miercuri, septembrie 27, 2023
Hackeri

Sisteme de monitorizare a sateliților de ultimă generație dezvoltate în România au fost prezentate la Palatul Cotroceni

Toate au fost prezentate la Palatul Cotroceni. Evenimentul marchează 10 ani, de când România este membră a Agenției Spațiale Europeane.

Imaginile din satelit cu războiul din Ucraina au arătat lumii cât de importantă este tehnologia din spațiul cosmic. La fel și monitorizarea incendiilor devastatoare de anul trecut din Grecia sau a inundațiilor din Germania. Acestea reprezintă doar o mică parte din ce însemnă aplicațiile din domeniul spațial la care participă și România. Institutul de Științe spațiale are de exemplu tehnologie pentru calibrarea telescoapelor cu care cercetătorii europeni studiază spațiul cosmic.

Mihnea Popescu, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spațiale: “Acesta e folosit pentru tracking. Poate urmări satelitul atâta timp cât noi suntem în unghiul de vedere a satelitului. Se poate pune de exemplu un laser în locul sursei și poate fi folosit ca receptor pentru un link de distribuție a cheilor cuantice în comunicații cuantice”.

Adică viitorul telecomunicațiilor. Un sistem mult mai rapid care nu poate fi atacat de hackeri. Toate aplicațiile prezentate de cercetătorii români se fac în colaborare cu Agenția spațială europeană care a cheltuit peste 150 de milioane de euro până acum în România.

Ana-Maria Neculăescu, manager al Institutului de cercetare aerospațială: “Dezvoltăm o rachetă reutilizabilă de clasa 6,5 kilonewtoni, o să fie de 550 de kg. În dreapta avem un demonstrator reutilizabil bazat pe un motor turbojet de 0,8 kilonewtoni dezvoltat integral tot la institut”.

Infrastructura spațială este considerată critică, iar o zi fără sateliți ar însemna un dezastru.

Ioan Piso, președintele ROSA: “Lucrurile sunt tragice. Comunicațiile, partea de informare, tot ce aveți pe telefon, gps..mai rău, tranzacțiile bancare se sincronizează pe timpul atomic de pe sateliții GPS”.

Așadar securitatea acestui domeniu este extrem de importantă.

Pascal Legai, Consilier pentru securitate al ESA: ”Vedem situația geopolitică actuală cu războiul din Ucraina și sunt consecințe majore. Trebuie să luăm în considerare și să vedem în ce măsură aceste sisteme spațiale pot ajuta la protecția cetățenilor, la evacuarea lor și la cunoașterea în detaliu a contextului”.

Cele 22 de țări membre ESA vor vota în luna noiembrie la un summit planificat în Paris, programul numit securitate civilă din spațiu. Unul dintre obiectivele acestui program este optimizarea tuturor datelor satelitare astfel încât oamenii să primească ușor informații despre calamități naturale, epidemii, războaie sau orice alte pericole care pot fi observate din spațiu.

 

 Source by [author_name]

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro