marți, martie 5, 2024
Hackeri

INTERVIU. Ce spune Cătălin Coșoi, expert în securitate cibernetică, despre hackerii ruși în războiul din Ucraina

Fie pentru că Ucraina a știut cum să evite aceste atacuri, fie pentru că Rusia nu a considerat necesar să atace și pe acest front. În general, infrastructurile critice sunt cele mai vulnerabile în aceste scenarii. Hackerii pot opri la comandă rețele electrice, sisteme feroviare sau chiar rețele întregi de internet, însă aceste atacuri au nevoie de pregătiri meticuloase, cu viruși implantați din timp în rețele, racolări de angajați sau spionarea lor pentru a-i putea imita. Probabil hackerii ruși nu au avut tot acest timp la dispoziție, ca să pregătească un atac major.

Al doilea motiv ar putea fi că hackerii sunt folosiți de statul rus ca să aducă noi bani la bugetul de stat, ca să fenteze sancțiunile. În acest scenariu putem vorbi de foarte multe milioane de dolari, euro sau criptomonede. Iar hackerii ruși care atacă vestul sunt lăsați în pace de autorități. Despre toate acest lucruri am discutat cu Cătălin Coșoi, expert în securitate cibernetică. El a coordonat la Bitdefender o echipă de specialiști care colaborează constant cu Interpol, Europol și autoritățile locale pentru destructurarea grupărilor de hackeri. Ultimul exemplu a fost chiar Revil.

Tot cu Cătălin am discutat și despre vulnerabilitățile produselor de casă inteligentă. Dacă nu sunt securizate corect, oricine le poate poate controla de la distanță. În cazul camerelor de supraveghere, hackerii pot avea acces la imagini așa cum s-a întâmplat cu Wyze.Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro