marți, mai 28, 2024
Noutati

Hackeri români condamnați. Impreuna 60 de ani de inchisoare dupa ce au facut zeci de milioane de dolari. Sursa oficiala FBI

Hackeri romani, membrii Bayrob Criminal Enterprise au infectat mii de computere cu malware, au furat milioane de dolari

Hackerii erau ca John Dillingers din zilele noastre, comitând cu cruditate crimele și scăpând în mod repetat de forțelor de ordine.

Dar, la fel ca Dillinger și majoritatea celorlalți criminali, în cele din urmă au scăpat, iar FBI și partenerii săi internaționali îi așteptau după ani de urmărire a activităților lor.

Frauda la licitație atrage atenția forțelor de ordine

În 2007, o femeie din Ohio a dat mii de dolari unui vânzător eBay, crezând că cumpără o mașină uzată. Mașina nu a ajuns niciodată, fiind vorba de hackeri romani. Când a mers la departamentul de poliție local, lista nu a apărut pe computerele ofițerilor.

Acest lucru se datorează faptului că femeia se afla într-o versiune frauduloasă a site-ului de licitații online care imita pe cea reală – rezultatul descărcării, fără să știe, a unui software rău intenționat, cunoscut sub numele de malware , pe computerul ei.

Și pentru alte mii de victime la fel ca ea, site-ul și tranzacțiile păreau legitime. Însă cumpărătorii care credeau că transmit bani în oraș trimiteau, de fapt, bani hackerilor la jumătatea lumii.

Hackerii, cunoscuți sub numele de Bayrob Group, au spălat banii prin intermediul catârilor de bani, ceea ce a făcut dificilă urmărirea acestora. ( Muli de bani sunt complici criminali care, de multe ori fără să vrea, mută bani criminali prin propriile conturi bancare.) În plus, dacă un utilizator de pe o mașină infectată a accesat secțiunea „Ajutor” a site-ului, s-a întâlnit cu hackerii – nu Serviciul clienți eBay.

Hackerii Bayrob au blocat, de asemenea, site-uri web precum ic3.gov – Centrul de reclamații privind criminalitatea pe internet a FBI – unde un utilizator ar fi putut merge pentru ajutor. Și înainte ca smartphone-urile să fie atât de obișnuite, computerul infectat ar fi putut fi singurul acces al victimei la Internet.

Viitoarea cumpărătoare de mașini, împreună cu multe alte victime, și-a pierdut banii, deoarece fondurile de cablare nu au protecția consumatorului a unui card de credit. Agenții estimează că fiecare victimă a pierdut între 8.000 și 11.000 de dolari.

„La acea vreme, acest lucru era cu adevărat de ultimă oră”, a spus agentul special Ryan Macfarlane, care a lucrat acest caz în cadrul biroului FBI din Cleveland Field Office. „Acești tipi au făcut o treabă foarte bună de a rămâne la curent cu tehnologiile din criminalitatea cibernetică subterană.”

hackeri romani

„Aveau toate aceste sisteme infectate și au încercat să folosească cât mai multe moduri posibile pentru a câștiga bani din ele.”

Ryan Macfarlane, agent special, FBI Cleveland

În urma banilor și a programelor malware

Hackeri romani membri Bayrob au fost frustrant de agili și buni în a-și acoperi urmele. Au folosit mai multe straturi de servere proxy pentru a-și ascunde locația. Aceste servere proxy au comunicat cu serverele de „comandă și control” care accesau cu mii de computere infectate de malware.

Dar pe măsură ce hackerii au avut mai multe victime, mai mulți parteneri s-au alăturat anchetei. FBI a lucrat cu numeroase agenții de aplicare a legii din întreaga lume la acest caz, precum și cu companii precum AOL, eBay și Symantec.

Începând din 2012,hackeri romani din grupul Bayrob a început să-și diversifice activitatea criminală pe măsură ce tehnologia a avansat. Au continuat să-și răspândească malware-ul prin intermediul spamului și al rețelelor de socializare, dar au intrat și în exploatarea criptomonedelor și în vânzarea numerelor de carduri de credit pe Darknet.

„Aveau toate aceste sisteme infectate și au încercat să folosească cât mai multe moduri posibile pentru a câștiga bani din ele”, a spus Macfarlane.

Greșeala produce o pauză în caz

În sfârșit, a venit o pauză atunci când unul din acei hackeri romani s-a conectat accidental la e-mailul personal în locul celui de infractor. AOL, care investiga abuzul asupra rețelei lor, a conectat cele două conturi. Acest cont personal a condus la profiluri online în România și pe rețelele de socializare – în esență, prima acțiune legând unul dintre suspecți de infracțiuni.

Această mică greșeală i-a ajutat pe anchetatori, în parteneriat cu Poliția Națională Română, pe o cale spre descoperirea identității tuturor celor trei hackeri. Și după multe investigații suplimentare, inclusiv achiziții sub acoperire de la grup pe piața Darknet Alphabay , FBI a avut suficiente dovezi pentru a colabora cu autoritățile române la arestări.

Până când cei trei hackeri romani au fost arestați în 2016, grupul Bayrob devenise unul dintre cei mai importanți expeditori de e-mailuri rău intenționate.

„În esență, am demolat întreaga infrastructură și am arestat simultan cei trei indivizi”, a spus Macfarlane. „Și Poliția Națională Română a fost partenerul cheie în acest efort. Au rămas cu noi an de an. Nu am fi putut face asta fără ei. ”

Membrii grupului Bayrob Bogdan Nicolescu și Radu Miclaus au fost amândoi condamnați pentru acuzații de fraudă, spălare de bani și furt de identitate. În decembrie 2019, Nicolescu a fost condamnat la 20 de ani, iar Miclaus la 18 ani de închisoare.

Un al treilea membru al grupului, Tiberiu Danet, a pledat vinovat de acuzații similare. El a fost condamnat în ianuarie la 10 ani de închisoare.

Chiar daca a durat ani de zile, oprirea acestor hoți prolifici a meritat timpul și efortul pentru anchetatori – chiar și atunci când hackerii erau la fel de evazivi ca un gangster pe fugă. spune agentul FBI

„Am rămas cu asta pentru că acești tipi nu se opreau”, a spus Macfarlane. „Au continuat să evolueze și au devenit o amenințare din ce în ce mai mare.”

Protejeaza-te online

Deși multe dintre victime nu au avut nicio modalitate de a ști că computerele lor au fost compromise, există pași pe care îi puteți lua pentru a vă proteja pe dvs. și dispozitivele dvs. , cum ar fi asigurarea faptului că antivirusul și sistemele de operare sunt întotdeauna actualizate. De asemenea, aveți grijă la ce faceți clic, chiar dacă provine de la cineva pe care îl cunoașteți.

„O mulțime de oameni nu cred că cineva pe care îl cunoaște va fi compromis”, a declarat agentul special al FBI Stacy Diaz, care a lucrat și el la caz. „Acești hackeri știu cum funcționează rețelele sociale și folosesc acele relații pentru a-și dezvolta rețeaua.”

Lasă un răspuns

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro