Analiză The Guardian: Atacul De La Moscova, Un „memento Sumbru” Că Actele Teroriste La Scară Largă Nu Au Dispărut
„Ambasada monitorizează informații despre extremiști care au planuri iminente să țintească adunările de persoane în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani sunt sfătuiți să evite adunările în următoarele 48 de ore”, a anunțat Ambasada SUA la Moscova, pe 7 martie. Un avertisment similar a fost emis și de Ministerul de Externe al Marii Britanii.
Nu a avut loc niciun atac în acest interval de timp, dar, acum s-a dovedit faptul că acel răgaz a fost doar temporar, notează The Guardian.
Atacul terorist comis vineri seară de patru bărbați înarmați cu arme automate asupra mulțimii care asista la un concert din sala Crocus, din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala Moscova, s-a soldat cu cel puțin 133 de morți. ISIS a revendicat atentatul.
Este neclar ce a determinat avertismentul SUA ori dacă au transmise către omologii lor ruși mai multe detalii, având în vedere că cele două țări sunt angajate într-un „război proxy” din cauza invaziei în Ucraina.
De altfel, cu trei zile înainte de atacul din Moscova, Vladimir Putin spunea că avertismentele SUA sunt „un șantaj care vrea să ne intimideze societatea”.
Rusia acuză Ucraina de implicare
Moscova încearcă acum să promoveze o teorie alternativă.
Recomandări
Interviu | Profesorul care l-a detronat pe Tudorel Toader de la șefia Universității Al. I. Cuza: „Colegii care meritau n-au fost promovați nici măcar intern”
Serviciile speciale rus susținut sâmbătă dimineață că suspecții atacului aveau „contacte în partea ucraineană”, și intenționau să treacă granița pentru a ajunge acolo.
De altfel, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de implicare, spunând că cei „patru autori implicați direct” în atac „au încercat să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde, potrivit datelor preliminare, a fost pregătit un coridor pentru ca ei să treacă frontiera de stat de partea ucraineană”.
Având în vedere războiul Rusiei în Ucraina, acuzațiile nu sunt surprinzătoare. Dar, la orice evaluare inițială, ea este lipsită de credibilitate.
În timp ce Ucraina a încercat să lovească ținte militare și industriale la sute de kilometri în interiorul Rusiei, liderii săi înțeleg foarte bine că ar pierde rapid sprijinul internațional dacă ar efectua un masacru asupra civililor, notează The Guardian.
„Ucraina nu are nici cea mai mică legătură cu acest incident. Ucraina are un război pe scară largă cu Rusia și va rezolva problema agresiunii Rusiei (agresiunea, de altfel, cu o componentă teroristă deliberată) pe câmpul de luptă”, a reacționat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.
Recomandări
Aventurile lui Tolstoi în România, tânăr militar în armata țaristă: „Viața pe care o duc eu aici, risipită fără rost, trândavă și foarte costisitoare”
Moscova poate părea departe de vest, dar este, de asemenea, departe de orașul iranian Kerman, locul unui atac terorist în ianuarie, revendicat de Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), care a făcut 84 de morți.
ISIS-K este o ramură regională a grupării teroriste Statul Islamic, care activează în Asia Centrală și de Sud, în principal în Afganistan, dar și în Pakistan, Tadjikistan și alte țări vecine.
Dacă se confirmă într-adevăr faptul că atacul de la Moscova a fost comis de același grup, „este un memento sumbru că acesta este în creștere”, notează The Guardian.
ISIS-K a fost responsabil și pentru un atac asupra aeroportului internațional din Kabul în 2021, care a ucis 13 soldați americani și 170 de civili în timpul evacuării haotice a SUA din țară.
Masacrul din Moscova amintește, de asemenea, de alte atacuri comise de ISIS: atentatul terorist de la Paris în noiembrie 2015, soldat cu 89 de morți, sau atentatul sinucigaș cu bombă de la Manchester Arena în 2017, după un concert al Arianei Grande, soldat cu 22 de morți.
Anul trecut, scurgeri de informații din partea serviciilor secrete americane au arătat că ISIS-K desfășura „comploturi aspiraționale” în SUA, Europa și Asia, având în vedere ținte precum ultima Cupă Mondială din Qatar.
Recomandări
Interviu. „Româna vine din Italia de Nord”. În lucrarea „Istoria Limbii Române”, lingvistul Dan Ungureanu prezintă argumentele teoriei sale
„Oricare ar fi relația mai largă a Occidentului cu Moscova, anchetatorii antiterorism știu că este momentul să fie deosebit de vigilenți”, mai scrie The Guardian.
FANATIK.RO
Aceasta este cea mai nouă stațiune turistică din România. Locul superb are un “lac blestemat”, ce a înghițit cinci sate, biserici și cimitire
Viva.ro
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: „de fată…” Gestul imediat al bărbatului
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
GSP.RO
Gigi Becali a revenit după „exilul” autoimpus și a dezvăluit regula de la care nu se abate în Postul Paștelui
FANATIK.RO
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Sunt mai multe locuri de muncă disponibile, salariile sunt bune, primești și bonuri de masă
Știrileprotv.ro
Rusia „cu siguranță va câștiga mai mult pământ”, avertizează Musk. „Recomand un acord negociat înainte să se întâmple asta”
Unica.ro
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: „Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc” | EXCLUSIV
Observatornews.ro
Experiment Observator. Cum decurge un zbor către Italia, după intrarea României în Schengen. Aşteptarea a durat 13 ani
HOROSCOP
Horoscop 31 martie 2024. Peștii este bine să își tempereze, de bunăvoie și nesiliți de nimeni, tendințele excesive, mai ales cele nesemnificative