vineri, iunie 14, 2024
Noutati

Israelul Anunță Că Va Permite Zilnic Intrarea Combustibilului în Fâșia Gaza, în Timp Ce Hamas Evocă 12.000 De Morți, Inclusiv 5.000 De Copii

Această relatare privind confruntările dintre Israel și Hamas s-a incheiat. Puteți citi în continuare, în format livetext aici: Război Israel-Hamas: Israelul spune că va avansa oriunde se găsește Hamas. Bilanțul de până acum al confruntărilor

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Sumar

O nouă înregistrare video difuzată de Hamas pare să arate un ostatic israelian în Gaza

O nouă înregistrare video care pare să arate un ostatic israelian ținut captiv în Fâșia Gaza a fost publicat în mediul online, scrie CNN.

Postul american de televiziune notează că nu va publica detalii despre această înregistrare, care a apărut pe canalul de Telegram al Brigăzilor Al Qassam, aripa militară a Hamas.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a refuzat în cadrul conferinței de vineri seară să comenteze înregistrarea video, atunci când a fost întrebat despre aceasta.

Armata israeliană a transmis anterior în cursul zilei de vineri că a recuperat cadavrul unei ostatice israeliene, soldatul Noa Marciano, care avea 19 ani, în timpul unor căutări desfășurate în apropierea spitalului Al-Shifa din orașul Gaza – al doilea anunț de acest fel în ultimele 12 ore.

Joi seară, armata israeliană a anunțat că trupul neînsuflețit al lui Yehudit Waiss, o femeie în vârstă de 65 de ani, a fost, de asemenea, adus înapoi în Israel.

Am participat la o întâlnire a Jucătorilor Anonimi, comunitate care se confruntă cu dependența de jocuri de noroc. „Dacă înainte făceam orice ca să joc, astăzi sunt dispus să fac orice ca să nu joc”

Recomandări

Am participat la o întâlnire a Jucătorilor Anonimi, comunitate care se confruntă cu dependența de jocuri de noroc. „Dacă înainte făceam orice ca să joc, astăzi sunt dispus să fac orice ca să nu joc”

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Avioanele armatei israeliene au bombardat ținte Hezbollah din Liban ca răspuns la tirurile de rachete ale grupării șiite

Avioanele de vânătoare și elicopterele israeliene de luptă au efectuat vineri seară bombardamente aeriene împotriva unor situri Hezbollah din sudul Libanului, ca ripostă la atacurile repetate cu rachete și obuze asupra nordului Israelului, scrie The Times of Israel.

Forțele de apărare israeliene (IDF) spun că țintele au inclus infrastructura aparținând grupării șiite libaneze, centre de comandă și posturi de observație.

O rachetă a fost, de asemenea, lansată din Liban spre zona Muntelui Dov, la granița de nord, vineri seară, fără a provoca răniți.

IDF au precizat că au bombardat cu artilerie zona din care a fost lansată racheta.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Două cisterne cu combustibil au intrat în Fâșia Gaza, după ce guvernul israelian a aprobat livrări regulate

Două cisterne cu combustibil au intrat vineri în Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, a declarat o agenție guvernamentală israeliană pentru CNN, după ce cabinetul de război al țării a aprobat o măsură care să permită livrări regulate către enclava asediată.

INTERVIU Ion Cristoiu, așa cum n-a vorbit niciodată: ce admiră la Klaus Iohannis, la Cristian Tudor Popescu și unde crede că greșește Viktor Orban

Recomandări

INTERVIU Ion Cristoiu, așa cum n-a vorbit niciodată: ce admiră la Klaus Iohannis, la Cristian Tudor Popescu și unde crede că greșește Viktor Orban

Cisternele transportau 60.000 de litri de motorină, potrivit coordonatorului israelian al activităților guvernamentale din Teritoriile israeliene, o agenție care asigură legătura cu palestinienii în ceea ce privește afacerile civile.

„Acest combustibil a intrat în mod limitat pentru uzul organizațiilor internaționale, pentru UNRWA”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, în cadrul unui briefing de presă, referindu-se la agenția umanitară a Națiunilor Unite care operează în Gaza.

„Există instalații de desalinizare care ar trebui să furnizeze apă în sudul Fâșiei, astfel încât combustibilul este folosit doar pentru aceste două nevoi. Monitorizăm această problemă, pentru a ne asigura că este folosit doar pentru aceste două nevoi. Acest (proces) este condus de SUA și Egipt”, a precizat el.

Cabinetul de război al Israelului a aprobat vineri o măsură care permite intrarea în Gaza a două cisterne de combustibil pe zi pentru susținerea sistemului de apă și canalizare, potrivit consilierului israelian pentru securitate națională.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Vicepreședintele parlamentului israelian cere incendierea Fâșiei Gaza

Un deputat de extremă dreapta din formațiunea Likud (partidul premierului Benjamin Netanyahu), care ocupă și funcția de vicepreședinte al Knessetului (parlamentul israelian), a făcut vineri apel la incendierea Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.

După două zile cu vijelii și viscol, meteorologii anunță cum va fi vremea zilele următoare

Recomandări

După două zile cu vijelii și viscol, meteorologii anunță cum va fi vremea zilele următoare

„Toată această preocupare cu privire la existența sau nu a internetului în Gaza arată că nu am învățat nimic. Suntem prea umani. Ardeți Gaza acum, pur și simplu!” a scris Nissim Vaturi, pe Twitter.

Mai multe detalii: Vicepreședintele parlamentului israelian cere incendierea enclavei palestiniene: „Suntem prea umani. Ardeți Gaza acum”

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Majoritatea spitalelor și clinicilor din Gaza au fost închise, anunță Ministerul palestinian al Sănătății de la Ramallah

Din cele 35 de spitale din Fâșia Gaza, 26 s-au închis din cauza pagubelor provocate de bombardamente sau din cauza lipsei de combustibil, potrivit unui raport publicat vineri de Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene de la Ramallah, care citează surse medicale din enclava controlată de Hamas.

Din cele 72 de clinici de asistență medicală primară, 52 au fost, de asemenea, forțate să se închidă, a adăugat ministerul, potrivit CNN.

La spitalul Al-Shifa din orașul Gaza: Peste 40 de pacienți, inclusiv trei bebeluși prematuri, au murit în cel mai mare spital din Fâșia Gaza în ultimele șase zile, potrivit Ministerului Sănătății.

La Spitalul Al-Amal din Khan Younis: Situația este, de asemenea, din ce în ce mai gravă, deoarece generatorul principal al spitalului din sudul Fâșiei Gaza s-a oprit pentru a treia zi consecutiv, neavând combustibilul necesar pentru a funcționa. Spitalul se bazează acum pe un generator mic, care furnizează electricitate doar pentru sala de travaliu și luminile din zona de recepție, a adăugat ministerul.

„Medicii sunt obligați să efectueze intervenții chirurgicale fără anestezie, inclusiv pentru cei răniți de bombardamentele israeliene și pentru femeile care urmează să facă cezariană”, a precizat ministerul palestinian.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Armata israeliană afirmă că este hotărâtă să avaseze „oriunde vor fi găsite ținte Hamas”, inclusiv în sudul Fâșiei Gaza

Trupele israeliene sunt „hotărâte să avanseze” în operațiunea lor militară din Fâșia Gaza, a declarat vineri principalul purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), potrivit Sky News și CNN.

Vorbind în cadrul unui briefing de presă obișnuit, contraamiralul Daniel Hagari a declarat că soldații vor lovi țintele Hamas oriunde le vor găsi.

„Suntem hotărâți să avansăm în operațiunea noastră. Se va întâmpla oriunde există Hamas, inclusiv în sudul Fâșiei”, a spus el.

„Se va întâmpla în momentul, locul și în condițiile cele mai bune pentru militari”, a precizat Hagari.

Cel puțin 372 de soldați ai IDF au fost uciși începând din 7 octombrie, a mai spus el. Bilanțul morților nu s-a schimbat față de joi.

Declarațiile lui Hagari vin după ce civilii din orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza, au raportat că au fost lansate pliante în care li se spune să părăsească zona – un semnal că luptele sunt pe cale să se extindă.

În ultimele săptămâni, forțele israeliene le-au spus locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să se îndrepte spre sud, pe măsură ce au avansat cu operațiunea lor terestră.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

17 tone de combustibil pentru generatoarele companiei de telecomunicaţii au fost livrate în Fâşia Gaza

Autoritatea palestiniană care se ocupă de terminalul Rafah ce leagă Egiptul şi Fâşia Gaza a anunțat vineri seară că 17.000 de litri de carburant au fost livraţi în mica enclavă palestiniană pentru a alimenta generatoarele companiei de telecomunicaţii, relatează AFP.

Joi, compania palestiniană de telecomunicaţii Paltel anunţase „suspendarea tuturor serviciilor de telecomunicaţii” din cauza lipsei de carburant.

Vineri, oficialii israelieni au indicat că actualul cabinet de război a autorizat intrarea zilnică a două camioane cu carburant în enclava palestiniană pentru ”a răspunde cererii Statelor Unite”.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Bilanțul victimelor masacrului de la festivalul de muzică din Re’im a fost actualizat la 364 de morți

O anchetă în derulare a poliției israeliene privind masacrul comis de Hamas la festivalul de muzică din Re’im, pe 7 octombrie, a actualizat numărul morților la 364, ceea ce ar reprezenta aproape o treime din totalul persoanelor ucise în timpul asaltului din Israel, relatează postul israelien de televiziune Canal 12.

Patruzeci de participanți la festival au fost luați ostatici în Gaza, a constatat ancheta.

Bilanțul anterior plasa numărul morților din Re’im la 270, notează The Times of Israel.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

ONU, nevoită să oprească livrările de alimente în Gaza, în timp ce comunicațiile continuă să fie întrerupte

Organizația Națiunilor Unite a fost nevoită să oprească livrările de alimente și alte produse de primă necesitate către Fâșia Gaza, în condițiile în care în întreaga regiune comunicațiile continuă să fie întrerupte, relatează Sky News.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a avertizat, de asemenea, că există o posibilitate tot mai mare de înfometare generalizată, în condițiile în care penuria de combustibil continuă să facă ravagii.

Purtătoarea de cuvânt a organizației, Juliette Touma, a declarat că UNRWA nu a putut aduce astăzi în Gaza convoiul său de ajutoare.

„De aseară, Gaza trece prin a patra înrerupere generalizată a comunicațiilor, ceea ce a însemnat că, începând din această dimineață, UNRWA nu și-a putut continua operațiunile umanitare”, a spus ea.

Întreruperea comunicațiilor, aflată acum în a doua zi, îi separă în mare măsură pe cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza unii de alții și de lumea exterioară.

De asemenea, ea paralizează coordonarea ajutorului, pe care organizațiile umanitare aveau deja probleme în a-l livra din cauza lipsei de combustibil.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Familiile victimelor israeliene s-au întâlnit cu procurorul CPI

Familii ale victimelor israeliene ale atacului sângeros comis de Hamas pe 7 octombrie s-au întâlnit vineri cu procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) , a declarat vineri avocatul lor, François Zimeray, care doreşte ca CPI să emită mandate de arestare contra liderilor mişcării islamiste palestiniene, relatează AFP.

”Ancheta avansează”, a dat asigurări Zimeray după întâlnire, la două săptămâni după ce i-a înaintat lui Karim Khan un dosar în numele familiilor unui număr de nouă victime israeliene.

Rudele acestor victime doresc ca Hamas să fie urmărită în justiţie pentru crime de război şi genocid şi ca CPI să emită un mandat de arestare internaţional contra liderilor mişcării islamiste, scrie Agerpres.

Orice persoană sau grup poate depune un dosar la biroul procurorului CPI pentru anchetă, însă tribunalul, cu sediul la Haga, nu este obligat să se sesizeze. Experţi juridici au declarat pentru AFP că cele două tabere – atât Israelul, cât și Hamas – ar putea fi acuzate de crime de război.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Olaf Scholz spune, în timpul întâlnirii cu Erdogan, că „dreptul Israelului de a exista este irefutabil”

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat vineri seară importanţa dialogului cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, date fiind opiniile lor diferite faţă de conflictul actual din Orientul Mijlociu, relatează agenția germană de presă DPA, potrivit Agerpres. În schimb, liderul de la Ankara a continuat să critice Israelul pentru campania militară din Fâșia Gaza, acuzându-l de „genocid”.

”Domnule preşedinte, nu este niciun secret faptul că avem opinii foarte diferite despre conflict”, a spus Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea unei cine cu Erdogan, aflat în vizită la Berlin.

”Tocmai de aceea discuţiile noastre sunt importante, în special în momente dificile avem nevoie de un dialog direct între noi”, a adăugat cancelarul federal. Scholz a reafirmat sprijinul Berlinului pentru Israel.

Mai multe detalii: Scholz spune că „dreptul Israelului de a exista este irefutabil”, în timp ce Erdogan face noi acuzații dure: „Uciderea copiilor nu există în Tora”

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Armata israeliană susține că a găsit mai multe infrastructuri subterane la Al-Shifa și că încă mai caută în spital informații despre ostatici

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele israeliene au găsit astăzi încă o infrastructură subterană la spitalul Al-Shifa din Gaza și că încă mai caută în interiorul complexului medical informații despre ostatici, scrie The Times of Israel.

„Continuăm să ne aprofundăm activitatea operațională la Spitalul Al-Shifa”, a declarat Hagari, într-o conferință de presă ținută în cursul serii. „Astăzi, am găsit mai multe infrastructuri subterane și am continuat să adunăm fiecare informație pe care am putut-o găsi despre ostatici”, a precizat el.

„Trupele noastre operează în zonă, investigând puțurile de tunel găsite în spital”, a adăugat Hagari.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

„Vedem prezența Hamas în toate spitalele” din Gaza, afirmă armata israeliană, în timp ce operațiunea de la Al-Shifa continuă

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) continuă raidul asupra spitalului Al-Shifa din Gaza, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei israeliene, potrivit Sky News și The Times of Israel.

În ultimele două zile, IDF au desfășurat ceea ce numesc o operațiune „precisă și țintită” la această unitate medicală, susținând că spitalul este folosit de Hamas în scopuri militare.

Gruparea militantă islamistă a negat acest lucru, calificând acuzațiile drept „minciuni flagrante”.

Șeful comandamentului de sud al armatei israeliene, generalul-maior Yaron Finkelman, a apărut într-o înregistrare video a IDF care pretinde că îl arată efectuând o „evaluare a situației”.

„Vedem prezența Hamas în toate spitalele, este o prezență clară. Se folosesc cu cinism de spitale, ca aici, în inima spitalului Al-Shifa”, le-a spus Finkelman trupelor aflate la fața locului, unde forțele israeliene susțin că au descoperit o intrare într-un tunel al Hamas și un depozit de arme.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Netanyahu susține că Israelul nu intenționează să mențină trupe în Fâșia Gaza după război și atacă din nou Autoritatea Palestiniană

Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că armata israeliană (IDF) nu intenționează să păstreze soldați în interiorul Fâșiei Gaza după război, chiar dacă Israelul va menține controlul de securitate asupra enclavei palestiniene în viitorul apropiat, scrie The Times of Israel.

„Nu sunt sigur de păstrarea trupelor în interiorul Fâșiei Gaza. Și, de fapt, nu este deosebit de necesar, deoarece este foarte mică”, a declarat Netanyahu, pentru NPR.

În ceea ce privește cine va conduce Gaza după război, Netanyahu a precizat, într-o aluzie la adresa Autorității Palestiniene: „Avem nevoie de o schimbare culturală în orice administrație civilă din Gaza. Aceasta nu poate fi angajată în finanțarea terorismului”.

El a mai spus că Israelul nu va putea accepta pe nimeni care să împărtășească obiectivele Hamas și nici faptul că gruparea islamistă le induce copiilor palestinieni ideea că Israelul trebuie distrus.

„În viitorul apropiat, (vom avea de-a face cu) responsabilitatea militară generală israeliană. Dar acolo trebuie să existe și un guvern civil”, a adăugat Netanyahu.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Ministerul palestinian al Sănătății anunță că 24 de pacienți au murit în ultimele două zile la spitalul Al-Shifa

Douăzeci și patru de pacienți au murit în ultimele două zile la spitalul Al-Shifa din Gaza din cauza întreruperilor de energie electrică cauzate de lipsa combustibilului, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, condus de Hamas, scrie The Guardian.

„Echipamente medicale vitale au încetat să mai funcționeze din cauza penei de curent”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza, Ashraf al-Qudra, citat de AFP.

Forțele speciale israeliene continuau vineri să percheziționeze vastul complex spitalicesc Al-Shifa, după ce au intrat pentru prima dată în cel mai mare spital din Gaza miercuri dimineață. Raidul armatei israeliene a atras o condamnare vehementă din partea șefului Organizației Mondiale a Sănătății, care l-a calificat drept „total inacceptabil”.

Situația de la Al-Shifa este „catastrofală” pentru pacienți, persoanele strămutate și lucrătorii din domeniul sănătății, care sunt înghesuiți înăuntru fără electricitate, apă și hrană, a declarat pentru AFP directorul spitalului, Mohammed Abu Salmiya.

17 nov. – Acum 2 zile

17-11-2023

Cinci națiuni solicită CPI o anchetă privind crimele de război din teritoriile palestiniene

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) a anuțat vineri că a primit o cerere comună din partea a cinci țări pentru a investiga situația din teritoriile palestiniene, relatează Reuters.

Procurorul Karim Kahn a declarat că sesizarea a venit din partea următoarelor state: Africa de Sud, Bangladesh, Bolivia, Comore și Djibouti. Africa de Sud a transmis că solicitarea a fost făcută „pentru a se asigura că CPI acordă o atenție urgentă situației grave din Palestina”.

Mai multe detalii: Cinci națiuni cer Curții Penale Internaționale să demareze o anchetă privind presupusele crime de război comise în teritoriile palestiniene

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

ONU afirmă că astăzi nu a fost livrat combustibil în Gaza

Israelul a anunțat vineri că va permite intrarea a două camioane cu combustibil în Fâșia Gaza în fiecare zi, astfel încât activitatea ONU, pentru ajutorarea civililor, să poată continua în enclavă.

Un purtător de cuvânt al UNWRA – agenția ONU pentru palestinieni – a declarat, pentru BBC News, că niciunul dintre camioanele cu combustibil pentru care Israelul spune că și-a dat acordul nu va ajunge astăzi în teritoriul palestianian.

De asemenea, datele furnizate de Semiluna Roșie egipteană și de UNRWA au indicat că niciun camion cu ajutoare umanitare nu a intrat în Fâșia Gaza în ultimele trei zile din cauza lipsei de combustibil.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Oficialii Hamas afirmă că numărul morților din Gaza a trecut de 12.000, inclusiv 5.000 de copii

Oficialii Hamas au anunțat vineri că peste 12.000 de palestinieni – inclusiv 5.000 de copii – au fost uciși în urma acțiunilor militare israeliene în Fâșia Gaza începând din 7 octombrie, relatează BBC News.

Centrul de informare palestinian, care transmite declarațiile oficiale ale Hamas, afirmă, de asemenea, că peste 3.570 de persoane – inclusiv 1.800 de copii – sunt date dispărute.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Erdogan spune că „uciderea copiilor nu există în Tora”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a atacat vineri, în timpul unei vizite în Germania, Israelul pentru campania sa aeriană și terestră din Gaza, spunând că atacurile asupra copiilor și spitalelor nu își au locul în cartea sfântă a evreilor, relatează AFP.

„Să tragi în spitale sau să ucizi copii nu există în Tora, nu poți face asta”, a declarat Erdogan în cadrul unei apariții mediatice alături de cancelarul german Olaf Scholz.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Raportorii speciali ai ONU avertizează asupra unui „genocid în curs de desfășurare” în Gaza. Israelul condamnă declarația

Acțiunile Israelului în Fâșia Gaza „indică un genocid în derulare”, a afirmat joi un grup de experți independenți în domeniul drepturilor omului, din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), acuzație respinsă de Ministerul israelian de Externe, relatează CNN.

Experții – dintre care mulți sunt cunoscuți ca raportori speciali ai ONU – au declarat că „violențele grave comise de Israel împotriva palestinienilor după 7 octombrie, în special în Gaza, indică un genocid în derulare”, potrivit unui comunicat de presă transmis de grupul ONU pentru Proceduri Speciale pentru Drepturile Omului.

Raportorii speciali au descris acțiunile Israelului prin”utilizarea unui armament puternic cu impact inerent nediscriminatoriu, care a dus la un număr colosal de morți și la distrugerea infrastructurii de susținere a vieții” și au susținut în comunicat că aceste acțiuni nu pot fi justificate de nevoia de autoapărare.

Mai multe detalii: Experții independenți ai ONU avertizează asupra unui „genocid în derulare” în Fâșia Gaza. Reacția Israelului

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Erdogan afirmă, în Germania, că „atacurile Israelului” trebuie să înceteze

Israelul trebuie să înceteze imediat operațiunea militară împotriva militanților Hamas și să accepte o încetare a focului, a declarat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat într-o vizită în Germania, relatează AFP.

„Președintele Erdogan a declarat că atacurile Israelului asupra teritoriilor palestiniene trebuie să înceteze și că reacția întregii lumi împotriva încălcărilor drepturilor omului este importantă”, a transmis președinția turcă, într-un comunicat, după ce Erdogan s-a întâlnit cu președintele german Frank-Walter Steinmeier.

„O încetare a focului ar trebui să intre în vigoare imediat”, a mai afirmat Edogan, conform comunicatului.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Sirenele de raid aerian răsună în Tel Aviv pentru prima dată în ultimele trei zile

Sirenele de raid aerian răsună în Tel Aviv și în alte orașe din centrul Israelului, avertizând populația despre pericolul unor rachete care se apropie, pentru prima dată începând de marți, scrie The Times of Israel.

Până acum, nu au fost raportați răniți sau pagube.

Mai multe rachete interceptoare ale scutului Iron Dome au fost văzute deasupra zonei.

Se crede că Hamas stochează rachete pentru un război îndelungat, dar și că are dificultăți în a efectua atacuri pe fondul operațiunii terestre din Gaza a armatei israeliene.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

73 de răniţi au trecut graniţa din Gaza spre Egipt, unde vor fi trataţi

Un grup de persoane rănite din Fâşia Gaza a sosit vineri la punctul de trecere de la Rafah, potrivit Semilunii Roşii egiptene, relatează DPA.

Şaptezeci şi trei de palestinieni răniţi au părăsit zona de coastă pe la punctul de trecere de la Rafah, a anunţat şeful Semilunii Roşii egiptene din Sinaiul de Nord. El a adăugat că răniţii sunt însoţiţi de membri de familie şi au fost duşi la spitalele din guvernoratul egiptean Sinaiul de Nord.

Surse din cadrul serviciilor de urgenţă egiptene au spus că ambulanţe sunt pregătite în oraşul de frontieră Al-Arish pentru a transporta 35 de bebeluşi prematuri din Fâşia Gaza. Şi aceştia vor fi duşi în spitale din Sinaiul de Nord, scrie Agerpres.

Conform unei surse din cadrul serviciilor de urgenţă egiptene, în contextul în care reţelele de comunicare din Fâşia Gaza nu mai funcţionează, plecarea persoanelor rănite, cetăţeni străini şi palestinieni cu dublă cetăţenie, fusese iniţial oprită.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Trei israelieni au fost răniți de o rachetă antitanc lansată de Hezbollah

Trei israelieni au fost răniți într-un atac cu rachete ghidate antitanc lansat de Hezbollah din Liban asupra unei zone din apropierea comunității nordice Menara din Israel, potrivit presei de limbă ebraică, scrie The Times of Israel.

Momenta nu se știe cât de grav au fost rănite cele trei persoane.

Gruparea șiită libaneză Hezbollah a revendicat responsabilitatea pentru mai mult de 10 atacuri cu rachete și mortiere lansate astăzi asupra nordului Israelului.

Armata israeliană (IDF) a anunțat că a răspuns cu bombardamente de artilerie spre zonele din care au fost lansate rachetele, iar avioanele de luptă au lovit locațiile Hezbollah.

Anterior, IDF a precizat că soldații săi au doborât o dronă, despre care se credea că era încărcată cu explozibil, după ce a trecut granița dinspre Liban în Israel, în apropiere de Metula.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Mai multe persoane ar fi fost ucise în urma unui bombardament asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza

Mai multe persoane aer fi murit după ce un bombardament aerrian a lovit o tabără de refugiați din centrul Fâșiei Gaza, relatează Sky News.

Rezidenții din tabăra Nuseirat au fost văzuți căutând printre dărâmături în încercarea de a găsi cadavre și supraviețuitori, după atac.

Zona a mai fost vizată în ultimele săptămâni, iar atacurile au distrus o piață și mai multe proprietăți.

Săptămâna trecută, ministerul de interne, condus de Hamas, a anunțat că șase persoane au fost ucise într-un atac care a lovit o casă.

În timp ce armata israeliană își întărește controlul asupra nordului Gaza, liderii israelieni au anunțat extinderea operațiunii terestre spre sudul enclavei pentru a elimina Hamas.

Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza s-au înghesuit deja în sudul teritoriului, unde o penurie tot mai mare de combustibil amenință să paralizeze furnizarea de servicii umanitare și să oprească serviciile de telefonie mobilă și internet.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

ONU „nu poate confirma” noile livrări de combustibil în Gaza

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a declarat, pentru BBC News, că „nu poate confirma în acest moment” dacă mai multe livrări de combustibil au ajuns în Gaza – după ce Israelul a anunțat astăzi că va permite intrarea în teritoriu a două camioane cu combuistibil în fiecare zi.

Un purtător de cuvânt al UNWRA a indicat întreruperea comunicațiilor în Gaza – „a patra de la începutul războiului” – și a precizat că va oferi o actualizare după ce va avea noi informații.

Anterior, ONU a transmis că nu va putea să livreze asrăzi ajutoare în Gaza din cauza lipsei de combustibil și a întreruperii comunicațiilor.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Majoritatea pacienților de la secția de terapie intensivă a celui mai mare spital din Gaza au murit, spune un medic de la Al-Shifa

Majoritatea pacienților de la secția de terapie intensivă, care erau conectați la aparate de ventilație din cauza lipsei de combustibil și oxigen la spitalul Al-Shifa din Gaza, au murit, a declarat vineri, prin telefon, din interiorul unității, medicul care conduce departamentul de arsuri al spitalului, pentru Al Jazeera.

Dr. Ahmad Mofeed Al-Mokhalalati a remarcat o scădere semnificativă a numărului de bebeluși prematuri aflați în grija lor, cu puține speranțe de supraviețuire pentru copiii rămași, în condițiile actuale.

Spitalul, care este cel mai mare din Gaza, se confruntă cu o lipsă severă de bunuri de primă necesitate – nu există apă și nici electricitate în clădirile principale ale complexului, a declarat medicul, potrivit CNN.

Ca urmare, operațiunile chirurgicale s-au oprit din cauza lipsei de electricitate. Acest lucru a dus la o creștere a suferinței, în special în rândul copiilor care se confruntă acum cu infecții intestinale severe, o consecință directă a indisponibilității apei potabile, a adăugat Al-Mokhalalati.

Și, deși a remarcat că forțele israeliene au promis că vor furniza hrană, aprovizionarea livrată a fost insuficientă, asigurând hrana doar pentru 40% dintre cei aflați în spital, a spus el.

Situația a escaladat atunci când forțele israeliene au luat cu asalt două clădiri din incinta complexului medical, tancurile fiind încă prezente în zonă, a spus medicul. Lunetiști au fost desfășurați în jurul spitalului, aducând un sentiment de teamă și incertitudine, potrivit lui Al-Mokhalalati.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Mărturia unui salvator musulman care a intervenit într-un kibbuț israelian în timpul asaltului Hamas din 7 octombrie

Jamal Warraqi, un arab israelian musulman, a fost printre primii salvatori care au ajuns la kibbuțul Be’eri din apropierea Fâșiei Gaza, devastat de Hamas pe 7 octombrie, și după mai bine de o lună spune că este în continuare afectat de imaginile văzute atunci. Atacul Hamas „nu are nimic de-a face cu islamul”, a declarat el pentru Reuters.

„Am văzut familii, au fost măcelărite, o mulțime de familii. Am văzut un tată și o mamă cu trei copii, erau legați cu mâinile în sus, cu mâinile la spate… în timp ce erau puși în genunchi unul în fața celuilalt, apoi au fost împușcați în cap. Când vezi așa ceva… începi să-ți imaginezi ce s-a întâmplat acolo”, a declarat Jamal Warraqi pentru agenția citată.

Mai multe detalii: Mărturia unui salvator musulman care a intervenit într-un kibbuț israelian după atacul din 7 octombrie. „Hamas nu face asta pentru țară sau pentru religie, ci din ură”

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Familiile ostaticilor mărșăluiesc de-a lungul autostrăzii spre Ierusalim, cerând guvernului să asigure întoarcerea celor dragi

Familiile celor dispăruți și răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie mărșăluiesc vineri de la Tel Aviv la Ierusalim, cerând ca guvernul să garanteze că ostaticii se vor întoarce în siguranță, relatează CNN.

O mulțime numeroasă se deplasează pe autostrada spre Ierusalim, potrivit unei înregistrări video realizate de Reuters, unii oameni având pancarte cu fotografii ale persoanelor dispărute, cu mesajul „Aduceți-i acasă acum”.

Una dintre participantele la marș, Shelly Shem Tov, a declarat pentru CNN că Hamas i-a răpit fiul. Ea a spus că marșul a început în urmă cu trei zile în Tel Aviv și că grupul se îndreaptă spre Ierusalim pentru a cere guvernului „să ne aducă familiile înapoi acasă în siguranță, în viață”.

„Aceasta este situația. Suntem la 42 de zile de la 7 octombrie. Nu știm ce se întâmplă cu familiile noastre. Nu știu (nimic) despre fiul meu, dacă este bine”, a spus ea. „Știu că a fost răpit de Hamas, iar din acea zi nu mai știu nimic despre el”, a precizat femeia.

„Este un coșmar. Patruzeci și două de zile de coșmar”, a adăugat ea.

Shem Tov a spus că nu a auzit „nimic” de la guvernul israelian după ce i s-a spus că Hamas i-a răpit fiul.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat vineri că estimarea oficială a armatei privind numărul de ostatici ținuți în Gaza este de 237. IDF au precizat anterior că numărul poate fluctua în funcție de informațiile actualizate.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

OMS cere evacuarea zilnică a pacienţilor din Fâşia Gaza în Egipt

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut vineri stabilirea unor fluxuri zilnice regulate de pacienţi din Fâşia Gaza în Egipt, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor palestiniene suprasolicitate, informează AFP, potrivit Agerpres.

OMS speră să poată desfăşura cât mai curând o echipă în Gaza pentru evaluarea situaţiei şi cere implementarea unui „mecanism pentru facilitarea evacuării pacienţilor în starea cea mai critică”, a declarat presei de la Geneva şeful biroului organizaţiei în teritoriile palestiniene ocupate, Richard Peeperkorn, printr-o videoconferinţă la care a participat din Ierusalim.

El a explicat că ar trebui evacuaţi zilnic 50-60 de pacienţi.

OMS a trimis presei o notă în care cere organizarea de „evacuări medicale zilnice (…) fără obstacole şi în siguranţă pentru pacienţii grav răniţi şi bolnavi, către Egipt”.

Organizaţia a arătat că 47 din cele 72 de centre de asistenţă medicală primară din Gaza nu mai funcţionează, iar 25 din cele 36 de spitale nu mai sunt operaţionale, în timp ce unităţile rămase deschise se confruntă cu dificultăţi. Peeperkorn a comentat că „este clar că asta nu este suficient pentru a face faţă necesităţilor continue cauzate de ostilităţi”.

Înainte de atacul din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului, care a declanşat riposta israeliană în Gaza, pe acest teritoriu erau disponibile circa 3.500 de paturi de spital. În prezent, mai sunt doar aproximativ 1.400, a afirmat oficialul OMS.

El a mai relatat că în rândul populaţiei palestiniene sunt zeci de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute şi de diaree, iar OMS este îngrijorată şi de varicelă şi bolile dermatologice.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

„Ați văzut ce s-a întâmplat cu orașul Gaza”: Un consilier al lui Netanyahu îi îndeamnă pe locuitorii din Khan Younis să plece

Un consilier de rang înalt al prim-ministrului israelian i-a îndemnat pe civilii din orașul Khan Younis, situat în sudul Fâșiei Gaza, să țină cont de apelurile sale de evacuare, relatează Sky News.

„Ați văzut ce s-a întâmplat cu orașul Gaza”, a declarat Mark Regev, pentru postul britanic de televiziune.

„Khan Younis este și el un centru pentru activitatea Hamas”, a susținut Regev.

Forțele israeliene au aruncat pliante în apropiere de Khan Younis în care le cer oamenilor să plece. Pliante similare au fost lansate deasupra nordului enclavei, semnalând începutul invaziei terestre.

„Le cerem civililor: Vă rugăm să ieșiți din calea pericolului”, a mai spus Regev.

„Nu vrem să vă vedem prinși în focul încrucișat între Forțele de Apărare ale Israelului și teroriștii Hamas”, a continuat consilierul lui Netanyahu.

Întrebat de Sky News cu privire la locul în care ar trebui să meargă locuitorii din Khan Younis, Regev a spus că există zone la vest de Khan Younis unde forțele israeliene nu se așteaptă la lupte grele.

„Ideea este de a crea o zonă de siguranță umanitară acolo, mai aproape de coastă”, a spus el.

„Dacă mă întrebați dacă este o soluție perfectă? Nu este o soluție perfectă, deoarece ne aflăm într-un război cumplit pe care Israelul nu l-a dorit”, a precizat consilierul lui Netanyahu.

El a declarat că Israelul va face „tot ce îi stă în putință pentru a proteja populația civilă”.

Dar el a insistat că Hamas este prezentă în toată Fâșia Gaza și că Israelul „nu le poate oferi imunitate nicăieri”.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Un medic susține că forțele israeliene nu au „găsit nimic” la spitalul Al-Shifa

Un medic de la spitalul Al-Shifa din Fâșia Gaza – cea mai mare unitate medicală din enclava palestiniană – a declarat că alimentele și apa se termină, în timp ce forțele israeliene continuă să caute în interiorul complexului spitalicesc, relatează Sky News.

Medicul Ahmed El Mokhallalati spune că proviziile furnizate de armata israeliană sunt „foarte, foarte puține”. Medicul mai afirmă că forțele israeliene „nu au găsit nimic” în interiorul spitalului.

Mai multe detalii: Armata israeliană nu a „găsit nimic” la spitalul Al-Shifa din Gaza, spune un medic care lucrează acolo

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Armata israeliană anunță că a ucis doi „teroriști” în Cisiordania ocupată

Armata israeliană afirmă că a ucis doi „teroriști” care au deschis focul asupra trupelor sale dintr-o mașină în apropiere de Hebron, în Cisiordania ocupată, relatează BBC News.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a declarat că forțele israeliene au confiscat o armă de la atacatori și că nu au existat victime în rândul soldaților israelieni.

Tensiunile israeliano-palestiniene din Cisiordania, care erau deja la cote ridicate, au fost alimentate și mai mult de războiul din Gaza.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Papa Francisc se va întâlni cu rudele ostaticilor israelieni

Papa Francisc se va întâlni cu rudele ostaticilor israelieni ținuți de Hamas, a declarat o sursă citată de Sky News.

Douăsprezece rude se vor întâlni cu suveranul pontif miercurea viitoare, înainte de audiența generală, a precizat sursa.

Aceasta a vorbit sub protecția anonimatului, deoarece nu este autorizată să discute despre planurile papale.

Papa Francisc a făcut numeroase apeluri pentru eliberarea celor 240 de ostatici ținuți captivi în Gaza.

De asemenea, el a făcut apel la o încetare a focului, pe care Israelul a exclus-o, pentru a permite intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza.

Potrivit numărului doi de la Vatican, cardinalul Pietro Parolin, Sfântul Scaun consideră că eliberarea acestora și încetarea focului sunt două „puncte fundamentale” pentru rezolvarea conflictului.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Ce scrie pe pliantele în care armata israeliană le cere locuitorilor din sudul Fâșiei Gaza să se evacueze

În ultimele două zile, locuitorii din sudul Fâșiei Gaza au raportat că în anumite zone au fost lansate pliante de către armata israeliană în care li se spune să se evacueze, relatează vineri Sky News.

Pliantele au fost distribuite în mai multe cartiere din orașul Khan Younis, după ce ministrul israelian al apărării a anunțat că operațiunea militară va include în cele din urmă „atât nordul, cât și sudul” Fâșiei.

Sky News a obținut o fotografie a unuia dintre acești „fluturași” și precizează că mesajul care se poate citi este următorul: „Acțiunile Hamas și ale organizațiilor teroriste forțează IDF (armata israelilană, n.r.) să acționeze împotriva lor în zona dumneavoastră de reședință. Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să vă părăsiți imediat locul de reședință și să mergeți în adăposturile cunoscute”.

Mai multe detalii: Ce scrie pe pliantele în care li se cere locuitorilor din Fâșia Gaza să se evacueze, pe măsură ce armata israeliană își extinde operațiunile | FOTO

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Telecomunicațiile din Gaza rămân întrerupte din cauza lipsei de combustibil pentru generatoare

Serviciile de comunicații au fost în continuare întrerupte vineri în Gaza, iar ONU a transmis că întreruperea este cauzată de lipsa de combustibil pentru alimentarea generatoarelor, relatează CNN.

Postul american de televiziune precizează că nu a reușit să ia legătura cu colaboratorii săi și cu alte persoane de contact aflate pe teren în Fâșia Gaza.

Serviciile de telecomunicații au fost oprite încă de joi după-amiază din cauza epuizării combustibilului folosit pentru funcționarea generatoarelor, a precizat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), într-o actualizare transmisă în cursul serii.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Cel puțin 250 de cetățeni străini și 2 palestinieni răniți au părăsit Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, potrivit Egiptului

250 de cetățeni străini au ajuns în Egipt după ce au părăsit vineri Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, a declarat un oficial egiptean de frontieră pentru un jurnalist care colaborează cu CNN la Rafah.

De asemenea, două persoane palestiniene rănite au primit permisiunea de a intra în Egipt, potrivit oficialului.

Oficialul egiptean de frontieră a mai spus că peste 20 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat vineri în Fâșia Gaza, transportând provizii esențiale, inclusiv alimente, apă, echipamente medicale, medicamente și alte articole pentru tratamente.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Armata israeliană publică imagini cu bombardamente asupra agenților Hamas din Gaza

Imagini publicate vineri de armata israeliană (IDF) arată lovituri efectuate asupra unor agenți Hamas, aflați într-o poziție de observație în zona Beit Hanoun din nordul Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.

O altă înregistrare video arată un atac asupra a trei agenți Hamas care aveau RPG-uri (lansatoare de grenade) și puști de asalt, tot în Beit Hanoun.

Ambele lovituri au fost efectuate după ce celulele Hamas au fost identificate de către unitatea de elită 636 din cadrul Corpului israelian pentru apărarea frontierelor.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Un oficial ONU cere Israelului să nu mai folosească apa ca „armă de război” în Gaza

Un oficial ONU din domeniul respectării drepturilor omului a cerut Israelului să înceteze să mai folosească apa ca „armă de război” în Fâșia Gaza, subliniind vineri că lipsa de combustibil din enclavă împiedică furnizarea de apă curată, relatează CNN.

„Fiecare oră care trece în care Israelul împiedică furnizarea de apă potabilă în Fâșia Gaza, încălcând în mod flagrant dreptul internațional, îi expune pe locuitorii din Gaza riscului de a muri de sete și de boli legate de lipsa apei potabile”, a declarat vineri, într-un comunicat, Pedro Arrojo-Agudo, raportorul special al ONU pentru drepturile omului în probleme de apă potabilă și salubritate.

Arrojo-Agudo a mai afirmat că dorește să „reamintească Israelului că împiedicarea conștientă a intrării în Fâșia Gaza a proviziilor necesare pentru apă potabilă încalcă atât dreptul umanitar internațional, cât și dreptul internațional al drepturilor omului”.

De mai multe zile, organizațiile umanitare, inclusiv Agenția Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), subliniază necesitatea combustibilului pentru funcționarea stațiilor de desalinizare și a pompelor de apă din Gaza.

Potrivit UNRWA, aproximativ 70% dintre locuitorii din Gaza beau acum apă „salinizată și contaminată”. De asemenea, pe străzile din unele zone au început să curgă ape reziduale brute, deoarece sistemele ONU de eliminare a deșeurilor sunt, de asemenea, afectate de lipsa de combustibil.

Deshidratarea și bolile transmise prin apă sunt vizibile acum în Gaza din cauza „consumului de apă salinizată și poluată din surse nesigure”, a avertizat vineri Arrojo-Agudo.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

800.000 de oameni se află încă în nordul Fâşiei Gaza, estimează Autoritatea Palestiniană

Autoritatea Palestiniană, prin Biroul central de statistică din Cisiordania (PCBS), estimează că aproximativ 800.000 de persoane se află în continuare în nordul Fâşiei Gaza, la aproape şase săptămâni de la declanşarea războiului, scrie vineri DPA, potrivit Agerpres.

Estimarea se bazează parţial pe date de la companiile de telecomunicaţii, având ca referinţă ziua de 11 noiembrie.

Dacă această cifră este exactă, înseamnă că numai o treime din populaţia iniţială a părăsit zona după 7 octombrie, adică 400.000 de persoane.

Potrivit datelor ONU, în jur de 1,6 milioane din cei 2,3 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza s-au refugiat din cauza atacurilor israeliene. Mii de locuinţe au fost distruse.

Mulţi palestinieni şi-au găsit refugiu în clădiri publice şi facilităţi conduse de agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, UNRWA, care a anunţat că găzduieşte în jur de 813.000 de persoane strămutate.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Israelul va permite intrarea în Gaza a două camioane cu combustibil pe zi

Israelul a fost de acord să permită intrarea în Gaza a două camioane cu combustibil pe zi pentru nevoile ONU, precum și pentru cele ale sistemelor de apă și canalizare, afirmă un oficial israelian, relatează The Times of Israel.

Cabinetul de război a luat această decizie pe baza recomandărilor IDF și Shin Bet și la cererea oficialilor americani.

Potrivit oficialului israelian, acțiunea este menită „să permită întreținerea minimă necesară pentru sistemele de apă, canalizare și sanitare”.

Israelul va urmări livrarea combustibilului pentru a se asigura că acesta nu ajunge la grupul terorist.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Şeful Statului Major israelian anunţă extinderea operaţiunilor militare în Gaza

Şeful Statului Major israelian, generalul Herzi Halevi, a anunţat vineri extinderea operaţiunilor militare în Fâşia Gaza către alte zone, relatează dpa, preluată de Agerpres.

„Suntem aproape de destructurarea sistemului militar din nordul Fâşiei Gaza. În ceea ce ne priveşte – vom continua în alte zone”, a declarat Halevi în timpul unei deplasări în Gaza pentru a inspecta trupele israeliene de acolo.

„Deşi mai rămân lucruri de realizat, ne apropiem (de acest obiectiv) cu succes”, a mai spus el.

Comandanţii organizaţiei militante palestiniene Hamas trebuie eliminaţi „sistematic” şi infrastructura grupării trebuie distrusă. Pentru a atinge acest obiectiv, tot mai multe regiuni vor fi vizate, a adăugat el.

Până acum, trupele terestre israeliene s-au concentrat asupra părţii de nord a Fâşiei Gaza în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, experţii prevăd o posibilă extindere a operaţiunilor şi în sud, acolo unde au avut loc lovituri aeriene repetate.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

OMS își exprimă îngrijorarea cu privire la răspândirea bolilor în Gaza

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că este foarte îngrijorată de răspândirea bolilor din Gaza, în condițiile în care, în urma bombardamentelor israeliene, populația s-a înghesuit în adăposturi, unde hrana şi apa curată au fost limitate, informează The Guardian.

„Suntem extrem de îngrijorați de răspândirea bolii atunci când vine sezonul de iarnă”, a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS în Teritoriile Palestiniene Ocupate.

Acesta a precizat că peste 70.000 de cazuri de infecții respiratorii acute și peste 44.000 de cazuri de diaree au fost înregistrate în enclava dens populată, cifre mult mai mari decât se așteptau.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Comunicațiile au fost întrerupte pentru a doua zi în Gaza

Sistemele de comunicații din Fâșia Gaza sunt în pană pentru a doua zi, deoarece nu există combustibil pentru alimentarea rețelelor de internet și telefonie, ceea ce a determinat agențiile umanitare să oprească livrările transfrontaliere de ajutoare umanitare, relatează The Times of Israel.

În prezent, Gaza primește zilnic doar 10% din necesarul de alimente, iar deshidratarea și malnutriția sunt în creștere, aproape toate cele 2,3 milioane de persoane din teritoriu având nevoie de alimente, a declarat Abeer Etefa, purtător de cuvânt regional pentru Orientul Mijlociu al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite.

„Oamenii se confruntă cu posibilitatea imediată de a muri de foame”, a declarat ea din Cairo.

Cu puține camioane care intră în Gaza și fără combustibil pentru a distribui alimentele „nu există nicio modalitate de a satisface nevoile actuale de alimentaţie”, a declarat ea joi. „Sistemele alimentare existente în Gaza sunt practic în colaps”.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

ONU spune că nu poate distribui ajutoare în Gaza

Cea mai mare agenție a ONU din Gaza spune că nu mai poate aduce și distribui ajutoare, relatează BBC.

Interzicerea de către Israel a intrării combustibilului în Fâșia Gaza de la începutul războiului, în urmă cu aproape șase săptămâni, a fost o plângere constantă a lucrătorilor umanitari.

Pentru prima dată în această săptămână, a fost permisă intrarea unei cantități mici de combustibil pentru vehiculele ONU, dar aceasta s-a terminat deja.

De asemenea, lipsa combustibilului a întrerupt serviciile de internet și telefonie.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Armata israeliană a recuperat cadavrul caporalului Noa Marciano din Gaza

IDF afirmă că a recuperat corpul caporalului Noa Marciano din Fâșia Gaza, la trei zile după ce a anunțat că aceasta a fost ucisă, fiind ostatica Hamas, relatează The Times of Israel.

Corpul a fost recuperat ieri dintr-o clădire adiacentă spitalului Shifa, în urma unor informații furnizate de agenția de securitate Shin Bet.

Înmormântarea este programată în cursul zilei de astăzi.

Marciano, în vârstă de 19 ani, făcea parte din unitatea 414 a Corpului de colectare a informațiilor de luptă.

De asemenea, IDF a recuperat și corpul lui Yehudit Weiss, care a fost răpită de Hamas la 7 octombrie, tot în apropiere de Shifa.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Agențiile ONU resping apelurile armatei israeliene de evacuare în „zona de siguranță”

După ce armata israeliană a distribuit miercuri după-amiază pliante prin care le spunea palestinienilor din zonele situate la est de orașul Khan Younis din sudul țării să se evacueze către o „zonă sigură” din Mawasi, un oraș de doar 14 km pătrați, reprezentanţii a 18 agenții ONU și organizații caritabile internaționale au respins joi crearea unei zone sigure, relatează The Guardian.

Potrivit acestora, concentrarea civililor într-o singură zonă în timp ce ostilitățile continuă este prea periculoasă.

Agențiile umanitare au cerut încetarea focului și intrarea fără obstacole a ajutorului umanitar și a combustibilului pentru populația din Gaza.

Cea mai mare parte a populației din Gaza este înghesuită în sudul Fâşiei, inclusiv sute de mii de persoane care au ascultat apelurile Israelului de a evacua nordul. Aproximativ 1,5 milioane de persoane alungate din casele lor s-au înghesuit în adăposturi ale ONU sau în case cu alte familii.

Egiptul a refuzat să își deschidă granițele pentru palestinienii forțați să își părăsească locuințele de către forțele israeliene.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Alți 16 români evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în țară. Câți au mai rămas de adus

Al patrulea grup de români evacuați din teritoriul controlat de gruparea palestiniană Hamas a fost adus vineri dimineață, 17 noiembrie, în România, a anunțat Ministerul de Externe.

Deși inițial la București ar fi trebuit să ajungă 17 persoane, una a rămas în Egipt și nu a venit cu zborul TAROM de la Cairo.

În total, 236 de români au fost evacuați până acum din Fâșia Gaza, dintre cei aproximativ 360 care au solicitat să fie scoși din teritoriul controlat de gruparea palestiniană Hamas din cauza războiului cu Israel, început pe 7 octombrie. Prin urmare, au mai rămas de adus aproximativ 125 de români.

Mai multe detalii: Alți 16 români evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în țară. Câți au mai rămas de adus

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

SUA cer încetarea loviturilor aeriene asupra spitalelor

Statele Unite s-au declarat joi „profund îngrijorate” de atacul care a lovit spitalul militar iordanian din Gaza, atac soldat cu şapte răniţi, precizând că se opun loviturilor aeriene asupra spitalelor, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut o convorbire telefonică cu ministrul iordanian de externe „pentru a-şi exprima profunda îngrijorare cu privire la personalul medical iordanian rănit în afara spitalului de campanie în timp ce acorda îngrijiri medicale esenţiale în Gaza”, a declarat Departamentul de Stat.

Şeful diplomaţiei americane, care a participat la summitul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), la San Francisco, „a reiterat faptul că civilii şi personalul medical din spitale trebuie protejaţi”, potrivit unui comunicat.

Şapte cadre medicale au fost rănite miercuri într-o lovitură aeriană lansată în apropierea spitalului iordanian din oraşul Gaza, potrivit agenţiei de presă iordaniene Petra, atacul fiind condamnat şi de Liga Arabă.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Trei palestinieni au fost uciși într-un atac cu dronă la Jenin, în Cisiordania

Trei palestinieni au fost uciși într-un atac israelian cu dronă în orașul Jenin din Cisiordania, a declarat vineri șeful serviciului de ambulanță palestinian pentru Reuters.

Nu se ştie dacă decesele au avut loc în tabăra de refugiați vizată de către IDF în cursul nopții, sau în altă parte a orașului Jenin.

Din 7 octombrie, cel puțin 190 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania, potrivit Ministerului Sănătății al Autorității Palestiniene.

Potrivit ministerului, în primele 9 luni ale anului au fost înregistrate 208 de decese. Raidurile forțelor israeliene asupra comunităților palestiniene s-au înmulțit în Cisiordania, care este ocupată de Israel din războiul arabo-israelian din 1967.

17 nov. – Acum 3 zile

17-11-2023

Au existat „indicii puternice” că ostaticii Hamas au fost ținuți în spitalul Al-Shifa, spune Netanyahu

Într-un interviu acordat CBS News, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că au existat „indicii puternice” că ostaticii deținuți de Hamas se aflau la spitalul Al-Shifa din Gaza. Potrivit acestuia, aceștia nu se mai aflau acolo când armata israeliană a lansat operațiunea terestră la începutul acestei săptămâni.

„Am avut indicii puternice că erau ținuți în Spitalul Shifa, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am intrat în spital”, a declarat Netanyahu pentru sursa citată.

Întrebat despre cât de aproape este Israelul de a asigura eliberarea ostaticilor, Netanyahu a spus: „Suntem mai aproape decât eram înainte de a începe acțiunea la sol”. El a precizat că operațiunea terestră a „pus presiune asupra Hamas pentru a obține o încetare a focului”.

„Vom avea o încetare temporară a focului dacă ne vom putea recupera ostaticii. Nu cred că servește acestui scop ca eu să dezvolt mai mult acest lucru”, a adăugat premierul israelian.

Netanyahu a insistat că Israelul încearcă să elimine Hamas „cu un număr minim de victime civile” și că „nu caută să ocupe” Gaza.

16 nov. – Acum 3 zile

16-11-2023

Departamentul de Stat afirmă că SUA nu au stabilit dacă Israelul a încălcat dreptul umanitar internațional în Gaza

Statele Unite nu au făcut încă o evaluare dacă Israelul „a încălcat dreptul umanitar internațional”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, potrivit CNN.

„Monitorizăm în mod constant faptele pe măsură ce acestea se derulează”, a declarat Miller, în cadrul unui briefing de presă.

Forțele israeliene au desfășurat operațiuni în Fâșia Gaza care au dus la moartea a peste 11.000 de persoane, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Forțele israeliene au fost active în interiorul și în jurul spitalului Al-Shifa după ce au afirmat că există un centru de comandă și control al Hamas în tunelurile de sub complexul medical.

16 nov. – Acum 3 zile

16-11-2023

Locuitorii din Gaza se confruntă cu „posibilitatea imediată de a muri de foame” din cauza prăbușirii aprovizionării cu alimente, potrivit unei agenții ONU

Locuitorii din Gaza se confruntă cu o „posibilitate imediată de înfometare”, deoarece lipsa de combustibil paralizează producția și distribuția de alimente în enclavă, a avertizat o organizație a Națiunilor Unite care oferă asistență alimentară, potrivit CNN.

„Aprovizionarea cu alimente și apă este practic inexistentă în Gaza și doar o mică parte din ceea ce este necesar trece prin granițe”, a declarat joi directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU (WFP), Cindy McCain, într-un comunicat.

Potrivit WFP, doar 10% din proviziile alimentare necesare au intrat în Gaza de la începutul războiului, iar penuria de combustibil afectează grav producția de pâine, precum și distribuirea ajutoarelor umanitare esențiale, camioanele cu ajutoare neputând ajunge la destinație.

WFP a precizat că a furnizat ajutoare alimentare de urgență pentru peste 700.000 de persoane strămutate din Gaza și că intenționează să ajungă la peste un milion de persoane în următoarele săptămâni, dar a subliniat că aceste nevoi nu pot fi satisfăcute doar prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah.

„Singura speranță este deschiderea unui alt pasaj sigur pentru accesul umanitar, pentru a aduce în Gaza alimente care pot salva vieți”, a declarat McCain.

16 nov. – Acum 3 zile

16-11-2023

Șeful IDF afirmă că armata este „aproape” de a elimina infrastructura militară a Hamas din nordul Fâșiei Gaza

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat joi, în timpul unei vizite efectuate în Fâșia Gaza, că armata este „aproape” de a elimina „sistemul militar” al Hamas din partea de nord a enclavei palestiniene, scrie The Times of Israel.

„Suntem destul de aproape de a distruge sistemul militar (al Hamas) care exista în nordul Fâșiei Gaza”, le-a spus Halevi comandanților israelieni, într-o înregistrare video publicată de IDF.

„Îl vom finaliza, mai avem câteva operațiuni finale de făcut, dar ne apropiem cu precizie de el”, a adăugat șeful armatei israeliene.

El a mai spus că armata israeliană își va continua activitatea în Fâșia Gaza, atâta timp cât i se va da permisiunea de a continua, „în tot mai multe zone și va ucide comandanții și agenții (Hamas) și va distruge infrastructura”.

16 nov. – Acum 4 zile

16-11-2023

Gallant: Armata israeliană a evacuat partea de vest a orașului Gaza, trecând la „următoarea fază” a operațiunii terestre

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat joi că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au făcut „descoperiri semnificative” în spitalul Al-Shifa, pe măsură ce armata trece la „următoarea fază” a operațiunii terestre din Gaza, scrie The Times of Israel.

El nu a dat detalii despre descoperirile din interiorul celui mai mare spital din Fâșie.

„Operațiunea continuă și se desfășoară într-o manieră precisă, țintită, dar foarte, foarte hotărâtă”, a spus Gallant, el în timpul unei vizite la centrul de comandă al Diviziei 36.

El a precizat că IDF au finalizat capturarea părții de vest a orașului Gaza și că armata a curățat zona luptătorii și echipamente Hamas.

„Următoarea fază a început”, a adăugat Gallant.


Google News
Urmărește-ne pe Google News
Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro