marți, martie 5, 2024
Serialul Hackervile

Anonymous România reacționează la atacul grupării ruse Killnet: Am lansat un contraatac doar pentru a le arăta că nu suntem neajutorați


Anonymous România susține că a reacționat imediat la acțiunile grupării ruse Killnet. Drept replică, a atacat un site guvernamental din Rusia. „Am lansat un contraatac doar pentru a le arăta că țara noastră nu este neajutorată. Nu intenționăm să mai răspundem atacurilor, pentru a nu atrage altele”, spun hackerii români într-o discuție purtată cu Digi24.

La cât timp de la declanșarea invaziei ați decis să acționați împotriva Rusiei? Au fost acțiuni și în zilele premergătoare invaziei ruse?

Anonymous România: S-a acționat împotriva Rusiei la câteva zile de la atacul asupra Ucrainei. Membrii Anonymous din toată lumea s-au mobilizat foarte rapid pentru același scop.

De ce ați luat această decizie, ce vă motivează?

Anonymous România: Oamenii ne motivează, nu putem sta indiferenți la suferința lor și nu ținem cont de naționalitate, religie sau culoarea pielii. Tehnologia avansează și se trece tot mai mult pe digitalizarea informațiilor, iar noi ne bucurăm, pentru că orice sistem conectat la internet este și vulnerabil. Astea sunt motivațiile noastre.

Care au fost primele ținte și ce fel de ținte aveți în vedere? Cum le alegeți?

Anonymous România: Țintele noastre principale sunt serviciile de achiziții, licitații, imobiliare, terenuri, etc. Încercăm să îi lovim cât mai mult pe partea financiară, să-i facem să piardă bani. Blocarea acestor servicii este un atac cibernetic reușit.

În ce constau atacurile Anonymous România și ce ne puteti spune despre apărarea cyber a rușilor? Sunt bine protejați din punct de vedere cibernetic?

Anonymous România: Atacurile noastre sunt de mai multe tipuri, în schimb atacurile rusești se rezumă în mare parte doar la cel de tip DDoS (Distributed-Denial-of-Service). Apărarea cyber a rușilor este una mediocră, nici prea bună, nici prea slabă, din punctul nostru de vedere. Nici România nu stă bine la acest capitol, deci, în acest moment, aproape orice website poate ceda atacurilor de tip DDoS (diferența este făcută de numărul de atacatori, cu cât sunt mai mulți, cu atât serverul o să cedeze mai repede).

Cum comentați atacurile recente asupra unor site-uri guvernamentale de la noi, puse pe seama hackerilor ruși?

Anonymous România: Cunoaștem destul de bine grupul de hackeri “KILLNET”. În trecut, au avut o tentativă nereușită da a închide un website afiliat Anonymous, dar, din păcate (pentru ei), a fost nefuncțional aproximativ 4-5 minute. Atacurile asupra site-urilor guvernamentale românești a fost o decizie destul de grăbită, existând posibilitatea ca țările atacate să răspundă așa cum am făcut și noi. Am lansat un contraatac doar pentru a le arăta că România nu este neajutorată și singură. Nu intenționăm să mai răspundem atacurilor, pentru a nu atrage alte atacuri asupra autorităților românești. Hackerii ruși pot pierde foarte ușor acest război cibernetic. Un website atacat de ei rămâne nefuncțional aproximativ 6 ore, un atac de-al nostru poate ține un server inactiv chiar si o săptămână.

Colaborați cu omologi din alte țări, inclusiv Ucraina? Câți membri are Anonymous România?

Anonymous România: Colaborăm cu oameni din multe țări. De exemplu, Anonymous România are și membri palestinieni, evident că și din Ucraina. Astăzi, un expert în securitate a făcut o afirmație în care a menționat că am putea fi nigerieni. Nu avem membri nigerieni, nu suntem dușmanul autorităților și nu intenționăm sa ne atacăm propria țară.

Cum se ia decizia în cadrul organizației? Decide cineva ce țintă este atacată sau fiecare membru este independent și acționează dupa bunul plac?

Anonymous România: Toți decidem care este ținta!

 

Editor : Luana PavalucaSource link

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro