marți, mai 28, 2024
Noutati

Procesul în Care Mario Iorgulescu A Fost Judecat Pentru Omor S-a încheiat. Sentința Definitivă Va Fi Dată Peste O Lună

UPDATE ora 18.20: Final de proces în cazul lui Mario Iorgulescu. Verdictul va fi anunțat pe 11 octombrie, au transmis judecătorii Curții de Apel București.

UPDATE ora 16.35: Instanța a anunțat că respinge cererea apărării şi că Mario Iorgulescu va fi judecat în continuare pentru omor.

UPDATE ora 16.20: Procurorul de şedință spune că Mario Iorgulescu trebuie judecat pentru omor, fiindcă modalitatea de comportare rutieră şi starea în care se afla inculpatul la momentul producerii accidentului arată că a existat intenția indirectă. A condus şi cu 162 km/h şi a trecut pe roşu prin intersecții, mai explică procurorul.

UPDATE ora 15.40: Avocații spun că „nu se poate ajunge la o decizie de condamnare, indiferent de ce s-a întâmplat, doar pentru a da satisfacție opiniei publice. Cu siguranță el nu a avut intenția de a omorî pe nimeni”.

UPDATE ora 15.30: Avocații lui Mario Iorgulescu cer sesizarea Curții Constituționale, pentru că în acest proces a fost citată o persoană care nu are capacitatea de exercițiu şi e reprezentată de un tutore, tatăl său. Instanța urmează să se pronunțe.

Apărătorii inculpatului au contestat totodată rezultatul testării pentru consumul de droguri și spun că au dovada că Spitalul Elias nu avea acreditarea necesară pentru a preleva probe biologice în vederea testării.

Gino Iorgulescu a atacat şi el decizia de condamnare, în numele fiului său. Apărarea a mai cerut şi schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care e judecat Iorgulescu jr – din omor în ucidere din culpă.

UPDATE ora 15.05: Şedința a început. În sală sunt prezenți avocații părților, familia victimei şi Gino Iorgulescu, tatăl lui Mario. Preşedinte al completului este judecătorul Adrian Păcurar.

***

Știrea inițială: Conform documentelor depuse la dosar de avocații săi, Mario Iorgulescu se află internat, și în prezent, într-o clinică din Italia. Din august 2020, de când dosarul a fost trimis în instanță, el nu a putut fi audiat de niciun judecător, nici măcar prin videoconferință.  

La ședința anterioară, din data de 26 iunie, în sala de judecată a fost prezent și tatăl inculpatului, Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal din România. El a venit la proces în calitate de reprezentant și de tutore al fiului său. Tot atunci, avocații lui Iorgulescu au depus mai multe cereri de probe, printre care:

  • Audierea tuturor martorilor care au dat declarații și la Tribunalul București, dar și realizarea unei noi expertize criminalistice. 
  • Audierea a trei martori respinși de Tribunalul București. 
  • O nouă expertiză medico-legală, care să arate alcoolemia din sângele inculpatului. 
  • Echivalarea în România a documentelor medicale din Italia. 
  • Realizarea unui nou raport de expertiză, cu imaginile video de la mașinile implicate în accidentul lui Mario Iorgulescu. 

Astăzi, Curtea de Apel București urmează să decidă dacă admite cererile, pentru fiecare solicitare în parte. 

Unde este acum Mario Iorgulescu?

La termenul anterior, avocații lui Iorgulescu au depus la dosar și un act emis de primarul oraşului Appiano Gentile, din care rezultă că, în cursul lunii mai, acesta a dispus internarea imediată a lui Mario Iorgulescu, pentru tratament medical obligatoriu într-un spital din regiunea Lacului Como. Avocații au motivat astfel imposibilitatea clientului lor de a se prezenta la proces. 

Cunoscută în toată Europa drept un refugiu de vară pentru navigație, schi nautic, sau scuba diving, Como este o importantă stațiune turistică, una dintre cele mai scumpe din Italia.  

Mario Iorgulescu a ajuns în această clinică după ce, potrivit documentelor din dosar, „la data de 5.05.2023, într-un puseu al afecţiunilor medicale psihiatrice de care suferă, fără acceptul cadrelor medicale sau al părinţilor şi fără ştirea acestora, a părăsit clinica în care se afla. (…) A fost vorba despre un caz atât de grav, încât a fost nevoie de intervenţia primarului comunităţii locale, cea mai înaltă autoritate de pe plan local, pentru a decide, pe baza indicaţiilor medicilor din sistemul public, precum şi din cel privat, internarea inculpatului în regim de urgenţă la terapie psihică intensivă”, se arată în încheierea ședinței din 26 iunie.

În 2019, după ce a provocat accidentul, Mario Iorgulescu, rănit fiind, a fost internat la Spitalul Elias și apoi transferat de familie în Italia.

Mai întâi, a fost pacientul Policlinicii San Donato din Milano, dar după două săptămâni a fost internat la Istituti Clinici Zucchi S.P.A, un institut de reabilitare psihiatrică din Monza. După trei săptămâni a plecat şi de aici, la clinica Casa Di Cura „Le Betulle” din Viale, unde a rămas şapte luni.

În mai 2020, la câteva zile după ce Tribunalul Bucureşti a decis arestarea sa preventivă în dosarul de omor, Iorgulescu jr a fost transferat la o clinică privată din Mantova, conform documentelor din dosar.

Condamnat pe fond la 15 ani și 8 luni de închisoare  

În motivarea deciziei de condamnare a lui Mario Iorgulescu, judecătoarea de la Tribunalul București a precizat că, în noaptea accidentului, atunci când s-a urcat la volan, Mario Iorgulescu s-a bazat exclusiv pe hazard, iar acțiunile sale „denotă completa sa indiferență față de posibilele urmări ale propriilor acțiuni pe care le-a prevăzut și acceptat, punând în pericol participanții la trafic, lăsând producerea sau evitarea unei coliziuni pe seama hazardului și astfel ucigând-o pe victima Vicol Daniel cu intenție indirectă”.

Cum a avut loc accidentul mortal  

În seara de 7 septembrie 2019, fiul lui Gino Iorgulescu a mers la o petrecere, într-o localitate de lângă Bucureşti. Martorii audiaţi de procurori au declarat că, în jurul orei 3.00, după ce s-a certat cu fosta lui prietenă, Mario Iorgulescu s-a urcat la volan și a plecat spre Capitală. Conducea o mașină primită cadou de la tatăl său, în valoare de 300.000 de euro.  

La intrarea în București, având 143 km/h, după cum au stabilit anchetatorii, Iorgulescu jr a intrat pe contrasens şi a izbit frontal un alt autoturism. Acesta era condus de Daniel Vicol, care a murit pe loc. Doi copii au rămas atunci orfani de tată.  

Potrivit acuzării, testele au arătat că Mario Iorgulescu se afla sub influenţa cocainei şi avea o alcoolemie de 1,96 g/l. 

Singurele declarații ale lui Iorgulescu jr despre proces

În mai 2022, Curtea de Apel din Milano a respins cererea de extrădare a lui Iorgulescu jr, deoarece starea lui psihică „este de natură să împiedice participarea conștientă la proces într-un mod ireversibil”, au precizat magistrații italieni.  

„Nu vreau să mă întorc în România. Mi-aș dori să fiu condamnat cu suspendare și să îmi fac pedeapsa în Italia”, declara fiul lui Gino Iorgulescu în noiembrie anul trecut, într-un interviu pentru fanatik.ro. A fost singura sa ieșire publică, după accidentul pe care l-a provocat. 

Mario Iorgulescu este dat în urmărire de Poliţia Română din mai 2020.  

Ce ar putea decide Curtea de Apel București

Decizia Curții de Apel București va fi definitivă, pentru Mario Iorgulescu. La încheierea procesului, instanța ar putea da una dintre următoarele soluții:  

  • respingerea apelului, ca nefondat, şi menținerea deciziei de condamnare de la Tribunalul Bucureşti;  
  • admiterea apelului lui Mario Iorgulescu sau a celui formulat de procurori. În acest caz, judecătorii fie vor pronunța o nouă hotărâre, fie vor decide rejudecarea cauzei, iar dosarul se va întoarce la Tribunalul Bucureşti.

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro