vineri, iunie 14, 2024
Noutati

„Spionii Lui Putin S-au întors”. Financial Times, Despre Noile Metode Agresive De Spionaj Ale Moscovei: Cei Mai Mulți Sunt în Austria și Elveția

Rusia și-a relansat agresiv războiul de spionaj cu Occidentul, iar publicarea de către Moscova a unui apel telefonic în care ofițeri superiori ai forțelor aeriene germane au discutat despre trimiterea de rachete de croazieră în Ucraina este doar cel mai recent exemplu.

„Jocul de-a pisica și șoarecele a revenit”, a spus un ofițer de informații din Occident. „Activitățile rusești sunt la un nivel la fel de înalt, sau chiar mai sus, decât în ​​timpul războiului rece”, a spus altul. „Serviciile de informații ruse sunt o mașină uriașă și au reînceput să facă ceea ce au făcut întotdeauna”, a spus un al treilea oficial.

Aproape în fiecare săptămână, se pare, o altă operațiune sub acoperire iese la iveală, care arată cât de departe au pătruns agențiile de informații ale Rusiei în Europa, de când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani.

Pe 27 februarie, Tihomir Ivanov Ivancev a devenit al șaselea bulgar acuzat că face parte dintr-un grup de spionaj rusesc din Marea Britanie. Cu două săptămâni înainte de asta, Maksim Kuzminov, un pilot militar rus care a dezertat în Ucraina anul trecut, a fost găsit mort în Spania, cu trupul ciuruit de gloanțe, inclusiv cu o împușcătură în inimă.

Andrew şi Tristan Tate, reținuți în România, la cererea autorităților britanice. Cei doi sunt acum din nou în spatele gratiilor

Recomandări

Andrew şi Tristan Tate, reținuți în România, la cererea autorităților britanice. Cei doi sunt acum din nou în spatele gratiilor

Cu o săptămână mai înainte, Franța a descoperit o rețea de 193 de site-uri web concepute pentru a răspândi dezinformări înaintea alegerilor europene din acest an. Și cu două săptămâni mai devreme, Parlamentul European a deschis o anchetă pentru a stabili dacă un europarlamentar leton ar putea fi un agent al serviciului secret rus.

Cu toate acestea, conversația telefonică scursă de weekendul trecut dintre ofițerii de rang înalt al forțelor aeriene germane a fost cea mai explozivă lovitură de propagandă a Moscovei din acest an în războiul hibrid continuu împotriva Occidentului.

„Spionii lui Putin s-au întors”. Financial Times, despre noile metode agresive de spionaj ale Moscovei: Cei mai mulți sunt în Austria și Elveția
Ofițerii spanioli investighează garajul în care a fost găsit cadavrul fostului pilot rus Maksim Kuzminov, asasinat în Spania. Se crede că spionii ruși l-au împușcat pe cel care a dezertat și s-a predat ucrainenilor cu tot cu elicopter. Foto: Profimedia Images

Ofițerii Luftwaffe, dintre care unul a compromis securitatea discuțiilor apelând la platforma WebEx pentru o legătură nesigură, au discutat despre modul în care Kievul ar putea folosi rachete furnizate de germani pentru a distruge podul Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea ocupată de ruși.

Oficialii germani au spus că scurgerea de informații și acuzațiile ulterioare ale Moscovei că Germania elaborează „planuri viclene” pentru a ataca Rusia, au fost o încercare flagrantă a președintelui Vladimir Putin de a învrăjbi aliații Ucrainei.

Argumentul major, invocat de avocați, care a adus victoria în cazul Roșia Montană: Guvernul a susținut proiectul, românii s-au opus

Recomandări

Argumentul major, invocat de avocați, care a adus victoria în cazul Roșia Montană: Guvernul a susținut proiectul, românii s-au opus

Aparenta intensificare a operațiunilor de informații conduse de Kremlin marchează o nouă perioadă încredere în rândul conducătorilor de spioni ai Rusiei, după eșecurile umilitoare cu care s-au confruntat la începutul anului 2022, au declarat oficialii și analiștii serviciilor de informații. Majoritatea interviurilor pe care se bazează articolul citat din Financial Times au avut loc înainte ca discuțiile germane privind rachetele să fie publicate de ruși.

În primul rând, agențiile occidentale au furat și au făcut publice planurile Moscovei pentru invazia Ucrainei. Odată ce tancurile rusești au început să ruleze spre Kiev, capitalele europene au alungat 600 de diplomați, dintre care aproximativ 400 sunt considerați a fi spioni.

Mai mulți „ilegali” ruși, agenți care operează fără acoperire diplomatică, au fost de asemenea descoperiți. Când invazia terestră a Rusiei a stagnat, Putin i-a plasat în arest la domiciliu pe liderii de vârf ai FSB-ului, pentru că au apreciat greșit rezistența ucraineană.

De atunci, principalele servicii de informații ale Rusiei, informațiile militare GRU, Serviciul Federal de Securitate FSB și agenția de informații externe SVR, și-au regrupat și modernizat efectivele de spionaj, pentru a îmbunătăți șansele operațiunilor militare convenționale ale Rusiei.

Ucraina a atacat nouă regiuni din Rusia, în noaptea de luni spre marți: „O dronă zbura spre Moscova”

Recomandări

Ucraina a atacat nouă regiuni din Rusia, în noaptea de luni spre marți: „O dronă zbura spre Moscova”

Prioritățile rămân aceleași ca înainte de război: furtul de secrete occidentale, sporirea diviziunilor în cadrul NATO și subminarea sprijinului pentru Ucraina. Dar metodele au devenit mai ingenioase, pentru a compensa perturbarea rețelelor rusești de spionaj din Europa și pentru a evita restricțiile impuse rușilor care lucrează pe continent.

„Ele [serviciile secrete ale Rusiei] au trebuit să-și schimbe modus operandi, să recurgă la alte instrumente”, a spus al doilea ofițer de informații cu care Financial Times a stat de vorbă.

Una dintre cele mai mari schimbări ale Kremlinului pare să fie utilizarea sporită a actorilor de informații „proxy”. Înainte de război, agențiile occidentale se ocupau în cea mai mare parte de operațiunile rusești efectuate de cetățeni ruși în toată Europa. Astăzi, s-ar putea să nu mai fie cazul.

Operațiunile ascunse ale Rusiei folosesc acum o serie de cetățeni străini proveniți din politică, afaceri și crimă organizată, cum ar fi banda sârbă care a organizat anul trecut evadarea lui Artem Uss, un om de afaceri legat de Kremlin, arestat în Italia sub suspiciunea că a vândut tehnologie militară americană Moscovei.

„[Proxy-ul] poate să nu știe că lucrează pentru ruși, ar putea fi infractori sau alte persoane care sunt plătite”, a spus al doilea ofițer de informații.

De asemenea, Kremlinul a făcut presiuni asupra exilaților ruși pentru a-i coopta pe ei și pe alți oponenți ai regimului care au fugit în străinătate după începutul războiului. „Cunoaștem cazuri în care Moscova s-a sprijinit pe rudele emigranților, care au rămas în Rusia”, a spus Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate din Rusia.

Însă securitatea operațională poate fi slabă, iar agenții proxy pot fi greu de controlat fără un agent la fața locului care să îi direcționeze. Pentru a rezolva acest lucru, unitatea rusă de informații militare GRU a început să recruteze agenți fără nicio experiență militară care să intre nedetectați în țările țintă și ca să stabilească contacte personale, potrivit unui raport recent al grupului de reflecție al Royal United Services Institute din Londra.

„Rușii încă fac multă manipulare la distanță. Dar ei percep asta ca fiind ceva nesigur”, a spus Jack Watling, unul dintre coautorii raportului. „Scopul acum este de a crea povestiri legitime sau legende, astfel încât agenții să poată intra în țările țintă”.

Într-o oarecare măsură, vechiul model de spioni ruși „legali” care lucrează din ambasade încă se menține în țările tradițional neutre, cum ar fi Austria și Elveția. Oficialii de securitate din ambele țări au declarat că în jur de 150 de agenți ruși cunoscuți încă operează acolo sub acoperire diplomatică. Un alt oficial al serviciilor de informații dintr-o altă țară a estimat că aproape o treime din operațiunile de informații ale Rusiei de pe continent se desfășoară acum din „nodurile sigure” de la Viena și Geneva.

În plus, spionii ruși și-au întărit bazele din afara Uniunii Europene. Turcia și Emiratele Arabe Unite din Orientul Mijlociu au devenit puncte importante pentru operațiunile de informații rusești în Europa, potrivit oficialului.

De asemenea, mulți agenți ruși expulzați s-au mutat în capitala Serbiei, Belgrad, care întreține relații bune cu Moscova.

Este aproape imposibil de știut cât de eficiente se vor dovedi a fi metodele de spionaj modernizate ale Rusiei. „În lumea informațiilor, ești mereu foarte conștient de cât de multe nu știi”, a avertizat un spion occidental.

Pe de o parte, autoritarismul tot mai mare al lui Putin a creat „un curent subteran de nemulțumire” în agențiile de securitate ale Rusiei „și o oportunitate de recrutare care apare o dată într-o generație”, a scris recent șeful CIA, William Burns, în Foreign Affairs.

Richard Moore, șeful MI6, a spus același lucru. „Sunt mulți ruși care sunt îngroziți în tăcere”, a spus el anul trecut. „Ușa noastră este mereu deschisă”.

De la invadarea Ucrainei, agențiile occidentale și-au intensificat cooperarea, construind o rețea de baze de date și conexiuni pentru a prinde agenți ruși. „Există mult mai multă colaborare internațională. A devenit o prioritate. Cu combaterea terorismului, trebuia să «îndrăznești să împărtășești». Dar cu Rusia și războiul din Ucraina nevoia este mai evidentă”, a spus un al optulea oficial.


Google News
Urmărește-ne pe Google NewsSource by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro