joi, iulie 25, 2024
Noutati

Cercetătorii avertizează că oceanul Atlantic se va închide

Procesul de închidere a oceanelor, un fenomen geologic semnificativ care are loc pe parcursul a milioane de ani, a fost examinat într-un nou studiu concentrat pe Oceanul Atlantic, scrie Phys.org. Pentru ca un ocean precum Atlanticul să nu mai crească şi să înceapă să se închidă, trebuie să se formeze noi zone de subducţie – locuri în care o placă tectonică se scufundă sub alta. 

Utilizând modele computaţionale, cercetătorii prezic formarea unei zone de subducţie sub Strâmtoarea Gibraltar, care va ajunge în cele din urmă în Atlantic, conducând la apariţia unui sistem de subducţie Atlantic sau ”inel de foc Atlantic”. Această transformare este aşteptată să aibă loc pe parcursul a aproximativ 20 de milioane de ani, marcând o fază crucială în evoluţia geologică a Atlanticului.

Studiul aruncă lumină asupra conceptului de ”invazie de subducţie”, în care zonele de subducţie existente din oceanele care se sting migrează în cele nou-formate. Prin tehnici avansate de modelare, cercetătorii demonstrează modul în care zona de subducţie Gibraltar se va propaga şi va influenţa dinamica geologică a Atlanticului. Acest proces, necunoscut anterior, evidenţiază interacţiunea complexă între plăcile tectonice şi evoluţia structurilor oceanice.

În plus, studiul subliniază activitatea continuă a zonei de subducţie Gibraltar, contestând presupunerile anterioare despre letargia sa. Perspectiva unei activităţi seismice crescute în regiune subliniază importanţa pregătirii seismice.

În ansamblu, cercetarea oferă perspective valoroase asupra mecanismelor care conduc evoluţia oceanică şi subliniază rolul invaziei subducţiei în modelarea peisajului geologic al planetei. Publicate în revista Geology, descoperirile contribuie la înţelegerea proceselor oceanice şi a implicatiilor lor mai largi pentru istoria geologică a Pământului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro