marți, septembrie 26, 2023
Fashion

Românca al cărei machiaj la Săptămâna Modei din New York a ajuns în Vogue Rusia

Bianca Manole NYFW  Foto: arhiva personală Bianca Manole

Bianca Manole NYFW  Foto: arhiva personală Bianca Manole

Pentru
Bianca Manole, un make-up artist originar
din
Cluj, ediţia din acest an a New York Fashion Week, unul dintre
evenimentele ce dă tonul în modă, i-a adus împlinirea unui vis:
„Ani
de zile New York Fashion Week a însemnat un board de Pinterest.
Imagini iconice ale designerilor intangibili, iar
anul acesta am ajuns să
fac parte din această
lume“.
Imagini
cu machiajele realizate de clujeancă
au fost preluate
de revista Vogue Rusia.

GALERIE FOTO

„Sunt o clujeancă hotărâtă. Chiar şi la New York sunt clujeancă. Îmi place despre mine să zic că mă grabesc încet şi îmi iau momente să analizez ce se întâmplă în jurul meu“, mărturiseşte Bianca Manole. Este make-up artist şi s-a mutat din toamna anului trecut la New York. În lumea modei există trei mari evenimente ce dau tonul: New York Fashion Week, Paris Fashion Week, Milano Fashion Week.

Totoriale de machiaj pe Youtube

Prima dată când Bianca a căutat un tutorial de machiaj a fost prin 2011, după ce s-a întors din vacanţa petrecută în Palma de Mallorca. Prima zi de plajă i-a adus şi câteva pete pe faţă. „Aveam pete mari sub ochi, una triunghiulară în mijlocul frunţii şi bonus, deasupra buzei. Problema cu petele acestea era culoarea, maro închis. Şi pe măsură ce încercam să le ascund cu fond de ten parcă deveneau şi mai vizibile“, povesteşte Bianca. De ce deveneau şi mai vizibile a aflat singură mai târziu: culorile pe care le combina. Şi urmărind tutoriale de machiaj pe Youtube a avansat de la ascuns pete pe faţă la machiaje mai aparte. Uimite, prietenele i-au cerut să le machieze. Atunci a descoperit că „una e să te machiezi foarte bine pe tine şi alta este să ştii să machiezi pe cineva“. De aceea s-a înscris prin 2013 la un curs autorizat de specialitate.

image

Bianca Manole a machiat la New York Fashion Week  FOTO: Cristina Cosa

După acel curs, a început să posteze imagini cu machiaje realizate de ea pe Facebook şi aşa a atras atenţia unei femei designer din Cluj care a chemat-o să-i machieze modelele la un eveniment. Bianca mărturiseşte că entuziasmul a fost uriaş. Nu-i venea să creadă că propunerea primită era reală. La aproape două luni distanţă, PR-ul acelui eveniment i-a dat un mesaj în care i-a spus că i-au plăcut machiajele sale şi a recomandat-o la MAC Cosmetics, cea mai bună companie de cosmetice din lume, care urma să deschidă un magazin la Cluj.

„Pentru mine, MAC era ca un fel de idol, ca şi brand de machiaj. Nu există nimic mai bun. Îmi strângeam bani şi-mi cumpăram produse de la ei când am început să machiez, dar să merg la ei la interviu! Mi se părea ceva de neimaginat“, spune Bianca.

Nu ştia pentru ce post s-a dus la interviu. Le-a spus că nu o interesează asta, ci domeniul o pasionează mult. I-au propus să fie mabager de magazin în Cluj. Înainte să intre în lumea machiajului a lucrat câţiva ani în vânzări şi ca lider de echipă la o companie: „Domeniul machiajului a fost prea tentant. M-am întors în domeniul vânzărilor. (…) Nu ştii niciodată cum îţi apar şansele“.

Fiind foarte pasionată de machiaj a ales să dea toate testele pe care le-au trecut şi make-up artiştii din magazin şi aşa a fost certificată de MAC pentru a face lecţii de machiaj. A participat la evenimente de profil în ţară şi străinătate: Săptămâna Modei din Bulgaria, Balkan Fashion Week, 3 ani consecutiv la Gala Universităţii de Arte şi Design din Cluj, la câteva piese de teatru.

„Dacă mă întrebai acum un an care e cea mai mare realizare profesională a mea, ţi-aş fi spus: lansarea primului magazin online MAC Cosmetics din România. Compania şi colectivul cu care am avut ocazia să lucrez mi-a influenţat mult viziunea despre machiaj. La început eram timidă, nu ieşeam din regulile clasice învăţate la curs, iar aici am învăţat să am curaj, să am curaj să experimentez, să mă joc cu texturi şi mixuri de produse.

Acum, răspunsul meu este: fără vreun brand în spate, şi mutată într-un oraş de 8,6 milioane de locuitori, aproape cât jumătate România, am ajuns să machiez la evenimentul care pentru mine era un doar un vis: New York Fashion Week. Şi mai mult decât atât, am fost lead make-up artist pentru un designer de origine română, stabilită la New York, Alexandra Popescu-York“, mărturiseşte Bianca Manole.

  bianca manole cluj foto arhiva personala bianca manole

Bianca Manole a machiat la New York Fashion Week  FOTO: arhiva personală Bianca Manole

De la Pinterest în realitate

La acest eveniment mondial al modei a ajuns după ce a trimis mai multe mailuri cu poze de portofoliu. Spre uimirea ei, a primit mai multe oferte decât s-ar fi aşteptat. Nu credea că-i vor fi citite mailurile. Printre răspunsurile afirmative, după câteva probe, a fost aleasă ca lead make-up artist pentru designerul Alexandra Popescu-York. Un lead make-up artist, explică Bianca,  – îi propune designerului machiajul ca o completare a colecţiei, însă intervine şi viziunea make-up artistului.

Colectia Alexandrei, „Mystic“, se dorea „o abordare modernă a strălucirii de altădată de la Hollywood“. Materiale colecţiei, decorate cu elemente care captează lumina şi faptul că femeile de altădată aveau mereu buzele roşii au inspirat-o pe Bianca spre un machiaj feminim, „dar în acelaşi timp ieşit din comun“.

„Aşa că propunerea mea a fost un ruj roşu cu paiete aplicate manual. Momentul în care Vogue Rusia ne-a preluat imaginile cu acest look este de nedescris. A fost ca şi cum sub ochii mei se punea o filă din propria mea evoluţie în machiaj“, mărturiseşte clujeanca.

Despre experienţa de la Săptămâna Modei din New York spune că a fost una asemeni unui roller coaster, că a avut parte de momente foarte intense. „Am învăţat să lucrez cu modele internaţionale. Ele sunt obişnuite cu machiajul de backstage şi automat au aşteptări mari. Dar dacă ştii să le asculţi, îţi vor da sfaturi foarte utile învăţate din experienţă. Am mai învăţat să mă organizez mai bine, atât în ceea ce priveşte beauty case-ul şi materialele necesare, cât şi ca logistică şi cum să îmi planific programul astfel încât să reuşesc să fac cât mai multe machiaje“, povesteşte ea.

Însă, momentul care adună toate trăirile şi toată munca din culise e cel în care defilează modelele pe podium. „Momentul maxim e când se aliniază modele pentru a intra pe podium şi dacă eşti în spatele cortinei, auzi aplauzele, auzi prezentatorul  – momentele astea sunt de nedescris“, completează Bianca.
Întrebată ce vedetă i-ar plăcea să machieze şi cu cine ar fi încântată să lucreze, Bianca răspunde: „Mai demult mi-aş fi dorit să o machiez pe Jennifer Lopez. Este o femeie extrem de frumoasă, îmi plac întotdeauna alegerile ei şi aş fi curioasă ce pretenţii ar avea. Dar acum îmi doresc să pot fi parte din echipa de creatie a lui Jeremy Scott. A avut o abordare foarte avangardistă la New York Fashion Week anul acesta“.

Bianca Manole a machiat la New York Fashion Week  FOTO

Bianca Manole a machiat la New York Fashion Week  FOTO: Cristina Cosa

Trendurile anului în machiaj

Bianca povesteşte că foarte în trend sunt culorile neon, în special portocaliul. Sfatul ei pentru iubitoarele de modă e să achiziţioneze piese mici, versatile sau accesorii în trend pe care să le combine cu piesele clasice din garderobă. Recomandarea ei ar fi nişte bustiere neon care să poată fi combinate la mai multe ţinute, sau inele de păr ce pot fi inserate în coafură.

În ce priveşte machiajele în trend, Bianca Manole spune că s-a renunţat la conturarea feţei, a pomeţilor şi se poartă mult blush-ul cremos sau lichid în nuanţe de piersică şi roşu. „Buzele hidratate cu gloss mai degrabă decât ruj mat, şi accent pe sprâncene mai mult decât pe machiajul ochilor“, adaugă make-up artistul.

Portretul femeii contemporane 

Pentru ea, un portret al femeii contemporane pleacă de la locul unde aceasta trăieşte. Spre exemplu, femeia din New York are pe telefon minim trei aplicaţii de planificare a timpului, căşti în urechi (airpods) şi ceas inteligent (iwatch). „În loc să îşi caute o asistentă care să o ajute, preferă să îşi ia un asistent software. Aici li se spune bots de la robots“, adaugă ea.

În ce priveşte codul vestimentar, Bianca îl găseşte interesant, deşi iniţial nu i-a fost pe plac, dar a ajuns să-l adopte şi ea fiind foarte practic: iegări (yoga pants, pantaloni de yoga), adidaşi şi palton elegant, o poşetă elegantă şi suficient de încăpătoare pentru pantofi cu toc şi o fustă, necesare la birou.

„Ce îmi place la profesia asta este că am ocazia scot în evidenţă partea frumoasă a fiecarei cliente sau model pe care îl am. Dacă tu ca persoană vezi frumosul în ceva, îl poţi pune în valoare. Eu asta cred că fac. Nu cred că există femeie urâtă, cred că există doar femeie care nu ştie să se pună în evidenţă. Nu există o faţă perfectă, un corp perfect“, apreciază Bianca.

Mai puteţi citi:

INTERVIU FOTO Designer clujean despre femeia secolului XXI: Elegantă, sofisticată, de carieră, preocupată de imagine

Tânăr. Neconformist. Mereu original. Şi din ce în ce mai prezent pe catwalk-urile unde se face legea în modă. Numele clujeanului Lucian Broscăţean a fost rostit la Berlin şi Londra alături de designeri români precum Doina Levintza şi Irina Schrotter care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Colecţiile lui Broscăţean atrag atât atenţia, cât şi aprecierea pretenţioşilor critici.
 Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro