marți, martie 5, 2024
Noutati

Secetă în Turcia: Istanbulul ar putea rămâne fără apă în 45 de zile

Secetă în Turcia.Apa la niveluri extrem de scăzute în toată Turcia după lipsa precipitațiilor duce la cea mai severă secetă din ultimul deceniu

seceta in turcia

O imagine cu dronă a barajului Alibeyköy, o resursă de apă importantă pentru Istanbul, arată că nivelul său a scăzut semnificativ. Fotografie: Agenția Anadolu / Getty ImagesCorespondent Bethan McKernan TurciaMiercuri 13 ianuarie 2021 12.31 GMT

Marile orașe din Turcia se confruntă cu epuizarea apei în următoarele câteva luni, cu avertismente la Istanbul mai rămân mai puțin de 45 de zile de apă.

Precipitațiile slabe au condus la cea mai severă secetă a țării într-un deceniu și au lăsat megacitatea a 17 milioane de oameni cu niveluri de apă extrem de scăzute, potrivit camerei inginerilor chimici din Turcia. Primarul din Ankara, Mansur Yavaș, a declarat la începutul acestei luni că capitala avea alte 110 zile în diguri și rezervoare.

İzmir și Bursa, următoarele două mari orașe ale Turciei, se luptă, de asemenea, cu baraje cu aproximativ 36% și respectiv 24%, iar fermierii din zonele producătoare de grâu, precum câmpia Konya și provincia Edirne, la granița cu Grecia și Bulgaria, sunt avertizare privind eșecul culturilor.

Secetă în Turcia.Lipsa acută de precipitații din a doua jumătate a anului 2020 – apropiindu-se de 50% de la an la an pentru noiembrie – a determinat direcția de afaceri religioase să instruiască imamii și congregațiile lor să se roage pentru ploaie luna trecută.„Învățându-ne mirarea”: Turcia se angajează în misiunea culturală de a-și păstra basmeleCiteste mai mult

Turcia este o țară „stresată de apă”, cu doar 1.346 metri cubi de apă pe cap de locuitor pe an și s-a confruntat cu mai multe secete din anii 1980 datorită unei combinații de creștere a populației, industrializare, extindere urbană și schimbări climatice .Publicitate

„În loc să se concentreze asupra măsurilor de menținere a cererii de apă sub control, Turcia insistă asupra extinderii aprovizionării cu apă prin construirea mai multor baraje … Turcia a construit sute de baraje în ultimele două decenii”, a declarat dr. Akgün İlhan, expert în managementul apei la Istanbul Centrul de politici.

„Semnele de avertizare există acolo de zeci de ani, dar nu s-a făcut mare lucru în practică”.

Secetă în Turcia.Turcia a acordat mult timp prioritate creșterii economice față de problemele de mediu și rămâne singura țară G20, în afară de SUA, care nu a ratificat încă acordul de la Paris din 2015.

„Toată lumea știe că bazinele de apă trebuie păstrate, în special pentru aceste episoade de secetă, care devin din ce în ce mai severe și pe termen lung”, a spus dr. Ümit Șahin, care predă schimbările climatice globale și politica de mediu la Universitatea Sabancı din Istanbul.

„Cu toate acestea, la Istanbul, de exemplu, cele mai vitale bazine de apă, ultimele păduri și terenuri agricole, [au fost deschise] proiectelor de dezvoltare urbană … noul aeroport, noul pod Bosfor, drumurile și autostrăzile sale de legătură și canalul din Istanbul proiect . Aceste politici nu pot rezolva problema secetei Turciei. ”

Ekrem İmamoğlu, ales în 2019 în funcția de primar al partidului de opoziție din Istanbul, în ciuda rezistenței acerbe din partea partidului de justiție și dezvoltare (AKP) din Turcia, a declarat pentru The Guardian că Istanbullus a fost liniștit de primarii anteriori ai AKP că sistemul imens de baraj Melen va furniza nevoile de apă ale orașului fără emisiune până în 2070.

La intrarea în birou, însă, administrația sa și-a dat seama că problemele de construcție vor întârzia proiectul cu câțiva ani.

Secetă în Turcia.Municipalitatea a îndemnat deocamdată locuitorii să se gândească cu atenție la modul de economisire a apei, inclusiv la închiderea robinetului în timp ce se spală dinții sau la bărbierit, la oprirea robinetelor care se alimentează în chiuvete și la instalarea unor robinete cu utilizare mai mică.

„Apa nu ar fi o problemă astăzi dacă barajul ar fi activ. Dar trebuie să ne gândim și la problemele extinse ale schimbărilor climatice … Dacă nu plouă în Melen, nu puteți obține apă nici de acolo ”, a spus İmamoğlu.

Secetă în Turcia.În İzmir, autoritățile locale se pregătesc împotriva penuriei de apă prin săparea a 103 noi foraje, reciclarea apelor uzate și minimizarea pierderilor și scurgerilor prin repararea conductelor îmbătrânite, potrivit primarului orașului, Tunç Soyer.

În cele din urmă, orașele Turciei au nevoie de multă ploaie, imediat, pentru a evita să raționeze apa în următoarele câteva luni – și chiar și precipitații susținute pentru restul iernii ar putea să nu fie suficiente pentru ca comunitățile agricole să salveze recoltele din acest an.

Secetă în Turcia.Seceta creează un ciclu vicios, spune İlhan: scăderea producției agricole și creșterea prețurilor la alimente ar putea duce la o creștere a sărăciei și a migrației rurale spre urbane, exacerbând presiunile existente asupra infrastructurii de apă din oraș.

„Turcia are mijloacele economice și tehnologice pentru a-și repara ciclul de apă deteriorat”, a adăugat ea. „Elementul lipsă este voința politică de a face acești pași.”

Sursa Theguardian

Sustine site-ul cu doar 4 paini ( 10 lei). Dureaza 2 minute. Multumim!!

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro