marți, mai 28, 2024
Noutati

Hackerii vizează utilizatorii de telefonie mobilă din Italia,Spania si UK, profitând de mesajele de avertizare coronavirus 2020

Acum apare si escrocheria Coronavirus, deoarece hackerii au încercat să pacaleasca utilizatorii de telefoane mobile din Italia, Spania si UK, primele două țări fiind cu cele mai multe decese cauzate de virus.

Atacatorii au legat aplicațiile mobile cu programe malware pentru a încerca să fure date de la rezidenții italieni, spanioli si englezi sau să compromită în alt mod care caută actualizări cu privire la pandemie, potrivit firmei antivirus slovace ESET . Aplicațiile false s-au prezentat ca fiind legitime, oferind actualizări privind răspândirea noului coronavirus și modul de evaluare a riscului de infecție.

hackeri

„Din cauza situației actuale, multe campanii [de hacking] migrează fie către o temă COVID-19, fie sunt create noi campanii cu o temă COVID-19”, a declarat Lukas Stefanko, specialist în securitate Android la ESET.

Aplicațiile au fost disponibile pentru descărcare timp de câteva zile, a spus Stefanko. Nu este clar câte persoane le-au descărcat. Aplicația rău intenționată care vizează utilizatorii spanioli nu mai este disponibilă; nu este clar dacă aplicația italiană si engleza este încă disponibila.

Este un memento al oportunismului crud cu care mulți infractori cibernetici abordează criza. Când oamenii apelează la telefoanele lor pentru informații despre virusul mortal, hackerii văd o deschidere.

Începând cu această scriere, coronavirus a ucis 7.503 de persoane în Italia și 4.089 în Spania, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. Spitalele au fost copleșite de pacienți, forțând lucrătorii din domeniul sănătății să ridice facilități improvizate.

Aplicația Android rău intenționată care vizează utilizatorii spanioli este un troian bancar – cod conceput pentru a fura informații financiare – care a apărut anul acesta. Acesta a fost disponibil pe un site web rău intenționat terț și nu în magazinul autorizat Google Play, a spus ESET.

SoftMining, compania italiană care a creat aplicația legitimă pentru urmărirea COVID-19, a avertizat utilizatorii că „unii hackeri trimit versiuni contrafăcute ale aplicației noastre în care au injectat cod rău intenționat”.

Stefanko nu știe cine se află în spatele încercărilor de piratare a acestor utilizatori. Cele două campanii nu par să fie legate, a spus el.

Activitatea rău intenționată face parte dintr-o creștere mai largă a fraudei și phishingului legat de COVID-19 în ultimele săptămâni. Unii folosesc atenția pe harta Johns Hopkins COVID-19 pentru a  distribui  malware. Procurorul general al SUA, William Barr, a promis că procurorii vor da drumul la răspuns.

Nu doar infractorii exploatează criza. Hackerii care se ocupă de supraveghere, din Libia și China , își adaptează, de asemenea, activitatea la temerile COVID-19.

Ca răspuns la creșterea activității cibernetice, mulți profesioniști din domeniul securității își oferă timpul voluntar pentru a proteja organizațiile medicale de hacking.

Lasă un răspuns

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro