vineri, decembrie 1, 2023
Stiai ca?

Aveti grija!! Un nou virus ataca Android si se raspandeste prin Whatsapp. Telefoanele sunt amenintate 2021

S-a descoperit că un virus ataca Android si se propagă prin mesaje WhatsApp către alte contacte pentru a extinde ceea ce pare a fi o campanie publicitară.

„Acest virus se răspândește prin WhatsApp-ul victimei, răspunzând automat la orice notificare de mesaj WhatsApp primită, cu un link către o aplicație Huawei Mobile rău intenționată”, a declarat cercetătorul ESET, Lukas Stefanko .

virus ataca android

Link-ul către aplicația falsă Huawei Mobile, la clic, redirecționează utilizatorii către un site Google Play Store similar.

Odată instalată, aplicația wormable solicită victimelor să îi acorde acces de notificare, care este apoi abuzată pentru a efectua atacul wormable.

Mai exact, utilizează funcția de răspuns rapid WhatApp – care este utilizată pentru a răspunde la mesajele primite direct din notificări – pentru a trimite automat un răspuns la un mesaj primit.

Pe lângă solicitarea permisiunilor pentru citirea notificărilor, aplicația solicită și acces intruziv pentru a rula în fundal, precum și pentru a trage peste alte aplicații, ceea ce înseamnă că aplicația poate suprapune orice altă aplicație care rulează pe dispozitiv cu propria fereastră care poate fi folosită pentru a fura acreditările și informații sensibile suplimentare.

Funcționalitatea, potrivit lui Stefanko, este de a înșela utilizatorii să creeze o plata sau abonament.

În plus, în versiunea sa actuală, codul malware este capabil să trimită răspunsuri automate numai contactelor WhatsApp – o caracteristică care ar putea fi extinsă într-o viitoare actualizare la alte aplicații de mesagerie care acceptă funcționalitatea de răspuns rapid a Android.

În timp ce mesajul este trimis o singură dată pe oră aceluiași contact, conținutul mesajului și linkul către aplicație sunt preluate de pe un server de la distanță, crescând posibilitatea ca malware-ul să poată fi utilizat pentru a distribui alte site-uri web și aplicații dăunătoare.

„Nu-mi amintesc să fi citit și analizat orice malware Android care are o astfel de funcționalitate pentru a se răspândi prin mesaje WhatsApp”, a spus Stefanko pentru The Hacker

Stefanko a spus că mecanismul exact din spatele modului în care își găsește drumul către setul inițial de victime infectate direct nu este clar; cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că malware-urile vierme se pot extinde de la câteva dispozitive la multe altele incredibil de repede.

“Aș spune că ar putea fi prin SMS, e-mail, social media, canale / grupuri de chat etc.”, a spus Stefanko.

În orice caz, dezvoltarea subliniază încă o dată necesitatea de a respecta surse de încredere pentru a descărca aplicații terțe, de a verifica dacă o aplicație este într-adevăr construită de un dezvoltator autentic și de a examina cu atenție permisiunile aplicației înainte de instalare.

Dar faptul că campania se bazează inteligent pe încrederea asociată contactelor WhatsApp implică chiar și aceste contramăsuri s-ar putea să nu fie suficiente.


Vi s-a părut interesant acest articol? Lasati un comentariu!

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro