miercuri, septembrie 27, 2023
Noutati

Nuclearelectrica: Tranziția Energetică Nu Se Va Putea Realiza Fără Energie Nucleară. Peste Două Milioane De Decese Au Fost Evitate Datorită Acesteia

Producătorul de electricitate citează mai multe studii realizate la nivel global, care contrazic opiniile unei foste șefe a Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA.

Criticii reactoarelor mici

Într-o analiză recentă, preluată de ziar, Allison Macfarlane a criticat tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR), afirmând că nu rezolvă problemele legate de deșeurile nucleare, impactul asupra schimbărilor climatice rămâne o promisiune, iar costurile au explodat.

Aceasta a mai spus că „SMR-urile la scară comercială sunt probabil la zeci de ani distanță”.

Două milioane de decese prevenite

Nuclearelectrica susține că energia nucleară a contribuit la decarbonarea economiilor de mai bine de jumătate de secol și furnizează în acest moment peste 10% din electricitatea la nivel mondial.

În Uniunea Europeană, inclusiv Marea Britanie, energia nucleară furnizează jumătate din electricitatea cu emisii scăzute, conform unor studii realizate de către Agenția Internațională de Energie și citate de companie.

În plus, raportul UNECE (Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa – din 2021) a concluzionat că utilizarea energiei nucleare a împiedicat eliberarea a 74 gigatone de dioxid de carbon in ultimii 50 de ani.

Nuclearelectrica:

DNA a avut un om infiltrat în Mafia spitalelor bucureștene: chiar directoarea ASSMB a furnizat informații despre firme și șpăgi

Recomandări

DNA a avut un om infiltrat în Mafia spitalelor bucureștene: chiar directoarea ASSMB a furnizat informații despre firme și șpăgi

Aceasta îl citează și pe Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), care a spus, în 2022, că „energia nucleară ajută la evitarea a peste 2 miliarde de tone de emisii de CO2 pe an și a prevenit aproximativ 2 milioane de decese în ultimii 50 de ani – vieți care ar fi fost pierdute din cauza poluării aerului”.

Mai eco decât energia regenerabilă

Un alt studiu citat a fost realizat de către Institutul pentru Tehnologie Massachusetts în 2018, potrivit căruia țintele privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon și nevoile de stabilitate energetică nu vor putea fi atinse dacă utilizarea energiei nucleare nu va fi inclusă în portofoliul energetic.

Energia nucleară nu are emisii de dioxid pentru producție și are cele mai scăzute emisii pe ciclu de viață pe fiecare kWh dintre toate sursele de energie, respectiv 6 grame pe kWh, conform estimărilor Agenției pentru Mediu și Management Energetic din Franța.

Spre comparație, aceeași agenție din Franța arată 10 grame pe kWh produs eolian, 30 de grame pentru cea fotovoltaică și 418 gr/kWh la gaze și 1058 pentru centralele pe cărbune.

Fără nuclear, ne-ar costa mai mult

O analiză a companiei de consultanță McKinsey arată că sunt necesare investiții de 275 de trilioane de dolari până în 2050 pentru tranziția energetică, adică 9,2 trilioane pe an.

„Va abandona Occidentul Ucraina?”. Kievul trebuie să fie gata de o posibilă schimbare de opinie în SUA și Europa, spun doi experți

Recomandări

„Va abandona Occidentul Ucraina?”. Kievul trebuie să fie gata de o posibilă schimbare de opinie în SUA și Europa, spun doi experți

„Fără investiții în industria nucleară, costul tranziției către o economie sustenabilă crește cu 1,6 trilioane de dolari (conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), publicat in mai 2019”, precizează Nuclearelectrica.

Conform NuclearEurope, în cazul în care ponderea energiei regenerabile crește cu 190%, iar capacitățile nucleare instalate la nivelul UE rămân nemodificate până la nivelul anului 2050, Europa va fi dependentă în proporție de 26% de gaz natural și 12% de cărbune, ambele surse cu emisii de CO2.

Avantajele reactoare modulare

În privința reactoarelor modulare mici, compania spune că modularitatea și amprenta mai mică a centralelor SMR le permite să fie amplasate în zone greu accesibile, contribuind la furnizarea de energie curată, rezilientă, la prețuri accesibile, precum și la dezvoltarea comunităților locale.

Centralele cu reactoare modulare mici pot fi instalate pe amplasamentele fostelor centrale pe cărbune, beneficiind de infrastructura existentă, și având în același timp un impact redus asupra solului, folosind un amplasament existent, susține Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica va construi o centrală nucleară cu reactoare modulare mici alături de NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești, din județul Dâmbovița. Aceasta urmează să fie gata în 2029.

De ce costă polițele RCA pe 6 luni aproape cât cele pe un an întreg sau chiar mai mult. Explicațiile ASF

Recomandări

De ce costă polițele RCA pe 6 luni aproape cât cele pe un an întreg sau chiar mai mult. Explicațiile ASF

Costuri

Societatea prezintă un studiu comun realizat de către Agenția Internațională pentru Energie și OECD, care arată că retehnologizarea centralelor nucleare are cel mai mic cost egalizat al energiei din toate sursele, respectiv de 32 de dolari pe MWh, comparativ cu 50 de dolari/MWh la eolian, 56 MWh pentru panouri solare și 91 de dolari pentru cărbune.

Costul estimat pentru centralele nucleare noi este de 69 dolari/MWh, în timp ce cea mai recentă estimare a costurilor pentru proiectul NuScale din SUA este de 89 de dolari/MWh.

Acesta din urmă include finanțarea, situațiile neprevăzute, forța de muncă și materialele de construcție, combustibilul, operarea și dezafectarea.

Pentru proiectul NuScale SMR care urmează să fie dezvoltat în România, o estimare a costurilor specifice va fi finalizată în timpul studiilor locale și va reflecta condițiile specifice ale pieței din România.

Nuclearelectrica:

Producătorul de energie spune că în ultimii ani au crescut foarte mult costurile materialelor, precum oțelul, care a urcat cu 45% din 2020.

„De asemenea, un raport din martie 2023 al Departamentului de Energie al SUA a concluzionat că energia nucleară avansată va fi competitivă din punct de vedere al costurilor în raport cu alte surse de energie curată”, mai susține Nuclearelectrica.

Tehnologie aprobată și sigură

Compania spune că tehnologia NuScale a fost aprobată încă din 28 august 2020 de către Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Nuclearelectrica spune că tehnologia este sigură, fiind similară altor reactoare utilizate deja la nivel global.

„Reactoarele modulare mici NuScale sunt în prezent singura tehnologie SMR certificată și se bazează pe tehnologia reactoarelor cu apă ușoară care are peste 60 de ani de experiență prin funcționarea în siguranță a celor peste 300 de reactoare cu apă ușoară la nivel global”, punctează societatea de stat.

Va fi folosit combustibil existent

În fine, aceasta mai spune că reactoarele NuScale nu folosesc drept combustibil uraniul slab îmbogățit (HALEU), ci utilizează „combustibil nuclear pentru reactoare cu apă sub presiune (PWR) disponibil în prezent, bine-cunoscut și aprobat, care poate fi furnizat de furnizorii de combustibil PWR existenți”.

Legat de stocarea deșeurilor, „industria nucleară stochează în siguranță combustibilul nuclear uzat din reactoare cu apă ușoară sub presiune de mai bine de șase decenii”.

„Tot combustibilul uzat generat pe parcursul duratei de viață de 60 de ani a unei centrale VOYGR-6 va încăpea în 31 de butoaie de depozitare, răcite cu aer, duble, stivuite – ușor de adăpostit pe o platformă de 0,32 hectare la fața locului. Combustibilul nuclear uzat va avea încă o energie disponibilă considerabilă și ar putea fi recuperată”, conchide Nuclearelectrica.

Ce spune NuScale

NuScale, compania americană ce va furniza tehnologia pentru Doicești, spune la rândul său că unul dintre beneficiile tehnologiei sale este că folosește combustibil nuclear disponibil în prezent.

„Acest lucru permite tehnologiei NuScale să utilizeze lanțul de aprovizionare cu combustibil existent, bine stabilit, care contribuie la alimentarea celor peste 400 de reactoare nucleare active în prezent”, arată firma americană.

NuScale a intrat în faza de producție de componente la începutul acestui an pentru primele module ce vor fi implementate în prima centrală a sa.

Detaliu BOMBĂ! Cu cine stă în celulă mama şoferului criminal de la 2 Mai. E PROTEJATĂ şi în închisoare

Playtech.ro

Detaliu BOMBĂ! Cu cine stă în celulă mama şoferului criminal de la 2 Mai. E PROTEJATĂ şi în închisoare


Mă doare în cot de părerea lumii - Vlad Pascu, șoferul drogat de la 2 Mai, convorbire șocantă cu mama lui, în arest. Femeia plănuia să-l scoată din închisoare pe motive medicale

Viva.ro

Mă doare în cot de părerea lumii – Vlad Pascu, șoferul drogat de la 2 Mai, convorbire șocantă cu mama lui, în arest. Femeia plănuia să-l scoată din închisoare pe motive medicale


Dr. A. Secară atrage atenția asupra factorilor corectabili ce duc la apariția bolilor de inimă

PUBLICITATE

Dr. A. Secară atrage atenția asupra factorilor corectabili ce duc la apariția bolilor de inimă


Ce se întâmplă cu Mihai Gâdea după ce nu a mai fost prezent 2 luni în platoul de la Antena 3. De acum, e clar

FANATIK.RO

Ce se întâmplă cu Mihai Gâdea după ce nu a mai fost prezent 2 luni în platoul de la Antena 3. De acum, e clar


Cât costă apartamentul de lux din Crimeea al lui Zelenski pe care rușii l-au confiscat și nu reușesc să-l vândă

Știrileprotv.ro

Cât costă apartamentul de lux din Crimeea al lui Zelenski pe care rușii l-au confiscat și nu reușesc să-l vândă


Industria cu care România a ajuns pe locul 2 în Europa. Prea puţini din ţară se bucură însă de produse: "Majoritatea sunt vândute în Occident"

Observatornews.ro

Industria cu care România a ajuns pe locul 2 în Europa. Prea puţini din ţară se bucură însă de produse: “Majoritatea sunt vândute în Occident”


Cum s-a produs ruptura dintre Giovanni şi Gigi Becali: „Situaţia s-a înrăutăţit atunci din cauza lui!” | EXCLUSIV

Orangesport.ro

Cum s-a produs ruptura dintre Giovanni şi Gigi Becali: „Situaţia s-a înrăutăţit atunci din cauza lui!” | EXCLUSIV


8 perechi de nași și 500 de invitați! Nuntă ca-n basme în showbiz-ul românesc! S-a căsătorit după ce a divorțat cu scandal de prima soție

Unica.ro

8 perechi de nași și 500 de invitați! Nuntă ca-n basme în showbiz-ul românesc! S-a căsătorit după ce a divorțat cu scandal de prima soție


Horoscop 18 septembrie 2023. Vărsătorii se pot bucura de mai multă atenție din partea unui întreg grup, cel mai probabil cel de la serviciu

HOROSCOP

Horoscop 18 septembrie 2023. Vărsătorii se pot bucura de mai multă atenție din partea unui întreg grup, cel mai probabil cel de la serviciuSource by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro