sâmbătă, septembrie 23, 2023
Serialul Hackervile

Un site prin care hackerii au furat 115 milioane de euro, desfiinţat în urma unei operaţiuni internaţionale. Peste 100 de arestări


Un site folosit de escroci pentru a fura sume masive şi a obţine acces la conturi bancare a fost închis în urma unei operaţiuni internaţionale, au anunţat joi Scotland Yard şi Europol.

Prejudiciul total pe plan global depăşeşte 100 de milioane de lire sterline (115 milioane de euro), a precizat Europol, agenţia Uniunii Europene pentru cooperare poliţienească. Au fost reţinuţi 142 de suspecţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

La operaţiunea internaţională lansată de Marea Britanie au participat serviciile de poliţie din mai multe ţări ale UE, dar şi din Australia, SUA, Canada şi Ucraina.

Este vorba de cea mai importantă operaţiune de luptă împotriva fraudei desfăşurată vreodată de poliţia britanică, a notat Scotland Yard.

Doar în Marea Britanie au fost arestate peste 100 de persoane, în principal pentru fraudă. Între acestea se numără şi presupusul iniţiator al site-ului iSpoof, Teejai Fletcher, în vârstă de 34 de ani, care a şi fost inculpat şi plasat în arest preventiv.

Alţi suspecţi identificaţi în Marea Britanie le-au fost semnalaţi serviciilor de anchetă din Ţările de Jos, Australia, Franţa şi Irlanda.

Numărul potenţialelor victime se ridică la peste 200.000, prejudiciul mediu semnalat fiind estimat la 10.000 de lire sterline (11.600 euro), la un total declarat de 48 de milioane de lire (55 de milioane de euro) în Regatul Unit.

Site-ul iSpoof le permitea răufăcătorilor să se dea drept reprezentanţi ai unor mari bănci, afişând numere de telefon demne de încredere pentru a fura, prin telefon sau SMS, bani sau coduri de acces la conturi.

În decurs de un an,fuseseră efectuate în total 10 milioane de apeluri, dintre care circa 40% către SUA şi o treime către Marea Britanie.

Escrocii care foloseau site-ul plăteau pentru aceste servicii, în bitcoin, sume echivalente cu între 150 şi 5000 de lire sterline.

A fost o operaţiune vastă, realizată în coordonare cu Europol, agenţia judiciară europeană Eurojust şi cu FBI.

Au fost închise mai multe servere aflate în Ţările de Jos şi în Ucraina.

„Exploatarea tehnologiei de către delincvenţi organizaţi este una din cele mai importante sfidări ale secolului XXI”, a spus noul şef al poliţiei londoneze, Mark Rowley.

Editor : M.B.Source link

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro