duminică, decembrie 3, 2023
Noutati

Operatiunea “Univers 1”. 14 hackeri arestati, prejudiciu de 1 milion de euro. Creierul retelei se afla in Anglia

14 hackeri arestati, cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani, au fost reținuți de polițiștii vâlceni și argeșeni ” ei au reușit săse îmbogățească , peste noapte, cu un milion de euro, achiziționând în același timp apartamente și mașini de lux (4 BMW seria 5, 2 BMW seria 3, 1 VW Passat)

Vâlcea sau Hackerville este un paradis al hackerilor, cele mai performante mașini, cele mai luxoase case și apartamente fiind la îndemâna unor puști care nu au niciun fel de afacere, ocupându-se numai cu înșelăciuni pe Internet. 14 hackeri arestati, cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani, au fost reținuți de polițiștii vâlceni și argeșeni.

După ce au reușit prin licitații trucate pe Internet săproducă înșelăciuni de peste un milion de euro. Operațiunea de prindere a hackerilor a fost denumităde polițiștii și procurorii de la BCCO “Univers 1” și luni, 12 noiembrie, mascații au dat buzna în 38 de locații din Pitești și Râmnicu Vâlcea, nouădintre acestea fiind din Vâlcea. Scopul acestei acțiuni era acela de a destructura două grupuri organizate de hackeri care acționau în cele două județe.

hackeri arestati

În urma anchetei, s-a stabilit că membrii grupărilor organizau licitații fictive pe site-ul eBay, atrăgând sute de cetățeni străini, în special englezi, care plăteau în avans pentru lucruri pe care hackerii nu le mai trimiteau apoi. Acționând în acest fel, ei au reușit să se îmbogățească , peste noapte, cu un milion de euro, achiziționând în același timp apartamente și mașini de lux (4 BMW seria 5, 2 BMW seria 3, 1 VW Passat), proporțional cu rolul și ierarhia pe care o aveau în grup.

Rețeaua avea 51 de membri, si numai 14 hackeri arestati pentru 29 de zile. În locuințele hackerilor, polițiștii au găsit, printre altele, 11 laptopuri, peste 500 de dvd-uri, carduri, 3 pistoale și o pușcă cu aer comprimat, o sabie, dar și peste 40 de mii de euro, 14 mii de lei și două mii de lire sterline. Datăfiind complexitatea acțiunii și ingeniozitatea modurilor de operare folosite, a fost nevoie de investigarea pe o perioadă de timp îndelungatăa grupărilor, folosindu-se de metode și mijloace specifice structurilor de combatere a crimei organizate.

Unii dintre cei 14 hackeri arestati au fost luați de oamenii legii ca din oală, ei fiind surprinși chiar în momentul în care înșelau clienți pe Internet. Majoritatea unităților centrale și a laptop-urilor confiscate de polițiști erau conectate la Internet. Din cei 51 de tineri care au fost duși la sediile de poliție din Vâlcea și Argeș, 30 sunt vâlceni. Din întregul grup infracțional, anchetatorii au identificat 31 de “săgeți”, cei care ridică banii de la Western Union, restul ocupându-se cu înșelarea clienților pe Internet.

Deocamdată, au primit mandate de arestare preventivăpentru 29 de zile, doar 14 dintre infractori, în cazul “săgeților” urmând ca procurorii săse pronunțe în zilele următoare. Din cei 14 hackeri arestati, practic după gratii se află doar 10, deoarece “creierul” grupării infracționale a fost identificat în Anglia. Pentru el, procurorii au solicitat mandat internațional de arestare preventivă în lipsă. Alți trei hackeri nu au fost găsiți încă și se Continuă măsurile de că utare activăa lor.

În acțiune au fost antrenați 190 de polițiști (70 la Vâlcea), din cadrul B.C.C.O. Pitești, S.C.C.O. Vâlcea, I.P.J. Argeș și Vâlcea, S.I.P.I. Argeș. De asemenea, la descinderi au participat toate forțele din D.P.I.R. Argeș și Vâlcea. Acțiunea a necesitat, de asemenea, un efort deosebit din partea tuturor polițiștilor de crimă organizată și mai ales a specialiștilor de la compartimentul Cyber Crime din cadrul B.C.C.O. Pitești.

Sursa articolului Vocea Valcii

Lasă un răspuns

error: Continut protejat.Pentru colaborare trimite un email la office@hackerville.ro