duminică, decembrie 3, 2023
Noutati

Premierul Netanyahu Exclude O încetare A Focului în Gaza și Spune Că „acum Este Vreme De Război”

Relatarea livetext a conflictului Israel-Hamas, ajuns în ziua 25, continuă aici: Netanyahu exclude o încetare a focului în Gaza. Casa unui lider Hamas din Cisiordania, distrusă de armata israeliană

30 oct. – Acum 15 ore

30-10-2023

Sumar

Semiluna Roșie Palestiniană confirmă că 26 de camioane cu ajutoare au ajuns în Gaza

Organizația umanitară Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a confirmat că a primit alimente și provizii medicale de la 26 de camioane care au reușit să treacă luni în Gaza, transmite CNN.

„Am primit 26 de camioane cu alimente și echipamente medicale din Semiluna Roșie Egipteană prin trecerea Rafah în această seară”, a transmis PRCS luni într-o postare pe X.

Informația a fost oferită prima dată de un reporter CNN aflat pe partea egipteană a trecerii Rafah.

Astfel, până acum, au ajuns în Gaza 144 de camioane cu ajutor umanitar, potrivit PRCS.

30 oct. – Acum 16 ore

30-10-2023

Unicef: Peste 420 de copii sunt uciși sau răniți zilnic în Gaza

Peste 420 de copii sunt uciși sau răniți în Gaza în fiecare zi, „un număr care ar trebui să ne zguduie pe fiecare dintre noi”, a declarat luni directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, la Consiliul de Securitate al ONU.

Numărul „se adună rapid” cu „încălcări grave grave” comise împotriva copiilor, a spus ea. Peste 3.400 de copii palestinieni au fost uciși în Gaza și peste 6.300 de copii au fost răniți începând cu 7 octombrie, potrivit ministerului sănătății din Gaza.

INTERVIU EXCLUSIV. Ce spune nepotul femeii eliberate de Hamas care le-a strâns mâna răpitorilor. „Un gest de pace care îi face de ruşine pe ucigași”

Recomandări

INTERVIU EXCLUSIV. Ce spune nepotul femeii eliberate de Hamas care le-a strâns mâna răpitorilor. „Un gest de pace care îi face de ruşine pe ucigași”

30 oct. – Acum 16 ore

30-10-2023

Casa Albă: SUA nu cred că încetarea focului este „răspunsul corect”

SUA nu cred că o încetare a focului între Israel și Hamas este „răspunsul corect” în acest moment, a declarat purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională al Casei Albe.

Întrebat despre poziția SUA cu privire la încetarea focului după ce a votat împotriva unei moțiuni care cere un armistițiu umanitar susținut care să conducă la încetarea ostilităților, John Kirby a spus:

„Credem că o încetare a focului chiar acum aduce beneficii Hamas, iar Hamas este singurul care ar avea de câștigat din asta acum”, a spus John Kirby.

30 oct. – Acum 16 ore

30-10-2023

ONU acuză Israelul că a strămutat forțat populația din Gaza

Comisarul general al Agenției ONU pentru refugiați palestinieni, Philippe Lazzarini, a declarat că tragedia umană care se desfășoară este „insuportabilă” și a reiterat că nu există un loc sigur în Gaza, transmite BBC.

El a descris, de asemenea, bombardamentul Israelului, ordinele de evacuare și asediul ca fiind atât „deplasare forțată”, cât și „pedeapsă colectivă”.

Oficialul ONU a mai spus că locuitorii din Gaza simt că lumea îi echivalează pe toți cu Hamas și că este periculos ca o întreagă populație să fie dezumanizată. Atrocitățile Hamas, spune Lazzarini, nu absolvă Israelul de obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar.

INVESTIGAȚIE. Fenomen care crește rapid în România: nașterile acasă. Iar statul privește de pe margine și mamele se inspiră de la influenceri

Recomandări

INVESTIGAȚIE. Fenomen care crește rapid în România: nașterile acasă. Iar statul privește de pe margine și mamele se inspiră de la influenceri

30 oct. – Acum 16 ore

30-10-2023

Salvați copiii: Un copil este ucis la fiecare 10 minute în Gaza

Un copil este ucis la fiecare 10 minute în Gaza, potrivit organizației caritabile Salvați Copiii, citate de BBC.

Din cei 20.000 de civili care au fost răniți, unul din trei era un copil, a declarat pentru BBC Jason Lee, directorul de la filiala palestiniană a organizației caritabile Salvați Copiii.

„Chirurgii fac operații fără anestezie, oamenii folosesc telefoanele mobile pe post de lanterne pentru a avea lumini în unitățile sanitare”, a spus acesta.

30 oct. – Acum 17 ore

30-10-2023

Pentagonul spune că SUA trimit aproape zilnic transporturi de arme către Israel

Pentagonul continuă să furnizeze transporturi de arme aproape zilnic către Israel, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.

„Nu punem nicio limită modului în care Israelul folosește armele”, a declarat Singh.

„Aceasta depinde într-adevăr de Forțele de Apărare Israeliene să-l folosească și de modul în care își vor desfășura operațiunile”, a adăugat ea.

30 oct. – Acum 18 ore

30-10-2023

„Șeful Comandamentului de Sud al armatei israeliene a intrat astăzi în Gaza pentru evaluare”

Șeful Comandamentului Sud al armatei israeliene, generalul-maior Yaron Finkelman, a intrat luni în Fâșia Gaza cu forțele terestre pentru a efectua o evaluare a situației, a transmis armata israeliană.

Ascunși în aeroport, salvați cu elicopterul. Ce au trăit evreii atacați în revolta antisemită din Daghestan, Rusia. „Am spus că sunt musulman, pentru că eram speriat de moarte”

Recomandări

Ascunși în aeroport, salvați cu elicopterul. Ce au trăit evreii atacați în revolta antisemită din Daghestan, Rusia. „Am spus că sunt musulman, pentru că eram speriat de moarte”

Mai multe trupe au intrat astăzi în Fâșia Gaza, în timp ce IDF își extind operațiunile la sol.

„Forțele IDF continuă operațiunile la sol pentru a îndeplini obiectivele războiului”, au transmis IDF.

30 oct. – Acum 18 ore

30-10-2023

Netanyahu: Israelul „s-a angajat să aducă toți ostaticii înapoi acasă”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni seară că forțele militare și de securitate israeliene au ajuns la o evaluare comună conform căreia Hamas nu va elibera ostatici „dacă nu sunt sub presiune”, transmite The Guardian.

Premierul israelian a spus că operațiunea la sol „creează de fapt posibilitatea” de a scoate ostatici, deoarece Hamas „o va face doar sub presiune”.

„Ne angajăm să aducem toți ostaticii înapoi acasă. Credem că această metodă are o șansă. Este un obiectiv pentru care ne angajăm”, a spus el.

30 oct. – Acum 19 ore

30-10-2023

Netanyahu exlude o încetare a focului în Gaza și spune că „acum este vreme de război”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris luni atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie drept un „punct de cotitură” pentru lideri și națiuni și a precizat că Israelul nu va fi de acord cu o încetare a focului în Gaza, transmite BBC.

„Vreau să clarific poziția Israelului cu privire la încetarea focului. La fel cum Statele Unite nu ar fi fost de acord cu o încetare a focului după bombardarea Pearl Harbor sau după atacurile teroriste din 11 septembrie, Israelul nu va fi de acord cu încetarea ostilităților cu Hamas după atacurile oribile din 7 octombrie”, a spus Netanyahu.

„Apelurile la încetarea focului sunt un apel către Israel să se predea Hamas, să se predea terorismului, să se predea barbariei. Asta nu se va întâmpla. Biblia spune că există un timp pentru pace și un timp pentru război. Acesta este un timp pentru război”, a mai spus premierul israelian.

30 oct. – Acum 20 ore

30-10-2023

Israelul anunță că un soldat ținut ostatic de Hamas în Gaza a fost salvat în timpul operațiunilor terestre

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) și Autoritatea Israeliană pentru Valori Mobiliare (ISA) au anunțat luni seară că au salvat o femeie soldat israeliană luată ostatică de Hamas în Gaza, transmite BBC.

Este vorba de soldatul Ori Megidish, care a fost eliberată în timpul operațiunilor terestre ale IDF de noaptea trecută, după ce a fost luat ostatică pe 7 octombrie.

„Soldatul a fost controlat medical, este bine și s-a întâlnit cu familia ei. IDF și ISA vor continua să facă tot ce este necesar pentru a elibera ostaticii”, se arată în comunicatul comun emis de IDF și ISA.

30 oct. – Acum 21 ore

30-10-2023

26 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza pe la trecerea Rafah

26 de camioane cu ajutor umanitar au trecut inspecția și s-au îndreptat către Fâșia Gaza din Egipt, potrivit unui reporter CNN aflat la punctul de trecere a frontierei Rafah.

Între timp, 34 de camioane sunt încă supuse verificărilor de securitate, iar alte 15 așteaptă să fie inspectate.

30 oct. – Acum 21 ore

30-10-2023

O parte a spitalului Al-Quds din Gaza, distrusă de bombardamente

Semiluna Roșie Palestiniană a anunțat că i s-a ordonat evacuarea imediată a spitalului Al-Quds din orașul Gaza, dar spune îi este imposibil să facă acest lucru, transmite BBC.

Personalul medical spune că spitalul găzduiește 400 de pacienți, precum și aproximativ 14.000 de civili care caută adăpost acolo.

Nibal Farsakh, un purtător de cuvânt al Semilunii Roșii Palestiniene, a declarat că a existat o „creștere semnificativă a bombardamentelor în zonă” de ieri și sunt „daune la clădirea spitalului” cauzate de loviturile din apropiere.

Aceasta a mai spus că pacienții vor muri dacă încearcă să-i mute.

30 oct. – Acum 21 ore

30-10-2023

Alertă de raid aerian în părți din centrul Israelului

Sirenele de raid aerian răsună luni în centrul Israelului, inclusiv în Lod, Ness Ziona și Rishon Lezion, în urma unui tir de rachete din Gaza, potrivit Times of Israel.

30 oct. – Acum 21 ore

30-10-2023

Premierul libanez: Escaladarea războiului Israel-Hamas ar putea arunca Orientul Mijlociu „în haos”

O escaladare a războiului din Gaza ar putea arunca întreaga regiune în haos, a declarat luni prim-ministrul interimar al Libanului Najib Mikati, citat de CNN.

„Văd că există o cursă reală între încetarea focului în Gaza și escaladare, pentru că escaladarea nu afectează doar Libanul și mă tem că escaladarea se va răspândi în întreaga regiune, cufundând Orientul Mijlociu în haos”, a spus premierul interimar libanez Mikati într-un interviu video pentru AFPTV.

Pe măsură ce războiul din Gaza se intensifică, Hezbollah continuă să tragă cu rachete spre Israel, iar loviturile israeliene vizează sudul Libanului, Mikati a mai spus că țara sa se află în „inima furtunii, dar a trecut prin toate războaiele din regiune și, dimpotrivă, Libanul a fost cel mai rezistent”,

30 oct. – Acum 22 ore

30-10-2023

Israelul anunță că a lovit o celulă teroristă din sudul Libanului, care se pregătea să lanseze mortiere

Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că au lansat o lovitură împotriva unei celule teroriste din sudul Libanului care se pregătea să lanseze mortiere în orașul Rosh Hanikra, din nord, transmite Times of Israel.

Anterior, două au fost rachete lansate din Liban spre nordul Israelului, declanșând sirene în comunitatea Elkosh. Potrivit IDF, ambele proiectile au aterizat în zone deschise, fără a răni oameni sau produce pagube.

30 oct. – Acum 22 ore

30-10-2023

75 de camioane cu ajutor umanitar pentru Gaza așteaptă să treacă din Egipt

75 de camioane cu ajutoare au sosit luni pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah, a anunțat secretarul general al guvernoratului Sinaiul de Nord, Osama Al-Ghandour, citat de CNN.

60 sunt în prezent în curs de verificări de securitate, în timp ce alte 15 așteaptă să fie inspectate, potrivit unui reporter CNN aflat la Rafah.

Al-Ghandour a confirmat că un total de 193 de camioane care transportau peste 3.100 de tone de alimente, medicamente și consumabile medicale au sosit pe partea egipteană a trecerii Rafah din 8 octombrie din Semiluna Roșie Egipteană.

Potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene, doar 118 camioane au fost primite până acum în interiorul Fâșiei Gaza „din cauza procedurilor complexe de inspecție impuse de Israel, care împiedică sosirea ajutoarelor în Gaza”.

30 oct. – Acum 24 ore

30-10-2023

Armata israelină afirmă că operațiunea terestră din Fâșia Gaza avansează

Operațiunea terestră lansată de Israel în Fâșia Gaza progresează, mai multe celule teroriste au fost vizate de lovituri, iar mai mulți comandanți Hamas au fost uciși în ultimele ore, a anunțat purtătorul de cuvînt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Daniel Hagari, citat de The Times of Israel.

Oficialul relatează, într-un mesaj publicat pe rețeaua X, că trupele israeliene s-au întâlnit cu mai multe celule Hamas care au încercat să le atace în Fâșia Gaza, iar forțele terestre au dirijat elicopterele de luptă ale forțelor aeriene și dronele pentru a lovi celulele teroriste și a ucide membrii acestora.

Luptătorii au distrus și infrastructura teroristă, inclusiv poziții antitanc și poziții suplimentare de lansare”, mai precizează Hagari.

De asemenea, oficialul spune că trupele terestre și forțele aeriene au ucis mai mulți comandanți Hamas astăzi.

„Forțele IDF, ghidate de informații exacte de la Amman și Shin Bet, au eliminat agenți ai organizației teroriste Hamas, printre ei – Jamil Baba, comandantul forței navale din lagărele centrale, Muhammad Safadi, comandantul formația antitanc din batalionul Tafah, Muwaman Hegazi, un agent proeminent al sistemului antitanc din Brigada Tafah și Muhammad Awadallah, care era un agent de rang înalt în biroul sediului de producție al Hamas”, se precizează într-un alt mesaj publicat tot pe rețeaua X de Daniel Hagari.

30 oct. – Acum 24 ore

30-10-2023

Premierul palestinian spune că nu va prelua Gaza fără o soluție care să includă Cisiordania

Dacă Israelul va înlătura conducerea Hamas din Fâșia Gaza, Autoritatea Palestiniană nu va reveni la guvernarea teritoriului decât dacă va exista o soluție „cuprinzătoare” care să implice și Cisiordania, a declarat premierul Autorității Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, citat de The Times of Israel.

„Ca Autoritatea Palestiniană să meargă în Gaza și să conducă afacerile din Gaza fără o soluție politică pentru Cisiordania, ca și cum această Autoritate Palestiniană s-ar urca la bordul unui F-16 sau al unui tanc israelian? Eu nu accept acest lucru. Președintele nostru (Mahmoud Abbas) nu o acceptă. Niciunul dintre noi nu o va accepta”, a declarat Shtayyeh, într-un interviu pentru The Guardian.

„Cred că ceea ce avem nevoie este o viziune cuprinzătoare și pașnică. Cisiordania are nevoie de o soluție, iar apoi să legăm Gaza de ea în cadrul unei soluții cu două state”, a mai spus oficialul palestinian.

30 oct. – Acum 24 ore

30-10-2023

Atac israelian cu dronă în sudul Libanului, într-un sat din apropierea graniței – presa libaneză

Focuri de armă trase de o dronă a Forțelor de Apărare ale Israelului într-o piață centrală din satul Ayta ash Shab din sudul Libanului, în apropiere de granița cu Israelul, au fost raportate luni de postul de televiziune libanez Al-Mayadeen, relatează Haaretz.

În plus, canalul afiliat la Hebollah a raportat lovituri aeriene israeliene în zona Muntelui Dov de la granița dintre cele două țări.

30 oct. – Acum 24 ore

30-10-2023

Kremlinul afirmă că revolta de pe aeroportul din Daghestan e rezultatul unei „influențe externe”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că luarea cu asalt a aeroportului din capitala regiunii Daghestan de către o mulțime antiisraeliană, duminică seară, a fost rezultatul unei „influențe externe”, relatează Reuters și The Guardian.

„Este bine-cunoscut și evident că evenimentele de ieri din jurul aeroportului din Mahacikala sunt în mare parte rezultatul unei interferențe externe, inclusiv al influenței informaționale”, a spus Peskov, acuzând că „răuvoitorii” s-au folosit de imaginile suferinței din Gaza pentru a agita populația predominant musulmană din Daghestan.

Sute de oameni au luat cu asalt duminică aeroportul din Mahacikala, capitala republicii Daghestan, după ce s-a anunţat că un avion care vine din Israel urmează să aterizeze.

Mai multe detalii: Kremlinul, despre revolta de pe aeroportul din Daghestan: Este rezultatul unei „influențe externe”

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Israelul confirmă moartea tinerei Shani Louk

Shani Louk, tânăra germano-israeliană, care a fost răpită pe 7 octombrie de Hamas la un festival de muzică din sudul Israelului, a fost confirmată decedată de către Ministerul israelian de Externe, relatează The Guardian.

Ministerul de Externe al Israelului a precizat, într-un mesaj pe rețeaua X, fostul Twitter, că trupul tinerei a fost găsit și identificat.

„Shani, care a fost răpită de la un festival de muzică și torturată și plimbată prin Gaza de către teroriștii Hamas, a trăit orori de neînchipuit. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de prietenii și familia lui Shani în acest coșmar de neimaginat. Fie ca amintirea ei să fie o binecuvântare”, se precizează în mesajul ministerului.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Peste 8.300 de palestineni, uciși de la începutul războiului, anunță Ministerul Sănătății din Gaza

Bilanțul actualizat publicat luni, 30 octombrie, de Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, arată că de la începutul războiului au fost uciși 8.306 palestinieni, inclusiv 3.457 de copii, relatează The Guardian.

Israelul a lansat loviturile aeriene asupra Fâșiei Gaza după atacul Hamas de pe teritoriul său din 7 octombrie, în care au fost uciși peste 1.400 de israelieni, în principal civili, și peste 200 de persoane au fost luate ostatice.

Publicația britanică precizează că informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Familia lui Shani Louk, tânăra israeliano-germană răpită de Hamas, anunță că aceasta a murit

Părinții lui Shani Louk, tânăra în vârstă de 23 de ani, cu cetățenie israeliană și germană, au confirmat că fiica lor a murit, relatează relatează postul german RTL, citat de The Times of Israel, și publicația Israel Hayom.

„Din păcate, am primit ieri vestea că fiica mea nu mai este în viață”, a declarat Ricarda Louk, mama tinerei, pentru RTL.

Femeia a fost cea care a atras atenția asupra răpirii fiicei sale după ce a recunoscut-o în videoclipurile care circulau pe internet, datorită tatuajelor și părului vopsit. În imagini apărea o femeie pe jumătate dezbrăcată care zăcea aparent inconștientă, cu fața în jos, în spatele unei camionete din Gaza plină de bărbați înarmați.

Shani Louk se afla la festivalul muzical de lângă Kibbutzul Reim, din apropiere de Fâșia Gaza, eveniment care a fost una dintre țintele Hamas.

Mai multe detalii: Shani Louk, tânăra israeliano-germană răpită de Hamas, a murit, anunță familia ei

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Polițist rănit în urma unui atac în apropierea unei stații de metrou din Ierusalim

Un ofițer de poliție a fost înjunghiat luni în apropierea stației de metrou ușor Shivtei Israel din Ierusalim, anunță serviciile locale de urgență, citate de Jerusalem Post.

„Ofițerul de 40 de ani a fost grav rănit. Este evacuat la un spital din Ierusalim”, a declarat Eli Bin, directorul general al Magen David Adom, Organizația Națională de Urgență Pre-spitalicească și Servicii de Sânge din Israel (MDA).

De asemenea, poliția a anunțat că atacatorul a fost ucis.

Mai multe detalii: Polițist rănit grav, după ce a fost atacat în apropierea unei stații de metrou ușor din Ierusalim. Agresorul a fost împușcat mortal

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Un ministru spaniol cere ca Netanyahu să fie judecat drept „criminal de război” de Curtea Penală Internațională

Ministrul pentru drepturile sociale din Spania, Ione Belarra, a afirmat că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui să fie judecat drept „criminal de război” pentru „genocidul planificat” în Palestina, relatează News.ro.

Belarra a făcut declarațiile într-un dialog cu reporterii în timpul unei manifestaţii pro-Palestina de la Madrid.

„Astăzi ne aflăm aici, alături de toţi oamenii decenţi din ţara noastră, dar şi de toţi acei oameni din întreaga Europă care doresc să ceară să se pună capăt o dată pentru totdeauna acestui genocid planificat, acestei epurări etnice a poporului palestinian, care este pusă în aplicare de statul Israel”, a declarat Belarra.

„Bineînţeles, (ar trebui) să-l ducem pe Netanyahu la Curtea Penală Internaţională pentru a fi judecat pentru ceea ce este, un criminal de război. (…) Insist, nu cu tăcerea noastră şi nu cu complicitatea noastră. Avem nevoie ca Uniunea Europeană să acţioneze”, a mai spus membra guvernului spaniol.

Mai multe detalii: Ministru spaniol: Netanyahu să fie judecat drept „criminal de război” pentru „genocidul planificat” în Palestina

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Procurorul șef al CPI spune că împiedicarea furnizării ajutoarelor în Fâșia Gaza „poate constitui o crimă”

Procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a vizitat duminică punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Fâșia Gaza și Egipt, și a avertizat, în acest context, că „împiedicarea furnizării ajutoarelor poate constitui o crimă”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Israelul trebuie să se asigure fără întârziere că civilii primesc alimente, medicamente. În Rafah, am văzut camioane blocate pline cu bunuri şi ajutor umanitar, departe de gurile înfometate şi de rănile oamenilor din Fâșia Gaza”, a declarat Karim Khan.

Începând din 21 octombrie, când au fost reluate livrările de provizii către Fâșia Gaza, 117 camioane au intrat în enclavă, cele mai multe, 33, ajungând acolo duminică, 29 octombrie, a anunțat ONU.

Organizațiile umanitare spun însă că proviziile sunt insuficiente.

Mai multe detalii: Împiedicarea furnizării ajutoarelor în Fâșia Gaza „poate constitui o crimă”, avertizează procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Armata israeliană: „Zeci de teroriști din Gaza au fost uciși peste noapte într-o operațiune terestră «extinsă»”

Mai multe trupe au intrat în Fâșia Gaza în ultima zi, în timp ce armata își extinde operațiunea terestră, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, relatează The Times of Israel.

„Peste noapte, trupele au eliminat zeci de teroriști care s-au baricadat în clădiri și au încercat să atace forțele care se deplasau în direcția lor”, a declarat Hagari, adăugând că luptele sunt în curs de desfășurare.

„Desfășurăm o operațiune terestră extinsă în Fâșie (…) forțele se deplasează spre teroriști, teroriștii se baricadează în locurile de staționare, iar noi îi atacăm din aer”, a mai spus purtătorul de cuvânt IDF.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Semiluna Roșie palestiniană afirmă că loviturile israeliene continuă în apropierea spitalului din Al-Quds

Semiluna Roșie Palestiniană (PRCS) a publicat luni dimineață pe rețeaua X, fostul Twitter, un videoclip în care apar oameni adunați în fața spitalului Al-Quds din orașul Gaza, în timp ce pe fundal se aud explozii puternice, relatează BBC.

„Acum, continuă atacurile aeriene israeliene în zona Tal Al-Hawa, în Gaza, unde se află spitalul Al-Quds”, se precizează în mesajul Semilunii Roșii palestiniene.

Zona din jurul spitalului a fost lovită și duminică în timpul unor atacuri aeriene israeliene, au declarat persoane aflate în zonă.

Armata israeliană a emis duminică un ordin de evacuare a spitalului, dar personalul medical spune că mutarea sutelor de pacienți care sunt tratați acolo este imposibilă.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență pe tema războiului Israel-Hamas

Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU va avea loc luni după-amiază și se va concentra pe incursiunea terestră a Israelului în Gaza și situația umanitară a palestinienilor din această zonă, relatează The Times of Isarel.

Discuțiile sunt organizate la cererea Emiratelor Arabe Unite, unul dintre cei 10 membri aleși ai Consiliului de Securitate care lucrează la o nouă rezoluție privind războiul dintre Israel și Hamas.

Până acum, Consiliul a respins patru proiecte de rezoluție – unul cu veto din partea Statelor Unite, unul cu veto din partea Rusiei și Chinei și două care nu au reușit să obțină minimum nouă voturi „pentru”.

Adunarea Generală a ONU, unde nu există veto-uri, a adoptat vineri o rezoluție cu 120 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” și 45 de abțineri, prin care solicită armistiții umanitare care să conducă la încetarea ostilităților. Rezoluțiile Consiliului de Securitate sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Cele ale Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar reprezintă un barometru important al opiniei mondiale.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Sirenele răsună în orașele israeliene din apropierea Fâșiei Gaza

Alerte de rachete au fost declanșate luni dimineață în orașele israeliene din jurul Fâșiei Gaza, relatează The Times of Israel.

În orașul Netivot o casă a fost avariată în urma unui tir de rachete lansat din Gaza.

Reprezentanții serviciului de ambulanță Magen David Adom afirmă că nu există persoane rănite, dar există numeroase pagube.

Potrivit publicației citate, se estimează că 30 de rachete au fost lansate din Gaza spre Netivot în ultimul baraj.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Aproximativ 55.000 de persoane strămutate se află în spitalul Al Shifa din Fâșia Gaza, spune un medic

Șeful secției de chirurgie de la spitalul Al Shifa din Fâșia Gaza a descris situația de la unitatea medicală ca fiind „catastofală”, relatează BBC.

Aproximativ 55.000 de civili strămutați intern se află în clădirea spitalului, unde „ocupă acum fiecare metru pătrat”, a declarat dr. Marwan Abusada duminică, pentru BBC.

Medicul spune că spitalul este „copleșit” și că pacienții îi „invadează” coridoarele pe măsură ce alții ajung la unitatea medicală.

Iar situația este îngreunată și de lipsa de medicamente, de la anestezice la analgezice și antibiotice.

„Nu putem face mai mult”, a declarat dr. Marwan Abusada.

Armata israeliană a afirmat că principala bază de operațiuni a Hamas se află sub spitalul Al Shifa. Hamas respinge această afirmație, iar unii dintre medicii care lucrează acolo au cerut ca spitalul să fie protejat.

Locuitori din Fâșia Gaza, citați duminică de Associated Press, au declarat că avioane de război israeliene au lansat lovituri în apropierea spitalului.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Iordania cere SUA să desfășoare sistemul de apărare Patriot pentru apărarea regatului în contextul războiului dintre Israel și Hamas

Pe fondul îngrijorărilor din întreaga regiune provocate de războiul dintre Israel și Hamas, Iordania a cerut Statelor Unite să desfășoare sistemul lor de apărare antirachetă Patriot pentru a consolida apărarea granițelor regatului, relatează The Times of Israel, care citează Reuters.

„Am cerut părții americane să ne ajute să ne consolidăm sistemul de apărare cu sisteme de rachete de apărare aeriană Patriot. Dronele au devenit o amenințare pe toate fronturile noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei iordaniene, generalul de brigadă Mustafa Hiyari, la televiziunea de stat.

În același timp, Hiyari a negat informațiile apărute în mediul online potrivit cărora bazele militare americane din Iordania sunt folosite pentru a transporta echipamente militare și arme din ascunzători către Israel.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

60 de persoane au fost arestate în urma revoltelor de pe aeroportul din Daghestan

Autoritățile din Daghestan, republică din Caucazul rusesc, au arestat 60 de persoane după ce o mulțime a luat cu asalt duminică seara aeroportul Makhachkala unde urma să aterizeze un avion din Israel, a anunțat Ministerul local de Interne, citat de The Times of Israel.

„Peste 150 de participanți activi la tulburări au fost identificați, iar 60 dintre ei au fost arestați”, a precizat ministerul într-un comunicat.

De asemenea, nouă ofițeri de poliție au fost răniți în urma violențelor, au anunțat forțele de ordine locale, citate de BBC.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Isarelul spune că a atacat aproximativ 600 de ținte ale Hamas în ultima zi

Forțele Aeriene ale Israelului anunță luni dimineață că au atacat aproximativ 600 de ținte în ultima zi, inclusiv „în zona universității Al-Azhar”, de unde, potrivit Isarelului, urma să fie lansată o rachetă antitanc, relatează The Guardian.

„În ultima zi, aproximativ 600 de ținte au fost atacate, inclusiv depozite de arme, ascunzători și adunări de agenți Hamas și poziții antitanc”, se precizează într-un mesaj publicat de Forțele Aeriene pe rețeaua X, fostul Twitter.

În același timp, Forțele de Apărare israeliene (IDF) „au continuat în timpul nopții să extindă operațiunile terestre în Fâșia Gaza”, anunță aceeași sursă.

„În confruntările cu teroriștii din Fâșia Gaza, luptătorii IDF au eliminat zeci de teroriști care s-au baricadat în clădiri și au încercat să atace forțele. În timpul unuia dintre incidente, o aeronavă condusă de luptătorii din teren a atacat o clădire de întâlnire a organizației teroriste Hamas, cu peste 20 de teroriști în ea”, se mai precizează într-un mesaj al Forțele Aeriene.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Armata israeliană anunță că a atacat ținte din Siria de unde au fost lansate rachete către teritoriul său

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat duminică seară că un avion de vânătoare israelian a atacat lansatoare de rachete de pe teritoriul sirian, relatează publicația Haaretz.

Lansatoarele atacate au fost sursa tirurilor de rachete trimise spre teritoriul israelian în cursul zilei de duminică, se precizează în comunicatul IDF.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

SUA condamnă revoltele de pe aeroportul din Daghestan

Statele Unite au condamnat revoltele de duminică seară care au vizat israelieni și evrei pe aeroportul din Daghestan, Rusia, printr-o declarație transmisă de purtătoarea de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, relatează publicația israeliană Haaretz.

„Statele Unite condamnă cu fermitate protestele antisemite” și „se află fără echivoc alături de întreaga comunitate evreiască, în timp ce suntem martorii unei creșteri mondiale a antisemitismului”, a transmis Watson.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Hezbollah afirmă că a doborât o dronă israeliană

Gruparea Hezbollah din Liban a anunțat că a doborât o dronă israeliană, aceasta fiind prima dată când face un astfel de anunț de la începutul confruntărilor cu Israelul, relatează BBC.

Incidentul a avut loc duminică deasupra localității Khiam, aflată la aproximativ 5 kilometri de granița cu Israelul. Drona a fost văzută căzând pe teritoriul israelian, a precizat Hezbollah.

Gruparea spune că a lansat 84 de atacuri în 42 de puncte de-a lungul frontierei cu Israel de la începutul confruntărilor.

Hezbollah a fost desemnată grupare teroristă de Marea Britanie și SUA.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

SUA nu vor trimite militari în Israel sau Fâșia Gaza, subliniază Kamala Harris

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a reiterat că Statele Unite nu intenționează să trimită trupe de luptă în Israel sau în Gaza, relatează BBC.

„Nu avem absolut nicio intenție și nici nu avem planuri de a trimite trupe de luptă în Israel sau Gaza, punct”, a declarat Harris într-un interviu acordat în cadrul emisiunii 60 Minutes de la postul american CBS.

SUA oferă, în schimb, Israelului consultanță, echipament și sprijin diplomatic.

„Israelul, fără nicio îndoială, are dreptul să se apere. Acestea fiind spuse, este foarte important să nu existe o confuzie între Hamas și palestinieni”, a mai spus vicepreședintele SUA.

„Palestinienii merită măsuri egale de siguranță și securitate, autodeterminare și demnitate, iar noi am fost foarte clari în privința faptului că trebuie respectate regulile războiului și că trebuie să existe un ajutor umanitar care să curgă”, a adăugat Kamala Harris, precizând și că SUA doresc să împiedice escaladarea conflictului și avertizând Iranul să nu se implice.

30 oct. – Ieri

30-10-2023

Cea mai mare livrare de ajutoare pentru Gaza de la reluarea aprovizionării

33 de camioane cu provizii au intrat duminică în Fâșia Gaza, acesta fiind cel mai mare convoi care a ajuns în enclava palestiniană de când livrările de ajutoare au fost permise în urmă cu mai bine de o săptămână, potrivit ONU, relatează BBC și The Times of Israel.

Cele 33 de camioane au transportat apă, alimente și provizii medicale și au intrat în Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul.

În total, 117 camioane au intrat în Gaza prin acest punct de la reluarea livrării ajutoarelor, pe 21 octombrie.

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a avertizat însă că este nevoie de un volum mult mai mare de ajutoare care să ajungă în mod regulat în Gaza pentru a preveni deteriorarea în continuare a situației umanitare, inclusiv tulburările civile.

De asemenea, OCHA a precizat că este „nevoie urgentă” de combustibil pentru funcționarea echipamentelor medicale și a instalațiilor de apă și canalizare.

Israelul a instutuit un „asediu complet” asupra Fâșiei Gaza ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie. Înainte de război, aproximativ 500 de camioane care transportau ajutoare și alte bunuri intrau zilnic în teritoriu.

29 oct. – Acum 2 zile

29-10-2023

Generalul în retragere Noam Tibon, care a condus luptele de salvare din kibuțul Nahal Oz, îi cere lui Netanyahu să demisioneze

Noam Tibon, un general israelian în retragere care a mers cu mașina în kibuțul Nahal Oz în dimineața zilei de 7 octombrie și a condus eforturile de salvare de acolo împotriva teroriștilor Hamas, salvându-și inclusiv propriul fiu și familia, îi cere lui Benjamin Netanyahu să demisioneze imediat, relatează The Times of Israel.

Prezența în continuare a lui Netanyahu în calitate de prim-ministru dăunează războiului împotriva Hamas, spune el, și compară imperativul schimbării la vârf cu înlocuirea lui Neville Chamberlain de către Marea Britanie cu Winston Churchill pentru a-i învinge pe naziști.

„În acel Shabbat negru”, a afirmat Tibon la postul israelian de știri Canal 12, „Hamas, o organizație nu foarte mare, a umilit IDF și a umilit Israelul”.

„Există oameni care sunt vinovați pentru aceste eșecuri: șeful de stat major și-a asumat deja răspunderea și nu mă îndoiesc că, la sfârșitul campaniei, el și toți cei din IDF responsabili de acest eșec vor pleca acasă. Șeful Shin Bet și-a asumat deja răspunderea a și sunt sigur că va exista un proces similar acolo”, a declarat generalul în retragere.

„Singurul care nu și-a asumat răspundere este Benjamin Netanyahu, iar acum trage din interiorul APC”, a continuat Tibon, referindu-se la tweetul lui Netanyahu din cursul nopții, șters ulterior, în care premierul a dat vina pe șefii serviciilor de informații pentru eșecul de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie.

Tibon a estimat că 80% dintre israelieni nu cred că Netanyahu va conduce Israelul spre o victorie decisivă asupra Hamas și că 90% dintre israelieni nu cred că Netanyahu le va proteja familiile și copiii.

„Oamenii și-au pierdut întregul sentiment de siguranță în ultimele trei săptămâni”, a adăugat Tibon. „Și de aceea îi spun direct lui Netanyahu: Asumă-ți responsabilitatea. Demisionează acum. Va ajuta campania”, a punctat el.

29 oct. – Acum 2 zile

29-10-2023

Forțele israeliene „continuă să-și extindă treptat operațiunile de luptă” în Gaza

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Israeliene de Apărare (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a ținut în această seară o conferință de presă. El a declarat că forțele israeliene „continuă să își extindă treptat operațiunile de luptă, conform planurilor, pentru a atinge obiectivul războiului”, relatează Sky News.

El a mai spus că IDF continuă cu „atacuri aeriene masive” pentru a-și proteja forțele și pentru a „distruge” țintele Hamas.

„Operațiunea terestră este complexă și include pericole – vom face tot ce putem din aer, de pe mare și de pe uscat, pentru a proteja securitatea forțelor noastre”, a precizat Hagari.

De asemenea, Hagari a reiterat apelul Israelului ca civilii din nordul Gaza să se mute spre sud.

„Subliniem din nou, acesta este un apel urgent (…) mergeți spre sud”, a adăugat el.

29 oct. – Acum 2 zile

29-10-2023

Șeful armatei israeliene le-a transmis trupelor că „suntem concentrați pe victorie, pe dezmembrarea Hamas”

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), generalul-locotenent Herzi Halevi, le-a spus duminică trupelor de la granița cu Gaza că armata este concentrată exclusiv pe „dezmembrarea Hamas”, scrie The Times of Israel.

„Suntem în război, înțelegeți asta din prima zi. Va fi un proces de lungă durată și acum suntem în etapa în care lovim dur inamicul, inclusiv în interiorul Fâșiei Gaza”, a declarat Halevi.

„IDF se concentrează acum pe un singur lucru: victoria, dezmembrarea Hamas, lovind cât mai mulți comandanți inamici, cât mai mulți luptători inamici și cât mai multă infrastructură inamică”, a mai spus el.

29 oct. – Acum 2 zile

29-10-2023

Reacția lui Netanyahu după incidentul de pe aeroportul din Daghestan

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a reacționat după ce aeroportul din Mahacikala, capitala republicii ruse Daghestan, a fost luat cu asalt de sute de oameni duminică seară, transmițând o declarație în care afirmă că Israelul „se așteaptă ca autoritățile ruse de aplicare a legii să protejeze siguranța tuturor cetățenilor israelieni și a evreilor, oriunde s-ar afla”, relatează Sky News.

De asemenea, Ministerul israelian de Externe a precizat că ambasadorul israelian la Moscova colaborează cu autoritățile ruse.

„Statul Israel privește cu gravitate încercările de a face rău cetățenilor israelieni și evreilor de oriunde”, a transmis ministerul israelian.

Mai multe detalii: Netanyahu cere Rusiei să-i protejeze pe cetățenii israelieni după incidentul de pe aeroportul din Daghestan, Zelenski spune că imaginile sunt „îngrozitoare”

29 oct. – Acum 2 zile

29-10-2023

Biden îl presează pe Netanyahu să respecte dreptul umanitar internațional

Joe Biden a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu duminică dimineață, cei doi lideri discutând despre situația din Fâșia Gaza, a anunțat Casa Albă, potrivit The Guardian, Sky News și The Times of Israel. Președintele american i-a spus lui Netanyahu că fluxul de ajutor umanitar în Gaza trebuie „să crească imediat și semnificativ”.

„Președintele a reiterat că Israelul are tot dreptul și responsabilitatea de a-și apăra cetățenii de terorism și a subliniat necesitatea de a face acest lucru într-un mod compatibil cu dreptul umanitar internațional care acordă prioritate protejării civililor”, a precizat Casa Albă, într-un comunicat de presă.

Mai multe detalii: Biden îl presează pe Netanyahu să respecte dreptul umanitar internațional, în incursiunea din Gaza, și insistă pentru creșterea fluxului de ajutoare

29 oct. – Acum 2 zile

29-10-2023

Aeroportul din Daghestan, luat cu asalt de sute de oameni după ce s-a anunţat venirea unui avion din Israel

Sute de oameni au luat cu asalt duminică seară pistele de aterizare şi terminalul aeroportului din Mahacikala, capitala republicii ruse majoritar musulmane a Daghestanului, după ce s-a anunţat că un avion care vine din Israel urmează să aterizeze, relatează Reuters, The Times of Israel și AFP.

Conform presei ruse de stat, oamenii au apărut pe acoperişul aeroportul şi pe piste. Înregistrări video postate pe Telegram arată zeci de bărbaţi doborând bariere, încercând să controleze maşinile care ies din aeroport sau forţând porţile din terminal. Într-una dintre înregistrări poate fi văzut un bărbat pe una dintre aripile unui avion al companiei ruse Red Wings.

Mai multe detalii: Aeroportul din Daghestan, luat cu asalt de sute de oameni după ce s-a anunţat venirea unui avion din Israel. Terminalul a fost închis | VIDEO

29 oct. – Acum 2 zile

29-10-2023

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Îl vom urmări pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, până când vom ajunge la el

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Damiel Hagari, a promis duminică seară, într-o conferință de presă, că armata îl va „urmări” pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, „până când vom ajunge la el”, scrie The Times of Israel.

Hagari a mai spus că „populația din Gaza vorbește deja despre cum Sinwar a adus dezastrul asupra lor”.

„El este omul responsabil pentru distrugerea Fâșiei Gaza, gândește și acționează ca un criminal, care a dovedit lumii întregi că Hamas este mai rău decât ISIS”, a mai susținut Hagari.

29 oct. – Acum 2 zile

29-10-2023

Armata israeliană anunță că numărul ostaticilor confirmați pe care Hamas îi ține în Gaza a crescut la 239

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Israeliene de Apărare (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat duminică seară că armata a notificat până în prezent familiile a 239 de ostatici că cei dragi lor sunt ținuți în Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.

El a precizat că acest număr nu este cel definitiv, deoarece armata investighează noi informații.

„Este un număr greu de aflat. Printre ostatici se află și lucrători străini, ne ia timp să ajungem la familiile tuturor”, a afirmat Hagari.

Această cifră nu îi include pe cei patru ostatici eliberați – Judith și Natalie Ra’anan, eliberate vineri seară, și cele două femei în etate, Yocheved Lifshitz și Nurit Cooper, eliberate luni seară.

Hagari a mai spus că numărul persoanelor date dispărute a căror soartă este necunoscută în prezent se ridică la 40.
Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro