marți, mai 28, 2024
Noutati

Cum au furat hackerii din Vâlcea peste 600.000 de euro de la 125 de cetăţeni germani

La începutul săptămânii, Biroul Teritorial DIICOT Vâlcea a efectuat şapte percheziţii domiciliare la diverse adrese din trei judeţe şi Bucureşti. Bărbaţii vizaţi făceau parte dintr-un grup infracţional organizat de hackeri care se ocupa cu infracţiuni informatice pe net, în urma cărora s-au obţinut peste 600.000 de euro de la 125 de cetăţeni străini.

După ce s-a decis reţinerea a trei dintre membrii reţelei care se ocupa cu înşelarea pe net a cetăţenilor străini, metodă prin care s-au obţinut peste jumătate de million de euro, ieri, Tribunalul Vâlcea a decis arestarea lor preventivă. Este vorba despre doi vâlceni şi un gorjean.   

„Având în vedere activităţile poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Vâlcea, sub coordonarea procurorilor DIICOT, percheziţiile domiciliare efectuate în localităţile Râmnicu Vâlcea, Chiajna – judeţul Ilfov, Novaci, Târgu Jiu – judeţul Gorj şi în Bucureşti, vă aducem la cunoştinţă că împotriva a doi bărbaţi de 27 şi 33 ani, din municipiul Drăgăşani şi un bărbat de 35 ani, din Novaci, cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani, a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore”,  au transmis reprezentanţii Poliţiei Vâlcea.  

hackerii

Ulterior, hackerii au fost prezentaţi Tribunalului Vâlcea în vederea dispunerii de eventuale măsuri preventive, iar magistraţii au încuviinţat ca cei trei să fie arestaţi preventiv.   Operaţiunea care a început cu şapte percheziţii domiciliare, se dovedeşte însă mult mai amplă decât părea la prima vedere, când se vorbea despre un prejudiciu de 500.000 de euro şi 80 de străini păgubiţi.  

Hackerville-ul din realitate, identic cu cel din film: reţea formată din peste 30 de hackeri   „În cadrul unei Echipe Comune de Anchetă încheiată cu autorităţile judiciare din Germania – Parchetul Detmold, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – BT Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea au reuşit identificarea unor persoane implicate în comiterea de infracţiuni informatice.    

În cauză se efectuează cercetări cu privire la un grup infracţional organizat , format din cel puţin 30 de hackeri – cetăţeni români”, despre care se ştie că au început să acţioneze din primăvara anului 2018, la nivelul judeţului Vâlcea, în scopul comiterii de infracţiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.  

Sediul de comandă la Vâlcea, reţea internaţională, 125 de nemţi păgubiţi   Ceea ce se întâmplă acum la Vâlcea este similar serialului Hackerville, care de fapt s-a inspirat nu doar din porecla primită de acest judeţ în urma multitudinii de infracţiuni informatice comise de tineri vâlceni, ci şi din faptele acestora.   Similar, în sensul că, exact ca în film, operaţiunea de cercetare a pornit tot din Germania, iar capul reţelei este tot din Vâlcea.    

Cum au reuşit „hackerii” să obţină într-un an 600.000 de euro cu ajutorul criptomonedei   Revenind la viaţa reală, iată cum operau membrii grupării infracţionale. Concret, băieţii cu vârste între 27 şi 40 de ani, au falsificat site-urile unor companii comerciale renumite, o metodă des întâlnită, de altfel, la „hackerii” vâlceni.   

Pe site-urile clonate, autorii postau anunţuri de vânzare a unor utilaje, în principal, recomandând celor interesaţi de achiziţionare să vireze banii în conturi din străinătate. Ulterior s-a dovedit că acestea au fost deschise cu acte de identitate false.    Şi ca să intre în posesia banilor, fără să atragă prea mult atenţia, tinerii s-au gândit să transforme sumele respective în criptomonedă.  

15 percheziţii domiciliare în ultima jumătate de an, în România şi Bulgaria   Operaţiunea din această săptămână, face parte dintr-o acţiune mai vastă, care a început în toamna anului trecut. Până acum s-au efectuat 15 percheziţii domiciliare în România şi în Bulgaria, pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a membrilor grupării.  

Iniţial, în urma percheziţiilor din data de 27.09.2018 s-a dispus arestarea preventivă a doi dintre hackeri, însă cercetările au continuat în vederea identificării liderilor, care s-au dovedit că erau din Vâlcea.   Echipă de anchetă comună formată din DIICOT Vâlcea şi Parchetul Detmond, Germania   

În luna iulie a anului trecut, s-a încheiat un acord prin care s-a înfiinţat o Echipă Comună de Anchetă între D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea şi Parchetul Detmold, Germania. De atunci, dar şi anterior, în baza schimbului spontan de date şi informaţii, investigaţiile s-au desfăşurat paralel şi coordonat în ambele state.  

Până în acest moment, au fost identificate 125 de victime, cetăţeni germani, care au fost fraudate în perioada mai 2018 – martie 2019 de către membrii grupării de hackeri, cu o sumă totală de peste 600.000 de euro, „însă datele indică în mod cert o activitatea infracţională mult mai ridicată”, susţin cei de la DIICOT Vâlcea.  

Trei dintre cele 12 persoane audiate, arestate   În urma percheziţiilor, la sediul DIICOT – BT Vâlcea au fost aduse în final 12 persoane. Cu ocazia percheziţiilor, a fost identificată şi o persoană urmărită general pentru comiterea şi a altor infracţiuni informatice. Pe numele unui drăgăşenean Tribunalul Vâlcea a emis un mandat de arestare europeană.   De asemenea, au fost depistate şi importante sume de bani, autoturisme  şi alte bunuri care au fost confiscate.  

Sute de poliţişti şi procurori implicaţi în anchetă   Sprijinul logistic si financiar a fost asigurat de către Eurojust – structura de cooperare judiciară înfiinţată în cadrul Uniunii Europene. În cauză, s-a beneficiat de sprijinul SELEC – Centrul Sud Est European de Aplicare a Legii (SELEC) – o organizaţie internaţională de aplicare a legii ce reuneşte 11 state membre ş al cărei sediu este la Bucureşti.

  De asemenea, suportul de specialitate a fost asigurat  de către Direcţia de Operaţiuni Speciale – mascaţii nelipsiţi de la astfel de operaţiuni. În activităţi au fost angrenaţi poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Institutului Naţional de Criminalistică din I.G.P.R., poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii  Organizate Piteşti, luptători pentru acţiuni speciale din Vâlcea, colegi de la Poliţia oraşului Novaci, precum şi jandarmi din Gorj şi luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş”.

Sursa Adevarul.ro

Lasă un răspuns

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro