joi, iulie 25, 2024
Noutati

Cine Sunt Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, Foști Ofițeri SRI Cercetați Acum De DNA Sub Control Judiciar

Cătălin Hideg a declarat, joi, într-o intervenţie la Antena 3, că cei doi foști ofițeri SRI i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au lucrat împreună. Pe vremea în care generalul Florian Coldea era prim adjunct al șefului Serviciului Român de Informații, generalul Dumitru Dumbravă  era șeful direcției juridice a SRI.

Cine este Florian Coldea

Florian Coldea a fost numit în 2005, la vîrsta de 34 de ani, prim adjunct al șefului Serviciului Român de Informații (SRI), pe vremea lui Radu Timfote, după ce înainte lucrase la Prevenirea si Combaterea Terorismului, în cadrul aceleiași instituții.

Doctor în Științe Militare al Academiei Naționale de Informații, din 2010, Florian Coldea a fost avansat, treptat, la gradul de general de brigadă, în 2008, apoi general-maior, în 2012, și general-locotenent, în 2014.

A fost suspendat din SRI, în 2017, după o serie de dezvăluiri făcute de Sebastian Ghiță. Repus în funcție după o anchetă internă, în ianuarie 2017, el și-a dat demisia și a cerut trecerea în rezervă.

EXCLUSIV | Profiturile lanțurilor de farmacii din România s-au dublat în patru ani, iar cele ale producătorilor de medicamente au crescut cu peste 75%

Recomandări

EXCLUSIV | Profiturile lanțurilor de farmacii din România s-au dublat în patru ani, iar cele ale producătorilor de medicamente au crescut cu peste 75%

Generalul Florian Coldea a condus misiunea de salvare a jurnaliștilor răpiți în Irak, în 2005. Președintele în funcție la acel moment, Traian Băsescu, i-a lăudat prestația în celula de criză.

Ulterior, relațiile dintre cei doi s-au deteriorat.

Prima anchetă care l-a vizat pe Florian Coldea a fost declanşată exact în urma acestei misiuni, pentru că procurorul general al statului a descoperit că o parte din banii pentru răscumpărare, mai exact o treime, nu a ajuns la organizaţia teroristă, ci pur şi simplu a dispărut.

Florian Coldea a fost acuzat în 2007 de Mircea Geoană, șeful PSD la acel moment, că ar fi solicitat informații referitoare la trei judecători de la Curtea Constituțională (CCR).

De asemenea, Elena Udrea l-a acuzat, în 2015, că i-ar fi cerut lui Dorin Cocoș să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță pentru sustinerea postului România TV. Totodată, Elena Udrea vorbea la acel moment și despre implicarea lui Coldea în numirea Codruței Kovesi la conducerea DNA.

După plecarea din SRI, Florian Coldea a intrat în afaceri și a înființat, în 2020, firma de consultanță Strategic Sys, iar în 2021, societatea Strategic Assets, împreună cu un alt fost general SRI, Dumitru Cocoru.

Ce a făcut Rutte și nu face Iohannis pentru câștigarea postului de secretar general NATO

Recomandări

Ce a făcut Rutte și nu face Iohannis pentru câștigarea postului de secretar general NATO

Cu patru angajați, cifra de afaceri a firmei Strategic Sys a până la 6,3 milioane de lei în 2022, cu un profit de 4,8 milioane de lei. De asemenea, Strategic Assets a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 2 milioane de lei, cu 1,6 milioane de lei profit și doi angajați.

Cine este Dumitru Dumbravă

Generalul Dumitru Dumbravă a fost șeful direcției juridice a SRI pe vremea în care generalul Florian Coldea era prim adjunct al șefului SRI. După trecerea în rezervă a lui Coldea în 2017, Dumbravă a fost secretar general al SRI, până la trecerea lui în rezervă, în 2018.

Într-un interviu pentru juridice.ro, Dumitru Dumbravă a generat o controversă în aprilie 2015, când a vorbit despre „câmpul tactic”.

Acesta spunea atunci că SRI urmăreşte unele dosare până la soluţionarea lor definitivă, stârnind reacții adverse din partea mai multor asociații de magistrați.

„Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, a declarat atunci Dumitru Dumbravă.

Mama uneia dintre tinerele românce luate de viitură în Italia: „Toată lumea făcea fotografii și videoclipuri și nimeni nu i-a salvat”

Recomandări

Mama uneia dintre tinerele românce luate de viitură în Italia: „Toată lumea făcea fotografii și videoclipuri și nimeni nu i-a salvat”

Generalul Dumitru Dumbravă a fost audiat, în noiembrie 2017, în Comisia de Control a SRI, unde a negat că s-ar fi implicat personal pentru rezolvarea unor dosare, potrivit Mediafax.

În 2021, Tribunalul București i-a anulat generalului (r) Dumitru Dumbravă diploma de doctor al Academiei Naționale de Informații a SRI.

În prezent, Dumitru Dumbravă este acționar la firma de consultanță Wise Line Consulting SRL.

Omul de afaceri Cătălin Hideg şi firma acestuia, Sanimed Internaţional, au fost trimişi în judecată de către Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.

FOTO: Dumitru Angelescu (Libertatea)

Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, 


Google News
Urmărește-ne pe Google NewsSource by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro