marți, septembrie 26, 2023
Hackeri

Un român care i-a ajutat pe hackerii pro-ruși de la Killnet a fost prins în Marea Britanie

Bărbatul a carui identitate nu a fost dezvaluită până la această oră este rezident în Marea Britanie și locuiește în Londra. Specialiștii în criminalitate cibernetică din România au reușit în câteva zile să dea de urma lui.

Luni dimineață, polițiștii români și cei din Marea Britanie au făcut percheziția la casa individului de unde au fost ridicate mai multe echipamente, iar românul a fost dus la audieri.

Polițiștii spun că el se ocupa cu traducerea activității hackerilor din rusă în română și și-ar fi făcut o listă cu paginile de internet ale instituțiilor din țara noastră, ca hackerii să știe pe cine să atace.

În baza informațiilor primite de la el, suspecții au blocat paginile de net ale Poliției de Frontieră, Guvernului, Ministerului Apărării și – nu mai departe de ziua de luni – ale mai multor aeroporturi.

Bărbatul a fost ridicat pentru audieri.

Cine este românul care i-a ajutat pe hackerii Killnet

 

Potrivit unor surse oficiale, bărbatul se numește Ioan Feher, iar datele publice ale contului său de Facebook arată că este din Satu Mare și că trăiește acum în Marea Britanie.

De asemenea, el și-ar fi actualizat fotografia de pe rețeaua de socializare în data de 4 martie 2022 cu un mesaj în limba engleză – ”I stand with Russia” – care se traduce prin ”Eu susțin Rusia”.

De asemenea, el a atașat la fotografia personală drapelul Rusiei.

Anchetatorii britanici încearcă acum să-i găsească și pe ceilalți membrii ai rețelei de infractori cibernetici.

Deocamdată, în ancheta de la noi se fac cercetări in rem – adică împotriva faptei, nu a vreunei persoane. Rămâne de văzut dacă individul va fi preluat de autoritățile române și cercetat aici, și ce măsuri vor dispune anchetatorii englezi.

Comunicatul oficial al IGPR:

„Începând cu data de 29 aprilie a.c., o serie de atacuri informatice de tip DDoS – Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România.

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina.

Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT.

În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare.

La data de 2 mai 2022, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință cetățeanului român, bănuit că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România.

De asemenea, ofițeri specializați din cadrul IGPR- Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice s-au deplasat în Marea Britanie, pentru acordarea de sprijin în ancheta desfășurată de National Crime Agency”.

Mii de atacuri cibernetice, blocate de STS în weekend

 

Specialiştii în securitate cibernetică din cadrul STS au blocat, în acest weekend, mii de atacuri cibernetice care au vizat cele mai importante instituţii publice din România.

Asupra unor site-uri, numărul atacurilor a fost cu 100% mai mare.

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a ameninţat, sâmbătă, că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, partide, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

Poliţia Română a anunţat oficial, sâmbătă, că site-ul propriu a fost ţinta unui atac. Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro