vineri, mai 24, 2024
Noutati

Accidentul De Mașină Care Ascundea O Crimă Planificată. Cum A Descoperit Poliţia Totul şi Ce Condamnare A Primit Bărbatul Acuzat Că A Ucis-o Pe Fosta Lui Soţie

Accidentul a avut loc la ora 8:53, într-o dimineaţă ploioasă de sâmbătă. Şoferul maşinii, Cristian, era rănit uşor. El le-a declarat poliţiştilor veniţi la faţa locului că a fost şicanat în trafic, un şofer i-a dat flash-uri, vrând să-l depăşească, el a schimbat banda de mers, iar o altă o maşină a venit din spate şi i-a tăiat calea, şi atunci el a frânat, a pierdut controlul volanului şi a intrat în stâlpul de pe marginea drumului.

Accidentul de mașină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Imagini cu mașina avariată. Sursa: Antena 3

Povestea lui părea verosimilă. Dar, după ce au văzut înregistrările de pe camerele de supraveghere video din zonă, poliţiştii au constatat că nimic din ce spunea şoferul nu era adevărat. Pe imagini se vedea clar cum autoturismul condus de el înaintează pe bulevard, fără să fie incomodat în trafic, apoi, în apropiere de stâlp, virează brusc la dreapta şi intră direct în el. Avea o viteză de 83 km/h, au stabilit specialiştii.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că Cristian a intrat în acel stâlp intenţionat, cu partea dreaptă a maşinii, pentru că voia să o ucidă pe fosta lui soţie, care se afla lângă el. Poliţiştii au continuat cercetările şi, după ce au vorbit cu rudele celor doi, au descoperit că bărbatul premeditase crima.

Cazul „Nicolae Titulescu”: Șirul indiferențelor care au făcut ca același copil să devină pentru a doua oară victima unei agresiuni sexuale. Cine a greșit

Recomandări

Cazul „Nicolae Titulescu”: Șirul indiferențelor care au făcut ca același copil să devină pentru a doua oară victima unei agresiuni sexuale. Cine a greșit

O victimă invizibilă a violenţei domestice

M., femeia ucisă, avea 36 de ani. S-a măritat cu Cristian, care era cu cinci mai mare decât ea, imediat după ce a devenit majoră. Tot atunci, ea a devenit şi mamă. Apoi, a venit şi al doilea copil. Locuiau cu toţii într-o casă din comuna Tunari (Ilfov), alături cu rudele lui Cristian.

Încă de la începutul relației lor, bărbatul a fost violent cu M.; era gelos și făcea scandal, o ameninţa cu moartea şi o lovea „cu pumnii, cu picioarele, dar și cu obiecte casnice”, au declarat rudele femeii, în anchetă.

„În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener”, se arată într-un raport al Centrului Filia

  • Conform datelor furnizate de IGPR, numărul cazurilor de violenţă domestică în care este solicitată intervenţia poliţiei creşte alarmant: de la 66.398 în 2021 şi 90.174 în 2022, la 108.831 de cazuri în 2023.

Există însă un decalaj între criminalitatea aparentă, cea despre care se vorbeşte în rapoartele oficiale, şi criminalitatea reală, avertizează Centrul Filia. Foarte multe victime nu cer ajutorul autorităților pentru că fie n-au încredere că acestea le-ar putea ajuta, fie se tem pentru viața lor și a copiilor lor, fie le e rușine sau nu au unde să locuiască, fiind condamnate să rămână sub acelaşi acoperiş cu agresorul lor.

„Ne retragem sau așteptăm până când suntem uciși cu toții”. Armata rusă avansează în Donețk, explorând apărarea vulnerabilă a Ucrainei

Recomandări

„Ne retragem sau așteptăm până când suntem uciși cu toții”. Armata rusă avansează în Donețk, explorând apărarea vulnerabilă a Ucrainei

A divorţat, dar s-a întors, pentru copilul ei

Rudele lui M. erau singurele care ştiau prin ce trece ea. Cristian S. le-a declarat poliţiştilor că prin 2017, când au mers în vizită la soacra lui, „fratele soției mi-a spus că, dacă mai dau în ea, îmi rupe mâinile și picioarele. M-a indignat faptul că soția nu mi-a luat apărarea şi, după ce ne-am întors acasă, am lovit-o. Am dat în ea cu pumnii, cu picioarele și cu un bol de ceramică”.

Din cauza loviturilor primite, M. a ajuns la spital, dar „a refuzat internarea, pentru că medicii voiau să anunţe poliția”, spune Cristian S. Tânăra s-a mutat la mama ei şi a cerut divorţul, iar după câteva săptămâni, cei doi au mers la un notar, unde au stabilit și custodia copiilor: fiica de 13 ani rămânea la mamă, iar fiul de 9 ani – în grija tatălui. 

„După ce am semnat actele de divorț, ea s-a întors acasă. Mi-a spus că acest divorț a fost o lecție şi din cauza asta, am bătut-o din nou: am mărit sonorul televizorului, ca să nu ne audă rudele, apoi am lovit-o de două-trei ori”, îşi aminteşte fostul soţ.

Mama victimei spune însă că, după divorţ, fiica ei s-a întors la Cristian, doar pentru că el o șantaja că n-o să-şi mai vadă copilul rămas în grija lui. A venit şi „n-a mai plecat”, spune bărbatul, „și bănuiesc că motivul a fost de a nu se despărți copiii.”

EXCLUSIV. Protecția Copilului Sector 1: „Elevul abuzat sexual a fost inclus de două ori în programe de consiliere psihologică. Agresorul nu s-a aflat în atenția noastră”

Recomandări

EXCLUSIV. Protecția Copilului Sector 1: „Elevul abuzat sexual a fost inclus de două ori în programe de consiliere psihologică. Agresorul nu s-a aflat în atenția noastră”

Agresiunile fizice și amenințările cu moartea au continuat. „Îi spunea că o va călca în picioare, că o va înjunghia și că o va lovi cu mașina. Iar odată, a luat un topor şi a distrus mobilierul din bucătărie”, a declarat fiica lor, audiată la poliţie, după accident.

Mesajul de dragoste, trimis din greşeală

Ca să-şi poată creşte cei doi copii, M. lucra la un restaurant din Bucureşti. Aici, ea s-a îndrăgostit de un coleg cu care, din noiembrie 2021, a început o relaţie. Fostul ei soţ spune că, după câteva luni, a auzit „un zvon, de la un coleg de serviciu”, apoi a observat că M. se întoarce mai târziu de la muncă.

Într-o sâmbătă, pe 26 martie 2022, tânăra l-a anunţat pe fostul ei soţ că va rămâne peste noapte la mama ei, care era bolnavă. „Făcusem vaccinul anti-Covid şi nu mă simţeam deloc bine”, le-a confirmat femeia poliţiştilor.

M. încerca să-i explice asta, pe messengerul de pe Facebook, fostului ei soţ, care era nervos. Dar, în acelaşi timp, ea îi trimitea mesaje şi colegului de serviciu şi, fără să-şi dea seama, a încurcat destinatarii. „La un moment dat”, spune Cristian S., „am primit de la ea: «Și eu te iubesc, iubirea mea! De-abia aștept să ne revedem!». Am fost convins că mesajul nu e pentru mine. Am sunat-o imediat pe WhatsApp şi mi-a zis că mi l-a trimis ca să-și bată joc de mine, pentru că ştie că sunt gelos.”

„Nu mai vreau să te omor, să mă duc la pușcărie”

De-atunci, lucrurile au intrat pe un drum fără de întoarcere. Cristian a făcut o poză la acel  mesaj şi a trimis-o rudelor femeii, dar şi colegilor ei de serviciu. L-a sunat pe bărbatul cu care M. avea o relaţie, ca să-l confrunte, însă acesta a negat totul. 

El a declarat că, în perioada aceea, a  fost contactat şi de doi dintre fraţii lui Cristian, care i-au transmis că, dacă acesta îi va prinde că sunt împreună, „vă omoară pe amândoi, că e nebun și nu-l interesează dacă merge la închisoare”.

„L-am auzit pe tata, de mai multe ori, cum amenința că «le va lua gâtul» mamei și bunicii mele”, a declarat şi fiica lui M., la poliţie. Fata a mai povestit că, a doua zi după ce tatăl ei a primit acel mesaj de dragoste, „ne-a cerut mie şi fratelui meu să adunăm hainele mamei. Am umplut cinci saci. El i-a dus în spatele curţii şi le-a dat foc”.

După vreo două zile, Cristian a mers la fosta lui soacră, ca să vorbească cu M.. „S-au luat la ceartă, iar el a aruncat cu ceașca de cafea în ea și apoi a lovit-o cu o bucată de placaj în cap”, spune mama tinerei. 

După accidentul de maşină, în telefonul lui M. au fost găsite  mesajele pe care ea şi fostul soţ şi le-au trimis în acele zile. El o amenința că, dacă mai intră în curtea lui, „fac crimă” și-i spunea: „Nu mai vreau să te tai sau să te omor, să mă duc la pușcărie”. 

„Ori o omor pe ea și pe mă-sa, ori o bag în stâlp”

În dimineaţa de 31 martie 2022, cu două zile înainte de crimă, tatăl adoptiv al lui M. a fost sunat de Cristian pe WhatsApp. Bărbatul le-a descris anchetatorilor conversaţia: „Mi-a spus «Salut! M-am gândit, ultimele două variante: ori o omor pe ea și pe mă-sa, ori o bag în stâlp». Iar eu l-am întrebat: «Și copiii?», la care el mi-a răspuns: «Dacă scap, mă duc la pușcărie. Dacă nu, ori neamul meu crește copiii, ori tu cu nevastă-ta. Sunt mari»”. 

În aceeaşi zi, Cristian i-a propus lui M. s-o ducă cu maşina la serviciu, însă ea a refuzat, iar pe 1 aprilie a luat autobuzul din Tunari până-n Bucureşti. În acea după-amiază, Cristian l-a sunat din nou pe tatăl adoptiv al lui M. şi i-a declarat, conform spuselor acestuia, „Să nu uiți că sunt foarte răzbunător. Nu mă cunoști bine, sunt foarte răzbunător.”

Seara, el a mers la restaurantul unde lucra fosta lui soţie. Colegii ei l-au observat în parcare şi au anunţat-o, iar şeful de local, ştiind prin ce trece, i-a dat voie tinerei să plece de la serviciu. „A ieșit pe ușa din spate, de frica lui, și a venit un taxi. Când a ajuns acasă, era speriată”, spune mama lui M.

Cu toate acestea, a doua zi de dimineaţă, ea s-a urcat în maşina fostului soţ. Ce a convins-o să facă asta? 

A sărit gardul și a insistat să meargă cu el

„În noaptea dinaintea accidentului, tata mi-a cerut s-o sun pe mama, ca s-o conving să meargă cu el la serviciu. I-am transmis rugămintea, însă ea mi-a zis că nu mai vrea să-l vadă. Nu ştiu de ce totuşi a acceptat să o ducă la serviciu în acea dimineață”, a declarat fata celor doi, la poliţie. 

În sala de judecată, mama lui M. a declarat că, în dimineaţa accidentului, Cristian „a sărit gardul în curtea noastră. Era în jurul orei 7:00. A bătut la geam, dar ea nu i-a deschis uşa. A sărit gardul înapoi şi a aşteptat-o în maşină. Apoi a sunat-o pe telefon, iar ea m-a rugat să merg la magazin, ca să cumpăr cafea. Mi s-a părut ciudat, era prima oară când îmi cerea să fac asta. Dar m-am dus, iar când m-am întors, el era cu fiica mea. Ea era foarte supărată. Și-a pus ghiozdanul în spate şi a plecat la serviciu supărată. N-a apucat să-mi spună ce-au discutat, pentru că el stătea tot timpul lângă ea şi-i era teamă.”

M. a urcat în maşina fostului soţ, iar după câteva minute, a murit în urma impactului cu stâlpul de pe marginea drumului. La audieri, Cristian S. a declarat că, pe drum, fosta lui soţie îi cerea insistent să n-o mai deranjeze la serviciu, iar asta l-a enervat. 

Fostul soţ dă vina pe centura de siguranță

În urma impactului, bărbatul a suferit o lovitură la piept şi o contuzie la șold şi a fost internat în spital. La două săptămâni după accident, el a fost arestat preventiv, sub acuzaţia de omor calificat.

În anchetă, a susţinut tot timpul că e nevinovat, că n-a vrut să o ucidă pe fosta lui soţie şi a dat vina pe faptul că ea nu purta centură de siguranţă. Dar „coliziunea s-ar fi produs, independent de acest fapt”, iar „dacă decesul nu s-ar fi produs, pentru că victima purta centura de siguranță, fapta ar fi fost încadrată tot într-o infracțiune contra vieții, infracțiunea de tentativă la omor”, a explicat instanţa.

Tribunalul Ilfov a stabilit că „inculpatul a acționat cu intenție directă, (…) urmărind suprimarea vieții victimei (…) și premeditând comiterea faptei”, iar pe 14 februarie l-a condamnat pe Cristian la 22 de ani de închisoare. Bărbatul a atacat decizia, iar dosarul va ajunge la Curtea de Apel București, care va da verdictul final.

Copiii, prinşi la mijlocul suferinţei

În motivarea deciziei Tribunalului Ilfov se vorbeşte şi despre dubla traumă suferită de cei doi copii ai lui M. Ea era cea care „se ocupa, în mod direct şi permanent, de creşterea şi de educarea lor”.

Judecătorul spune că băiatul cel mic, care avea 14 ani când i-a murit mama, n-a vrut să meargă la psiholog și nu discută cu nimeni despre această pierdere. 

Sora lui, care avea atunci 18 ani, a fost extrem de afectată de tot ce s-a întâmplat, potrivit raportului de evaluare psihologică. În timpul procesului, fata a mărturisit că, şapte luni după accident, nu a mai vorbit deloc cu tatăl ei. „Îl uram pentru că a condus maşina în acea zi”, a spus ea. „Dar, după ce m-am întors în locuința lui, am început să vorbesc zilnic cu el la telefon şi să-l vizitez la penitenciar”.

În acelaşi timp, pe pagina ei de facebook, fata încă îi mai scrie mamei ei. De ziua ei, de sărbători sau fără niciun prilej, o pomeneşte în postări, o plânge şi stă de vorbă cu ea, ca şi când ar exista internet şi reţele de socializare şi dincolo de moarte.     

  • În 2022, anul în care a fost ucisă M., în România au fost înregistrate 191 de decese din cauza violențelor în familie, conform unui raport al Ministerului Public.


Google News
Urmărește-ne pe Google NewsSource by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro