marți, martie 5, 2024
Noutati

Misterioșii hackeri „Robin Hood” care donează bani furați. Milioane de euro donate 2020

Un grup de hacking donează bani furați către organizații caritabile se autointituleaza Robin Hood, ceea ce este văzut ca o primă misterioasă pentru criminalitatea cibernetică, care este un lucru nedumeritor pentru experți.

Hackerii Robin Hood susțin că au stors milioane de dolari de la companii, dar spun că vor acum să „facă lumea un loc mai bun”.

Într-o postare pe dark web, banda a postat chitanțe pentru 10.000 de dolari în donații Bitcoin către două organizații caritabile.

Unul dintre ei, Children International, spune că nu va păstra banii.

Miscarea este văzută ca o dezvoltare ciudată și tulburătoare, atât din punct de vedere moral, cât și din punct de vedere legal.

receptori fiscali pentru donația hackerilor
Hackerii Robin Hood și-au postat bonul fiscal pentru donația de 10.000 de dolari

În postarea pe blog din 13 octombrie, hackerii Robin Hood susțin că vizează doar companiile mari profitabile cu atacurile lor de ransomware. Atacurile țin ostatice sistemele IT ale organizațiilor până la plata unei răscumpărări.

Ei au scris: „Credem că este corect ca o parte din banii plătiți de companii să se ducă în scopuri caritabile.

“Indiferent cât de rău crezi că este munca noastră, suntem încântați să știm că am contribuit la schimbarea vieții cuiva. Astăzi am trimis (sic) primele donații.”

Criminalii cibernetici au postat donația împreună cu chitanțele fiscale pe care le-au primit în schimbul Bitcoinului de 0,88 pe care l-au trimis la două organizații caritabile, The Water Project și Children International.

Children International susține copiii, familiile și comunitățile din India, Filipine, Columbia, Ecuador, Zambia, Republica Dominicană, Guatemala, Honduras, Mexic și Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al Children International a declarat pentru BBC: „Dacă donația este legată de un hacker, nu avem intenția de a o păstra”.

Proiectul de apă, care lucrează pentru îmbunătățirea accesului la apă curată în Africa subsahariană, nu a răspuns cererilor de comentarii.

robin hood
O altă chitanță a fost postată pe blogul dark web, care arăta o donație de 10.000 de dolari

Brett Callow, analist de amenințări la compania de securitate cibernetică Emsisoft, a declarat: “Ceea ce speră criminalii să realizeze prin efectuarea acestor donații nu este deloc clar. Poate că ajută la calmarea vinovăției lor? Sau poate din motive egoiste, vor să fie percepuți ca Robin Mai degrabă personaje asemănătoare hotei decât extorsioniști fără conștiință.

„Oricare ar fi motivațiile lor, este cu siguranță un pas foarte neobișnuit și este, din câte știu eu, prima dată când un grup de ransomware a donat o parte din profiturile lor caritabile”.

Grupul de hackeri Darkside este relativ nou pe scenă, dar analiza pieței cripto-valutare confirmă că extorcă în mod activ fonduri de la victime.

Există, de asemenea, dovezi că ar putea avea legături cu alte grupuri ciber-criminale responsabile de atacuri de înaltă calitate asupra companiilor, inclusiv Travelex, care a fost paralizat de ransomware în ianuarie.

Modul în care hackerii Robin Hood au plătit organizațiile de caritate este, de asemenea, un posibil motiv de îngrijorare pentru aplicarea legii.

Hackerii Robin Hoodi au folosit un serviciu din SUA numit The Giving Block, care este utilizat de 67 de organizații non-profit diferite din întreaga lume, inclusiv Save The Children, Rainforest Foundation și She’s The First.

tweet șters de la blocare
Tweet-ul acum șters care sărbătorește donația de la hackeri

Blocul Giving se descrie online ca fiind „singura soluție non-profit specifică pentru acceptarea donațiilor criptomonede”.

Compania a fost înființată în 2018 pentru a oferi „milionarilor” criptomonedelor posibilitatea de a profita de „imensul stimulent fiscal pentru a dona Bitcoin și alte criptomonede direct către organizații non-profit”.

Giving Block a declarat pentru BBC că nu știa că aceste donații au fost făcute de hackerii Robin Hood. Acesta spunea: „Încă lucrăm pentru a stabili dacă aceste fonduri au fost de fapt furate.

“Dacă se va dovedi că aceste donații au fost făcute folosind fonduri furate, vom începe, desigur, lucrarea de a le returna proprietarului de drept”.

Compania nu a clarificat dacă acest lucru înseamnă restituirea banilor furați infractorilor sau încercarea de a afla care dintre victimele infractorilor intenționa să le restituie și cum.

Giving Block, care este, de asemenea, un avocat al cripto-monedelor, a adăugat: „Faptul că au folosit cripto va facilita, nu mai greu, să le prindă”.

Cu toate acestea, The Giving Block nu a dat detalii cu privire la ce informații colectează cu privire la donatorii lor. Majoritatea serviciilor care cumpără și vând monede digitale precum Bitcoin necesită utilizatorilor să-și verifice identitatea, dar nu este clar dacă acest lucru a fost făcut aici.

Widgetul de plată Bitcoin pe un site de caritate
subtitrare imagine67 de organizații caritabile folosesc The Giving Block pentru a accepta criptomonede

Ca experiment, BBC a încercat să doneze anonim prin intermediul sistemului online The Giving Block și nu i s-au pus întrebări de verificare a identității.

Experții spun că cazul evidențiază complexitatea și pericolele donațiilor anonime.

Investigatorul cripto-valutar Philip Gradwell de la Chainalysis a spus: „Dacă ai intrat într-un magazin de caritate cu o mască anonimă și ai donat 10.000 de lire sterline în numerar, apoi ai cerut o chitanță impozabilă, probabil că ar trebui să se pună întrebări – și nu este diferit.

„Este corect să spunem că cercetătorii și forțele de ordine au devenit pricepuți la urmărirea fondurilor cripto-valutare pe măsură ce sunt mutate din portofel în portofel. Dar găsirea cui deține fiecare portofel este mult mai complicată.

„Permițând donații anonime cum ar fi de la hackerii Robin Hood din surse potențial ilicite, se deschide pericolul spălării banilor.

„Toate întreprinderile criptomonede au nevoie de o gamă completă de măsuri anti-spălare a banilor, inclusiv un program Know Your Customer (KYC) de verificări de bază de bază, astfel încât să poată înțelege cine se află în spatele tranzacțiilor pe care le facilitează afacerea lor.”

BBC a vorbit cu alte organizații caritabile care acceptă donații prin intermediul The Giving Project.

Save the Children a declarat pentru BBC că „nu va lua niciodată cu bună știință banii obținuți prin infracțiuni mai ales de la hackerii Robin Hood”.

Ea este prima, o organizație caritabilă pentru educația fetelor din întreaga lume, a declarat că nu ar fi confortabil să accepte bani din surse anonime, posibil criminale și a spus: „Este păcat că actorii răi ar profita de oportunitatea de a dona cripto-monedă pentru câștig și sperăm că și donatorii anonimi împărtășesc valorile comunității noastre. “

Sursa BBC

Lasă un răspuns

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro