vineri, mai 24, 2024
Hackeri

Killnet a atacat mai multe site-uri ale instituţiilor de stat din R. Moldova

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS) a denunţat duminică un atac cibernetic din afara ţării împotriva unor pagini ale instituţiilor oficiale.

Oficialii au atribuit atacul de duminică dimineață grupului pro-rus KILLNET, specializat în atacuri de tip DDoS împotriva ţărilor care susţin Ucraina, conform unui comunicat SIS citat de Radio Chişinău.

„În data de 01.05.2022, începând cu aproximativ ora 02:00, o serie de pagini web aparţinând autorităţilor publice au fost supuse atacurilor de tip DDoS (Distributed Denial of Service),” a declarat comunicatul, potrivit Agerpres. 

„Acestea au drept scop ţintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor şi cauzând indisponibilizarea paginilor web”, a mai transmis SIS.

Ce spun autoritățile din Republica Moldova despre atacurile cibernetice

Atacurile au fost efectuate din afara Republicii Moldova, de pe echipamente şi reţele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilităţi de securitate şi înrolarea acestora în reţelele botnet, precizează SIS.

Autorităţile de la Chişinău au atribuit atacul cibernetic grupării pro-ruse KILLNET specializat în efectuarea atacurilor de tip DDoS împotriva ţărilor considerate că susţin Ucraina în războiul cu Rusia.

În momentul de faţă, autorităţile competente iau măsurile necesare pentru a respinge atacurile asupra infrastructurii guvernamentale şi a minimiza impactul acestora.

Atacurile cibernetice respective nu au avut un impact direct asupra funcţionării resurselor sau sistemelor informaţionale guvernamentale, a mai afirmat SIS.

Atacuri asupra unor site-uri din România, UE și NATO 

Gruparea KILLNET a efectuat atacuri similare şi asupra altor pagini web ale unor autorităţi din ţări din UE şi asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost atacate și pagini web ale unor importante site-uri din Romania.

În România, duminică, Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis că a „blocat mii de atacuri malițioase” pe durata sfârșitului de săptămână.

„Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România,” a dezvăluit STS, adăugând: „Este o creştere semnificativă, pe anumite pagini web depăşindu-se procentul de 100 la sută a acestor tipuri de atacuri în comparaţie cu alte perioade”.

Listă cu ținte cibernetice din România, publicată de KILLNET

Sâmbătă dimineață, hackerii KILLNET au publicat o listă cu posibile viitoare ținte. Între acestea se numără site-uri ale presei, ale instituțiilor de învățământ, ale hypermarketurilor, ale partidelor politice, ale instituțiilor, ale spitalelor private sau de stat.

Printre instituțiile de presă vizate se numără și stirileprotv.ro, digi24.ro, antena3.ro, realitatea.ro, kanald.ro și primatv.ro.

Alte exemple de site-uri importante sunt edu.ro, anaf.ro, mfinante.ro, sts.ro, politiaromana.ro, pnl.ro, psd.ro, iar lista continuă.

Sâmbătă seara, puțin înaintea orei 18, site-ul Poliției afișa: „acest site nu poate fi accesat” și „A durat prea mult ca www.politiaromana.ro să răspundă”.

După aproximativ două ore, Poliția Română a transmis că a remediat situaţia apărută şi că a fost restabilit accesul publicului către site-ul instituției.

Chiar și site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost subiectul unui atac de tip DDoS, fiind repus în funcţiune sâmbătă dimineaţă.Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro