marți, septembrie 26, 2023
Noutati

Gheorghe Turda, reacție acidă la adresa lui “Celentano”: “Nu-i normal să…”

Puțini știu faptul că Gheorghe Turda deține și funcția de membru al comitetului director CREDIDAM, Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți. Ei bine, artistul de muzică populară a vorbit despre cele două procese pe care instituția le are cu Adrian Văncică și Cuzin Toma, actorii din serialul „Las Fierbinți”, difuzat la Pro Tv. Aceștia au apelat la instanță pentru a se recalcula sumele încasate din drepturile de difuzare.

Gheorghe Turda, despre actorii din „Las Fierbinți” care au acționat CREDIDAM în judecată

Artiștii din România au început să devină din ce în ce mai nemulțumiți de sumele primite din difuzările pe micul ecran, radio etc. Unii dintre ei au ieșit în față să menționeze că nu au primit suma pe care o considerau cuvenită și au acționat CREDIDAM în judecată. Gheorghe Turda a făcut mărturisiri inedite despre nemulțumirile lui Adrian Văncică și ale lui Toma Cuzin.

„Știu că au dat în judecată CREDIDAM, este un litigiu de lungă durată, eu însă nu sunt implicat. Fiecare artist cere, vorba aceea, pe valoarea sau pe nonvaloarea lui. Nu e însă real ce cer ei și ce e pe hârtie. Eu fac parte din comitetul director, nu mă ocup de partea financiară.

Să lăsăm însă legea să facă dreptate. Unii artiști cer, dar de la a cere până la ce este real este o adevărată prăpastie, uneori. Fiecare consideră ca fiind un drept al lor, dar nu consultă legile statului și cum li se atribuie banii.

Nu-i normal să ceri atâția bani, nu suntem la Hollywood. La noi, sumele cerute sunt nonconforme cu realitatea. În România, nu se poate trăi din drepturile de autor, pentru că sunt foarte mici. Unii artiști iau și doar câteva sute de lei anual, totul depinde de difuzările tv, radio, film, etc”, a declarat Gheorghe Turda pentru Playtech.ro

CITEȘTE ȘI: ELENA MERIȘOREANU, REACȚIE ACIDĂ LA ADRESA LUI GHEORGHE TURDA. CUM RĂSPUNDE ACUZAȚIILOR CĂ AR FI AVUT MULȚI BĂRBAȚI ÎN TINEREȚE

Gheorghe Turda consideră că Adrian Văncică cere sume prea mari de la CREDIDAM (Foto: Facebook)

Adrian Văncică (Celentano) a cerut 900.000 de euro despăgubiri de la CREDIDAM

Nici Adrian Văncică sau „Celentano” așa cum îl știe toată lumea din celebrul  serial „Las Fierbinți”, nu s-a lăsat mai prejos și a cerut despăgubiri de 900.000 de euro de la CREDIDAM.

Reclamantul, prin avocat, solicită admiterea acțiunii astfel cum a fost formulată, obligarea organismului de gestiune colectivă CREDIDAM la plata sumei de 4.050.000 lei, echivalentul a 900.000 euro, de la data introducerii acțiunii, reprezentând diferența dintre remunerația cuvenită a artistului și remunerația efectiv plătită pentru toate sursele de colectare interne și externe pentru perioada 2010-2016”, se arată în cererea lui Adrian Văncică, potrivit wowbiz.ro

În timp ce actorul a cerut o expertiză de recalculare, CREDIDAM s-a apărat în instanță după ce a prezentat modalitatea de plată pentru fiecare artist. Reprezentanții asociației au precizat că sumele de bani sunt stabilite în funcție de repertoriul declarat de fiecare artist și nu în funcție de aparițiile pe scenă sau în film, pe motiv că în România nu pot fi toate monitorizate.

VEZI ȘI: SECRETUL PE CARE ELENA MERIȘOREANU ȘI GHEORGHE TURDA L-AU ȚINUT ASCUNS 55 DE ANI! CEI DOI AU FĂCUT TOTUL PUBLIC ABIA ACUM

Cuzin Toma (Firicel) și-a cerut drepturile în instanță de la CREDIDAM

Chiar și Cuzin Toma și-a cerut drepturile în instanță de la CREDIDAM. Firicel din „Las Fierbinți” a cerut o recalculare în 2017, în instanță și tot atunci actorul a publicat o postare pe contul său de Facebook în care își menționa toate proiectele în care a fost implicat.

„70 de filme. Cinema. 50 de piese de teatru. Teatru radiofonic. Spectacol. Spoturi publicitare…nu mai știu câte. Trei seriale tv. Și de 9 ani serialul ”Las Fierbinți”. Am participat la nenumărate festivaluri naționale si internaționale de film și de teatru. Am luat cu filmul Aferim!

Premiu la Berlin, Premiu la Cannes cu filmul ”Comoara”. Și alte premii. Și toate astea doar din 2002. Fac apel pe această cale către instanța Curții de Apel București, să nu favorizeze hoția.

 Să nu se lase intimidată de către CREDIDAM și hoții care conduc această asociație, care ar trebui să protejeze drepturile artiștilor, nu să le fure. Să se facă publică Formula de Calcul”, se arăta pe contul de Facebook al lui Cuzin Toma.

Ce este, de fapt, CREDIDAM

Pentru cine nu știe, CREDIDAM este Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți, mai exact o asociație nonprofit. S-a înființat în 1996, iar pe site-ul insituției sunt precizate următoarele lucruri:

”Scopul asociaţiei este de a colecta şi repartiza banii cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, bani proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile de radio şi TV, operatorii de cablu, cinematografe, restaurante, hoteluri, baruri, discoteci, organizatori de evenimente artistice etc.

Desemnată prin lege organizaţie de gestiune colectivă, asociaţia noastră numără în prezent peste 15.800 de membri activi direcți, români și străini: actori, balerini, muzicieni din toate genurile (pop, folk, rock, muzică populară sau muzică clasică)”
Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro