sâmbătă, iulie 20, 2024
Noutati

De Ce A Fost Taiwanul Atât De Bine Pregătit Pentru Un Cutremur De Mare Magnitudine? „Toată Lumea își Face Treaba”

La două ore de la cutremur, care a avut loc cu puțin înainte de ora locală 8 dimineața, când oamenii se pregăteau să meargă la muncă, Chang a spus că a fost amenajat un adăpost de urgență la o școală din apropiere, unde peste 130 de rezidenți au ajuns să petreacă noaptea.

„Contactul comun cu departamentele guvernamentale a fost esențial”, a declarat Chang, șef de cartier, cel mai mic nivel de oficial ales în Taiwan.

De la cutremurul cu magnitudinea 6,4 din 2018, în care au murit șapte persoane, Chang a spus că autoritățile locale au consolidat coordonarea cu unitățile guvernamentale și organizațiile neguvernamentale pentru răspunsul și asistența în caz de dezastre.

De data aceasta, oficialii locali și poliția, împreună cu alte unități care au ajutat la evacuarea rezidenților din zonele afectate din centrul orașului Hualien, au lucrat împreună pentru a evacua una dintre clădirile avariate înainte ca aceasta să se prăbușească în urma unor replici.

„Toată lumea își face treaba. Guvernul regiunii și biroul administrativ local au lucrat împreună pentru a minimiza daunele cât mai mult posibil”, a spus Chang.

De ce Taiwanul este predispus la cutremure

Taiwanul nu este străin de cutremure, fiind situat în apropierea joncțiunii a două plăci tectonice, iar multe dintre seisme sunt concentrate de-a lungul coastei de est pitorești, în principal rurale și slab populate. Regiunea este, de asemenea, o atracție majoră pentru turiști, cu munții săi înalți, stațiunile cu izvoare termale și fermele liniștite.

Escaladarea, noua strategie a lui Putin în Ucraina, după eșecul negocierilor cu SUA și „realegerea” sa pentru un nou mandat de șase ani | Analiză

Recomandări

Escaladarea, noua strategie a lui Putin în Ucraina, după eșecul negocierilor cu SUA și „realegerea” sa pentru un nou mandat de șase ani | Analiză

Peste 100 de persoane au fost ucise într-un cutremur în sudul Taiwanului în 2016, în timp ce un cutremur cu magnitudinea de 7,3 a ucis peste 2.000 de persoane în 1999.

Cutremurul din 1999, denumit în mod obişnuit „cutremurul 921″, din cauză că a avut loc pe 21 septembrie, a fost un imbold pentru ca guvernul să revizuiască reglementările în materie de construcţii şi să consolideze legile privind gestionarea dezastrelor.

21 septembrie este în prezent ziua desemnată pentru exercițiile în caz de dezastre la nivelul întregului Taiwan și, în această zi, sunt trimise mesaje de alertă pentru dezastre precum cutremur și tsunami, iar școlile din jurul insulei organizează exerciții de evacuare.

Cu toate acestea, Tai Yun-fa, un inginer constructor care conduce Alfa Safe din Taiwan, ce dezvoltă materiale de construcție rezistente la cutremure, a spus că înăsprirea în timp a codurilor de construcție a contribuit la o mai bună pregătire a insulei pentru dezastre, deși unii dezvoltatori încă mai fac economii.

„Accentul când vine vorba de dezvoltare este pus încă pe prețul cel mai mic, așa că în acest caz nu poți avea cea mai bună calitate”, a declarat Tai Yun-fa

Lecții învățate

În Hualien, Donna Wu, director adjunct al filialei regionale The Mustard Seed Mission, un grup creștin, a declarat că răspunsul din 2018 a fost haotic și că localnicii și-au învățat lecția.

SUA își schimbă radical tonul față de Israel: Biden i-a cerut lui Netanyahu „încetarea imediată a focului” în Fâşia Gaza și „măsuri concrete” pentru protejarea civililor

Recomandări

SUA își schimbă radical tonul față de Israel: Biden i-a cerut lui Netanyahu „încetarea imediată a focului” în Fâşia Gaza și „măsuri concrete” pentru protejarea civililor

„Toată lumea făcea același lucru. Sarcinile nu erau coordonate. De data aceasta, fiecare grup a avut sarcini diferite”, a precizat Donna Wu.

Taiwanul are un alt motiv pentru a-și pregăti răspunsul la dezastre – un potențial atac din partea Chinei, care a intensificat presiunea militară și politică pentru a încerca să forțeze guvernul taiwanez ales democratic să cedeze pretențiilor de suveranitate ale Beijingului.

Sistemul de alertă la cutremur, cu alarma stridentă care sună pe telefoanele mobile, este același pe care guvernul l-ar folosi pentru a avertiza populația cu privire la un iminent raid aerian chinezesc.

Taiwanul organizează anual exerciții de apărare civilă Min’an, în principal pentru a se concentra asupra dezastrelor naturale, deși anul trecut, în timpul acestor exerciții a abordat și modul de răspuns la consecințele unui atac chinez, ca parte a acestor exerciții.

Ministerul Afacerilor Digitale din Taiwan, care a început să funcționeze abia în 2022 și are sarcina de a asigura rezistența rețelelor de comunicații, a raportat că în mare parte rețelele nu au fost afectate după ultimul cutremur, în special serviciile de internet.

Orașele și comitatele din Taiwan au salvatori în așteptare 24 de ore pe zi, gata să răspundă aproape imediat la dezastre.

Procesul lui Vlad Pascu: mama unuia dintre tinerii răniți a plâns în sala de judecată când a fost invocată „culpa victimelor”. Judecătoarea a refuzat să vadă pozele întinse de un alt părinte

Recomandări

Procesul lui Vlad Pascu: mama unuia dintre tinerii răniți a plâns în sala de judecată când a fost invocată „culpa victimelor”. Judecătoarea a refuzat să vadă pozele întinse de un alt părinte

De exemplu, la mai puțin de o oră după ce a avut loc cel mai recent cutremur, guvernul din orașul Kaohsiung din sud și-a mobilizat echipele de salvare pentru a merge la Hualien și le-a trimis la baza aeriană din apropiere din Pingtung pentru a fi transportate de forțele aeriene.

Aceste echipe merg în mod regulat în alte zone calamitate din întreaga lume, inclusiv în Turcia, după ce această țară a fost lovită de un cutremur major anul trecut, oferind o diplomație „soft power” pentru Taiwan al cărui guvern nu are aproape nicio recunoaștere diplomatică oficială.

Sandra Oudkirk, ambasadorul de facto al SUA în Taiwan, a lăudat răspunsul într-un mesaj către poporul taiwanez transmis pe Facebook. „Taiwanul a demonstrat comunităților din lumea întreagă un model de succes de prevenire a dezastrelor, de gestionare a acestora și de salvare umanitară”, a scris Sandra Oudkirk.

Cutremurul cu o magnitudine de 7,4, potrivit Institutului american de geologie, a lovit, miercuri, 3 aprilie, estul Taiwanului, iar alerte de tsunami au fost emise în Okinawa, în sud-vestul arhipelagului japonez, şi în Filipine, fiind ridicate între timp. 

FOTO: Hepta


Google News
Urmărește-ne pe Google NewsSource by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro