marți, mai 28, 2024
Hackeri

Cum au reușit hackerii pro-ruși să blocheze site-urile autorităților române. Ce spun specialiștii

Site-urile Guvernului, Ministerului Apărării al Poliției de frontieră și al CFR călători nu au putut fi accesate câteva ore în această dimineață.

Hackerii care le-au blocat au anunțat că țara noastră a intrat în vizorul lor în momentul în care oficiali de la noi au anunțat că am putea trimite arme în Ucraina vecină devastată de bombele rușilor.

Începând cu ora 4 dimineața, site-urile guvernului, al Ministerului Apărării, al Poliției de frontieră și CFR Călători au fost blocate. După cinci ore au putut fi din nou accesate.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: „Războiul electronic este astăzi la ordinea zilei. Este un atac simbolic mai degrabă, care încearcă să arate că nu funcţionează, sau să îţi plaseze ceva, un alt mesaj, contrar, aşa se face în această zonă. Nu este un atac care să afecteze să spunem baze de date sau sistemul de comandă său control n-a produs niciun fel de daune”.

La fel spun și guvernul și poliția de frontieră. Nu au fost afectate baze de date, informații clasificate sau esențiale.

Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt SRI: „În urma investigațiilor realizate, s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză, prin exploatarea de vulnerabilități de exploatare cibernetică, a lipsei unor măsuri de securitate și le-au utilizat ca vectori de atac asupra site urilor din România”.

Atacul cibernetic a fost revendicat de Killnet la 5 dimineaţa, pe canalul de Telegram. Gruparea de hackeri pro-ruși a amenințat țările care sprijină Ucraina și a mai atacat pe 20 aprilie și site-ul Căilor Ferate din Cehia. Alte două aeroporturi cehe au avut probleme cu site-urile, dar nu au fost afectate zborurile. Pe 29 martie Killnet a atacat și site-ul aeroportului internațional Bradley din Statele Unite ale Americii care este folosit și ca bază militară.

Hackerii pro ruși au transmis, pe canalul lor de Telegram, că au atacat site-urile din România după ce președintele Senatului a spus că țara noastră ar putea sprijini Ucraina cu arme, dacă va fi nevoie.

Specialiștii în IT susțin că au suprasolicitat serverele prin simularea unui număr foarte mare de accesări. Așa au blocat siteurile.

Silviu Stahie, Bitdefender: ”Atacurile ddos sunt cele mai facile, cele mai la îndemâna atacatorilor, în general, de aceea sunt și foarte răspândite. Poate să fie doar să facă rău, să blocheze pur și simplu accesul la un site, dar în același timp pot fi folosite pentru mascarea altor atacuri.”

În contextul războiului din Ucraina, s-au intensificat atacurile cibernetice în toată Europa și Rusia.

 

 Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro