vineri, decembrie 1, 2023
Stiai ca?

Ce este NFT, explicatie pentru oricine 2022

Nu există nimic ca o explozie de știri blockchain care să te lase să te gândești: „Hm… ce se întâmplă aici?” Acesta este sentimentul pe care l-am experimentat când am citit despre Grimes că a primit milioane de dolari pentru NFT-uri sau despre Nyan Cat a fost vândut ca unul singur . Și până când am crezut cu toții că știm cumva care este afacerea, fondatorul Twitter a pus la vânzare un tweet cu autograf ca NFT. Acum, la câteva luni după ce am publicat pentru prima dată acest explicator, încă mai vedem titluri despre oameni care plătesc bani din casă pentru clip art cu pietre – iar mama mea încă nu înțelege cu adevărat ce este un NFT.

S-ar putea să vă întrebați: ce este un NFT, oricum?

După ore literale de lectură, cred că știu. Si eu cred ca o sa plang.

Bine, să începem cu elementele de bază:

CE ESTE UN NFT? CE ÎNSEAMNĂ ?

Jeton nefungibil.

Asta nu face totul mai clar.

Corect, scuze. „Nefungibil” înseamnă mai mult sau mai puțin că este unic și nu poate fi înlocuit cu altceva. De exemplu, un bitcoin este fungibil – schimbă unul cu altul bitcoin și vei avea exact același lucru. O carte de tranzacționare unică, totuși, nu este fungibilă. Dacă l-ai schimba pe o altă carte, ai avea ceva complet diferit. Ai renunțat la un Squirtle și ai primit un Honus Wagner T206 din 1909, pe care StadiumTalk îl numește „Mona Lisa cărților de baseball. ” (Le voi crede pe cuvânt.)

Cum funcționează NFT-urile?

La un nivel foarte înalt, majoritatea NFT-urilor fac parte din blockchain-ul Ethereum. Ethereum este o criptomonedă, precum bitcoin sau dogecoin, dar blockchain-ul său acceptă și aceste NFT, care stochează informații suplimentare care le fac să funcționeze diferit de, să zicem, o monedă ETH. Este demn de remarcat faptul că alte blockchain-uri își pot implementa propriile versiuni de NFT. ( Unii au deja .)

Ce merită să iei de la supermarketul NFT?

NFT-urile pot fi într-adevăr orice digital (cum ar fi desene, muzică, creierul descărcat și transformat într-o IA), dar o mare parte din entuziasmul actual este în jurul utilizării tehnologiei pentru a vinde artă digitală.

NFT
Dogecoin nu este un NFT. Dar acest GIF al unui dogecoin este.

Adică, oameni care îmi cumpără tweet-urile bune?

Nu cred că te poate opri cineva, dar nu asta am vrut să spun. O mare parte a conversației este despre NFTuri ca o evoluție a colecției de artă plastică , doar cu arta digitală.

(Notă secundară, când am venit cu linia „cumpărând tweet-urile mele bune”, am încercat să ne gândim la ceva atât de prostesc încât nu ar fi un lucru real. Deci , desigur , fondatorul Twitter a vândut unul cu puțin sub 3 milioane de dolari. la scurt timp după ce am postat articolul.)

Oamenii chiar cred că asta va deveni ca o colecție de artă?

Sunt sigur că unii oameni chiar speră, cum ar fi cine a plătit aproape 390.000 de dolari pentru un videoclip de 50 de secunde de Grimes sau persoana care a plătit 6,6 milioane de dolari pentru un videoclip de Beeple . De fapt, una dintre piesele lui Beeple a fost scoasă la licitație la Christie’s , celebrul…

Yoink!

Îmi pare rău, am fost ocupat să dau clic dreapta pe acel videoclip Beeple și să descarc același fișier pentru care persoana a plătit milioane de dolari.

Wow, nepoliticos. Dar da, acolo devine puțin ciudat . Puteți copia un fișier digital de câte ori doriți, inclusiv arta care este inclusă cu un NFT.

Dar NFT-urile sunt concepute pentru a vă oferi ceva ce nu poate fi copiat: dreptul de proprietate asupra operei (deși artistul poate păstra în continuare drepturile de autor și drepturile de reproducere, la fel ca în cazul operei de artă fizice). Pentru a spune în termeni de colecție de artă fizică: oricine poate cumpăra un print Monet. Dar o singură persoană poate deține originalul.

Nicio umbră pentru Beeple, dar videoclipul nu este cu adevărat un Monet.

Ce părere aveți despre Gucci Ghost de 3.600 de dolari ? De asemenea, nu m-ai lăsat să termin mai devreme. Imaginea pe care Beeple o scotea la licitație la Christie’s a ajuns să se vândă cu 69 de milioane de dolari , ceea ce, apropo, este cu 15 milioane de dolari mai mult decât a vândut -o pictura lui Monet, Nymphéas , în 2014.

Ultima s-a vândut cu 3.600 USD, dar actualul proprietar cere 16.300 USD.

Oricine a primit acel Monet îl poate aprecia de fapt ca pe un obiect fizic. Cu arta digitală, o copie este literalmente la fel de bună ca originalul.

Dar flexibilitatea de a deține un Beeple original…

Cred că îmi amintesc că am auzit că NFT- urile s-au terminat deja . Nu s-a prăbușit boom -ul ?

Dar sigur ai auzit de comunitățile de pinguini ?

P…Comunități de pinguini?

Da, deci… oamenii au construit de mult timp comunități pe baza lucrurilor pe care le dețin , iar acum se întâmplă cu NFT-urile. O comunitate care a fost extrem de populară se învârte în jurul unei colecții de NFT numite Pudgy Penguins, dar nu este singura comunitate construită în jurul jetoanelor. S-ar putea argumenta că unul dintre cele mai vechi proiecte NFT, CryptoPunks, are o comunitate în jurul său și există și alte proiecte cu tematică animală, cum ar fi Bored Ape Yacht Club , care au propria lor clică.

Desigur, activitățile comunale depind de comunitate. Pentru proprietarii de Pudgy Penguin sau Bored Ape, se pare că implică vibrarea și partajarea memelor pe Discord sau complimentarea reciprocă pentru avatarurile lor de Twitter Pudgy Penguin.

Ce rost au NFT-urile?

Asta depinde într-adevăr dacă ești artist sau cumpărător.

Sunt un artist.

În primul rând: sunt mândru de tine. Mult de făcut. S-ar putea să fiți interesat de NFT, deoarece vă oferă o modalitate de a vinde lucrări pentru care altfel ar putea să nu existe prea multă piață. Dacă vii cu o idee de stickere digitală foarte cool, ce ai de gând să faci? Îl vinzi în iMessage App Store? În nici un caz.

De asemenea, NFT-urile au o funcție pe care o puteți activa și care vă va plăti un procent de fiecare dată când NFT-ul este vândut sau își schimbă mâna , asigurându-vă că, dacă munca dvs. devine super populară și crește în valoare, veți vedea o parte din acest beneficiu.

Sunt cumpărător.

Unul dintre beneficiile evidente ale achiziționării de artă este că vă permite să susțineți financiar artiștii care vă plac, iar acest lucru este adevărat cu NFT-urile (care sunt mult mai la modă decât, cum ar fi, autocolantele Telegram). Cumpărarea unui NFT vă oferă, de obicei, unele drepturi de utilizare de bază, cum ar fi posibilitatea de a posta imaginea online sau de a o seta ca imagine de profil. În plus, desigur, există drepturi de lăudare că deții arta, cu o intrare blockchain pentru a o susține.

Nu, vreau să spun că sunt colecționar .

Ah, bine, da. NFT-urile pot funcționa ca orice alt activ speculativ , de unde îl cumpărați și sperați că valoarea acestuia crește într-o zi, astfel încât să îl puteți vinde pentru profit. Mă simt oarecum murdar că vorbesc despre asta, totuși.

Deci fiecare NFT este unic?

În sensul tehnic plictisitor, că fiecare NFT este un simbol unic pe blockchain. Dar, deși ar putea fi ca un van Gogh, unde există o singură versiune reală definitivă, ar putea fi și ca o carte de schimb, unde există 50 sau sute de copii numerotate ale aceleiași opere de artă.

Cine ar plăti sute de mii de dolari pentru ceea ce înseamnă practic o carte de tranzacționare?

Ei bine, asta face parte din ceea ce face ca NFT-urile să fie atât de dezordonate. Unii oameni îi tratează ca și cum ar fi viitorul colecționării de artă plastică (citiți: ca un loc de joacă pentru megabogați), iar unii oameni îi tratează ca pe cărți Pokémon (unde sunt accesibile oamenilor normali, dar și un loc de joacă pentru cei bogați). mega-bogați). Vorbind despre cărțile Pokémon, Logan Paul tocmai a vândut câteva NFT legate de o cutie de un milion de dolari din…

Te rog opreștete. Urăsc unde se duce asta.

Mi-ați activat cardul de capcană (care s-a vândut cu 17.000 USD).

Da, a vândut clipuri video NFT, care sunt doar clipuri dintr-un videoclip pe care îl puteți viziona pe YouTube oricând doriți, cu până la 20.000 USD . De asemenea, a vândut NFT ale unei cărți Pokémon Logan Paul.

Cine a plătit 20.000 de dolari pentru un videoclip cu Logan Paul?!

Un prost și banii lor se despart în curând , cred?

Ar fi amuzant dacă Logan Paul s-ar decide să vândă încă 50 de NFT-uri ale aceluiași videoclip.

Mike Shinoda de la Linkin Park (care a vândut și unele NFT care includeau o melodie) chiar a vorbit despre asta . Este absolut un lucru pe care cineva l-ar putea face dacă ar fi, în cuvintele lui, „un nemernic oportunist”. Nu spun că Logan Paul este asta, doar că ar trebui să fii atent de la cine cumperi.

Sunt NFT-urile mainstream acum?

Depinde la ce te referi. Dacă mă întrebi dacă, să zicem, mama are unul, răspunsul este nu.

Răspunsul mamei mele când am întrebat-o despre deținerea NFT-urilor.

Dar am văzut mărci mari și celebrități precum Marvel și Wayne Gretzky și-au lansat propriile NFT-uri, care par să vizeze mai degrabă colecționarii tradiționali, decât cripto-entuziaști. Deși nu cred că aș numi NFT-urile „mainstream” în felul în care smartphone-urile sunt mainstream, sau Star Wars este mainstream, ele par să fi arătat, cel puțin într-o oarecare măsură, o oarecare putere de rezistență chiar și în afara criptosferei.

Dar ce părere au Tinerii despre ei?

Ah da, excelenta intrebare. Noi, aici, la The Verge , suntem interesați de ceea ce face următoarea generație și cu siguranță se pare că unii dintre ei au experimentat cu NFT. Un tânăr de 18 ani care poartă numele de FEWOCiOUS spune că picăturile sale NFT au obținut peste 17 milioane de dolari – deși, evident, majoritatea nu au avut același succes. The New York Times a vorbit cu câțiva adolescenți din spațiul NFC, iar unii au spus că au folosit NFT-urile ca o modalitate de a se obișnui să lucreze la un proiect cu o echipă sau doar pentru a câștiga niște bani de cheltuieli.

Pot cumpăra acest articol ca NFT?

Nu, dar din punct de vedere tehnic, orice digital ar putea fi vândut ca NFT (inclusiv articole de la Quartz și The New York Times , cu condiția să aveți între 1.800 USD și 560.000 USD). deadmau5 a vândut autocolante animate digitale. William Shatner a vândut cărți de schimb cu tematică Shatner (dintre care una a fost aparent o radiografie a dinților săi).

Acesta imi place. Poate nu pentru 700 de dolari, dar…

Brut. De fapt, aș putea cumpăra dinții cuiva ca NFT?

Au existat unele încercări de a conecta NFT-urile la obiecte din lumea reală, adesea ca un fel de metodă de verificare. Nike a brevetat o metodă de verificare a autenticității pantofilor de sport folosind un sistem NFT, pe care îl numește CryptoKicks . Dar până acum nu am găsit niciun dinți, nu. Mi-e frică să mă uit.

Uite? Unde?

Există mai multe piețe care au apărut în jurul NFT-urilor, care permit oamenilor să cumpere și să vândă. Acestea includ OpenSea, Rarible și alegerea lui Grimes, Nifty Gateway, dar există multe altele.

Am auzit că sunt pisici implicați. Spune-mi despre pisoi.

NFT-urile au devenit cu adevărat posibile din punct de vedere tehnic atunci când blockchain-ul Ethereum a adăugat suport pentru ele ca parte a unui nou standard . Desigur, una dintre primele utilizări a fost un joc numit CryptoKitties care a permis utilizatorilor să schimbe și să vândă pisoi virtuali. Mulțumesc, internet.

Iubesc pisoii .

Nu la fel de mult ca persoana care a plătit peste 170.000 USD pentru unul .

Fața mea când valorez 170.000 de dolari.

Arrrrrggggg!

La fel. Dar, în opinia mea, pisoii arată că unul dintre cele mai interesante aspecte ale NFT-urilor (pentru cei dintre noi care nu caută să creeze o bârlog de artă digitală a dragonului) este modul în care pot fi folosite în jocuri. Există deja jocuri care vă permit să aveți NFT-uri ca elemente. Se vinde chiar și loturi virtuale de teren ca NFT. Ar putea exista oportunități pentru jucători să cumpere o armă sau o cască unică în joc sau orice altceva ca NFT, ceea ce ar fi un flex pe care majoritatea oamenilor l-ar putea aprecia de fapt.

Cel puțin nu sunt animale de companie digitale… nu?

De fapt, există oameni care cheltuiesc zeci sau sute de mii de dolari pe roci pentru animale de companie NFT ( site- ul web despre care spune că pietrele nu servesc niciunui scop în afară de a fi comercializabile și limitate).

Concluzie? NFT este viitorul in arta

Lasă un răspuns

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro