sâmbătă, iulie 20, 2024
Noutati

Planul Kremlinului Pentru A Sufoca Orice Reacție A Rușilor După Moartea Lui Navalnîi. E Luată în Calcul „o Opțiune Foarte Cinică”

În weekend, forțele de ordine din Rusia au arestat rapid sute de oameni ieșiți pur și simplu să depună flori la memorialele ad-hoc dedicate lui Aleksei Navalnîi, în încercarea de a împiedica și ca doliul să se transforme în protest politic.

Planul oficial merge însă dincolo de asta, au declarat pentru The Moscow Times surse din guvernul rus, din parlament și apropiate Kremlinului.

„Administrația prezidențială și oficialii Serviciului Federal de Securitate au discutat o strategie privind modul în care să împiedice răspândirea unei campanii publice de susținere a lui Navalnîi”, a declarat un oficial guvernamental rus pentru publicația independentă rusă.

Explicația e simplă. Având în vedere că alegerile prezidențiale din Rusia din luna martie se apropie cu pași repezi, autoritățile sunt hotărâte să stingă orice agitație publică ce ar putea umbri votul sau i-ar îndepărta pe alegători de Putin.

„Una dintre chestiunile discutate a fost cum să ne asigurăm că doliul și înmormântarea lui Navalnîi nu se vor transforma într-o demonstrație politică și nu vor strica alegerile pentru Putin”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului.

„Au fost propuse diverse opțiuni, până la cea foarte cinică de a nu elibera trupul către rudele sale decât după alegeri”, a spus una dintre surse pentru The Moscow Times.

Lupta unui om cu sistemul, de la primul „Nu” și până în prezent: Șefii județului Suceava cer daune de 50.000 de euro de la un pensionar din Valea Putnei, care s-a opus proiectului gropii de gunoi pe pășunea satului | FOTO

Recomandări

Lupta unui om cu sistemul, de la primul „Nu” și până în prezent: Șefii județului Suceava cer daune de 50.000 de euro de la un pensionar din Valea Putnei, care s-a opus proiectului gropii de gunoi pe pășunea satului | FOTO

„Se apropie alegerile prezidențiale. Nu avem nevoie de acest lucru pentru că va fi o problemă pentru șeful (Putin)”, a adăugat un oficial guvernamental rus pentru.

Confiscarea trupului lui Navalnîi

Varianta reținerii trupului lui Navalnîi este o variantă posibilă, au explicat și specialiștii.

Medicul legist Olga Fateeva a explicat pentru publicația Takiie Dela că autoritățile pot reține trupul timp de ani de zile și, mai mult, că această practică este obișnuită, scrie Meduza, o altă publicație independentă.

Vorbid cu The Moscow Times, și oficialii au spus că autoritățile cântăresc opțiunea de a nu ceda niciodată corpul lui Navalnîi, adăugând că au existat deja „multe precedente de acest fel de-a lungul anilor”.

Autoritățile ar putea declara spre exemplu că persoana a fost încarcerată pentru o infracțiune de terorism sau că riscă să răspândească o boală periculoasă ca justificare pentru a nu lăsa corpul rudelor.

„Dar în cazul lui Navalnîi, desigur, acest lucru ar fi fără precedent”, a admis un oficial care a vorbit cu publicația rusească.

În orice caz, un prim pas în această direcție a fost deja făcut. Luni, anchetatorii le-au spus mamei și avocaților lui Navalnîi că nu vor elibera corpul acestuia pentru cel puțin încă 14 zile, pentru a efectua un „examen chimic”.

Guvernul pregătește terenul pentru ”olimpiada traseismului”. Aleșii locali vor putea să-și schimbe partidul înainte și după alegeri

Recomandări

Guvernul pregătește terenul pentru ”olimpiada traseismului”. Aleșii locali vor putea să-și schimbe partidul înainte și după alegeri

Această întârziere a generat noi suspiciuni printre apropiații lui Navalnîi, care se tem că autoritățile ar putea acoperi urmele unei eventuale crime.

Susținătorii opozantului au lansat o campanie prin care cer ca trupul său să fie predat rudelor, peste 60.000 de persoane semnând un apel online creat de grupul pentru drepturi civile OVD-Info.

Experții au declarat însă pentru Meduza că nici măcar o autopsie independentă efectuată mai târziu la cererea rudelor și susținătorilor nu va putea neapărat să determine cauza morții.

„Nu discutăm despre asta nici măcar cu colegii noștri”

În timp ce oficialii și propagandiștii ruși au acuzat public guvernele occidentale pentru moartea lui Navalnîi, în conversațiile private, sub anonimat, mulți și-au exprimat altfel de opinii.

Mai mulți oficiali guvernamentali ruși și persoane din mediul de afaceri contactate de The Moscow Times au acceptat cu reticență să discute despre Navalnîi și au subliniat că tema trebuie, de fapt, evitată.

„Putem schimba gânduri despre ceea ce s-a întâmplat cu Navalnîi în cercul nostru foarte restrâns. Dar nu discutăm despre asta nici măcar cu colegii noștri. A devenit literalmente periculos”, a declarat un oficial.

După ce Emilia Șercan i-a reproșat frigul din Biblioteca Națională, Adrian Cioroianu a divulgat subiectul la care lucrează jurnalista, într-un atac lansat pe Facebook

Recomandări

După ce Emilia Șercan i-a reproșat frigul din Biblioteca Națională, Adrian Cioroianu a divulgat subiectul la care lucrează jurnalista, într-un atac lansat pe Facebook

„Majoritatea oamenilor se simt pur și simplu indiferenți. Există foarte puține luări de poziție empatice. Iar unii chiar au jubilat”, a declarat pentru The Moscow Times o sursă apropiată conducerii Dumei de Stat din camera inferioară a Parlamentului, când i s-a cerut să descrie reacțiile la moartea lui Navalnîi în rândul legislatorilor ruși.

Cinci deputați din Duma de Stat au refuzat să vorbească cu The Moscow Times despre Navalnîi.

În acest timp, unii oameni de afaceri de la companii mari și mijlocii au declarat pentru publicația independentă că au simțit „deznădejde” și „durere”, în timp ce alții au spus că moartea lui Navalnîi a fost „din vina lui”.

„De ce s-a întors? Putea să trăiască”, a declarat un om de afaceri care a fost un înalt funcționar guvernamental.

Un important director al unei companii a declarat pentru The Moscow Times că se simte „profund deranjat de ceea ce se întâmplă”, dar a adăugat: „Stau la birou acum și îmi dau seama că voi fi pur și simplu concediat de la Gazprom dacă încep să spun ceea ce gândesc cu adevărat sau să postez despre asta pe rețelele sociale”.

Guvernul, încrezător că valul de reacții se va stinge repede

Mai multe surse ale The Moscow Times din interiorul și din apropierea Kremlinului au declarat că sunt încrezătoare că presiunea exercitată asupra doliului îi va descuraja pe oameni să își exprime public sprijinul pentru Navalnîi.

„Va exista un val de evenimente în memoria sa – doliu și proteste. Cei mai înflăcărați activiști vor fi reținuți. Apoi totul se va liniști și viața va reveni la normal”, a declarat un fost oficial de rang înalt de la Kremlin.

„Regimul din Rusia l-a vrut mort pe Aleksei Navalnîi. De aceea s-a întâmplat (moartea sa)”, a adăugat fostul oficial.

Ce se va întâmpla acum cu opoziția din Rusia – și cea din exil – este neclar. Un lucru cu care toată lumea e de acord este că odată cu moartea lui Navalnîi, Putin și-a eliminat cel mai formidabil rival, în timp ce opoziția din Rusia și-a pierdut cea mai carismatică figură.

„Navalnîi a reprezentat o cale alternativă pentru viitorul Rusiei, indiferent dacă a plăcut sau nu cuiva. Dar el a fost singura alternativă, iar acum nu mai există”, a declarat o sursă apropiată conducerii Dumei de Stat.


Google News
Urmărește-ne pe Google NewsSource by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro