miercuri, septembrie 27, 2023
Serialul Hackervile

Cum devin românii victimele perfecte pentru infractorii din online. Cei mai mulți sunt atrași să dea click pe reclame cu premii în bani


Bărbații din România cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani sunt victimele perfecte pentru atacatorii cibernetici, arată un studiu realizat de specialiștii instituției care se ocupă cu combaterea fenomenului în țara noatră. Cei mai mulți au fost atrași să dea click pe reclame capcană la premii în bani, aparate electrice gratis sau vacanțe de lux.

Aproape 7000 de persoane au dat click pe reclamele momeală plasate pe site-urile din România. Cei mai mulți dintre ei, 60%, sunt bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani. Ei sunt, spun specialiștii, victimele perfecte pentru infractorii din online.

Experimentul a durat șase zile și oamenii au fost ademeniți în capcană cu bannere publicitare atractive. Cei mai mulți au sperat să primească bani sau produse.

“55% dintre vizitatorii site-urilor au dat click pe un banner care le promitea un câștig sigur, cei care doreau aparate electronice – 38%, investitii sigure – 5% și cei care au crezut că au potențialul de a câștiga o vacantă de vis – 2%”, spune Mihai Rotariu, reprezentant al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

“În general nu câștigi nimic așa degeaba în viață, n-ai cum, sau la o loterie la care n-ai jucat vreodată, cei care promovează un scam, ce care fac asta se joacă cu dorințele noastre ascunse și cu incapacitatea noastră de a înțelelge că ceea ce obții în viață trebuie să și meriți și vine în urma unei acțiuni, nu e pară mălăiață în gura lui nătăfleață”, explică sociologul Gelu Duminică.

Sunt și oameni care spun că deși primesc oferte sau premii pe internet nu dau niciodată click.

– Știu cât de multe păcăleli există, așa că încerc să le evit cât mai mult.

– Nu am dat click, dar am primit multe din astea.

– Evident ca sunt fake, mai ales cele de pe net, cei care cer date personale.

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare, pentru că atacurile în mediul online s-au înmulțit enorm în ultimii ani.

Dacă în 2016 erau peste 500 de milioane de atacuri pe an, în 2019 deja au ajuns deja la 1 miliard. Cele mai multe au fost înregistrate anul trecut, 1,3 miliarde.

Nu întotdeauna hackerii își momesc victimele cu oferte generoase. Directoratul de Securitate Cibenertică atrage atenția că în prezent atactorii răspândesc link-uri malițioase prin mesaje pe rețele sociale, cu texte care să stârnească curiozitatea oamenilor, dar în realitate sunt adevărate capcane pentru a fura datele utilizatorilor.

Editor : A.A.Source link

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro