Hackeri din Craiova şi din ţară, ţepe de 2 milioane de euro

Hackeri.Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, respectiv Serviciul Teritorial Bucureşti  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Craiova, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii,  au efectuat ieri 40  percheziţii domiciliare

hackeri

Pe raza municipiilor Bucureşti, Alexandria, Zimnicea, Craiova şi a judeţelor Constanţa şi Teleorman, în cadrul unei acţiuni  care a vizat  destructurarea a două grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice, infracţiuni prevăzute în legea comerţului electronic şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fapte realizate de hackeri.


Referitor la prima grupare infracţională, formată din 23 de persoane,  există suspiciunea rezonabilă că, în perioada septembrie 2020 – noiembrie 2020, persoanele vizate s-au constituit într-un grup infracţional organizat cu ramificaţii transfrontaliere în scopul comiterii faptelor de înşelăciune prin sisteme informatice, fraudă informatică şi fals informatic. Prejudiciul estimat până în prezent este de peste 2.000.000 euro.
Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate mai multe obiecte şi valori constând în tehnică de calcul (laptopuri, unităţi centrale de calculator, memory-disk-uri etc. ) şi diferite sume de bani în lei şi valută.

Referitor la cea de a doua grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere,  formată din 13 persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv infracţiuni prevăzute în legea comerţului electronic  există, de asemenea, suspiciunea rezonabilă că membrii acesteia, sub conducerea  învinuitului G.D.C, în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2020 au efectuat mai multe operaţiuni frauduloase cu carduri bancare falsificate.
La sediile D.I.I.C.O.T – Structura Centrală, respectiv Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse 35  de persoane în vederea audierii.

Un nou model

Pe langa golirea ATM-urilor cu ajutorul unui virus numit Cobalt Strike, hackerii par sa se fi specializat si in transferul online al banilor din diverse conturi, asa cum a fost cazul jafului electronic de 81 de milioane de dolari dat bancii centrale din Bangladesh, in luna februarie a acestui an.

Bancile din Rusia au pierdut in acest mod 28 de milioane de dolari, mai spun expertii in securitate cibernetica.

“Ceea ce vedem acum este un model nou al structurilor de crima organizata”, crede Shane Shook, consultant independent in securitate cibernetica.

Asia pare intr-adevar locul unde hackerii au testat noua metoda, golind bancomatele First Bank din Taiwan de 3,5 milioane de dolari si completand apoi suma cu inca 350.000 dolari retrasi din aparate unei banci de stat din Thailanda.

Investigatorii cred ca gruparea si-a trimis apoi “carausii” care ridica numerarul in Europa de Est pentru a continua seria de infractiuni.

FBI a emis deja o alerta pentru bancile americane, acestea fiind sfatuite sa se astepte la lovituri date de infractorii cibernetici, dar nu doreste sa faca niciun comentariu pe tema jafurilor derulate in Europa.

Reprezentantii Europol din divizia de infractiuni cibernetice nu au nici ei nimic de spus pe aceasta tema, la fel ca si Asociatia producatorilor de ATM-uri, desi expertii Group IB sustin ca au identificat in spatele operatiunilor o retea denumita Cobalt, aflata in stransa legatura cu o alta grupare criminala din Rusia, Buhtrap.

One thought on “Hackeri din Craiova şi din ţară, ţepe de 2 milioane de euro

  • Pingback: InfinityBlack, Era O Grupare De Hackeri Majoritatea Romani.La Inceput De An, Hackeri Romani Dau Un Tun De 950,000 De Euro. -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro