sâmbătă, septembrie 23, 2023
Cryptomonede

După 365 de zile de la ‘Merge’, Ethereum se luptă cu probleme de centralizare • crypto.ro

Un an de zile de la trecerea istorică de la Proof-of-Work (PoW) to Proof-of-Stake (PoS), Ethereum, cea mai mare platformă de contracte inteligente din lume, a redus drastic consumul de energie, devenind mai prietenos cu mediul. Totuși, mai sunt multe obstacole tehnice de depășit.

Impactul The Merge

La 15 septembrie 2022, rețeaua principală Ethereum s-a unit cu Beacon Chain, un alt lanț de blocuri bazat pe PoW. Acest pas a redus consumul de energie cu 99,9%, de la 21 de terawați-oră, conform datelor de la Centrul Cambridge pentru Finanțe Alternative.

După 365 de zile de la 'Merge', Ethereum se luptă cu probleme de centralizare

Ethereum devine deflaționist

Pe lângă economia de energie, Ethereum a devenit și deflaționist. Asta înseamnă că mai puțini Ether (ETH) noi sunt creați, în timp ce o parte din ETH este distrusă pentru totdeauna.

Potrivit ultrasound.money, peste 300,000 de ETH, în valoare de aproximativ 488 de milioane de dolari, au fost arși de când s-a făcut unirea. Dacă se menține acest ritm, cantitatea totală de ETH va scădea cu aproximativ 0,25% în fiecare an.

După 365 de zile de la 'Merge', Ethereum se luptă cu probleme de centralizare

Dinamica pieței și factori externi

Deși mulți se așteptau ca prețul Ethereum să crească datorită efectului deflaționist, criza bancară și inflația în creștere au temperat orice câștiguri semnificative de preț.

Mai mult, creșterea prețului Bitcoin în primul trimestru al acestui an a fost mai mare decât cea a Ethereum.

Creșterea Stakerilor și a Staking-ului lichid

După trecerea la PoS, securitatea Ethereum depinde acum de stakeri, nu de mineri.

Cu upgrade-ul Shapella din aprilie 2023, o cantitate mare de ETH a fost direcționată către staking. Lido și Rocket Pool sunt cei mai mari furnizori de staking lichid, cu Lido deținând 72% din total, conform DefiLlama.

Îngrijorări privind descentralizarea

Deși PoS este lăudat pentru incluzivitate, dominația furnizorilor de staking lichid, în special Lido Finance, ridică semne de întrebare. Lachlan Feeny, CEO al Labry, este preocupat de puterea mare pe care o au astfel de entități.

Centralizarea în nodurile Ethereum

Dincolo de staking, diversitatea clienților nodurilor Ethereum rămâne o problemă apăsătoare.

După 365 de zile de la 'Merge', Ethereum se luptă cu probleme de centralizare

Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum, cere măsuri pentru a reduce riscurile centralizării. Soluția sa propusă? Clienții fără stare, care ar putea reduce cerințele de date pentru a rula un nod la aproape zero.

Deși aceste soluții sunt în orizont, Buterin crede că rezolvarea acestor probleme ar putea dura încă un deceniu sau două. Pe măsură ce Ethereum intră în următoarea fază, echilibrul dintre descentralizare, eficiență și securitate rămâne esențial.Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro