marți, septembrie 26, 2023
Serialul Hackervile

Un nou tip de înşelăciune online. Hackerii construiesc site-uri care seamănă cu cele cunoscute de ştiri pentru a culege date personale


Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia asupra unui nou tip de înşelătorie online în care hackerii construiesc site-uri care copiază identitatea vizuală a celor consacrate, de ştiri, pentru a obţine în felul acesta datele personale ale utilizatorilor, informează Agerpres.

“Atenţie la ştirile false apărute online, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituţii de presă din România! Încă din 2020, echipa DNSC (CERT-RO la acea vreme) a scris despre acest tip de înşelăciune online, prin care atacatorii promovează scam-uri cu false oportunităţi rapide de a obţine o importantă sumă de bani, într-un timp foarte scurt. Şi de această dată, textul în limba română este unul precis construit. În realitate, folosindu-se de mirajul câştigului rapid, atacatorii redirecţionează potenţialele victime către site-uri de phishing, site-uri clonă care arată similar cu cele oficiale ale unor companii sau chiar organizaţii media din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă utilizatorii creduli cad în capcana atacatorilor şi furnizează informaţii sensibile”, atenţionează DNSC.

Reprezentanţii DNSC subliniază că, pentru început, atacatorii colectează date personale – nume, prenume, adresa de e-mail şi număr de telefon şi, ulterior, cel mai probabil, utilizatorii care au introdus date pe astfel de pagini de phishing vor fi contactaţi pe mail sau telefonic pentru false oportunităţi de investiţii. Prin acest ultim pas, infractorii vor încerca să fure datele de card sau să determine utilizatorii să facă o plată din contul lor.

Specialiştii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor de internet să analizeze cu atenţie informaţiile culese din mediul online, să verifice mereu sursa informaţiei, a mesajului primit, precum şi adresa site-urilor pe care le vizitează şi să fie atenţi la apelurile sau mesajele care îi îndeamnă să facă anumite acţiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi.

Editor : D.R.Source link

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro