ce loviturile masive de artilerie și aeriene se intensifică în regiune, a raportat guvernatorul Harkovului, Oleh Siniehubov, la 12 mai, potrivit The Kyiv Independent.

Aproximativ 500 de persoane au rămas în orașul Vovceansk, în apropiere de granița cu Rusia. La începutul zilei, au fost raportate două victime în Vovceansk și în satul Liptsy din apropiere.

„Vovceansk, Liptsy și toate punctele de la granița de nord se află sub focul inamicului aproape non-stop. Situația este dificilă”, a scris Siniehubov pe Telegram.

El a precizat că ostilitățile se extind și în alte localități, dar că trupele ucrainene continuă să apere regiunea.

Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Recomandări

Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Vovceansk s-a aflat sub ocupație rusă la începutul invaziei la scară largă, înainte de a fi eliberată la 11 septembrie 2022, în timpul contraofensivei reușite a Ucrainei în regiunea Harkov.

12 mai – Acum 7 zile

12-05-2024

Rusia a atacat peste 100 de facilități de infrastructură din Ucraina în ultimele 24 de ore

Rusia a atacat 106 facilități de infrastructură în nouă regiuni din Ucraina în ultimele 24 de ore, a anunțat Centrul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

În cadrul atacurilor au fost folosite diverse arme și au fost vizate 107 localități. Mii de gospodării din șapte regiuni suferă pene de curent din cauza atacurilor rusești, a raportat Ministerul Energiei.

În ultimele 24 de ore, 1.146 de clienți din regiunea Harkov au rămas fără curent, alături de 4.600 de gospodării din regiunea Donețk, 2.418 gospodării din regiunea Zaporojie, 450 din regiunea Mikolaiv, 510 din regiunea Sumî, 25.800 din regiunea Herson și 1.500 de clienți din regiunea Cernihiv.

În timp ce unele localități au fost reconectate începând cu 12 mai, mii de persoane încă se confruntă cu pene de curent. Situația este mai gravă în regiunea Donețk, unde 47.700 de clienți sunt deconectați de la rețeaua electrică.

Rusia a lansat, de asemenea, un atac în masă asupra infrastructurii energetice pe 8 mai în regiunile centrale și vestice ale Ucrainei, acesta fiind al cincilea atac împotriva rețelei electrice ucrainene de la începutul anului.

Operatorul energetic ucrainean de stat Ukrenergo a avertizat vineri că țara se confruntă cu o „lipsă semnificativă de energie electrică”.

Ucraina a primit o aprovizionare de urgență cu energie electrică din Polonia, România și Slovacia, a anunțat Ministerul Energiei la 11 mai.

12 mai – Acum 7 zile

12-05-2024

Cel puţin 7 morţi după ce fragmente dintr-o rachetă ucraineană doborâtă au lovit un bloc în oraşul Belgorod

Cel puţin 7 persoane au fost ucise şi 17 rănite în oraşul rus Belgorod după ce fragmente dintr-o rachetă balistică Tochka-U lansată duminică dimineaţă de armata ucraineană şi doborâtă de antiaeriana rusă au căzut peste un bloc de locuinţe, au declarat oficiali ruşi citaţi de Reuters, informează Agerpres.

Imaginile de la faţa locului arată cel puţin zece etaje ale blocului de locuinţe prăbuşite. Mai târziu, în timp ce echipele serviciilor de urgenţă căutau supravieţuitori printre dărâmături, o nouă secţiune a blocului s-a prăbuşit. Există în continuare persoane prinse sub dărâmături, aşadar bilanţul victimelor ar putea să crească.

Conform oficialilor ruşi, racheta a fost doborâtă în timpul unui atac masiv în care armata ucraineană a lansat rachete Tochka de concepţie sovietică şi de asemenea alte proiectile trase de lansatoare multiple de rachete.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, care a acuzat Ucraina de „atac terorist asupra zonelor rezidenţiale”, armata ucraineană a folosit în această operaţiune cel puţin 12 rachete.

De când Rusia a declanşat în februarie 2022 campania militară contra Ucrainei au existat situaţii în care de asemenea fragmente de rachete ruseşti doborâte de antiaeriana ucraineană au căzut în zone locuite şi au provocat victime printre civili, Ucraina acuzând Rusia că atacă ţinte civile.

Rusia şi Ucraina neagă fiecare acuzaţiile celeilalte privind atacurile asupra zonelor locuite. Încă nu este clar care au fost ţintele vizate de armata ucraineană în salva de rachete lansată duminică dimineaţă asupra regiunii ruse Belgorod, situată la graniţa cu Ucraina.

12 mai – Acum 7 zile

12-05-2024

Rusia revendică ocuparea altor 4 sate în regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, informează Agerpres.

„Unităţile grupării de trupe „Nord” au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov”, situate aproape de frontiera cu Rusia, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP.

Mai multe detalii: Rusia revendică ocuparea altor 4 sate în regiunea Harkov

12 mai – Acum 7 zile

12-05-2024

Şeful armatei ucrainene, despre ofensiva ruşilor în Harkov: Situaţia este dificilă

Şeful armatei ucrainene Oleksandr Sîrski a declarat că forţele ucrainene sunt într-o situaţie dificilă în regiunea Harkov, dar ele fac tot posibilul pentru a rezista în faţa ofensivei ruse, transmite duminică Reuters, citată de Agerpres.

Mai multe detalii: Şeful armatei ucrainene, despre ofensiva ruşilor în Harkov: Situaţia este dificilă

12 mai – Acum 7 zile

12-05-2024

România livrează Ucrainei curent electric, după ce atacurile ruse au afectat sistemul energetic ucrainean

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda.

Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat. La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia. Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Mai multe detalii: România livrează Ucrainei curent electric, după ce atacurile ruse au afectat sistemul energetic ucrainean

12 mai – Acum o saptamana

12-05-2024

O parte dintr-o clădiere înaltă din Belgorod s-a prăbușit în urma unui atac cu rachetă, anunță autoritățile ruse

Intrarea a unei clădiri rezidențiale de 10 etaje s-a prăbușit în sud-vestul orașului rus Belgorod, după ce a fost lovită de o rachetă ucraineană Tochka-U, relatează Kommersant. Un bilanț provizoriu indică șapte morți și 32 de răniți, scrie Mash. Este posibil ca sub dărâmături să mai fie încă aproximativ 10 persoane, 12 persoane au fost scoase de sub dărâmături, inclusiv doi copii, notează The Moscow Times.

„Orașul Belgorod și regiunea Belgorod au fost supuse unui bombardament masiv din partea forțelor armate ucrainene. Pe Muntele Harkov, ca urmare a unei lovituri directe cu un obuz asupra unei clădiri de apartamente, întreaga intrare de la etajul zece până la primul etaj s-a prăbușit”, a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov, pe Telegram.

Cu puțin timp înainte de prăbușire, în oraș a fost declarată o alertă antirachetă.

În jurul orei 13.00, ora Moscovei, a avut loc o a doua prăbușire: acoperișul intrării parțial prăbușite a cedat.

Serviciile de urgență au precizat, pentru Interfax, că „o placă de acoperiș s-a prăbușit, iar în acel moment participanții la operațiunea de salvare demontau structurile. Conform datelor preliminare, ar fi putut ajunge sub dărâmături”.

Anchetatorii au deschis o anchetă legată de terorism, a anunțat Comitetul de anchetă rus.

„La 12 mai, ca urmare a unui atac al forțelor armate ucrainene asupra orașului Belgorod, un obuz a lovit o clădire rezidențială cu mai multe etaje. În urma celor întâmplate, potrivit datelor preliminare, au existat morți și răniți”, a precizat departamentul într-un comunicat.

12 mai – Acum o saptamana

12-05-2024

Guvernator: Atacurile rusești asupra regiunii Harkov au provocat 3 morți și 5 răniți în ultima zi

Trupele rusești au atacat 27 de așezări din regiunea Harkov în ultima zi, în urma loviturilor fiind ucise trei persoane, a anunțat guvernatorul Oleh Siniehubov duminică, 12 mai, relatează The Kyiv Independent.

Într-un atac de sâmbătă asupra Vovchansk, un oraș situat la aproximativ cinci kilometri sud de granița ruso-ucraineană, au fost avariate zeci de case, iar un bărbat de 51 de ani a fost ucis, a declarat oficialul. O femeie în vârstă de 83 de ani și patru bărbați cu vârste cuprinse între 39 și 64 de ani au fost răniți.

Un bărbat în vârstă de 38 de ani a fost rănit în Vovchansk într-un alt atac în noaptea de 12 mai.

De asemenea, zeci de case și clădiri rezidențiale au fost distruse și avariate în urma loviturilor aeriene rusești de dimineață împotriva orașului, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

O familie formată din patru persoane a fost prinsă sub dărâmături. Doi bărbați au fost salvați, iar un altul a reușit să iasă singur dintre ruine, potrivit serviciului. O femeie în vârstă de 73 de ani a fost ucisă.

Forțele rusești au bombardat și satul Hlyboke, ucigând un bărbat de 63 de ani, a mai preciat guvernatorul.

12 mai – Acum o saptamana

12-05-2024

Patru regiuni rusești au fost atacate aerian în cursul nopții – Ministerul Apărării de la Moscova

Atacuri cu rachete și drone au fost respinse, în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, în patru regiuni ale Rusiei, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, relatează BBC Rusia.

Două rachete operativ-tactice Tochka-U au fost doborâte deasupra regiunii Belgord. Trei drone au fost distruse deasupra regiunii Briansk, iar alte două în Lipetsk. De asemenea, o dronă a fost interceptată deasupra teritoriului regiunii Volgograd, a precizat Ministerul Apărării.

12 mai – Acum o saptamana

12-05-2024

O dronă a atacat o rafinărie din Volgograd, provocând un incendiu

Un incendiu a izbucnit la rafinăria de petrol din orașul rus Volgograd în urma căderii unei drone. Nu s-au înregistrat victime, iar incendiul a fost stins, relatează agenția de presă de stat TASS și publicația Vysota 102, citate de BBC Rusia.

„În noaptea de 12 mai, forțele de apărare aeriană și de război electronic au respins un atac al unei drone pe teritoriul regiunii Volgograd. Ca urmare a consecințelor căderii UAV-ului cu detonarea ulterioară, a izbucnit un incendiu la rafinăria de petrol din Volgograd”, a declarat guvernatorul Andrei Bocharov.

De la începutul anului, rafinăriile de petrol din Rusia au fost supuse unor atacuri constante. Oficialii din Ucraina nu își asumă responsabilitatea pentru acestea. Surse anonime din presa ucraineană au declarat că în spatele unora dintre atacuri s-a aflat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Recent, autoritățile ruse au raportat atacuri asupra unei uzine Gazprom din Bașkiria, precum și asupra unei rafinării din regiunea Kaluga.

12 mai – Acum o saptamana

12-05-2024

Rusia anunță că o persoană a murit și 29 au fost rănite într-un
atac ucrainean de sâmbătă împotriva regiunii Belgorod

Regiunea rusă Belgorod a fost lovită în seara zilei de 11 mai, în urma atacului fiind înregistrate victime și pagube materiale, a anunțat guvernatorul Viaceslav Gladkov, relatează The Kyiv Independent.

Gladkov a anunțat o alertă de atac cu rachete în regiune în jurul orei locale 20:15 (aceeași oră în România). Canalele rusești Telegram au publicat imagini cu mașini în flăcări și fum care se ridica deasupra Belgorodului la scurt timp după aceea.

O femeie a fost ucisă în atac, iar 29 de persoane, inclusiv un copil, au fost rănite și spitalizate, a mai precizat oficialul.

Mai multe clădiri de apartamente, întreprinderi comerciale, mașini și unități medicale și educaționale au fost avariate. Pagube au fost raportate și în satul vecin Dubovoye.

Guvernatorul nu a precizat dacă pagubele și victimele au rezultat din lovituri directe sau din căderea unor fragmente de proiectile doborâte.

Ucraina nu comentează de obicei atacurile raportate împotriva teritoriului rus. The Kyiv Independent precizează că nu a putut verifica afirmațiile făcute de oficialii ruși.

11 mai – Acum o saptamana

11-05-2024

Zelenski: Situație „extrem de dificilă” în regiunea Donețk

Forțele ucrainene continuă operațiunile de apărare în jurul localităților de frontieră din nordul regiunii Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său de sâmbătă seară, conform The Kyiv Independent.

Armata rusă ar fi încercat o pătrundere în linia de apărare a Ucrainei în regiunea Harkov pe 10 mai, luptele continuând în ziua următoare.

Bătăliile sunt în curs de desfășurare în jurul localităților Strilecha, Krasne, Morokhovets, Oliinykove, Lukiantsi, Hatyshche și Pletenivka, a declarat Zelenski.

„Trupele noastre au desfășurat contraatacuri acolo pentru a doua zi, protejând teritoriul ucrainean”, a declarat președintele.

Armata ucraineană a declarat că trupele Moscovei au fost reținute în satele de frontieră din „zona gri”, în timp ce Rusia a susținut că a capturat cinci așezări locale: Pletenivka, Ohirtseve, Borysivka, Pylne și Strilecha.

Situația ar fi, de asemenea, „deosebit de tensionată” în regiunea Donețk, mai exact în direcția Pokrovsk, în apropierea satelor Semenivka și Netailove.

„Sunt peste 30 de ciocniri pe zi, este extrem de dificil”, a declarat Zelenski.

Forțele ucrainene continuă să se apere în alte direcții din regiunea Donețk, și anume în jurul localităților Kupiansk, Lyman, Siversk, Kramatorsk și Vermivka.

11 mai – Acum o saptamana

11-05-2024

Guvernatorul din Harkov: Nu există amenințarea unei invazii terestre a orașului

Luptele grele continuă în regiunea Harkov, în apropiere de granița cu Rusia, dar nu există nicio amenințare de invazie terestră a orașului în sine, a declarat guvernatorul regiunii. Vorbind cu jurnaliștii, Oleh Siniehubov a declarat că situația este „complet controlată”, relatează The Kyiv Independent.

Ministerul ucrainean al Apărării a raportat vineri că forțele rusești au lansat o încercare de pătrundere în regiunea Harkov.

La 11 mai, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra a cinci sate ucrainene din regiunea Harkov, în apropiere de granița cu Rusia.

Într-un briefing, acesta a declarat că trupele rusești controlează acum Pletenivka, Ohirtseve, Borysivka, Pylna și Strilecha.

Pe de altă parte, Siniehubov a afirmat că luptele sunt în curs de desfășurare în patru din cele cinci sate revendicate de Moscova – Strilecha, Pylna, Borysivka și Ohirtseve.

„Nu există amenințarea unei operațiuni terestre pentru Harkov”, a adăugat el.


Google News
Urmărește-ne pe Google NewsSource by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro