sâmbătă, iulie 20, 2024
Noutati

Atac Terorist La Moscova – LIVETEXT: Bilanțul Deceselor A Urcat Din Nou – Trei Copii, Printre Ultimele Victime Anunțate. Zi De Doliu în Rusia

24 mart. – Acum 3 zile

24-03-2024

Sumar

Primii doi suspecți în cazul atacului au fost aduși la un tribunal din Moscova și inculpați

Primii doi bărbați suspectați de comiterea sângerosului atac de la sala de concerte Crocus City Hall din apropiere de Moscova și reținuți între timp au fost aduși duminică seară la un tribunal rus pentru a fi acuzați oficial de terorism, au anunțat agențiile ruse de presă, potrivit The Moscow Times, CNN și Sky News.

Agenția oficială de presă TASS citează tribunalul districtual Basmanny din Moscova, care a anunțat că doi dintre suspecți au fost acuzați de participare la un atac terorist.

Mai multe detalii: Doi suspecți în cazul atacului din Moscova, aduși la tribunal și inculpați. Amândoi au ochii învinețiți. Imagini cu ei pe banca acuzațiilor

24 mart. – Acum 3 zile

24-03-2024

Suspecții atacului de la concert au fost aduși legați la ochi la sediul din Moscova al Comitetului de Investigații

Suspecții arestați în cazul atacului armat de la Crocus City Hall au fost aduși în timpul zilei la sediul din Moscova al Comitetului de Investigații al Rusiei, relatează Sky News.

Imaginile difuzate de Comitet arată cum agenții ruși, care poartă haine de camuflaj și cagule, îi apucă și îi împing în clădire pe cel puțin trei bărbați, care apar legați la ochi.

Am întrebat un economist și inteligența artificială ce sfaturi le-ar da românilor ca să facă economii. Ce au răspuns

Recomandări

Am întrebat un economist și inteligența artificială ce sfaturi le-ar da românilor ca să facă economii. Ce au răspuns

Pe măsură ce filmarea continuă, doi dintre bărbați pot fi văzuți cu capul lipit de un perete și cu mâinile încătușate la spate.

Înregistrarea vine după ce presa rusă de stat a difuzat ieri înregistrări video care ar arăta arestarea și interogarea violentă a unor suspecți, pe marginea unui drum din regiunea Briansk.

În imaginile difuzate de canalele Telegram apropiate regimului, un bărbat a fost scos dintr-o pădure, cu fața plină de sânge din cauza a ceea ce părea a fi o rană la ureche, iar apoi a vorbit, cu dificultăți, în limba rusă.

O altă înregistrare video, de data aceasta publicată de șefa televiziunii de stat RT, Margarita Simonyan, arăta un bărbat întins pe burtă, cu mâinile legate la spate, cu bărbia sprijinită pe bocancul unui bărbat în uniformă de camuflaj.

24 mart. – Acum 3 zile

24-03-2024

Ambasadorul rus la Washington spune că nu a primit nicio notificare din partea SUA privind un atac terorist

Ambasada Rusiei la Washington nu a primit din partea SUA nicio avertizare privind un potențial atac terorist la Moscova, a declarat duminică, 24 martie, ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, pentru agenția de presă de stat RIA Novosti, potrivit CNN.

Schițele unei crime puse la cale de un fost procuror, care dorea să scape de nevastă, au mai băgat, după 13 ani, un complice la pușcărie

Recomandări

Schițele unei crime puse la cale de un fost procuror, care dorea să scape de nevastă, au mai băgat, după 13 ani, un complice la pușcărie

Mai multe detalii: Ambasada Rusiei în SUA spune că nu a primit nicio notificare sau mesaj din partea americanilor privind iminența unui atac terorist

24 mart. – Acum 3 zile

24-03-2024

Vladimir Putin le-a adus un omagiu victimelor atacului de la Moscova

Kremlinul a publicat duminică imagini cu președintele rus Vladimir Putin participând la un priveghi în memoria oamenilor uciși în atacul de la sala de concerte Crocus City Hall, de lângă Moscova, relatează Sky News.

Fără a preciza locația imaginilor, înregistrarea video îl arată pe liderul rus punând o lumânare sub un crucifix cu Iisus Hristos, iar apoi și-a făcut cruce de mai multe ori.

Mai multe detalii: Vladimir Putin le-a adus un omagiu victimelor atacului de la Moscova. Într-un video fără sunet, al a aprins o lumânare și și-a făcut cruci | VIDEO

24 mart. – Acum 3 zile

24-03-2024

„Nicio implicare ucraineană” în atacul de la Moscova, subliniază Washingtonul

Guvernul american a respins duminică existenţa unei „implicări ucrainene” în atacul armat de la Moscova, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a evocat o legătură cu Ucraina, scrie AFP.

Nu există „nicio dovadă” că Ucraina este implicată în masacrul soldat cu cel puţin 137 de morţi şi „Statul islamic este responsabil”, a subliniat vicepreşedinta americană Kamala Harris, într-un interviu televizat.

Cum să trăiești într-o lume pe care nu poți s-o înțelegi, deși nu ești prost și nici resemnat?

Recomandări

Cum să trăiești într-o lume pe care nu poți s-o înțelegi, deși nu ești prost și nici resemnat?

Gruparea jihadistă „Stat Islamic poartă întreaga responsabilitate a acestui atentat. Nu a fost nicio implicare ucraineană”, a insistat, într-un comunicat, şi Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului naţional al securităţii SUA, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin a promis sâmbătă că îi va „pedepsi” pe toţi cei responsabili pentru atentat, afirmând că atacatorii au fost arestaţi în timp ce se îndreptau către Ucraina, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste.

24 mart. – Acum 3 zile

24-03-2024

Zaharova ironizează explicația SUA privind atacul de la Moscova

Explicația Washingtonului privind sângerosul atac sala asupra sălii de concerte de lângă Moscova nu ar trebui crezută, având în vedere că autoritățile americane nu au stabilit nici până acum cine l-a ucis pe președintele John F. Kennedy în 1963, afirmă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Sky News.

Mai multe detalii: Maria Zaharova ridiculizează explicația SUA despre atacul de la Moscova: „De peste 60 de ani nu au reușit să afle cine l-a ucis pe John F. Kennedy”

24 mart. – Acum 3 zile

24-03-2024

Bilanțul persoanelor ucise în atacul de la Moscova a crescut la 137

Autoritățile ruse au anunțat că bilanțul morților în urma sângerosului atac de la concertul de vineri a crescut la 137 de persoane, inclusiv trei copii, față de estimarea anterioară de 133, relatează The Guardian și Sky News.

Comitetul rus de Investigații a precizat că au fost identificate 62 de cadavre.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru masacrul de vineri, dar de atunci au existat indicii că Rusia urmărește să lege atacul de Ucraina, în ciuda insistențelor Kievului că Ucraina nu a avut nicio implicare în atac.

24 mart. – Acum 3 zile

24-03-2024

Omagiu adus victimelor în fața sălii Crocus

Un memorial improvizat a fost amenajat în fața sălii de concert Crocus, unde zeci de oameni au aprins lumânări, au depus flori și au adus un omagiu victimelor atacului terorist, transmite The Guardian. Cel puțin 133 de persoane au murit, iar 154 de persoane au fost rănite, în urma atacului, a anunțat duminică Ministerul Situațiilor de Urgență al Federației Ruse.

Duminică, 32 de persoane rănite în atacul terorist au fost externate din spitale după ce starea lor s-a îmbunătățit, a declarat asistentul șefului Ministerului rus al Sănătății. Potrivit acestuia, 110 victime rămân în spitale, 12 adulți fiind în stare extrem de gravă, transmite Kommersant.

24 mart. – Acum 3 zile

24-03-2024

Proprietarul Crocus promite să restaureze sala de concerte după atacul terorist

Proprietarul sălii de concerte din Rusia distrusă în împușcăturile și incendiul în masă care au ucis cel puțin 133 de persoane a declarat duminică că va restaura clădirea, transmite Reuters.

Tot ce a rămas după atacul de vineri seara de la periferia Moscovei, revendicat de ISIS, sunt grinzile de susținere din fier carbon și cadrele de oțel scaunelor.

Centrul, cu o capacitate de peste 6.000 de locuri, a fost construit de grupul Crocus al miliardarului Aras Agalarov în 2009. Face parte dintr-un complex extins de mall-uri, restaurante și hoteluri de la marginea de vest a capitalei.

24 mart. – Acum 4 zile

24-03-2024

Putin declară zi de doliu naţional pentru duminică

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat zi de doliu naţional pentru duminică, 24 martie, în discursul său ținut în urmă cu o zi, în care a promis că vinovaţii vor fi cu toţii „pedepsiţi”.

„Transmit cele mai profunde condoleanţe celor care i-au pierdut pe cei dragi (…) Declar 24 martie zi de doliu naţional”, a spus sâmbătă Putin.

24 mart. – Acum 4 zile

24-03-2024

Bilanțul răniților în atacul terorist a urcat la 152

Ministerul rus al Situațiilor de Urgență a anunțat că numărul persoanelor rănite în atacul terorist de la Crocus a crescut cu 12, ajungând la 152 de răniți. Bilanțul deceselor nu s-a schimbat de ieri, transmite TASS.

Potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență, trei copii au fost uciși și cinci au fost răniți. 114 persoane, inclusiv patru copii, au fost internate în spitale.

„În urma atacului terorist, 285 de persoane (inclusiv 8 copii) au fost rănite, dintre care 133 de persoane au murit (inclusiv 3 copii)”, a transmis Ministerul Situațiilor de Urgență al Federației Ruse.

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Rușii le-au adus un omagiu persoanelor ucise în atacul de la Moscova

Rușii au depus flori, jucării și lumânări în fața sălii de concerte Crocus, de lângă Moscova, toată ziua de sâmbătă, după atacul terorist soldat cu cel puțin 133 de morți și revendicat de ISIS, relatează publicația rusă independentă The Moscow Times.

Pe lângă omagiul adus la sala de concerte, rușii au stat la cozi în fața sptialelor, pentru a dona sânge pentru persoanele rănite. Sunt peste 140 de răniți.

Mai multe detalii: „Puteam să fiu eu”. Rușii sunt în șoc după atacul din Moscova, al doilea cel mai sângeros din istoria lor modernă

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Experții în securitate spun că Rusia se poate folosi de atacul de la Moscova în „agenda” ei față de Ucraina

Revendicarea de către Statul Islamic (ISIS) a responsabilității pentru masacrarea participanților la concertul de vineri seară din apropiere de Moscova pare a fi plauzibilă și se potrivește cu model atacurilor anterioare ale militanților islamiști, au declarat sâmbătă mai mulți analiști din domeniul securității consultați de Reuters. Însă Rusia ar putea folosi atacul de la concert ca pretext pentru agenda sa în Ucraina, au avertizat ei.

Mai multe detalii: Rusia poate folosi atacul de la Moscova ca pretext pentru „agenda ei politică față de Ucraina și Occident”, avertizează specialiștii în securitate

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Un spectator l-a neutralizat pe unul dintre atacatorii din sala de concert, anunță Comitetul rus de Investigații

Un spectator de la concertul de ieri, surprins în atacul de la Crocus City Hall din Moscova, „l-a neutralizat pe unul dintre teroriști”, a anunțat Comitetul de Investigații din Rusia, cea mai importantă autoritate federală de anchetă, potrivit BBC și Sky News.

Șeful Comitetului a afirmat că intenționează să îi înmâneze spectatorului, al cărui nume nu a fost menționat, un premiu din partea instituției pe care o conduce.

Comitetul a afirmat că bărbatul „a dat dovadă de un curaj de neegalat” în timp ce încerca să își protejeze soția, după ce atacatorii au luat cu asalt complexul.

„Prin acțiunile sale active și decisive, el a salvat viețile oamenilor din jurul său în acel moment”, a postat Comitetul, într-un mesaj pe Telegram.

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Secretarul de stat american condamnă atacul terorist de la Moscova și transmite condoleanțe familiilor victimelor

Secretarul american de stat Antony Blinken a condamnat sâmbătă actul „odios” de la Moscova şi „terorismul sub toate formele sale”, la o zi după atacul de la sala de concerte Crocus City Hall care s-a soldat cu cel puţin 133 de morţi, potrivit celui mai recent bilanț, scrie Agerpres citând Reuters şi AFP.

Mai multe detalii: Șeful diplomației americane denunță atacul „odios” de la Moscova: „Condamnăm cu fermitate terorismul sub toate formele sale”

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Postul NTV din Rusia a difuzat un „deepfake” generat de AI pentru a da vina pe Ucraina pentru atacul de la Moscova

Unul dintre cele mai importante canale de televiziune din Rusia, NTV, a difuzat o înregistrare video falsă, care folosește imagini audio generate de inteligența artificială (AI) cu un înalt oficial ucrainean din domeniul securității, în încercarea de a învinovăți Ucraina pentru atacul de noaptea trecută de la Moscova, scrie sâmbătă BBC.

În această înregistrarea video, care a fost distribuită pe scară largă pe internet, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), pare să spună: „Este distracție la Moscova astăzi. Cred că este foarte distractiv. Aș vrea să cred că le vom organiza astfel de distracții mai des”.

Mai multe detalii: Televiziunea rusă a difuzat un „deepfake” generat de Inteligența Artificială, pentru a învinui Ucraina de atacul terorist de la Moscova

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Noi mărturii ale supraviețuitorilor atacului de la Moscova

Cei patru atacatori înarmați s-au îndreptat cu calm spre detectoarele de metale de la Crocus City Hall, trăgând cu armele lor automate de la mică distanță, în rafale scurte, asupra civililor îngroziți care au căzut țipând sub o ploaie de gloanțe, scrie sâmbătă agenția Reuters, după ce a reușit să discute cu unii dintre supraviețuitorii masacrului care a zguduit aseară Rusia.

Mai multe detalii: Supraviețuitorii masacrului de la Moscova povestesc cum au reușit să scape din „coșmar”: „Toată lumea țipa, toată lumea fugea”

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Toți atacatorii sunt cetățeni străini, anunță Ministerul rus de Interne

Ministerul de Interne al Rusiei a anunțat că toți cei patru bărbați înarmați care au atacat aseară Crocus City Hall, vastul complex de lângă Moscova, sunt cetățeni străini, relatează Sky News și CNN.

Până acum, au existat multe speculații cu privire la naționalitatea atacatorilor, sugerându-se că aceștia ar putea fi din Tadjikistan sau chiar că ar fi cetățeni ruși. Ministerul nu a confirmat naționalitățile sau identitățile acestora.

Autoritățile ruse au anunțat anterior că patru persoane suspectate de implicare directă în atacul de la Crocus City au fost reținute la Briansk, în sud-vestul Rusiei, și sunt aduse la Moscova.

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Atacul îngrozitor de la Moscova este o lovitură la adresa liderului rus care a promis securitate (analiză)

La nici măcar o săptămână de când Vladimir Putin și-a asigurat al cincilea mandat prezidențial, Rusia a fost scena unui carnagiu, iar atacul îngrozitor de vineri noapte se anunță o lovitură puternică la adresa liderului rus, care a promis în timpul mandatelor lui în primul rând securitate, comentează sâmbătă, 23 martie, CNN.

Mai multe detalii: „Atacul brutal de la Moscova este o lovitură pentru Vladimir Putin, liderul care le-a promis rușilor în primul rând siguranță”

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Unul dintre suspecții atacului spune că i s-a promis „o recompensă de 5.400 de dolari”

Un bărbat reținut sub suspiciunea de implicare în atacul terorist asupra sălii de concert Crocus, de lângă Moscova, soldat cu peste 100 de morți, spune că i s-a promis o recompensă de 500.000 de ruble (5.400 de dolari) pentru a participa la masacru, potrivit TASS, care citează o postare de pe Telegram al redactorului-șef de la Russia Today, Margarita Simonyan.

„Am împușcat oameni la Crocus pentru bani; mi s-a promis aproximativ 500.000”, a spus suspectul. El a mai afirmat că jumătate din bani au fost transferați pe cardul său, iar cealaltă jumătate urma să o primească. De asemenea, el a menționat că a pierdut cardul în timp ce încerca să scape de polițiști.

Mai mult detalii: Presa rusă: Unul dintre suspecții în atacul din Rusia vorbește despre „o recompensă de 5.400 de dolari pentru a împușca oameni”

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

MAE: România condamnă ferm orice formă de terorism

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis condoleanţe familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova, soldat cu moartea a peste 100 de persoane.

„România condamnă ferm orice formă de terorism şi toate atacurile împotriva civililor”, a afirmat MAE, într-un comunicat publicat pe rețeaua de socializare X.

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Ucraina neagă din nou implicarea în atac

Ucraina a negat din nou orice implicare în atacul de noaptea trecută din apropierea Moscovei.

FSB-ul rus a afirmat anterior că suspecții despre care se crede că sunt implicați în atacul armat de la Crocus City Hall au încercat să treacă în Ucraina și că au avut contacte în această țară.

Vladimir Putin a reluat aceste afirmații în mesajul său adresat sâmbătă poporului rus.

Într-un interviu înregistrat chiar înainte de ieșirea publică a președintelui rus, Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații din Ucraina, a declarat pentru Reuters: „Aceasta este, desigur, o altă minciună a serviciilor speciale rusești, care nu are nimic în comun cu realitatea și nu rezistă la nicio critică”.

El a adăugat: „Evident, Ucraina nu a fost implicată în acest atac terorist. Ucraina își apără suveranitatea de invadatorii ruși, își eliberează propriul teritoriu și luptă cu armata ocupanților și cu ținte militare, nu cu civili”.

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Imagini din interiorul sălii de concerte din Moscova, distrusă în urma atacului terorist

Autoritățile ruse au dat publicității imagini din sala de concerte Crocus, distrusă în urma atacului terorist soldat cu peste 140 de morți. Apar noi detalii și despre victimele atacului, potrivit Reuters.

Baza, un canal de ştiri care susține că are contacte bune în cadrul serviciilor de securitate ruse şi al forţelor de ordine, a relatat că 28 de persoane au fost găsite moarte într-o toaletă, iar 14 pe o scară.

profimedia-0858993904Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Statul Islamic publică o fotografie cu cei patru atacatori

Statul Islamic (ISIS) a făcut publică o fotografie cu cei patru atacatori care au deschis focul în sala de concerte de la Moscova, potrivit agenției de știri Amaq, controlată de gruparea jihadistă, relatează Sky News și Reuters.

Într-un comunicat care însoțește imaginea, gruparea afirmă că împușcăturile au loc în contextul „războiului furibund” dintre ISIS și țările care luptă împotriva islamului.

Mai multe detalii: Statul Islamic a publicat o fotografie cu cei patru presupuși atacatori care au deschis focul la concertul din Moscova

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Autoritățile ruse confirmă oficial că numărul morților a crescut la 133

Comitetul de Investigații din Rusia a anunțat că bilanțul morților în urma atacului terorist comis vineri la Crocus City Hall a crescut la 133, potrivit agenției ruse de stat TASS, preluată de The Guardian.

41 de persoane din cele ucise au fost identificate de către Ministerul Sănătății. 107 persoane se află în prezent internate în spital.

Nu este însă bilanțul final, intervenția în sala distrusă de incendiu fiind încă în desfășurare. Eforturile de căutare a altor victime continuă, a precizat Comitetul.

Acest bilanț a venit la scurt timp după ce șefa Russia Today, Margarita Simonyan, anunțase 143 de morți, dar aceasta nu a precizat sursa informației.

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Bilanțul oamenilor uciși a crescut la 143, potrivit presei ruse de stat

Rusia a anunțat sâmbătă că a arestat 11 persoane, inclusiv patru suspecți, care au legătură cu focurile de armă în urma cărora au fost ucise 143 de persoane în sala de concerte de lângă Moscova, acesta fiind cel mai sângeros atac din ultimii 20 de ani din țară, informează Reuters.

Șefa televiziunii ruse de stat Russia Today (RT), Margarita Simonyan, a publicat o înregistrare video cu unul dintre suspecți, un tânăr bărbos, care este interogat pe marginea unui drum. Ea a afirmat că numărul morților a ajuns la 143, dar nu a precizat sursa informației sale.

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Putin declară duminică zi de doliu național

În discursul său către națiune, din urmă cu puțin timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că duminică, 24 martie, va fi zi de doliu național și le-a transmis condoleanțe rudelor victimelor, relatează The Guardian și Sky News.

În același discurs, Vladimir Putin afirmase anunțase că toți suspecții au fost reținuți, iar atacatorii au încercat să fugă spre Ucraina. „Toți cei patru autori direcți ai atacului terorist, toți cei care au tras și au ucis oameni, au fost găsiți și reținuți”, a afirmat el.

„Ei au încercat să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde, potrivit datelor preliminare, le-a fost pregătită o fereastră pe partea ucraineană pentru a trece frontiera de stat”, a susținut Putin.

În total, 11 persoane au fost reținute, a adăugat președintele rus. Serviciile de securitate ruse anunțaseră anterior că celelalte șapte persoane arestate erau complici.

„Federația Rusă îi va identifica și pedepsi pe toți cei care au pregătit atacul terorist. Pe teroriști îi așteaptă doar pedeapsa și uitarea; ei nu au niciun viitor”, a spus liderul de la Kremlin. Serviciile de informații rusești lucrează la identificarea complicilor teroriștilor, a precizat Putin. Ancheta va face totul pentru a stabili toate detaliile atacului terorist, a adăugat președintele rus.

„Teroriștii, ucigașii se pot aștepta la un singur lucru – se pot aștepta la pedepsirea lor. Dușmanii noștri nu ne vor diviza”, a conchis liderul rus.

Multe persoane în doliu s-au adunat deja într-o serie de locuri publice din Rusia și din zonele ocupate de trupele ruse în Ucraina, inclusiv la Moscova, la Crocus City Hall, locul atacului de vineri, unde oamenii au depus flori și jucării de pluș pentru copii la un memorial improvizat.

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Vladimir Putin, prima ieșire publică după atacul de la Moscova

Atacul asupra sălii de concert de lângă Moscova, revendicat de ISIS, a fost un „act terorist barbar”, iar toți care l-au ordonat vor fi pedepsiți, a declarat sâmbătă, 23 martie, preşedintele rus Vladimir Putin, în prima reacție publică după atacul armat soldat cu peste 100 de morți, citat de The Guardian.

„Organizatorii atacului terorist pregăteau o execuție demonstrativă și un sângeros act de intimidare. Federația Rusă îi va identifica și pedepsi pe toți cei care au pregătit atacul terorist. Numai răzbunarea îi așteaptă pe teroriști. Nu au viitor”, a declarat Putin, într-un discus adresat națiunii.

Mai multe detalii: Vladimir Putin promite că Rusia îi „va pedepsi pe toți cei care au pregătit atacul terorist” în prima ieșire publică de la atacul cu peste 100 de morți

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Suspecții atacului terorist de la Moscova aveau „contacte” în Ucraina și voiau să fugă acolo, susține FSB

Suspecții reținuți sâmbătă în legătură cu atacul mortal de vineri, 22 martie, la o sală de concerte de la periferia Moscovei aveau „contacte în partea ucraineană”, și intenționau să treacă granița pentru a ajunge în această țară, a anunțat Serviciul de securitate al Rusiei (FSB), transmite agenția rusă de stat TASS.

Mai multe detalii: Suspecții atacului terorist de la Moscova aveau „contacte” în Ucraina și voiau să fugă acolo, susține FSB

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Bilanțul morților a urcat la 115

Numărul morților în atacul de aseară de la Moscova a crescut acum la 115, a anunțat Comitetul de Investigații al Rusiei.

Serviciile de urgență au găsit mai multe cadavre sub dărâmăturile de la locul concertului. „Numărul morților se ridică în prezent la 115 de persoane”, a spus comitetul, adăugând că operațiunile de căutarea continuă.

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Presa rusă: 107 persoane au fost rănite, 16 fiind în stare critică

Cel puțin 107 persoane sunt internate în spitalele din Moscova și regiunea Moscovei, 16 fiind în stare critică, în urma atacului terorist, anunță Interfax, care citează oficiali ai Ministerului rus al Sănătății.

Printre cele 107 victime se numără patru copii. Dintre cei 16 răniți a căror stare este evaluată ca fiind extrem de gravă, unul este copil. Alte 44 de persoane sunt în stare gravă, inclusiv doi copii.

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Numărul morților în urma atacului terorist a crescut la 93

Numărul deceselor în urma atacului terorist de la sala de concerte Crocus a crescut la 93, a anunțat serviciul de presă al Comitetului de Investigații din Rusia, citat de TASS.

„În acest moment, s-a stabilit că sunt 93 de decese. Numărul morților va crește și mai mult. Potrivit datelor preliminare, cauzele morții au fost rănile împușcate și intoxicarea cu produse de ardere”, a transmis Comitetul de Investigații din Rusia.

Atac terorist la Moscova - LIVETEXT: Bilanțul deceselor a urcat din nou - trei copii, printre ultimele victime anunțate. Zi de doliu în Rusia
Sala de concerte Crocus, după atacul terorist Foto: Profimedia

23 mart. – Acum 4 zile

23-03-2024

Patru suspecţi în atacul de la Moscova au fost reţinuţi după o urmărire cu maşina 

Patru persoane suspectate că au comis vineri seară, 22 martie, atacul din apropiere de Moscova au fost arestate în regiunea rusă Briansk, după o urmărire cu mașina. În total, 11 persoane au fost reținute în legătură cu atacul terorist, i-a raportat șeful Serviciului de Securitate președintelui Vladimir Putin, relatează agențiile de presă ruse.

Mai multe detalii: Rusia anunță primele rețineri după atacul cu zeci de morți

23 mart. – Acum 5 zile

23-03-2024

SUA au avertizat Rusia despre un posibil atac terorist care ar viza „mari adunări”

Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, a anunțat, vineri, că Statele Unite au avertizat Rusia în martie cu privire la un atac terorist susceptibil să vizeze „mari adunări” la Moscova, la câteva ore după atacul armat în care au murit peste 60 de persoane, relatează AFP, citată de Agerpres.

„La începutul acestei luni, guvernul american a avut informaţii despre proiectul unui atentat terorist la Moscova, posibil vizând mari adunări, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtăşit aceste informaţii cu autorităţile ruse”, a declarat Adrienne Watson.

Mai multe detalii: SUA au avertizat Rusia despre un posibil atac terorist care ar viza „mari adunări”

23 mart. – Acum 5 zile

23-03-2024

ISIS revendică atacul

Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, într-o scurtă declarație publicată de agenția de știri afiliată ISIS Amaq pe Telegram, transmite CNN.

ISIS a spus că luptătorii săi au atacat la periferia Moscovei, „ucigând și rănind sute de persoane și provocând o mare distrugere a locului înainte de a se retrage în bazele lor în siguranță”.

23 mart. – Acum 5 zile

23-03-2024

Autoritățile ruse: Peste 60 de morți în urma atacului

Peste 60 de persoane au fost ucise în atacul de la Crocus City Hall, a anunţat Comitetul de Investigații al Federaţiei Ruse, principala instituţie de investigaţii a ţării, citat de BBC.

„Din păcate, numărul victimelor ar putea crește”, a transmis Comisia de Investigații.

23 mart. – Acum 5 zile

23-03-2024

Crește numărul deceselor

Potrivit ultimelor date, numărul deceselor în urma atentatului de la Crocus a ajuns la 62 de oameni, scriu Meduza și alte publicații ruse. Acestea precizează că numărul victimelor ar putea să crească, în condițiile în care nu fuseseră inspectate încă toate încăperile centrului de spectacole.

22 mart. – Acum 6 zile

22-03-2024

115 persoane au fost spitalizate, anunță ministrul Sănătății

Ministerul rus al Sănătății Mihail Murașko, a anunțat vineri seară că 115 persoane au fost spitalizate, dintre care cinci copii, relatează RIA Novosti.

Un copil și 60 de adulți răniți sunt în stare gravă.

22 mart. – Acum 6 zile

22-03-2024

Reuters: ISIS revendică atacul de la sala de concerte Crocus

Agenția de știri Reuters relatează că Statul Islamic a revendicat atacul pe canalul său Telegram, notează BBC, precizând că informația nu a fost verificată în mod independent.

În același timp, canalele de Telegram rusești BAZA și SOTA subliniază că „cel mai probabil, acesta este un fals” pentru că „anunțul a folosit un cont pe care Statul Islamic nu l-a mai folosit de mai mulți ani”, iar „canalele oficiale ale grupării teroriste nu fac nicio mențiune despre atac”.

ISIS a comis atacuri în mai multe țări, însă corespondentul de securitate al BBC, Gordon Corera, notează că, în trecut, gruparea a revendicat uneori atacuri cu care nu a avut nicio legătură.

La 7 martie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a împiedicat un atac asupra unei sinagogi din Moscova, care era planificat de o celulă a Statului Islamic.

FSB a precizat că atacatorii au deschis focul în timpul tentativei de arestare și au fost „neutralizați prin focuri de răspuns”, fără a da alte detalii despre presupusul complot.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Incendiul a fost localizat

Incendiul de la Crocus City Hall a fost localizat și sunt luate măsuri pentru stingerea lui, anunță Ministerul pentru Situații de Urgență, citat de RIA Novosti.

Forțele speciale ale Gărzii Ruse au părăsit clădirea din cauza fumului dens, a declarat deputatul Alexander Khinshtein, relatează Meduza.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Listă cu 146 de victime, publicată de autoritățile din Moscova

Ministerul Sănătății din regiunea Moscova a publicat o listă cu 146 de victime ale atacului terorist de la Crocus, relatează Kommersant. Printre acestea se numără 8 copii.

Ombudsmanul pentru copii, Maria Lvova-Belova, a precizat că minorii răniți sunt într-o stare moderată, notează Interfax.

„Avem copii răniți, încă nu sunt mulți, dar informațiile sunt actualizate în mod constant. Există un băiat cu o rană prin împușcare, dar este în stare de gravitate moderată”, a declarat ea la postul de televiziune Rossiya 24.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Dmitri Medvedev lansează amenințări după atacul de lângă Moscova

„Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă au legătură cu atacul” de la sala de concerte Crocus din Apropiere de Moscova, a avertizat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, relatează News.ro.

„Dacă se stabileşte că aceştia sunt terorişti ai regimului de la Kiev, este imposibil să se facă altfel cu ei şi cu inspiratorii lor ideologici. Toţi aceştia trebuie găsiţi şi distruşi fără milă ca terorişti, inclusiv oficialii statului care au comis o asemenea atrocitate”, afirmat Medvedev, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Mai multe detalii: Medvedev amenință după atacul de la sala de concerte din Moscova. „Moarte pentru moarte”

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Ucraina neagă orice legătură cu atacul de la Crocus City Hall

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a afirmat vineri seară, printr-un mesaj pe rețeaua X, că „Ucraina cu siguranță nu are nimic de-a face cu împușcăturile/exploziile de la Crocus City Hall”, din apropiere de Moscova, relatează The Guardian.

De asemenea, Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) a precizat, într-un mesaj pe Telegram, că este vorba despre „o provocare planificată și deliberată de către serviciile speciale rusești la ordinul lui Putin”, scopul fiind acela „de a justifica lovituri și mai dure asupra Ucrainei și o mobilizare totală în Rusia”.

Mai multe detalii: Ucraina neagă implicarea în atacul de lângă Moscova și acuză o „provocare deliberată din partea serviciilor speciale ale lui Putin”

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Incendiul nu este încă localizat, anunță Ministerul pentru Situații de Urgență

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a estimat suprafața incendiului din incinta Crocus City Hall la 12.900 de metri pătrați, scrie agenția RIA Novosti, citată de Mediazona.

Serviciile de urgență au adăugat că pompierii nu au localizat încă incendiul.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Printre victimele de la Crocus City Hall sunt și copii

Comisarul pentru drepturile copilului din regiunea Moscovei, Ksenia Mișonova, a anunțat că printre victimele atacului de la Crocus se află și copii, relatează agenția Interfax.

„Erau copii în sală. Există victime”, a scris ombudsmanul pe canalul său de Telegram.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Trupa Piknik nu poate lua legătura cu unul dintre membrii ei

Grupul Piknik, care ar fi trebuit să cânte vineri seară la Crocus City Hall, nu poate lua legătura cu unul dintre membrii formației, relatează publicația rusă RBC.

Nu este clar dacă persoana căutată a părăsit sau nu clădirea unde a avut loc atacul, a declarat pentru sursa citată directorul de concert al grupului, Iuri Chernyshevsky.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Listă falsă cu presupușii suspecți, răspândită în mediul online

Canalul de Telegram Baza notează că pe internet circulă o listă cu cinci bărbați care ar fi căutați pentru atacul de la Crocus, însă subliniază că este o listă falsă.

„De fapt, acești militanți au fost uciși în timpul unui schimb de focuri în Ingușetia la începutul lunii martie”, scrie Baza.

„Potrivit FSB și Comitetului de Investigații, la acea vreme forțele de securitate s-au opus unui grup organizat de Amirkhan Gurazhev, care era căutat pentru infracțiuni teroriste. Împreună cu el au fost uciși cinci presupuși complici”, adaugă aceeași sursă.

Inguşetia, cea mai mică regiune a Federației Ruse, între Osetia de nord şi Cecenia, are o populaţie de circa o jumătate de milion de oameni. Timp de circa zece ani, până în 2017, forţele de securitate ruse s-au confruntat cu o insurgenţă armată la care au luat parte mai multe grupuri islamiste militante din Inguşetia, Daghestan şi Cecenia.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Teatrele și muzeele din Moscova, închise în weekend

Teatrele și muzeele din Moscova nu vor funcționa în acest weekend din cauza atacului asupra sălii de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk, în apropiere de Moscova, relatează Interfax.

Galeria de Stat Tretiakov, Muzeul Pușkin și Muzeul de Istorie au anunțat că vor fi închise pe 23 și 24 martie, în timp ce teatrele au anulat spectacolele.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Eforturi pentru găsirea atacatorilor

Căutarea atacatorilor de la sala Crocus este în curs, anunță Rosgvardia, Garda Națională a Rusiei, relatează Mediazona.

„Unitățile speciale ale Gărzii Ruse lucrează la locul atacului terorist din sala de concerte Crocus. Căutarea infractorilor și evacuarea cetățenilor din clădire este în curs de desfășurare”, a transmis Rosgvardia.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Peskov: Putin primește în mod constant informații

În primele minute după atacul de la Crocus, președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre împușcături, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de presa rusă.

Putin primește în mod constant informații despre ceea ce se întâmplă și despre măsurile care se iau prin intermediul tuturor serviciilor relevante, a adăugat reprezentantul Președinției.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Sunt chemate mai multe forțe de intervenție

Incendiul a cuprins întreaga fațadă a clădirii Crocus City Hall. Ministerul pentru Situații de Urgență a anunțat că suplimentează echipajele trimisă la intervenție. În prezent, peste 320 de persoane și peste 130 de echipamente sunt implicate în stingerea incendiului, relatează Kommersant.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Ce artiști urmau să cânte

Pe lângă grupul Piknik, la Crocus a cântat vineri și orchestra simfonică Tavrichesky din regiunea Leningrad. Cei mai mulți dintre membrii orchestrei au părăsit sala, anunță serviciul de presă al administrației regionale, citându-l pe șeful orchestrei, Mihail Golikov, notează Interfax.

„Cea mai mare parte a orchestrei a părăsit deja Crocus City Hall. Restul grupului așteaptă transportul pentru evacuare”, a spus Golikov.

Ulterior, guvernatorul regiunii Leningrad, Alexander Drozdenko, a transmis pe Telegram că „Orchestra simfonică din regiunea Leningrad a fost evacuată în întregime din sala Crocus. Nu au existat răniți”.

În urma atacului de la sala de concerte de lângă Moscova, regiunea Leningrad anulează evenimentele de divertisment până la noi ordine.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Acoperișul clădirii se prăbușește

Acoperișul clădirii în flăcări a Crocus City Hall din Krasnogorsk, se prăbușește, la fel și fațada din sticlă a clădiri, relatează un corespondent al agenției TASS.

În același timp, un conrespondent al Interfax transmite că geamurile de la două etaje ale clădirii sălii de concerte au fost sparte de forța flăcărilor, se aud explozii și pocnituri a structurilor din cauza incendiului.

„Așteptam concertul trupei Piknik, când, nu știu cine, teroriști, au dat buzna în clădire. Erau îmbrăcați în haine de camuflaj. Au început să tragă cu mitralierele. Toată lumea a început să fugă”, așa își începe mărturia un supraviețuitor într-un mesaj postat pe Instagram și preluat de publicația rusă Meduza.

Citește întreaga mărturie.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

FSB: 40 de morți și 100 de răniți

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că, potrivit datelor preliminare, în urma atacului terorist din complexul Crocus, în prezent sunt 40 de morți și peste 100 de răniți, notează presa rusă.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Forțele de securitate au intrat în clădire

Forțele de securitate au intrat în clădire, mai multe canale de Telegram raportând o începerea asaltului. Ambulanțe și un elicopter sunt la intrare, în timp ce trupurile morților sunt scoase din clădire, iar forțele de securitate împing martorii departe de sala de concerte, relatează Meduza, citand RIA Novosti, Mash și „Caution, news”.

Asaltul are loc în condițiile în care există temeri că teroriștii ar fi putut mina localul, potrivit Caution News. Elicopterele au fost trimise să intervină pentru că focul se intensifică.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Dosar penal pentru atac terorist

Comitetul de Investigații al Federației Ruse a deschis un dosar penal pentru atac terorist după împușcăturile de la Crocus, relatează presa rusă.

Potrivit canalului de Telegram The Bell, în momentul atacului, în sală ar fi putut fi 6.200 de spectatori, aceasta fiind capacitatea sălii de spectacole. Toate biletele la concertul de vineri seară au fost vândute.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Elicoptere aduse pentru intervenție

Un elicopter participă la stingerea unui incendiu la Crocus City Hall, iar alte două se pregătesc să decoleze, a declarat pentru TASS serviciul de presă al Direcției principale a Ministerului pentru Situații de Urgență al Federației Ruse.

„Aviația este folosită pentru a stinge incendiul de la sala Crocus. Un elicopter aruncă apă pe clădirea în flăcări. Alte două elicoptere se pregătesc să decoleze”, a precizat Ministerul pentru Situații de Urgență.

De asemenea, Căile Ferate Ruse au întărit măsurile de securitate în trenuri, gări și stații, în contextul situației de urgență de la sala de spectacole.

Russia ShootingIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Casa Albă: „Gândurile noastre se îndreaptă către victime”

John Kirby, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Joe Biden în domeniul securităţii naţionale, a transmis că reprezentanții Casei Albe încă nu au încă multe informații despre atacul din capitala rusă, însă „gândurile noastre se îndreaptă către victime”.

„Gândurile noastre se îndreaptă, desigur, către victimele acestui teribil atac armat”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Joe Biden în domeniul securităţii naţionale, într-o conferință de presă.

Atacul armat din Moscova are loc la trei săptămâni după ce Ambasada SUA a emis un avertisment că sunt posibile atacuri teroriste în Moscova și își sfătuia cetățenii să evite aglomerațiile.

Potrivit datelor preliminare, patru atacatori au reușit să fugă de la locul faptei, iar mai mulți trăgători s-au baricadat în clădire, anunță portalul local Moscova 1.

22 mart. – Acum 5 zile

22-03-2024

Cel puțin 40 de morți

Cel puțin 40 de persoane au murit în urma atacului de la sala de concerte din apropierea Moscovei, relatează Meduza, citând alte publicații ruse. Alte canale de Telegram vorbesc de până la 130 de decese.

Agenția TASS relatează că sunt oameni care așteaptă ajutor pe acoperișul sălii de spectacol.

Incendiului de la sala de spectacole este unul cu un nivel sporit de complexitate, iar principala activitate a specialiștilor vizează salvarea oamenilor, a transmis Direcția principală a Ministerului pentru Situații de Urgență al Rusiei pentru regiunea Moscovei.

„Eforturile principale vizează căutarea și salvarea oamenilor. Pompierii au scos aproximativ 100 de persoane din subsolul clădirii. Se lucrează la salvarea persoanelor de pe acoperișul clădirii cu ajutorul unor mecanisme de ridicare”, se precizează pe canalul Telegram al departamentului, notează publicația rusă Izvestia.

Între timp, primele victime ale atacului au fost spitalizate, a anunțat serviciul de presă al Ministerului Sănătății, citat de Meduza.

***

Știre inițială: „Oameni în camuflaj, cel puțin trei, au dat buzna la parterul sălii Crocus și au deschis focul cu arme automate. Cu siguranță sunt niște răniți. După aceea, potrivit acestuia, au aruncat o grenadă sau o bombă incendiară, care a declanșat un incendiu. Oamenii din hol s-au întins pe podea pentru a scăpa de împușcături, au stat acolo timp de 15-20 de minute, după care au început să se târască afară. Mulți au reușit să iasă afară”, a relatat un corespondent al RIA Novosti.

Potrivit canalului de Telegram Baza, cel puțin 12 persoane au murit și 35 au fost rănite.

„Conform datelor preliminare, un grup de persoane necunoscute de la două până la cinci persoane în uniforme tactice, înarmate cu arme automate, au deschis focul asupra gardienilor de la intrarea în sala de concert. Apoi au început să tragă în spectatori din foaier”, au transmis serviciile operaționale, citate de Interfax.

Oamenii sunt evacuați din clădire. Muzicienii nu au fost răniți în timpul împușcăturilor, au declarat pentru TASS oficiali ai forțelor de ordine.

Aproximativ 100 de persoane au fost scoase din sala de concerte de către pompieri, informează sediul din regiunea Moscovei al Ministerului pentru Situații de Urgență, relatează RIA Novosti.

Suprafața incendiului de la Crocus ar putea fi de până la 3.000 de metri pătrați, au declarat serviciile operaționale pentru Interfax vineri seară. Cea mai mare parte a clădirii este cuprinsă de incendiu, iar acoperișul s-a prăbușit parțial, mai notează agenția rusă.

În 2016, trupei Piknik i s-a interzis să cânte în Ucraina pentru că a cântat în Crimeea după anexarea regiunii de către Federația Rusă, Ucraina, la fel ca ONU, considerând Crimeea ocupată ilegal.


Google News
Urmărește-ne pe Google News
Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro