marți, martie 5, 2024
Noutati

„Posibilă Acoperire Pentru Spionaj și Trafic De Arme”, într-un Complex Turistic Deținut De Administrația Rusă în Bulgaria. Cine Acuză

Din momentul în care Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, au apărut îngrijorări cu privire la „permisiunea” acordată Rusiei de a deține o bucată de plajă bulgărească la malul Mării Negre, conform Europa Liberă.

„Este posibil ca în interiorul complexului să se petreacă lucruri de care autoritățile bulgare să nu aibă habar”, a declarat Vasil Tankov, un avocat care cooperează acum cu activiști pro-occidentali ce încearcă să pună presiune pe guvernul de la Sofia să recupereze terenul.

Potrivit lui Solomon Passy, ​​ministrul de externe al Bulgariei între 2001-2005, „Kremlinul ar putea folosi complexul pentru o gamă largă de operațiuni”.

„Este o posibilă acoperire pentru traficul de arme și spionaj”, a declarat Passy pentru Radio Europa Liberă.

Chiar dacă ar exista voință politică, orice șansă de recupera domeniul, atenționează avocații, depinde de demonstrarea faptului că terenul a fost achiziționat în mod fraudulos, iar acest lucru se poate dovedi dificil.

Teren cumpărat de Moscova cu 7,25 de dolari metrul pătrat și canalizare plătită de Sofia

Procesul de achiziție a început la sfârșitul anilor 1990 cu vânzarea proprietăților ce aparțineau companiei de stat Balkanturist, care a gestionat turismul în timpul regimului comunist până în 1989.

MAFIA SPITALELOR. Un șef al spitalelor bucureștene voia să-și ridice casă din mită: „210.000 de euro. Eu nu muncesc degeaba”. Cea din fața lui purta aparatură de înregistrare de la DNA

Recomandări

MAFIA SPITALELOR. Un șef al spitalelor bucureștene voia să-și ridice casă din mită: „210.000 de euro. Eu nu muncesc degeaba”. Cea din fața lui purta aparatură de înregistrare de la DNA

În 2003, administrația municipală a Moscovei a început să cumpere mici loturi de teren în zonă.

Cea mai „îndrăzneață” achiziție a avut loc în 2008, când guvernul bulgar a vândut peste 8 hectare în satul Bliznați pentru doar 9,7 leva pe metru pătrat – aproximativ 7,25 de dolari, la rata de conversie din acel an.

Prețul final convenit nu a fost făcut public, dar, la această rată, ar fi ajuns la aproximativ 580.000 de dolari.

Cu autoritățile municipale din Moscova plătind mult sub prețul pieței, a fost o tranzacție pe care site-ul indepenent Dnevnik, într-o investigație din 2020, a numit-o drept „una dintre cele mai scandaloase din istoria postcomunistă a Bulgariei”.

Legislația interzicea străinilor și companiilor străine să achiziționeze terenuri în Bulgaria.

În acest caz, legea a fost ocolită prin înregistrarea companiei în Bulgaria, dar proprietarul final al complexului Kamchia și al terenului este administrația municipală din Moscova.

După vânzare, guvernul prim-ministrului de atunci, Serghei Stanișev, a alocat 7,7 milioane de leva (4,2 milioane de dolari) pentru construirea conductei de apă de 10,5 kilometri către complex.

În 2019, Borisov vorbea despre extinderea cooperării cu rușii

Cazul unei eleve premiante, care a ajuns la spital, a șocat o comunitate din Vaslui. „Probabil lipsa educației sexuale a condus la această tragedie”

Recomandări

Cazul unei eleve premiante, care a ajuns la spital, a șocat o comunitate din Vaslui. „Probabil lipsa educației sexuale a condus la această tragedie”

Conform site-ului oficial al SOK Kamchia, complexul include Hotelul Longoz, cu 450 de camere, piscine si săli de conferinte, taberele pentru copii Curcubeu și Marea Neagră, satul de vacanță Pirin, format dintr-un hotel și 11 reședinte cu două etaje, centrul medical Zdraveț, Centrul de Formare și Educație Iuri Gagarin, complexul sportiv Kamcia, care respectă standardele olimpice, un amfiteatru cu o capacitate de 2.000 de locuri și chiar un observator astronomic.

Contractul pentru construcția complexului a fost semnat în septembrie 2008 de ministrul politicii sociale de atunci, Emilia Maslarova, deși termenii și condițiile acordului rămân încă neclare. 

Cu mult fast, complexul a fost deschis oficial în 2010, premierul Boiko Borisov și primarul Moscovei, Iuri Lujkov, participând la ceremonia de tăiere a panglicii.

„Posibilă acoperire pentru spionaj și trafic de arme”, într-un complex turistic deținut de administrația rusă în Bulgaria. Cine acuză
Boiko Borisov

De atunci, politicieni bulgari apropiați de Kremlin și alte personalități rusofile au vizitat complexul, inclusiv Ianka Takeva, președintele Uniunii Profesorilor Bulgari, care s-a entuziasmat că baza oferă „condiții extraordinare”.

Ce efecte vor avea taxele Guvernului? Economist: „Un milion de oameni vor avea venituri mai mici, iar restul populației va vedea prețuri mai mari”

Recomandări

Ce efecte vor avea taxele Guvernului? Economist: „Un milion de oameni vor avea venituri mai mici, iar restul populației va vedea prețuri mai mari”

Takeva este membră a grupului de lobby pro-Rusia din Bulgaria, cunoscut sub numele de Mișcarea Națională a Rusofililor, al cărui lider a fost sancționat de Washington în februarie, ca parte a unei mișcări coordonate dintre SUA și Marea Britanie care vizează bulgarii acuzați de corupție.

O altă figură notabilă asociată cu complexul rusesc de la Marea Neagră a fost Prințul Cyril, fiul lui Simeon al II-lea, ultimul țar al Bulgariei și prim-ministru postcomunist, care a făcut „mentorat” la centrul pentru copii de acolo.

La fața locului s-au antrenat și sportivi bulgari. 

Grupurile de extremă dreaptă bulgare au organizat seminarii despre „patriotism” în complex, iar în 2018, aproximativ 500 de avocați s-au adunat pentru a discuta modificările la codul penal al Bulgariei.

În mare parte, turiștii erau copii, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial și mame singure. Și nu era un turism-standard în care turiștii vin doar vara. Era plin pe tot parcursul anului.

Emanuil Manolov, primarul municipiului Avren, unde se află complexul Kamchia:.

Pe măsură ce numărul de vizitatori și evenimente a început să scadă, în 2019, Kamcia s-a confruntat cu probleme financiare: o taxă neplătită de 1 milion de leva, circa 550.000 de dolari.

Complexul, „o platformă majoră” de promovare a intereselor ruse în Europa, în viziunea lui Lavrov

Premierul Borisov a lăudat complexul și a vorbit despre extinderea cooperării cu Rusia în domeniul sportului, educației și afacerilor convențiilor, în timpul unei întâlniri din 2019 cu prim-ministrul rus de atunci, Dmitri Medvedev.

Câteva luni mai târziu, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a anunțat că se va discuta în Consiliul de Securitate Națională al Rusiei despre transferul dreptului de proprietate asupra Kamchiei de la autoritatea municipală moscovită către statul federal rus. Atunci, Rusia a recunoscut, practic, posesiunea.

El a vorbit despre planuri mari de a transforma compolexul într-o platformă majoră pentru promovarea intereselor Rusiei în Europa.

„Posibilă acoperire pentru spionaj și trafic de arme”, într-un complex turistic deținut de administrația rusă în Bulgaria. Cine acuză
Serghei Lavrov

Pandemia de COVID a înghețat însă aceste planuri, complexul fiind închis la începutul anului 2020.

În 2021, Nikolai Nedkov, CEO-ul SOK Kamchia, a anunțat alte planuri grandioase ce vizau transformarea sitului într-un „ecosistem unic sub forma unui oraș-inteligent”.

El s-a lăudat că acolo va fi deschis un „hub de afaceri, un studio de start-up, o școală pentru start-up și o academie pentru bloggeri, vloggeri și influenceri”.

Doi ani mai târziu, acele planuri sunt blocate, SOK Kamchia pare să nu funcționeze: spa-urile, sălile de conferințe și terenurile de sport sunt închise, păzite de securitate privată. 

Conducerea complexului nu a răspuns solicitărilor de comentarii pe acest subiect înaintate de mass-media.

Moscova a decis să „suspende” activitatea, activiștii cer confiscarea complexului

În 2022, autoritatea municipală moscovită, proprietara complexului, a anunțat că, din cauza situației geopolitice și economice dificile – referire la războiul pe care Kremlinul îl poartă în Ucraina și la sancțiunile care decurg din acesta -, a decis să suspende operațiunile de la Kamchia, accesul în complex fiind limitat.

Anul acesta, activiștii politici din Bulgaria, împreună cu câțiva foști oficiali, au demarat o campanie pentru a cere Sofiei confiscarea complexului de la ruși.

Avocații susținut că baza nu are dreptul de a funcționa deoarece „este implicată în activități care încalcă legea bulgară”. Ei au amintit și că rușii au cumpărat terenul într-un moment în care astfel de achiziții erau interzise de lege.

Nu avem control asupra a ceea ce se întâmplă acolo. Cu alte cuvinte, statul bulgar nu are nicio modalitate de a-i supraveghea activitatea. Credem că baza este folosită în scopuri care amenință securitatea noastră națională.

Activiști bulgari:

„Aproape fiecare instituție rusă din afara granițelor este folosită pentru spionaj”

O investigație demarată la începutul acestui a dus la descoperirea a cel puțin 182 de antene parabolice instalate pe acoperișurile ambasadelor ruse din Europa, care ar fi legate într-o rețea masivă de spionaj și colectare de informații.

Fostul ministru de externe bulgar Solomon Passy crede că și complexul de lângă Varna e prins în acest angrenaj, deoarece „aproape fiecare instituție rusă dincolo de granițele sale este folosită pentru spionaj”.

Foto: kamchia-corporate.com

1-2-large-1024×683-1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Zodia cu noroc colosal la Loto. Ar putea câștiga o avere toamna asta

Playtech.ro

Zodia cu noroc colosal la Loto. Ar putea câștiga o avere toamna asta


Văduva lui Sergiu Nicolaescu s-a căsătorit chiar cu medicul acestuia. Dana s-a transformat total. Cum arată acum, de fapt

Viva.ro

Văduva lui Sergiu Nicolaescu s-a căsătorit chiar cu medicul acestuia. Dana s-a transformat total. Cum arată acum, de fapt


Ce a descoperit Inna la Seul, la un eveniment despre gadgeturi

PUBLICITATE

Ce a descoperit Inna la Seul, la un eveniment despre gadgeturi


Ele sunt zodiile în care nu trebuie să ai niciodată încredere. Trei nativi te pot trăda în orice moment, fără resentimente

FANATIK.RO

Ele sunt zodiile în care nu trebuie să ai niciodată încredere. Trei nativi te pot trăda în orice moment, fără resentimente


Ați văzut-o? Este căutată de Poliție

Știrileprotv.ro

Ați văzut-o? Este căutată de Poliție


ANIMAŢIE. Cinci muncitori au murit striviţi de un TIR pe A1. Prima explicaţie a şoferului vinovat

Observatornews.ro

ANIMAŢIE. Cinci muncitori au murit striviţi de un TIR pe A1. Prima explicaţie a şoferului vinovat


Becali şi-a ieşit din minţi şi a dărâmat gardul unei mănăstiri: "Marele creştin demolează pentru a le lua terenul bisericilor"

Orangesport.ro

Becali şi-a ieşit din minţi şi a dărâmat gardul unei mănăstiri: “Marele creştin demolează pentru a le lua terenul bisericilor”


Paparazzii au surprins-o la cafea, în papuci și salopetă, și e de nerecunoscut! Drogurile au transformat-o total

Unica.ro

Paparazzii au surprins-o la cafea, în papuci și salopetă, și e de nerecunoscut! Drogurile au transformat-o total


Horoscop 20 septembrie 2023. Gemenii au ocazia de a verifica în realitate cât de reale sunt unele dintre cele mai îndrăznețe gânduri ale lor

HOROSCOP

Horoscop 20 septembrie 2023. Gemenii au ocazia de a verifica în realitate cât de reale sunt unele dintre cele mai îndrăznețe gânduri ale lorSource by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro