vineri, iunie 14, 2024
Noutati

Război în Ucraina, Ziua 586 | Atacuri în Harkov, După Cele Din Herson. Vizate: Zone Civile, Unde Au Fost Avariate Blocuri și Mașini

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Sumar

Canale neoficiale de Telegram spun că fiul lui Prigojin va moșteni bunurile sale și compania Wagner

Canalele neoficiale de pe Telegram din Rusia spun că, în conformitate cu termenii testamentului lui Evgheni Prigojin, bunurile sale și controlul imperiului său de afaceri au fost lăsate moștenire fiului său de 25 de ani, Pavel, potrivit CNN.

Unul dintre canale, „Port”, susține că a obținut o copie a testamentului lui Prigojin și a publicat o imagine a acestuia.

Prigojin a fost ucis într-un accident de avion în luna august. Documentul, despre care se presupune că a fost autentificat la notar la 2 martie, l-ar desemna pe fiul de 25 de ani al lui Prigojin, Pavel, ca unic moștenitor al activelor sale extinse, inclusiv cele ale „Wagner Group”.

Publicația neoficială sugerează că Pavel Prigojin a depus o cerere de moștenire pe 8 septembrie.

De asemenea, Port a susținut că Pavel este pregătit să colecteze toate datoriile față de tatăl său, estimând că Ministerul rus al Apărării datorează imperiului de afaceri al lui Prigojin până la 800 de milioane de dolari.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Primele tancuri Leopard 2 reparate în Polonia au fost readuse în Ucraina

REPORTAJ. Cele mai frumoase imagini cu Delta Văcărești: ultimele zile de toamnă însorită, la ofertă

Recomandări

REPORTAJ. Cele mai frumoase imagini cu Delta Văcărești: ultimele zile de toamnă însorită, la ofertă

Primul pachet de tancuri Leopard 2 a fost returnat Ucrainei, după ce a fost reparat în Polonia în urma daunelor suferite pe câmpul de luptă, a anunțat Grupul polonez de armament (PGZ) pe Twitter pe 2 octombrie, potrivit The Kyiv Independent.

Mai multe tancuri reparate vor continua să fie livrate în viitor, deoarece altele sunt încă în curs de întreținere, a adăugat PGZ.

Pe 24 iulie, Germania și Polonia au ajuns la un acord privind înființarea unui centru de reparații pentru tancurile Leopard 2 folosite în Ucraina.

Anterior, s-a raportat că NATO plănuia să deschidă în Polonia un centru mai mare de reparații și întreținere pentru echipamentele militare ucrainene, în principal pentru tancuri și vehicule blindate.

Potrivit Forbes, doar cinci dintre tancurile Leopard 2 ale Ucrainei au fost distruse în timpul contraofensivei în curs de desfășurare, până la data de 28 august. Se pare că pierderile au avut loc în primele săptămâni ale contraofensivei pe linia frontului de sud, în apropierea satului Robotîne din regiunea Zaporojie.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Forțele ruse au atacat mai multe depozite ale celei mai mari companii energetice din Ucraina

Forțele rusești au atacat depozite ale celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, în regiunea Dnipropetrovsk, pe 2 octombrie, provocând daune de infrastructură, a declarat compania pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit The Kyiv Independent.

Imagini cu momentul în care cele două ostatice sunt eliberate, publicate de Hamas. VIDEO

Recomandări

Imagini cu momentul în care cele două ostatice sunt eliberate, publicate de Hamas. VIDEO

Compania nu a precizat amploarea pagubelor și nici timpul și resursele necesare pentru a le repara.

„Oricât de mult ar încerca inamicul”, a scris DTEK, „nu va reuși să ne întrerupă pregătirile pentru sezonul de iarnă”.

Rusia a atacat în mod repetat infrastructura critică din Ucraina de la începutul lunii octombrie 2022, ucigând zeci de persoane și provocând întreruperi masive de energie electrică în întreaga țară.

Moscova a recunoscut că sistemul energetic al Ucrainei este una dintre țintele sale principale. Conform Convenției de la Geneva, atacarea infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 9 septembrie că există planuri pentru a proteja energia și infrastructura critică a Ucrainei de atacurile cu rachete și drone rusești pe durata iernii.

Anterior, pe 2 octombrie, ministrul german de externe Annalena Baerbock a subliniat necesitatea ca aliații Ucrainei să sporească puterea unei „umbrele de protecție pe timp de iarnă” pentru a atenua perturbările asociate cu atacurile armatei ruse asupra infrastructurii critice ucrainene.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Consilier prezidențial, despre ironiile lui Musk la adresa lui Zelenski: „O încurajare directă a propagandei rusești”

Moment rar în Republica Moldova: Mitropolitul bisericii subordonate Moscovei îl critică pe Patriarhul Kiril. „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România”

Recomandări

Moment rar în Republica Moldova: Mitropolitul bisericii subordonate Moscovei îl critică pe Patriarhul Kiril. „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România”

Mihail Podoliak, un consilier al Biroului prezidențial al Ucrainei, a caracterizat postările de pe rețelele de socializare ale lui Elon Musk din 2 octombrie, care l-au ridiculizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, drept o încurajare a propagandei rusești, potrivit The Kyiv Independent.

Podoliak a scris pe Twitter că „orice tăcere sau ironie față de Ucraina astăzi este o încurajare directă a propagandei rusești care justifică violența și distrugerea în masă”.

Deși nu l-a menționat în mod direct pe Musk, el a adăugat că „din păcate… figuri mediatice semnificative aflate la mii de kilometri distanță de epicentrul războiului (sunt incapabile) să realizeze ce înseamnă bombardamentele zilnice și strigătele copiilor care își pierd părinții”.

Elon Musk a distribuit pe Twitter, pe 2 octombrie, un meme insultător la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, insinuând că acesta cere prea mult ajutor pentru Ucraina.

Contul oficial de Twitter al Verhovna Rada, parlamentul ucrainean, a răspuns, de asemenea, cu un meme propriu (care a fost ulterior șters), care l-a acuzat pe Musk de răspândirea propagandei rusești.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Politico: Casa Albă este mai îngrijorată de corupția din Ucraina decât admite public

Administrația Biden a pregătit un document de strategie confidențial care consideră că adevărata amenințare este corupția din Ucraina, avertizând, se pare, că sprijinul occidental ar putea depinde de eforturile anticorupție ale Kievului, a relatat Politico, luni, 2 octombrie, potrivit The Kyiv Independent.

Documentul obținut de mass-media prezintă măsurile pe care SUA le iau pentru a ajuta Ucraina să combată corupția și să reformeze, printre altele, sectoarele militar, financiar și educațional ale țării.

Versiunea confidențială a „Strategiei integrate de țară” conține un limbaj mai dur cu privire la problemele de corupție din Ucraina decât un document public mai scurt postat de Departamentul de Stat al SUA în urmă cu aproximativ o lună, potrivit Politico.

„Percepțiile de corupție la nivel înalt” ar putea „submina încrederea publicului ucrainean și a liderilor străini în guvernul din timpul războiului”, se arată în documentul „sensibil, dar neclasificat”.

Un oficial american neidentificat a confirmat pentru Politico Administrația discută cu Kievul posibilitatea condiționării asistenței economice viitoare de „reforme pentru a combate corupția și pentru a face din Ucraina un loc mai atractiv pentru investițiile private”.

Cu toate acestea, astfel de condiții nu sunt luate în considerare pentru ajutorul pentru apărare necesar pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea militară rusă, a precizat oficialul.

Documentul solicită, de asemenea, deoligarhizarea sectoarelor energetic și minier din Ucraina, privatizarea băncilor și extinderea prezenței diplomatice americane în țară.

Un oficial al Departamentului de Stat a refuzat să spună Politico dacă guvernul SUA a împărtășit versiunea confidențială a strategiei cu oficialii ucraineni.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Serviciile ucrainene: Rusia nu are suficiente sisteme de apărare aeriană așa că le aduce din Orientul Îndepărtat

Serviciul de informații al Apărării din Ucraina a declarat că evenimentele din Rusia indică faptul că aceasta nu are suficiente sisteme proprii de apărare aeriană și că le transferă din Orientul Îndepărtat (al Rusiei), potrivit Ukrainska Pravda.

„Evenimentele petrecute chiar la Moscova sau în regiunile Briansk sau Kursk arată că inamicul nu dispune de suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a-și proteja teritoriul. Și sunt nevoiți să redistribuie sisteme de apărare aeriană din alte locuri, în special din Orientul Îndepărtat.

Acesta este un motiv pentru comandamentul politico-militar și, mai presus de toate, pentru societatea rusă însăși să se gândească la ce este mai important pentru ei: să plaseze sisteme de apărare aeriană în teritoriile ocupate temporar sau să le acopere pe ale lor.”, a declarat Andrii Iusov, reprezentant al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Ministrul ucrainean de externe cere statelor UE să se alăture inițiativei pe cereale fără Rusia

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut miniștrilor de externe din UE, în cadrul unei reuniuni informale, să se alăture pentru a asigura funcționarea inițiativei privind cerealele, pe care Kievul o continuă fără implicarea Rusiei, potrivit Ukrainska Pravda.

Kuleba a subliniat că, după ce Rusia s-a retras din Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, Ucraina a creat o rută alternativă din porturile ucrainene din Marea Neagră, care trece prin apele teritoriale ale statelor membre NATO.

El a adăugat că funcționarea cu succes a coridorului confirmă faptul că Ucraina poate asigura exporturile de cereale fără garanții rusești.

„Ne putem descurca foarte bine fără ei, așa cum am făcut-o înainte de invazia la scară largă.”

Kuleba la conferința de presă finală a reuniunii, relatată de European Pravda.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Procurorul General: 504 copii ucraineni au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina

Biroul procurorului general a raportat la 2 octombrie că 504 copii ucraineni au fost înregistrați oficial ca fiind uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei de anul trecut, potrivit The Kyiv Independent.

De asemenea, peste 1.100 de copii au suferit răni cu grade diferite de gravitate.

Pe 1 octombrie, două fete, în vârstă de 12 și 13 ani, au fost rănite în urma unor bombardamente în orașul Herson.

Cu o zi înainte, un băiat de 16 ani a fost rănit în urma unui bombardament în satul Kostobobriv din regiunea Cernihiv, iar un băiat de 13 ani a fost rănit în urma unor tiruri de obuze în orășelul Kostiantinivka din regiunea Donețk.

În regiunea Donețk, 488 de persoane au fost fie rănite, fie ucise de ruși, ceea ce face ca această regiune să fie cea mai grav afectată din Ucraina în ceea ce privește numărul de copii răniți.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Rușii au atacat orașul ucrainean Kupiansk. Doi oameni au fost răniți

Un atac rusesc împotriva orașului Kupiansk din regiunea ucraineană Harkov (nord-est) a dus la rănirea a doi civili marți, 2 octombrie, a anunțat Parchetul General, potrivit The Kyiv Independent.

Forțele ruse au folosit o bombă aeriană ghidată pentru a efectua atacul, potrivit datelor preliminare citate de procurori.

Mai multe clădiri rezidențiale și mașini civile au fost avariate, adaugă raportul.

În dimineața zilei de 2 octombrie, Rusia a lovit în apropiere de Harkov de cel puțin cinci ori, a declarat guvernatorul regional Oleh Syniehubov pe Telegram. Nu au existat victime, a adăugat el, fără a dezvălui ce a fost lovit în atac.

De la jumătatea lunii iulie, Kupiansk a fost supus unor atacuri tot mai dese, pe fondul încercărilor Rusiei de a recuceri teritoriile eliberate de contraofensiva surpriză a Ucrainei în regiunea Harkov, în toamna anului trecut. Orașul a fost ocupat de forțele rusești între 27 februarie și 10 septembrie 2022.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Josep Borell a respins sugestiile ideea potrivit căreia procesul de aderare al Ucrainei la UE ar putea fi realizat pe mai mulți ani

Șeful diplomației UE a respins sugestiile potrivit cărora aderarea Ucrainei la blocul comunitar ar putea fi realizată treptat, pe parcursul mai multor ani, potrivit The Guardian.

Luând cuvântul la Kiev după o reuniune surpriză a miniștrilor de externe ai UE, Josep Borrell a declarat că aderarea la UE este o chestiune de totul sau nimic, reflectând o școală de gândire tot mai răspândită în rândul diplomaților.

Unii, printre care președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au sugerat că o opțiune ar fi aceea de a permite Ucrainei să intre pe piața unică înainte de aderarea deplină, care poate dura ani de zile.

„Ce este această discuție despre o aderare parțială? Jumătate de aderare 25% de aderare? Aderarea este aderare. Punct și de la capăt. Vreți să o repet? Apartenența este apartenență și punct”, a spus el.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Borell: UE rămâne unită în sprijinul acordat Ucrainei

UE rămâne unită în sprijinul acordat Ucrainei, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă a reuniunii miniștrilor de externe europeni și ucraineni, de astăzi, de la Kiev, potrivit The Guardian.

Indicând că UE nu se așteaptă ca Slovacia sau Polonia să înceteze să mai susțină contribuția la apărarea Ucrainei, a spus Borrell:

„Nu văd niciun stat membru care să se clatine.”

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

UE propune Ucrainei un nou pachet multianual de până la 5 miliarde de euro

Josep Borell, înaltul reprezentat al UE pentru afaceri externe a propus Ucrainei un nou pachet multianual bilateral de până la 5 miliarde de euro din cadrul Facilității europene pentru pace pentru anul viitor, potrivit The Guardian.

„Sper că vom putea ajunge la un acord înainte de sfârșitul anului”, a mai spus el în cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev, Ucraina, cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, relatează Reuters.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

România se angajează să sprijine Ucraina în aderarea la UE, cu tranzitul de cereale și ajutorul militar

România va continua să sprijine Ucraina în ceea ce privește ajutorul militar, tranzitul de cereale, precum și aspirațiile Kievului de a adera la Uniunea Europeană, a declarat, pe 2 octombrie, ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, potrivit Ukrinform, notează The Kyiv Independent.

„România și unii dintre ceilalți membri (ai UE) cu cele mai lungi frontiere cu Ucraina înțeleg bine consecințele războiului din Ucraina”, a declarat oficialul la Kiev, înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE.

„Astăzi, vom discuta despre situația de securitate și militară, precum și despre asistența acordată Ucrainei atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și NATO”.

Odobescu a reamintit că războiul din Ucraina afectează direct și România, în condițiile în care pe teritoriul românesc au fost găsite resturi de drone rusești.

Forțele rusești vizează adesea porturile ucrainene Izmail și Reni de pe Dunăre, la doar câteva sute de metri de granița cu România.

Odobescu a mai precizat că peste 25 de milioane de tone de cereale ucrainene expediate prin coridoarele de solidaritate ale UE au fost transportate prin România. Marcel Ciolacu, prim-ministrul țării, a declarat la începutul lunii august că Bucureștiul speră să tranziteze aproximativ 60% din cerealele ucrainene pe teritoriul său.

„Lucrăm îndeaproape cu guvernul Ucrainei, Comisia Europeană și alți parteneri pentru a crește capacitatea de tranzit de la 2 milioane la 4 milioane de tone (metrice) pe lună până la sfârșitul acestui an”, a declarat Odobescu.

Coridoarele de solidaritate, instituite de UE în mai 2022 pentru a facilita exporturile agricole ale Ucrainei, au permis ca peste 45 de milioane de tone metrice de produse ucrainene să ajungă pe piețele globale.

Odobescu a afirmat, de asemenea, sprijinul Bucureștiului pentru aderarea Ucrainei la UE. Potrivit ministrului de externe, România susține începerea negocierilor de aderare încă din acest an.

Se așteaptă ca, în cursul acestei luni, Comisia Europeană să emită o decizie privind începerea negocierilor de aderare a Ucrainei. Potrivit Bloomberg, se așteaptă ca organismul executiv al UE să susțină începerea negocierilor de aderare.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Un polițist rănit în atacul rușilor din această dimineață asupra regiunii Herson a murit la spital

Medicii s-au luptat să salveze viața a doi ofițeri de poliție răniți în urma unui bombardament rusesc, dar, din păcate, unul dintre polițiștii de patrulare a murit pe masa de operație, potrivit publicației ucrainene Ukrainska Pravda.

Rușii au atacat o companie de transport din Herson în dimineața zilei de luni, 2 octombrie. Se pare că patru persoane au fost rănite, inclusiv doi ofițeri de poliție.

Rușii au avariat case, magazine, un atelier de producție la o unitate industrială, o grădiniță, o școală, o conductă de gaz, un centru de afaceri, un centru de ajutor umanitar, o biserică și o stație de ambulanță în orașul Herson.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Ministrul ucrainean de externe speră că suspendarea ajutorului american pentru ucraina este doar un „incident”

Ministrul ucrainean Dymytro Kuleba a declarat că el crede că suspendarea ajutorului american pentru Ucraina, ca urmare a faptului că Congresul nu a inclus un nou ajutor într-un acord de ultim moment este mai degrabă un incident decât o problemă sistemică, potrivit The Guardian.

„Întrebarea este dacă ceea ce s-a întâmplat în Congresul american la sfârșitul săptămânii trecute este un incident sau este ceva sistematic”, a declarat Kuleba în marja unei reuniuni cu miniștrii de externe din Uniunea Europeană.

„Cred că a fost un incident. Avem o discuție foarte aprofundată cu ambele părți ale Congresului, republicani și democrați. Și pe fondul unei potențiale închideri a activității în Statele Unite, decizia a fost luată așa cum a fost”.

„Dar acum lucrăm cu ambele părți ale Congresului pentru a ne asigura că nu se va mai repeta în nicio circumstanță. Așa că nu simțim că sprijinul Statelor Unite a fost spulberat. Pentru că Statele Unite înțeleg că miza în Ucraina este mult mai mare decât doar Ucraina, este vorba despre stabilitatea și predictibilitatea lumii”, a adăugat Kuleba.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Ministrul de Externe german: Uniunea Europeană se va extinde curând de la Lisabona la Luhansk

În comentariile făcute la începutul reuniunii miniștrilor de externe ai UE de la Kiev, pe 2 octombrie, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că preconizează că UE se va extinde în curând de la „Lisabona la Luhansk”, potrivit The Kyiv Independent.

Luhansk este cea mai estică capitală regională din estul Ucrainei, ocupată de Rusia din 2014.

Reiterând promisiunile anterioare ale oficialilor UE de a admite Ucraina în blocul comunitar, Baerbock a declarat că „cu fiecare sat, cu fiecare metru pe care Ucraina îl eliberează, cu fiecare metru în care își salvează poporul, își pavează, de asemenea, drumul spre Uniunea Europeană”.

Liderii europeni au acordat Ucrainei statutul de candidat la 23 iunie 2022, într-un pas istoric pe drumul lung și dificil către aderarea la UE. Nu există un calendar stabilit pentru procesul de aderare, iar finalizarea acestuia poate dura ani de zile.

Intrarea în UE nu este o concluzie anticipată odată ce o țară primește statutul de candidat.

Baerbock a subliniat, de asemenea, necesitatea ca aliații Ucrainei să sporească puterea unei „umbrele de protecție de iarnă” pentru a atenua perturbările asociate cu atacurile armatei ruse asupra infrastructurii critice ucrainene.

Forțele rusești au început să vizeze infrastructura energetică a Ucrainei în toamna anului trecut, aruncând țara în pene de curent generalizate în timpul iernii, provocând pagube de milioane de dolari și ucigând civili.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, a declarat pe 3 septembrie că Ucraina își consolidează apărarea aeriană pentru a se pregăti pentru eventualele atacuri în masă ale Rusiei asupra facilităților de infrastructură critică din această toamnă.

Baerbock s-a aflat la Kiev ca parte a unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE. Este prima dată când o astfel de reuniune comună are loc în afara UE.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Slovacia: Ucraina va trebui probabil să renunțe la o parte din teritoriul ocupat pentru a obține pacea

Ucraina va trebui probabil să renunțe la o parte din teritoriul ocupat de Rusia din 2014 pentru a obține pacea, a declarat Denisa Saková, șefa adjunctă a partidului slovac Hlas (Vocea), la televiziunea cehă, duminică, potrivit The Kyiv Independent.

Candidat pentru o platformă social-democrată, Hlas a obținut 14,7% din voturi la recentele alegeri parlamentare slovace. Acest lucru face ca partidul să fie un probabil potențial partener de coaliție pentru partidul pro-rus victorios Smer (Direcția).

„Nu vom fi, cel mai probabil, capabili să păstrăm integritatea teritorială a Ucrainei așa cum era înainte de 2014″, a declarat Saková.

„De aceea, cred că negocierile de pace ar trebui să înceapă la nivel diplomatic pentru a stabili unde ar trebui să fie granițele.”

Saková a mai declarat jurnalistului Televiziunii Cehe că negocierea concesiilor de teren este doar un pas ulterior în cadrul unor potențiale negocieri de pace, care trebuie să fie în mod necesar precedate de începerea negocierilor efective.

„Din cauza războiului din Ucraina, Europa a ajuns într-o recesiune economică, iar acest lucru trebuie rezolvat dacă vrem să păstrăm standardele de viață ridicate de care ne bucurăm în Europa, probabil unele dintre cele mai ridicate din lume”, a adăugat ea.

Smer, al cărui lider, Robert Fico, se opune vocal sprijinului pentru Ucraina, a câștigat scrutinul din 30 septembrie cu 22,9%, învingându-și contracandidatul liberal pro-occidental Slovacia Progresistă (PS) cu cinci puncte procentuale.

Poziția lui Hlas îl face un potențial partener de coaliție puternic pentru cele două partide de frunte.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

5 morți și 15 răniți în urma atacurilor ruse din ultima zi

Rusia a lansat atacuri asupra a nouă regiuni în ultima zi, ucigând cel puțin cinci civili și rănind alți cel puțin 15, au informat luni oficialii locali ucraineni.

Forțele ruse au vizat regiunea Donețk în ultima zi, ucigând trei persoane și rănind cinci, a declarat Administrația Militară a Regiunii Donețk. O persoană a fost ucisă în Neskuchne, una în Avdiivka și alta în Torske, potrivit oficialilor.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Noi bombardamente asupra Herson

Mai multe explozii piternice s-au auzit luni în orașul Herson, la câteva ore după atacul cu drone nocturn, a anunțat administrația militară a orașului Herson pe Telegram.

„Armata rusă a reluat bombardamentele în orașul Herson! În oraș se aud explozii puternice”, a transmis administrația militară Herson, pe Telegram.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Armata ucraineană anunță că a atacat cu drone o fabrică de avioane ruse unde erau produse rachete

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a anunțat luni că forțele ucrainene au lovit cu trei drone o fabrică de aviație din regiunea rusă Smolensk, unde erau produse rachete Kh-59. Atacul a avut loc duminică și a provocat „daune semnificative unităților de producție a întreprinderii militare”, a precizat GUR.

„La 1 octombrie 2023, ca urmare a unui atac asupra Uzinei de Aviație Smolensk, procesul de producție a rachetelor Kh-59 cu diferite modificări a fost întrerupt. Potrivit primelor date, trei din patru drone au lovit ținta, provocând daune semnificative instalațiilor de producție ale întreprinderii militare a agresorului de stat”, a transmis GUR, citat de Pravda.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Un mort și șase răniți în urma atacurilor ruse asupra Herson

Obuzele rusești lansate asupra regiunii Herson, din sudul Ucrainei, peste noapte, au ucis cel puțin o persoană și au rănit șase, inclusiv doi copii, a anunțat luni guvernatorul regional, Oleksandr Prokudin, pe Telegram, citat de The Guardian.

Oficialul ucrainean a declarat că forțele ruse au lansat 71 de atacuri în ultimele 24 de ore, care au vizat cartierele rezidențiale, precum și magazine și infrastructură medicală, printre alte unități.

20 dintre atacurile aeriene și terestre au vizat orașul Herson, districtul administrativ al regiunii, a adăugat guvernatorul.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Atac cu drone asupra regiunii Herson, anunță armata ucraineană

Forțele ruse au lansat luni noapte, 2 octombrie, un nou atac cu drone kamikaze și bombe aeriene ghidate egiunea Herson, îndreptat spre regiunea Herson și Krivorijie din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operativ Sud.

Potrivit acesteia, 3 drone au fost doborâte în Krivorijie de armata ucraineană, iar una în regiunea Herson. În urma atacurilor, fabricile unei întreprinderi agricole au fost avariate.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Noi bombardamente asupra regiunii Sumî

Forțele ruse au atacat duminică șapte localități de-a lungul graniței regiunii Sumî, rănind un civil, a raportat administrația militară a regiunii.

Atacurile au fost făcute cu Sistemul Multiplu de Lansare Rachete asupra localităților Druzhba, Velyka Pysarivka, Krasnopillia, Svesa, Seredyna-Buda, Khotin și Bilopillia.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

ISW: Situația la sud de Robotine este instabilă, complexă și dinamică

Specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au descris situația de la sud de Robotine, regiunea Zaporojie, instabilă, complexă din punct de vedere tactic și dinamică, transmite Pravda.

Analiștii notează că trupele ruse desfășoară contraatacuri tactice în zona Robotine, ca parte a „apărării profunde” împotriva operațiunilor ofensive ucrainene din vestul regiunii Zaporojie.

În același timp, spun experții, situația la sud de Robotine este instabilă, deoarece în unele fortificații de câmp importante din punct de vedere tactic s-au poziționat atât ucrainenii, cât și rușii, situația tactică din această zonă fiind complexă și dinamică.

02 oct. – Acum 3 saptamani

02-10-2023

Zelenski spune că nimic nu va slăbi lupta Kievului împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs dat publicităţii duminică, 1 octombrie, că nimic nu va slăbi lupta ţării sale împotriva Rusiei, la o zi după ce Congresul SUA a adoptat o lege de finanţare provizorie care omite ajutorul pentru Ucraina, informează Reuters, potrivit news.ro.

Ministrul Apărării, Rustem Umerov, a declarat separat că a primit asigurări cu privire la continuarea asistenţei militare din partea SUA în cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Zelenski, într-un discurs înregistrat cu ocazia sărbătorii Zilei Apărătorilor, nu a menţionat direct votul din Congresul SUA, dar a reiterat hotărârea țării sale de a lupta până la victorie.

01 oct. – Acum 3 saptamani

01-10-2023

Forțele aeriene ucrainene au efectuat 13 bombardamente asupra forțelor ruse și a echipamentelor acestora

Duminică, 1 octombrie, Forțele Aeriene ale Ucrainei au efectuat 13 lovituri asupra unor zone în care erau concentrate personal, arme și echipamente militare rusești.

De asemenea, în ultimele 24 de ore au avut loc 30 de ciocniri armate, a anunțat duminică Statul Major General al forțelor armate ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.”Un total de 30 de ciocniri de luptă au fost înregistrate pe parcursul zilei.

Forțele ruse au atacat din nou Ucraina lansând aproximativ 30 de drone iraniene de atac de tip Shahed-136/131 din direcțiile sud, sud-est și nord. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a reușit să doboare 16 dintre aceste drone”, a transmis conducerea armatei ucrainene, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale privind invazia rusă.

01 oct. – Acum 3 saptamani

01-10-2023

Kuleba: Rusia face o greșeală crezând că Ucraina nu face decât să aștepte sprijin militar extern

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, afirmă că Rusia face o greșeală dacă crede că Ucraina nu face altceva decât să aștepte ajutorul militar extern, scrie The Guardian.

„Ucraina va deveni mai puternică, iar agresiunea rusă va eșua. Noi nu doar aducem arme în Ucraina. Intensificăm producția internă și coproducția cu partenerii din NATO și nu numai”, a scris duminică, într-o postare pe rețeaua de socializare X, Kuleba.Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro