vineri, mai 24, 2024
Noutati

Ofensiva Rusiei în Regiunea Harkov Expune Marile Slăbiciuni Ale Ucrainei | Analiză CNN

Președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni au declarat că eforturile rușilor de a avansa spre oraș au fost zădărnicite, dar rușii au încercat de atunci să taie legăturile rutiere cu Vovceansk.

Rușii au lansat vineri atacuri cu efective de batalion de-a lungul unei porțiuni de 60 de kilometri de graniță, afirmând că ocupă mai multe sate în ceea ce se numește „zona gri” de-a lungul frontierei, după ce și-au concentrat o mare parte din capacitățile ofensive în acest an pe un avans zdrobitor în Donețk, în est, care a înregistrat progrese treptate, dar semnificative, notează sursa citată.

Duminică, Rusia a revendicat ocuparea altor 4 sate în regiunea Harkov, iar bombardamentele aeriene intense continuau în zona Vovceansk.

Ofensiva ruşilor în Harkov scoate la iveală slăbiciunile Ucrainei. Forțele lor sunt reduse, cu mult mai puțină artilerie decât cele rusești, cu o apărare aeriană inadecvată și, mai ales, cu o lipsă de soldați. Situația lor a fost înrăutățită de vremea uscată, care a permis unităților mecanizate rusești să se deplaseze mai ușor, arată CNN.

„Problema noastră este foarte simplă: nu avem arme. Ei au știut întotdeauna că aprilie și mai vor fi o perioadă dificilă pentru noi”, a spus săptămâna trecută pentru The Economist adjunctul șefului serviciului de informații al apărării ucrainene, generalul-maior Vadim Skibitski.

INVESTIGAȚIE. Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează

Recomandări

INVESTIGAȚIE. Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează

Rusia are peste o jumătate de milion de oameni în interiorul Ucrainei sau la granițele sale

Serviciile secrete ucrainene estimează că, în ciuda pierderilor imense de când a început invazia la scară largă, Rusia are în prezent peste o jumătate de milion de oameni în interiorul Ucrainei sau la granițele sale. De asemenea, armata rusă „generează o divizie de rezerve”, potrivit lui Skibitski.

Conform sursei citate, asaltul de la frontiera de nord vine după crearea unei noi grupări militare rusești numită Sever [Nord]. George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a declarat pentru CNN că Sever este o „grupare semnificativă din punct de vedere operațional”.

„Rusia a încercat să genereze 60.000-100.000 de soldați pentru grupul său de atac la Harkov și noi evaluăm că este mai aproape de 50.000”, spune Barros, dar „are totuși o mare putere de luptă”.

Din această nouă forță, unități de infanterie blindată au încercat să treacă granița. Dovezile disponibile sugerează că au fost așteptate și au suferit pierderi semnificative. Dar dacă se vor alătura și mai multe unități de elită (există informații că elemente din alte divizii ar putea face acest lucru), ambițiile Rusiei ar putea crește, subliniază CNN.

Primul sondaj în care Firea îi ia fața lui Nicușor Dan în cursa pentru Primăria Bucureștiului. Candidatul PSD-PNL, pe primul loc în lupta pentru Primăria Sectorului 1

Recomandări

Primul sondaj în care Firea îi ia fața lui Nicușor Dan în cursa pentru Primăria Bucureștiului. Candidatul PSD-PNL, pe primul loc în lupta pentru Primăria Sectorului 1

„Acesta este doar începutul, rușii au un cap de pod pentru alte ofensive”, a declarat o sursă dintr-o unitate de forțe speciale ucrainene pentru CNN în acest weekend.

Un fost ofițer ucrainean care scrie despre război pe blogul Frontelligence spune că „lipsa de personal obligă Ucraina să evite desfășurarea continuă de unități mari de-a lungul graniței, cu artilerie complet aprovizionată și gata de utilizare imediată”.

El se așteaptă ca situația să evolueze, „cu forțele rusești desfășurând mai multe unități pentru a pătrunde în zone de frontieră suplimentare sau pentru a consolida succesele inițiale”.

Analiştii se aşteaptă ca ruşii să extindă atacurile în regiunea Sumî

Mai mulți analiști se așteaptă ca rușii să extindă atacurile de la graniță spre vest, în regiunea Sumî, care a fost martoră luni de zile la raiduri ale forțelor speciale rusești.

Gruparea din Sever nu ar putea ataca și ocupa un oraș de mărimea Harkovului, dar probabil că nu acesta este obiectivul. Barros spune că este vorba, în schimb, de a constrânge forțele ucrainene să pivoteze de la Donețk către regiunea Harkov.

Rușii caută să subțieze forțele ucrainene de-a lungul liniei de front de 1000 de kilometri și să creeze oportunități, în special în regiunea Donețk, care este principalul obiectiv operațional al Rusiei pentru 2024.

George Barros:

Coaliția analizează creșteri de taxe din 2025. Care sunt scenariile. Expert: „În mod cert vor fi impozite mai mari de la anul, ele trebuiau să fie de anul trecut”

Recomandări

Coaliția analizează creșteri de taxe din 2025. Care sunt scenariile. Expert: „În mod cert vor fi impozite mai mari de la anul, ele trebuiau să fie de anul trecut”

Ultimele asalturi ale forţelor ruse pot, de asemenea, să deturneze unitățile ucrainene de la apărarea orașului Kupiansk, tot în regiunea Harkov, unde un asalt rusesc stagnează de luni de zile, precum și să creeze o zonă tampon în interiorul Ucrainei pe care Kremlinul spune că o dorește pentru a reduce atacurile asupra orașelor rusești precum Belgorod.

Două vulnerabilități critice ale Ucrainei: forța militară insuficientă și apărarea antiaeriană redusă

Ceea ce se întâmplă în Harkov nu este izolat. Armata ucraineană a recunoscut în această săptămână o creștere a numărului de angajamente de luptă (peste 150 numai joi), care se adaugă la o creștere semnificativă din martie până în aprilie.

De fapt, rușii dispun de forța necesară pentru a întinde apărarea ucraineană prin mai multe puncte de atac la sute de kilometri distanță, forțând Kievul să ghicească unde și când se va concentra ofensiva anticipată la începutul verii.

Ritmul crescut al atacurilor exacerbează cele două vulnerabilități critice ale Ucrainei: forța militară insuficientă și apărarea aeriană redusă. Rusia le exploatează pe ambele în grabă, înainte ca un nou val de ajutor occidental să poată fi folosit.

„Forța de luptă rămâne o provocare centrală, iar Ucraina lucrează pentru a-și reface brigăzile degradate existente”, spune Barros. Abia în ultima lună a fost adoptată o lege pentru extinderea mobilizării, la aproape doi ani după ce Rusia a mobilizat aproximativ 300.000 de soldați suplimentari.

Procesul a fost împotmolit în parlamentul ucrainean timp de luni de zile, iar președintele Zelenski s-a temut atât de costurile, cât și de consecințele politice ale unei mobilizări mai ample.

Inferioritatea numerică s-a înrăutățit brusc pe toată linia frontului, oferind comandanților ruși un număr tot mai mare de oportunități de a cerceta punctele slabe. Analiștii occidentali consideră că în Ceasiv Iar, Donețk, de exemplu, ucrainenii ar putea fi depășiți numeric cu 10:1, precum și că suferă de un dezechilibru cronic în materie de obuze și de o lipsă totală de acoperire aeriană.

Un blogger militar ucrainean a estimat săptămâna aceasta că elemente a până la 15 brigăzi rusești motorizate (fiecare dintre ele ar avea până la 1.000 de oameni) operează numai în direcția Ceasiv Iar.

Skibitski a declarat pentru The Economist că pierderea Ceasiv Iar este o posibilitate clară – „nu astăzi sau mâine, desigur, dar totul depinde de rezervele și de aprovizionarea noastră”.

Potrivit lui Barros, „Rusia folosește spațiul aerian rusesc ca sanctuar pentru a lovi regiunea Harkov, subliniind nevoia urgentă ca SUA să furnizeze mai multe mijloace de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune și să permită ucrainenilor să le folosească pentru a intercepta avioanele rusești în spațiul aerian rusesc”.

Statele Unite au anunțat vineri un pachet de 400 de milioane de dolari pentru muniții de apărare aeriană și alte arme, dar va fi nevoie de mult mai mult.

Pierderile Ucrainei sunt agravate de lipsa unor poziții defensive pregătite în spatele liniilor de front, unde s-ar putea retrage. În Krasnohorivka, de exemplu, unitățile ucrainene au putut folosi timp de luni de zile clădiri de apartamente și o fabrică de cărămidă ca poziții defensive. Încet-încet, acestea au fost distruse, iar un blogger militar rus a precizat că focul de artilerie le-a „îngropat”.

Președintele Zelenski și alții au vorbit mai mult despre „apărarea activă” – având fortificații defensive mai bune ca element de bază pentru a schimba cursul avansurilor rusești. Zelenski însuși a vizitat astfel de fortificații. Dar ele sunt prea puține în zonele critice, în special în Donețk.

Zelenski a afirmat săptămâna aceasta că „vom putea să-i oprim pe [ruși] în est” atunci când va sosi ajutorul. Dar el a recunoscut că „situația de acolo este cu adevărat dificilă” și a susținut că ajutorul care a sosit până acum „nu reprezintă volumele pentru care s-a votat”. „Avem nevoie ca totul să vină mai repede”, a adăugat el.

În fiecare zi în care nu se întâmplă acest lucru, rușii avansează, iar ucrainenii pierd soldați pe care nu își permit să îi piardă, arată CNN.

Barros spune că rușii erau pregătiți pentru întreruperea ajutorului militar. „Câștigurile recente ale rușilor pe care le vedem acum nu sunt pur și simplu oportuniste, rușii s-au pregătit pentru acest lucru și acum îl exploatează. Este posibil ca Ucraina să fie nevoită să ia decizii dificile din cauza încetinirii acțiunii SUA și a dilemei pe care o provoacă acum”. Acest lucru ar putea echivala cu pierderea de teritoriu pentru timp în plus. Și, în cele din urmă, să accepți că o mare parte din teritoriul pierdut acum ar putea să nu fie recuperat.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Profimedia


Google News
Urmărește-ne pe Google NewsSource by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro