sâmbătă, septembrie 23, 2023
Noutati

12 marketplace NFT cu care să fiți familiarizat chiar acum

Marketplace.În urma licitației la Christie’s a operei de artă bazate pe NFT a lui Beeple, care în cele din urmă s -a vândut pentru 69,3 milioane de dolari cu taxe , NFT -urile ca model de proprietate par să fi fost deosebit de atractive pentru artiștii în devenire. Cu mai puține bariere decât piața tradițională de artă, devine mai ușor să-ți faci cunoscut numele și să câștigi și niște bani (serioși). Chiar și artiști blue chip precum Damien Hirst se urcă în trenul NFT 

Marketplace OpenSea

În urma licitației la Christie’s a operei de artă bazate pe NFT a lui Beeple, care în cele din urmă s -a vândut pentru 69,3 milioane de dolari cu taxe , NFT -urile ca model de proprietate par să fi fost deosebit de atractive pentru artiștii în devenire. Cu mai puține bariere decât piața tradițională de artă, devine mai ușor să-ți faci cunoscut numele și să câștigi și niște bani (serioși). Chiar și artiști blue chip precum Damien Hirst se urcă în trenul NFT .

Datorită creșterii incredibile a cripto-artei , care nu dă semne de încetinire, marketplace de artă NFT au crescut pe Ethereum. Chiar și casele de licitații tradiționale au recunoscut că este ceva de valorificat, aliniându-se chiar la o potențială schimbare de paradigmă. Christie’s a oferit piesa lui Beeple menționată mai sus EVERYDAYS – The First 5000 Days într-o licitație cu o singură opera de artă, descriind nebunia actuală ca „un moment în timp în care ar putea exista o schimbare drastică – o schimbare demografică, o schimbare generațională – atunci când vine vorba de ceea ce îi entuziasmează pe colecționarii mai tineri”. 

Pe de altă parte, Sotheby’s a ales să vândă opera lui Pak, un artist digital care lucrează în sfera artei digitale de peste două decenii și nu este clar dacă este un artist individual sau un grup de ingineri digitali. Lucrările din seria artistului Terminus au fost deja licitate pe platforma MakersPlace și NiftyGateways.

Un spațiu cripto în care artiștii își pot vinde arta bazată pe NFT, iar potențialii cumpărători și colecționari o pot deține printr-o intrare blockchain, un marketplace NFT creează un token digital pentru acesta purtând identificatori unici și îl păstrează în dulapul/portofelul digital. Cu toate acestea, au fost ridicate îngrijorări că NFT-urile nu sunt poate atât de bune pentru mediu , deoarece modelul consumă multă energie. 

Majoritatea acestor platforme, care vând în mod obișnuit NFT-uri în vânzări online cronometrate cunoscute sub numele de< „picături”, există pe blockchain-ul Ethereum , costisitor de energie și sunt create pe baza unui proces cunoscut sub numele de Proof-of-Work (PoW)., ceea ce necesită utilizarea unor rețele mari de mașini de procesare care emit CO2. Vânzarea unei singure lucrări de artă pe Ethereum are o amprentă de carbon echivalentă cu un zbor de 1 oră.

Folosind PoW , algoritmul de consens care este de sute de ori mai ineficient decât celelalte, Ethereum este considerat cel mai ineficient și mai costisitor din punct de vedere ecologic. Acesta este motivul pentru care activiștii propun platforme alternative, mai durabile, care utilizează Proof-of-Stake (PoS) , cum ar fi Algorand , Tezos sau Polkadot . Deși acestea au în prezent mult mai puțin volum decât cele existente pe Ethereum, ei speră că, pe măsură ce mai mulți artiști migrează în aceste ape emergente, acest lucru poate încuraja platformele, dezvoltatorii, investitorii și colecționarii să creeze o punte pentru a dezvolta platforme mai ecologice și mai transparente.

Cum să cumpărați de la un marketplace NFT

Marketplace NFT este o piață online în care artiștii își vând arta nefungibilă și unde cumpărătorii le pot obține folosind criptomonede, cum ar fi BitCoin. Majoritatea piețelor percep, de asemenea, o taxă de tranzacție și necesită un cont la ele (de obicei, unul gratuit)

Odată achiziționat un NTF, cumpărătorul primește un token, un identificator unic care conține de obicei dovada proprietății, precum și informații despre proveniență, autenticitate și autor.

Dacă cumpărătorul decide să-și revinde opera de artă NFT, o poate transfera pe un alt Marketplace dacă se bazează pe același blockchain . La vânzare, aceștia vor plăti și o taxă de redevență artistului original.

Dacă vă întrebați de unde puteți căuta NFT de la care să cumpărați sau să vindeți, aici sunt piețele NFT cu cel mai mare volum și, prin urmare, cu cel mai mare număr de colecționari și vânzări.

Imagine prezentată: Marketplace OpenSea.

NiftyGateway

NiftyGateway

O piață principală pentru NFT-uri, sau cunoscută colocvial ca Nifties, NiftyGateway a fost fondată cu misiunea de a le face accesibile tuturor. Făcând echipă cu artiști și mărci de top, platforma oferă Nifties în ediție limitată în picături care au loc la fiecare trei săptămâni.

Lucrările în ediție limitată sunt disponibile doar pentru o perioadă limitată de timp. După ce scaderea inițială pentru o colecție se închide sau se epuizează, veți putea obține numai Nifties din acea colecție pe Marketplace. Aici puteți găsi lucrări ale artiștilor și muzicienilor celebri precum Steve Aoki, deadmau5, Grimes, Kenny Scharf și Beeple.

Oricine poate aplica pentru a crea cu platforma. Tokenurile pe care le cumpărați aici vor fi listate sub profilul dvs. și le puteți retrage în portofel sau într-un cont extern. În același timp, puteți importa și nifties din portofelele externe în contul dvs. Nifty Gateway.

OpenSea

OpenSea

Cel mai mare Marketplace pentru bunuri digitale, inclusiv obiecte de colecție, articole de jocuri, artă digitală și alte active digitale care sunt susținute de un blockchain precum Ethereum, OpenSea este un Marketplace descentralizat care oferă tranzacționare printr-un contract inteligent, ceea ce înseamnă că nicio autoritate centrală nu deține vreodată custodia obiectelor dvs.

Cu peste 4 milioane de produse în portalul său, OpenSea vă permite să cumpărați și să vindeți criptocole de colecție, articole de jocuri, artă digitală și alte articole digitale bazate pe blockchain, oferind peste 700 de proiecte diferite, inclusiv proiecte de artă digitală, cum ar fi SuperRare și Makersplace.

Deschisă tuturor, platforma oferă artiștilor un instrument de batere a articolelor pentru a crea o colecție și NFT-uri gratuit, toate fără o singură linie de cod. Crezând că piețele deschise și lichide vor ajuta la alimentarea acestor noi economii, echipa creează instrumente care permit oricărui dezvoltator să construiască piețe bogate și integrate pentru activele lor digitale.

SuperRare

SuperRare

O piață peer-to-peer pentru NFT construită pe Ethereum, SuperRare se descrie ca „Instagram meets Christies”. Încă în acces anticipat, platforma include doar un număr mic de artiști aleși manual. Cu toate acestea, prin formularul de pe site-ul lor, puteți trimite profilul dvs. de artist și puteți intra pe radarul lor pentru lansarea lor completă anul viitor. Toate tranzacțiile sunt efectuate folosind ether, criptomoneda nativă a rețelei Ethereum, care alimentează platforma.

Când vă vindeți opera de artă într-o vânzare primară, veți primi 85% din ceea ce a plătit cumpărătorul pentru simbol, cu suma rămasă percepută ca comision de către SuperRare. Pentru vânzările secundare, creatorii primesc o redevență de 10% ca formă de venit pasiv dacă opera de artă continuă să fie comercializată pe Marketplace.

fundație

fundație

Un loc de joacă creativ organizat de comunitate pentru artiști, curatori și colecționari pentru a experimenta noua economie creativă, Fundația a fost lansată în februarie 2021 și a avut deja un mare succes – vânzarea memei virale de internet Nyan Cat, care a fost de 590.000 de dolari sau mai mult. Vânzare record recentă a Pak’s Finite , acum în valoare de 809.789 USD.

Fundația adoptă o abordare bazată pe creatori, condusă de comunitate, solicitând artiștilor să selecteze și să invite alți artiști să se alăture site-ului și să creeze NFT. În ceea ce privește colecționarii, aceștia pot căuta lucrări de artă disponibile sau pot organiza licitații. Unii dintre artiștii Fundației includ Nadya Tolokonnikova de la Pussy Riot, Aphex Twin, Zach Lieberman, Kim Laughton și Dom Hofmann, cofondatorul Vine.

Rarebil

Raribil

O piață NFT în premieră, Rarible este un software care permite artiștilor și creatorilor digitali să emită și să vândă active criptografice personalizate care reprezintă proprietatea asupra muncii lor digitale. Este atât un Marketplace pentru acele active, cât și o rețea distribuită construită pe Ethereum, care le permite comerțul fără intermediar.

În timp ce artiștii sunt obligați să-și trimită creațiile spre aprobare, Rarible permite ca oricine să fie listat pe portalul său. De asemenea, le permite creatorilor să-și specifice propriul procent ca redevență pentru vânzările secundare.

Rarible oferă o gamă largă de NFT, inclusiv lucrări de artă digitale, meme și chiar parcele de teren virtual. Platforma folosește RARI , propria lor criptomonedă. Primul simbol de guvernare din spațiul NFT, RARI le permite celor mai activi creatori și colecționari de pe Rarible să voteze pentru orice upgrade al platformei și să participe la curatare și moderare.

Scopul lor final este să evolueze către o Organizație Autonomă Descentralizată (DAO), în care toate drepturile de decizie vor aparține utilizatorilor platformei. Tokenurile pe care le creați pe Rarible pot fi gestionate și pe OpenSea.

MakersPlace

MakersPlace

O piață pentru a descoperi și a colecta creații digitale unice, MakersPlace le oferă creatorilor digitali, precum artiști, fotografi, scriitori și nu numai, instrumentele pentru a le proteja și a le vinde fanilor și colecționarilor lor. Deschiși pentru toți, ei încearcă să ofere un serviciu care simplifică tehnologia blockchain și oferă beneficiile acestuia tuturor creatorilor.

Văzând direct inegalitatea în valoarea imensă creată de creatorii digitali și ceea ce fac ei de fapt, echipa din spatele platformei a fondat-o pentru a schimba asta.

Pentru fiecare vânzare, platforma are o asumare de 15% din valoarea vânzării, oferind în același timp creatorilor o redevență de 10% drept comision de fiecare dată când arta lor este revândută pe platforma sa.

Showroom NFT

Showroom NFT

O piață de artă digitală, NFT Showroom este construit pe Hive, un blockchain rapid și gratuit care face crearea și colectarea artei digitale rare simple și accesibile. Deschiși tuturor și primind toate stilurile de artă și nivelurile de experiență, ele pretind că sunt ușor de utilizat și reprezintă o alternativă accesibilă pentru creatori și colecționari.

Singurul lucru necesar pentru a începe să creați și să colectați este să faceți un cont Hive și un breloc Hive. Pentru tokenizarea și achiziționarea de artă, platforma folosește un token fixat numit SWAP.HIVE. Platforma oferă creatorilor două opțiuni pentru a crea jetoane – Drepturi de reproducere private și limitate.

NFT Showroom vă va percepe un comision de 10% atunci când vă vindeți arta pentru prima dată, în timp ce, pentru vânzările secundare, colectează un comision de 5% și dă 5% artistului original.

Decentraland

Decentraland

Prima lume virtuală complet descentralizată în care utilizatorii pot crea și câștiga bani din lucrurile pe care le construiesc și le dețin, misiunea Decentraland este să predea controlul oamenilor care creează și joacă în acest spațiu virtual. Folosind DAO, Organizație Autonomă Descentralizată, permite comunității să propună și să voteze actualizări de politici, viitoare licitații LAND, lista albă a contractelor NFT să fie permise în lume, Builder și Marketplace.

Marketplace Decentraland oferă o gamă largă de active digitale, cum ar fi wearable, pachete și proprietăți și nume. Puteți cumpăra și vinde terenuri virtuale în Decentraland și le puteți personaliza folosind proprietăți construite deasupra acestuia, iar activele pe care le dețineți vor fi stocate într-un contract inteligent bazat pe Ethereum.

Axies Infinity

Marketplace Axie

În timp ce alte platforme de vânzare NFT se concentrează pe artă, deoarece piesele provin fie de la artiști și creativi consacrați, fie emergenți, Axie Marketplace este specific deoarece oferă Axies . Aceste animale de companie feroce și adorabile provin dintr-un univers de jocuri în care se poate juca cu un Axie NFT. De-a lungul timpului, ca în orice alt joc, experiențele sunt construite, iar Axies poate fi folosit pentru a câștiga criptomonede. 

Deși Axies ar putea să semene cu Pokemon, Tamagotchi sau unele animale încrucișate, diferența este că jucătorii controlează piețele pentru resursele din joc, creând o economie reală, deținută de jucători. Pentru a începe să jucați și să câștigați cu Axies, trebuie să aveți un portofel digital, niște ETH și sunteți gata de plecare. 

Aavegotchi

Aavegotchi (Bazar)

Criptocolecționarile rare, Aavegotchis , trăiesc pe blockchain-ul Ethereum și, în mod similar cu Tamagotchi original, introduc lumea animalelor de companie digitale. Aavegotchis sunt NFT-uri care pot fi jucate, susținute de standardul ERC721 utilizat în alte jocuri blockchain populare, cum ar fi Cryptovoxels, Axie Infinity și Cryptokitties. Valoarea fiecărui Aavegotchi este definită de trei atribute – forța spirituală, obiectele de purtat și trăsăturile. 

Imaginați ca fantomele fermierilor de producție lichidate care luptă să se întoarcă și să aducă onoare breslei lor, aceștia introduc multe inovații în jocurile blockchain, inclusiv raritate dinamică, cultivare a rarității, vot, mecanică de joc guvernată de DAO și metavers deschis cu interoperabilitate cu contracte inteligente. 

Pentru a începe să jucați, trebuie doar să invocați un Aavegotchi printr-un portal sau să obțineți unul în Baazaar conectându-vă portofelul digital.

Hic et Nunc

Hic et Nunc

Hic et Nunc (H=N, Here and Now) este un loc dedicat creatorilor experimentali. Platforma permite utilizatorilor să gestioneze activele digitale și servește drept infrastructură publică inteligentă de contract pe Tezos Blockchain. OBJKT-urile de pe H=N pot fi bătute și comercializate prin mijloace fără permisiune, creând o economie alternativă cripto. Este, totuși, recomandat să verificați informațiile vânzătorului înainte de a efectua tranzacții.  

Platforma H=N este ecologică ; combină utilitatea rentabilă cu caracteristicile ecologice la care țin artiștii. Ea continuă să se dezvolte, susținută de munca dezvoltatorilor voluntari. Nu are sistem de invitare sau gatekeepers, ceea ce permite un flux constant de imagini, experimente audio, obiecte interactive și alte medii. 

Institut

Institut

Dezvoltat de profesioniști de pe Marketplace de artă, Institut este o platformă NFT de premieră în lumea artei. Echipa din spatele platformei a lucrat anterior în sectoarele curatoriale și de dezvoltare și a construit colecții pentru colecționarii de top. Misiunea platformei este de a extinde publicul de artă contemporană și de a împuternici artiștii prin utilizarea noilor tehnologii.

Conducând noua renaștere a artei digitale, Institut urmărește tendințele emergente, schimbând modul în care percepem, colectăm și interacționăm cu arta. Odată cu schimbarea generațională și creșterea economiei digitale, Marketplace de artă se schimbă și ea, NFT-urile și tehnologia blockchain fiind o cheie pentru viitoarea lume a artei. 

Institut își propune să reducă decalajul dintre comunitățile existente și cele în curs de dezvoltare în artă, oferind un loc în care să se concentreze pe calitate în loc de cantitate și oferind un program curatat, exclusiv inovator. Angajând colecționari tradiționali și cripto, Institut încearcă să genereze o adevărată calitate artistică. 

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro