DIICOT: grupul de hackeri români atacă bănci și companii din România, Italia și SUA 2021
DIICOT: Un hacker a fost arestat de Curtea de la București, sub acuzația că face parte dintr-un grup care operează în municipiul București și județele Argeș și Constanța și care a lansat atacuri de tip phishing împotriva instituțiilor bancare din România și Italia și unele companii din SUA.
Pe 29 decembrie, procurorii DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) – structura centrală, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului pentru Combaterea Informațiilor privind Criminalitatea, au efectuat șapte percheziții domiciliare în municipiul București și județele Argeș și Constanța, în timpul care laptopuri, dispozitive de stocare electronice, telefoane mobile, carduri bancare și aproximativ 150.000 de euro au fost găsite și confiscate.

În urma perchezițiilor, anchetatorii l-au arestat pe inculpatul SAA, pentru înființarea unui grup de criminalitate organizată, desfășurarea în mod repetat și în mod repetat de operațiuni financiare, falsuri repetate și acces ilegal la sistemul informatic computerizat. Ulterior, a fost luat în arest pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București.
Potrivit unui comunicat de presă DIICOT trimis luni AGERPRES, din 2019 până în decembrie 2020, un grup de criminalitate organizată specializat în infracțiuni informatice a funcționat în București și județele Argeș și Constanța,.
Sursa menționează că, în urma investigațiilor, s-a constatat că membrii grupului au lansat atacuri de phishing împotriva instituțiilor bancare din România și Italia și a unor companii americane, fiecare membru având atribuții clare în desfășurarea activității infracționale.
„Astfel, unul dintre membrii grupului a creat pagini web fictive folosite pentru lansarea atacurilor, un alt suspect a achiziționat servere pentru găzduirea și dirijarea traficului de internet, pentru a ascunde adevăratele adrese de conexiune IP, în timp ce o altă parte a grupului era responsabilă a cardurilor bancare obținute din phishing, prin cumpărarea de bunuri online ”, susțin procurorii.
Operațiunea a primit sprijin specializat de la Direcția Operațiuni Speciale.