marți, martie 5, 2024
Noutati

„Operațiunea Caraibe”: In aceste zile toata planeta a aflat de Craiova

Operatiunea Caraibe Autoritățile mexicane au blocat conturile unor indivizi care făceau parte dintr-o grupare infracţională – în majoritate cetăţeni români – care se ocupa cu clonarea cardurilor bancare şi care opera în Cancun, informează Agerpres, care citează EFE.

operatiunea caraibe

Potrivit sursei citate, în cadrul „Operațiunii Caraibe” au fost blocate 79 de conturi bancare care aparțineau membrilor grupării, formate din români și mexicani. Pentru acest lucru, Unitatea de Informații Financiare (UIF) din Mexic a analizat sute de operațiuni financiare neobișnuite, ocazie cu care a descoperit transferuri de zeci de milioane de dolari.

În total, au fost identificate peste 4.000 de tranzacții bancare, prin care au fost încasate 107 milioane de dolari. Mexicanii au primit suport din partea FBI „Operațiunea Caraibe” a beneficiat de suportul agenților FBI și a dus, în final, la identificarea acestei grupări infracționale, din care făceau parte în special „indivizi cu naționalitate română și mexicană”, mai arată autoritățile.

„Operațiunea Caraibe”: Rețeaua avea centrul de operațiuni la Cancun, însă s-a extins și în alte zone, din statele mexicane vecine, cum ar fi Riviera Nayarit, Los Cabos și Puerto Vallarta. Potrivit UIF, gruparea instala dispozitive de citire a datelor de pe carduri, pe ATM-urile situate în hoteluri. Pe lângă datele de identificare, dispozitivele citeau și codurile PIN.

Ulterior, banii erau retrași din conturi, apoi introduși în circuitul financiar prin intermediul unor firme-fantomă, înființate de membrii organizației. Anunțul autorităților mexicane vine la scurt timp după ce 114 turiști români au fost blocați în aeroportul din Cancun, sub pretextul unor „alerte de securitate”. Ei au stat patru zile în aeroport, cu telefoanele și pașapoartele confiscate de autorități. Ulterior, majorității românilor li s-a permis intrarea în Mexic, cinci dintre ei fiind retrimiși în țară.

„Operațiunea Caraibe”: Ministerul Afacerilor de Externe a anunțat, joi, că tuturor cetățenilor români blocați în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepția a 5 cetățeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, “din cauza existenței unei alerte de securitate individuale”.

Anterior comunicatului MAE, unul dintre românii blocați pe aeroportul din Cancun, Mexic, a anunţat că grupul de români a fost eliberat. Gabriel Horţ a anunţat că decizia eliberării a fost luată de o instanță locală. „Astăzi am fost eliberați, după o decizie a unei instanțe locale (din ce am înțeles de la românii stabiliți în Cancun), dar și la presiunile și negocierile duse de autoritățile române prin MAE și cu sprijinul domnului consul Ionuț Vâlcu.

„Operațiunea Caraibe”: Însă cel mai mare impact în această situație «ciudată» ați fost voi și pentru asta vă mulțumesc din suflet, atât eu, cât și sutele de români care au trecut prin această experiență traumatizantă”, a scris Gabriel Horţ pe Facebook. 114 cetățeni români au fost blocați în aeroportul din Cancun din 30 ianuarie. Potrivit unor relatări de la fața locului, oamenilor le-au fost confiscate pașapoartele și telefoanele mobile.


Citeşte întreaga ştire: Românii blocați de cinci zile pe aeroportul din Cancun au fost lăsați să intre în Mexic

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro