marți, mai 28, 2024
Noutati

Noua metoda prin care hackerii pot fura milioane de euro dintr-o lovitura. Ce a patit un angajat dupa ce a trimis o factura 2020

Plini de resurse, hackerii care stau la panda pe internet au gasit o noua metoda ca sa fure milioane de euro.

Intercepteaza facturile de valoare mare emise de firme si le schimba datele, astfel incat banii ajung la ei atunci cand cumparatorul efectueaza plata. Zeci de companii au fost pagubite prin aceasta metoda, iar specialistii le recomanda securizarea sistemelor informatice.

Un barbat, reprezentantul unui companii de vanzari importante din Romania, a trimis luna trecuta unui client cunoscut, o factura in valoare de 84 de mii de euro. Ar fi trebuit sa primeasca banii imediat, dar:

Dupa cateva zile, am constat ca banii nu au intrat in cont. Am inceput cateva verificari, in urma carora clientul ne-a comunicat ca a efectuat plata, dar banii nu intrasera in contul nostru. Am ajuns la o firma de securitate cibernetica, in urma acestor verificari.”

Expertii si-au dat rapid seama ca societatea pe care barbatul o reprezinta a fost tinta unui atac cibernetic. Hackerul a intrat in joc exact in momentul in care factura a fost trimisa catre client.

milioane de euro

Documentul a plecat din e-mailul societatii, dar – pe drum – a fost interceptat de hacker. Acesta a schimbat codul IBAN, fara ca cineva sa stie. Cu datele modificate, a trimis factura la cel care urma sa plateasca cei 84 de mii de euro. Astfel, banii au fost virati – NU in contul societatii – ci in contul hacker-ului.

Noua metoda de frauda cibernetica a luat amploare in Romania – atrag atentia expertii in securitate. Daca anul trecut, se produceau 38 de mii de atacuri pe zi, anul acesta sunt inregistrate cateva sute de mii.

Madalin Dumitru, expert in securitate cibernetica: “Prejudiciile sunt enorme: exista un caz la Buzau, unde intr-o singura tranzactie s-au fraudat 37 de milioane de euro, dintr-o singura factura. Am fost contactati numai in luna noiembrie de 6 companii care au fost pagubite prin aceasta frauda, iar cea mai mica suma a fost de 50 de mii de euro, intr-o singura factura iar altele cateva milioane de euro.”

Astfel de atacuri ar putea fi vazute chiar in timp real si prevenite.

Madalin Dumitru, expert in securitate cibernetica: “Sa foloseasca sisteme informatice securizate, care au un audit de securitate periodic realizat. Pe hacker nu-l intereseaza cine esti tu, ci cati bani poate face cu tine, fie ca esti companie, fie ca esti persoana fizica.”

Specialistii le recomanda companiilor sa foloseasca sisteme de protectie, ca sa-i tina la distanta pe hackeri.

Sursa articol Stirile Protv

Lasă un răspuns

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro