joi, iulie 25, 2024
Cryptomonede

Ce este AltLayer, al 45-lea proiect Binance Launchpool • crypto.ro

Web3, care cuprinde finanțe descentralizate (DeFi), tokenuri nefungibile (NFT) și metaverse, se confruntă cu un obstacol major: scalabilitatea.

Blockchainuri precum Ethereum, stratul fundamental pentru multe aplicații Web3, se luptă să gestioneze volume mari de tranzacții, ducând la congestie și taxe pe gaz exorbitant de mari.

Aici intră AltLayer, un proiect care încearcă să abordeze această provocare prin protocolul său descentralizat de rollup și platforma Rollups-as-a-Service (RaaS).

Rollup-uri descentralizate: Scalabilitate cu securitate și flexibilitate

Rollup-urile oferă o soluție potențială prin procesarea tranzacțiilor off-chain înainte de a le confirma pe lanțul principal (Layer 1) în loturi.

Acest lucru crește semnificativ fluxul de tranzacții, reducând congestia și taxele. AltLayer merge mai departe cu accentul său pe rollup-urile descentralizate, având ca scop evitarea potențialelor riscuri de centralizare asociate cu rollup-urile tradiționale care se bazează pe sequențori individuali pentru a valida tranzacțiile.

AltLayer oferă două tipuri de rollup-uri:

  • Rollup-uri native: Dezvoltatorii pot construi soluții Layer 2 personalizate în funcție de nevoile lor specifice, oferind control absolut, dar necesită o expertiză tehnică mai profundă.
  • Rollup-uri de restake: Rollup-uri existente precum Optimism sau Arbitrum pot fi „restakați” pe AltLayer, îmbunătățindu-și securitatea și descentralizarea prin valorificarea unui grup mai larg de validatori. Acest lucru beneficiază atât rollup-ul original, cât și noii veniți care caută o securitate sporită.

AltLayer îmbrățișează diversitatea peisajului Web3. Rollup-urile sale sunt independente de blockchain, ceea ce înseamnă că pot fi implementate pe Ethereum, Polygon, Avalanche și multe altele.

În plus, AltLayer acceptă atât Mașina Virtuală Ethereum (EVM) pentru dezvoltarea familiară a contractelor inteligente, cât și WebAssembly (WASM) pentru eficiență îmbunătățită. Această flexibilitate le permite dezvoltatorilor să aleagă ecosistemul optim pentru proiectele lor.

SQUAD: Validare descentralizată a tranzacțiilor

Asigurarea încrederii și securității fără a compromite performanța este crucială în sistemele descentralizate. Dispozitivul de attestare a cvorumului sigur (SQUAD) al AltLayer abordează această provocare prin activarea validării descentralizate și eficiente a tranzacțiilor. În loc să se bazeze pe sequențori centralizați, validatorii participă la un proces distribuit pentru a confirma tranzacțiile, consolidând încrederea și reziliența.

RaaS: Facilitați lansarea Rollup

Pentru dezvoltatorii cu orice nivel de calificare, platforma RaaS a AltLayer simplifică implementarea rollup.

Panoul fără cod le permite utilizatorilor non-tehnici să construiască rollup-uri personalizate prin intermediul modulelor pre-construite și vrăjitorilor prietenoși cu utilizatorul.

Pentru dezvoltatorii care caută control granular, SDK-ul deblochează opțiuni de personalizare mai profunde, de la taxele pe gaz până la algoritmii de detectare a fraudei.

Dincolo de tehnologie: Viziunea pentru Web3

Scopul AltLayer depășește caracteristicile tehnice. Acesta își imaginează un viitor Web3 în care:

  • Scalabilitatea nu mai este un blocaj: Dezvoltatorii pot construi aplicații robuste care deservesc milioane de utilizatori fără a compromite securitatea sau descentralizarea.
  • Interoperabilitatea sparge silozurile: Blockchain-urile devin conectate perfect, permițând datelor și valorii să circule liber în întregul ecosistem.
  • Web3 devine accesibil tuturor: Construcția pe AltLayer este mai rapidă, mai ieftină și mai ușor de utilizat,Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro