Laura Codruța Kövesi, Declarație La Timișoara: „România Este în Top 3 Justiții Din Europa. Sunt Singura în Măsură în Acest Moment Să Fac Comparații”
Peste 450 de persoane, în cea mai mare parte studenți, s-au adunat joi, 4 aprilie 2024, în Aula Magna Universității de Vest din Timișoara pentru a o asculta pe șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, revenită la universitatea la care a obținut titlul de doctor în Drept pentru a susține conferința cu titlul „Crima organizată nu are frontiere. Dar Parchetul European are?”.
„Când i s-a cerut în 2016, într-un interviu, să propună un slogan publicitar pentru Europa, doamna Laura Codruța Kövesi nu a răspuns «mai multă justiție, mai puțină corupție». A spus «mai multă educație, mai puțină corupție». Cred că aceasta este poziția de pe care va susține domnia sa conferința de astăzi”, a prezentat-o decanul Facultății de Drept din cadrul UVT, Lucian Bercea, pe șefa EPPO.
„Nu candidez pentru nicio funcție publică”
„Eu nu sunt profesor, așa că nu am venit să vă țin lecții. Nu candidez pentru nicio funcție publică, așa că nu vă voi vorbi ca un politician. Nu sunt politician, nu sunt diplomat. Sunt procuror. De obicei, când spun acest lucru urmează să zic ceva care îi va deranja pe unii politicieni, dar anumite lucruri trebuie spuse și cred că de asta suntem aici”, a spus Kövesi în debutul conferinței.
Recomandări
Palmă pentru Coaliție. Două deputate ale Puterii vor ca partidele să fie arse la buzunar dacă o treime dintre aleși nu sunt femei în urma alegerilor
După o prezentare succintă a Parchetului European, Kövesi a făcut un sumar al primilor trei ani de activitate ai EPPO. „Crima organizată este cea mai acută amenințare la adresa statului de drept și crima organizată devine mai puternică prin fraudarea bugetului European și a bugetelor naționale. Din păcate, crima organizată este tolerată, iar acest lucru este intolerabil”, a spus șefa EPPO în fața studenților și profesorilor adunați în Aula Magna UVT.
„Nu există nicio țară curată”
Laura Codruța Kövesi a repetat de mai multe ori că în Europa „nu există nicio țară curată”, iar ideea potrivit căreia țările din estul Europei sunt mai corupte decât cele din Vest este doar un mit. „Probabil și dumneavoastră și eu am fost obișnuiți să auzim de foarte multe ori că țările din Estul Europei sunt mai corupte decât celelalte. «Uitați DNA-ul câte dosare a avut, câți condamnați, e o corupție foarte mare în România».
Dar dacă în celelalte state membre nu a investigat nimeni infracțiunile de corupție, înseamnă că sunt curate? Dacă nimeni nu detectează aceste infracțiuni, dacă nimeni nu cercetează, înseamnă că ele sunt curate!?”, s-a întrebat retoric Laura Codruța Kövesi.
Recomandări
„Nu poți să le iei soldaților speranța că se vor întoarce acasă”. Furie în Ucraina, după ce Parlamentul a amânat o lege promisă de Zelenski
„Pentru mine lumea este în alb și negru”
Șefa EPPO a mai spus în fața studenților de la Timișoara că meritul României este că a construit structuri specializate și a acționat pentru combaterea corupției.
„V-aș ruga să nu fiți foarte surprinși pentru că eu nu disting între nuanțele de gri. Pentru mine, lumea este în alb și negru. Dacă ai detectat infracțiuni de corupție zero și n-ai nicio investigație, pentru mine nu înseamnă că ești curat sau (n.r. – nu înseamnă) că dacă ai investigat foarte multe infracțiuni de corupție sau fraude financiare ești foarte corupt. Poți să te joci cu statistica”, a mai spus Kövesi.
În discursul său, șefa EPPO a spus că un indiciu de corupție pe scară largă este traficul de droguri. „Nu poți să introduci tone de cocaină și de heroină dacă nu există corupție, că toate acele droguri nu cad din cer ca ploaia”, a opinat fosta șefă a DNA.
Răspunzând unei întrebări din public, Laura Codruța Kovesi a declarat că nu există țară a Uniunii Europene în care să nu se fraudeze TVA-ul.
„Este greu de înțeles cum un stat ca Olanda, cu cel mai mare port din Europa, într-un an de zile nu a raportat niciun caz de fraudă cu TVA Parchetului European”, a declarat Laura Codruța Kövesi
Recomandări
Reporterul francez de război care s-a mutat în România povestește ororile trăite în prizonieratul rusesc: „Mi-am pierdut conştienţa. Cred că atunci au început să mă drogheze”
Procuroarea-șefă a mai spus că instituția pe care o conduce a descoperit fraude de 19 miliarde de euro în toate statele membre în trei ani de activitate și a insistat pe problemele Olandei.
„Nu cred că este credibil pentru nimeni din această sală că nu se întâmplă nimic în acel port (n.r. – din Olanda) în care ei procesează două milioane de declarații vamale pe zi. Având această structură a procurorilor, a căror principală menire este să investigheze aceste tipuri de fraude, a crescut și nivelul de detectare”, a mai punctat șefa Parchetului European.
Kövesi plasează justiția din România în topul european
Provocată de o studentă să caracterizeze justiția din România la ora actuală, șefa Parchetul European a răspuns că, în opinia sa, „cu toate problemele și nemulțumirile” sistemul de justiție din România este în topul european.
„Cred că sunt singura în măsură în acest moment să fac comparații. Știu exact cum funcționează justiția în 22 de state membre. Probabil o să dezamăgesc multă lume, dar dacă ar fi să fac un top 3 al justițiilor din Europa, România ar fi în top 3”, a spus Kövesi în conferința de la UVT.
Șefa EPPO a făcut și lista atuurilor justiției din România. „În primul rând vorbim de curajul pe care îl au oamenii din justiția din România, profesionalismul, modul în care lucrează, modul în care se implică. Când zic justiție mă refer la toți cei implicați: polițiști, procurori, judecători, avocați, toată lumea care contribuie la actul de justiție. Probabil că noi suntem obișnuiți foarte mult cu autocritica. Și eu citesc presa. Sunt situații care nu ar trebui să se întâmple, dar ele nu se întâmplă doar în România”, a mai spus Kövesi în fața studenților și profesorilor de la UVT.
Teoria compromisului și politica
Una dintre studentele prezente la conferința Codruței Kövesi a întrebat-o pe șefa EPPO care au fost „cele mai grele compromisuri pe care le-a făcut de-a lungul timpului”.
„Răspunsul e simplu. Nu am făcut niciodată compromisuri. De aceea mi-am pierdut foarte mulți prieteni și cred că este unul dintre motivele pentru care niciodată nu m-aș adapta în viața politică. Ca politician trebuie să faci compromisuri. Nu poate să fie totul negru și alb și cred că, într-un fel, este normal. Pentru mine, ca procuror, viața este alb și negru, nu pot să accept aceste compromisuri”, a spus Kövesi.
Fosta șefă a DNA le-a spus studenților de la UVT că, deși în România cuvântul „compromis” are o conotație negativă, la nivel European „compromisul” e privit în nuanțe pozitive. Kövesi a explicat ce înseamnă compromisul dând exemplul situației în care procurorii din cele 22 de state membre ale EPPO au discutat modul de calcul al prejudiciilor din anchetele Parchetului European.
„Am propus o metodă de calcul. A venit colegul din Spania și a spus «știi, potrivit legislației mele, eu trebuie să respect aceste criterii». Colegul din Italia a spus «dar știi, potrivit legislației mele, eu trebuie să socotesc așa». Și atunci am ajuns la compromisuri. Acesta este singurul compromis din cariera mea. Încerci să-i asculți pe ceilalți și încerci să găsești o soluție. A fost foarte greu, pentru că nu există niciun fel de precedente și noi a trebuit să creăm precedente”, a explicat Kövesi.
Sfatul pentru studenți
În finalul conferinței de la Timișoara, Kovesi i-a îndrumat pe studenți să aibă încredere în ei și să nu se lase doborâți de factori externi. „Nu trebuie să cedați niciodată. A ceda este capitulare. Este ceva care pentru mine nu există. Uitați-vă în jurul vostru. Sunt atât de mulți oameni care doresc același lucru ca și voi.
Nu trebuie să ne uităm doar la corupți și la cei care comit infracțiuni. Da, unii dintre ei sunt puternici, câteodată sunt mulți. Dar ei niciodată nu vor fi mai mulți decât noi, decât oamenii cinstiți.
Pentru voi, cei care ați crescut într-o Românie integrată deja în Uniunea Europeană, condițiile sunt mult mai favorabile. Eu pot doar să vă încurajez să continuați cu curaj și să aveți încredere în voi. Toți ceilalți au două mâini, două picioare și un cap, la fel ca dumneavoastră. Nimeni nu are nimic în plus. În mare parte totul depinde de voi”, le-a transmis Kövesi studenților de la Timișoara.